Kaj je kartica v avtu?

Kardanska gred je eden od elementov prenosnega sistema na vseh pogonih zadnjega kolesa in avtomobilov s polnim pogonom. Danes so modeli s pogonom na prednja kolesa in mnogi vozniki pozabili ali celo ne vedo, kakšno kartico. Poglejmo napravo, kot tudi glavne funkcije tega elementa, bomo razumeli načelo njegovega dela. Upoštevajte tudi glavne pomanjkljivosti.

Iz zgodovine kardana

Kardanska gred je dobila ime po italijanskem specialistu medicine in matematike Jerolamo Cardano. Prav on je razvil in opisal principe delovanja zgibnih mehanizmov, ki povezujejo dve gredi, vrtijo se v eno smer. Mimogrede, zgodovinarji trdijo, da je bilo nekaj podobnega kot Leonardo da Vinci.
Kaj je kartica in kdaj se je pojavila? Ta element je v praksi prvič uporabil Louis Renault. To je bil tisti, ki je prvič uporabil propelersko gred v svojem avtomobilskem oblikovanju leta 1898. Ta pogon je zelo preprost, kar je prispevalo k dejstvu, da je v začetku XX stoletja postal praktično brez alternative. Kljub razvoju sodobne tehnologije, ne cardans ne more storiti zdaj. Uporabljajo se v motornih kolesih, kamnolomih terenskih vozilih, pri prenosih avtomobilov s štirikolesnim pogonom, na modelih s pogonom na zadnja kolesa.


Naprava

Kaj je kartica? Če govorite na preprostem jeziku, potem je to votla jeklena cev. Prazna je, da bi zmanjšala težo avtomobila. Ampak to še ni vse. Pogon je sestavljen iz petih komponent. Poleg cevi v napravi cardan lahko razlikujejo crosspieces in konice, intudi drsni čep. V napravi so tudi ležaji, tesnila in drugi deli. Razmislite o vsaki točki podrobneje.

Križišča in konice pogonske gredi

To so tečaji, ki imajo obliko križa. Njihova glavna naloga je zagotoviti možnost, da vsi rotacijski prenosni elementi delujejo pod različnimi koti. To zahteva nemoten prenos navora. Potem je učinkovitost crossoverjev zelo visoka.
Kadar so koti vrtenja med gibanjem višji od 20 stopinj, se na grebenu pojavijo prekomerne obremenitve. Zato je kartica neuravnotežena. To je pogosta napaka.

Drsne vilice

To je vozel, ki je odgovoren za povezovanje koncev vmesne in propelerne gredi. Na slednjem so diapozitivi. Uporaba drsnika je posledica dejstva, da se lahko sistem vzmetenja v procesu premagovanja različnih ovir bistveno raztegne.

Kontrolna točka ali razdelilna škatla, s katero je kartica povezana z enim koncem, je trdno pritrjena na telo. Druga točka, na katero je priključena gred, je povezana z vzmetenjem. Ko je na oviri, se lahko razdalja med reduktorjem in prenosnim mostom poveča. V tem primeru se kartica raztegne in pomaga zdrsniti.

Vmesni ležaj

Potreben je za podporo glavne gredi. Tudi ležaj omogoča prosto vrtenje gredi.
Glede na število delov, ki jih ima kartica, lahko obstajajo dva, tri ali več vmesnih ležajev.

Vrste jaškov

Torej vemo, kakšno kartico. Vendar morate opaziti, da gre za različne vrste.Da, obstajajo elementi z enim ali več razdelki. Enojna gred se najpogosteje uporablja v avtomobilih s polnim in zadnjim pogonom, kjer je potreben najhitrejši prenos navora. Večsekcijska kartica je na voljo v standardnih avtomobilih ali tovornjakih.

Prednosti in slabosti tega prenosa

Sedaj, ko je jasno, kaj je kartica v avtomobilu, je treba upoštevati prednosti in slabosti te vrste tečajev. Zasnova kardana ima veliko prednost: ta mehanizem lahko prenese velike obremenitve, ki se prenašajo med vožnjo po cestah, ki so pokrite in na težkem terenu.
Edina pomanjkljivost je teža kardana, ki se odraža na obremenjeni masi. To vpliva na dinamiko avtomobila pri porabi goriva. Poleg tega postopek montaže kardana zahteva prisotnost tunela na dnu avtomobila (kar potnikom prinaša neprijetnosti). Končno ta tečaj med vrtenjem ustvari hrup in vibracije.

Tipične napake

Ko govorimo o vrsti kartice v avtu (fotografija tega elementa je v našem članku), ne moremo prezreti njenih značilnih okvar in njihovih znakov. Navsezadnje, ker je tečaj za prenos navora, se pojavi velika obremenitev.
Gred je najtrajnejši element celotne konstrukcije. Njegov vir lahko znaša več kot 500 tisoč kilometrov (za tovornjake - dvakrat), vendar se lahko element zlahka poškoduje. Jeklene votle gredi imajo sposobnost deformacije med oviranjem ovir. Tudi deformacija se pojavi, ko se prelomitečaji Diagnoza te napake je posledica povečanih vibracij na dnu avtomobila. Nekateri obrtniki usklajujejo kardanske gredi. Vendar je bolje, da ne tvegamo.

Crosswall

Najpogostejša težava, ki se pojavi med delovanjem propelerskih gredi, je obraba prečnega nosilca. Če je napaka točno v njem, bo delo spremljala značilna klika, ko se vozilo začne premikati, med pospeševanjem in tudi, ko se vrže plin.

Ob upoštevanju

To je tudi precej pogosta razčlenitev. To se zgodi, ko je življenjska doba ležaja popolnoma proizvedena. Rešuje omenjeni problem le zamenjavo ležaja. Da bi spoznali ležaj, ki je že delal svoje, je mogoče za značilno trkanje.

Kršitev ravnotežja prenosa kartic

Večina navdušencev avtomobilov, ki imajo zadnje in štirikolesne avtomobile, vedo, da so v avtomobilu, vendar se niso nikoli srečali z motnjami pri uravnoteženju. Čeprav je treba povedati, da je ta pojav precej pogost. Če obstajajo simptomi neravnovesja, morate popraviti okvaro - to je lahko nevarno. Motnje v ravnotežju povzročijo, da se vrtljivi deli hitro izrabijo. Razlogov za motenje ravnotežja je veliko, ta pojav pa se kaže v obliki vibracij.
In eden izmed najbolj priljubljenih razlogov za neravnovesje je poroka. Obstajajo tudi občasni primeri, ko je ravnotežje moteno zaradi deformacij. Bilo je primerov, ko je nepravilno nameščena kartica povzročila značilne vibracije. Pomembno je ne le vedeti, kaj je kartica v avtomobilu, ampak tudirazumeti, da je kot navora omejen. Najbolj optimalna velikost kota je od 0 do 20 stopinj. V tem primeru bo motor deloval čim bolj produktivno. Če kot ni pravilen, bo prečni prehod deloval praktično na obrabo. In to bo seveda vplivalo na obnašanje avtomobila.
Če je motnja ravnotežja, jo določite na posebnem stojalu. Prav s pomočjo opreme je mogoče ugotoviti, zakaj se je ta težava pojavila. Ravnovesje lahko izvedete tudi na stojalu. Na začetku se jašek ob upoštevanju sklepov uravnovesi, nato pa pazimo na vrzeli.

Uničevanje škodljivih organizmov

Zdi se, da je ta napaka zelo majhna, vendar lahko povzroči resne posledice. Tisti, ki vedo, kaj je kartica z avtomobilom, pozorno spremljajo stanje prahu. Dejstvo je, da je gred neposredno pod avtomobilom, kar pomeni, da je izpostavljena umazaniji in prahu. Spojke in križeve varujejo mornarji. Ko se razpadejo, se ležaji spojev ne mažejo in njihova povečana obraba se začne. Potrebno je skrbno spremljati stanje škodljivcev. To bo pripomoglo k podaljšanju življenjske dobe križa in kardanske opreme na splošno.

Sorodne publikacije