Video kartica GTX 660: funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Zdaj, pred nekaj leti, je NVIDIA poskušala prevzeti celoten trg grafičnih kartic. Podjetje ustvarja veliko število modelov, ki so vključeni v eno ali drugo serijo. Danes si moramo zapomniti linijo GeForce 600. Pred skoraj 5 leti je prinesla veliko novih in zanimivih stvari. Eden od razpoložljivih modelov te serije je bil GTX 660. Njegove specifikacije bi morale biti enake predhodniku GTX 660 Ti, vendar ni bilo tukaj.

Zmešana zgodba

Za razumevanje nastanka tega modela je vredno poglobiti zgodovino proizvodnje. Skoraj vsa linija GeForce 600 se izvaja pod vodstvom GPU GK104. Ta procesor je bil uvrščen v drugo kategorijo, poleg tega v tistem času ni bila nova različica stote različice.
Zaradi tega je sprostitev GTX 660 Ti, ki ni bila daleč od starejših modelov, postala lahka različica istega GTX 670. Zato, ko je podjetje predstavilo svet modelu brez indeksa, ni pričakovati nobenih bistvenih sprememb. Toda vse se je zgodilo povsem drugače. Odločili smo se za razvoj GTX 660 na osnovi GK106.

Srce

Torej je bil novi procesor za funkcije GTX 660 dober. Za njega je bila glavna značilnost prisotnost asimetrije: v enem od grafičnih grozdov ni prišlo do dveh multiprocesorjev, ampak enega. Čip ima tudi 960 CUDA jeder, 80 teksturiranih elementov znotraj in 24 ROP. V primerjavi z GK104 se je število računalniških enot znatno zmanjšalo. V luči takšnih dogodkov ni bilo presenetljivo, da smo našli veliko razliko med novim čipom in njegovo mlajšo različicoGK107. V drugem obsegu predpomnilnika je 384 KB pomnilnika prišel 192-bitno.

Značilnosti

Videz GTX 660 ni bil naključen. Podjetje je takoj promoviralo adapter kot zamenjavo za modele, ki so bili pred tem uspešni pri prodaji zaradi razmerja med ceno in kakovostjo. Lastniki GeForce 9800 GT in GeForce GTX 460 so tako lahko kupili posodobljeno različico pospeševalnika. In glede na to, da novost tudi presega stare modele 2-3 krat, bi bil tak nakup uspešen.
Vrsta grafičnega pomnilnika je prejela prostornino GDDR5 - 2 GB. Delala je na frekvencah do 6008 MHz. Povečanje energetske učinkovitosti ni bilo zelo uspešno. Toda nova kartica je začela porabiti 140 W, kar je 10 W manj kot pri prejšnjih modelih. In glavna prednost te novosti je bila njegova vrednost - v Rusiji v tistem času je bilo mogoče kupiti za 8-9 tisoč rubljev.

Razlika

Znano je, da NVIDIA poskuša sprostiti referenčne grafične kartice. Toda veliko število proizvajalcev še vedno razvija modele po vaših željah z lastno zasnovo in v nekaterih primerih s tovarniškim overclockingom. Kot običajno so Asus, Zotac in Gigabyte prevzeli vodilni položaj v proizvodnji modifikacij. Oglejmo si še enega.

Sprememba Asus

Ta družba se je odločila, da se ne bo ustavila pri eni različici in ustvarila kar štiri različice modela Asus GTX 660. Njihove specifikacije so praktično enake. Razlika je le v frekvencah grafičnega jedra in GPU Boost. Prav tako je nekoliko spremenila frekvenco video pomnilnika. Še vedno, glavna različica vsega velja za ASUS GeForce GTX 660 DirectCU II. Mimogrede, v različici Game, poleg izboljšanih funkcij, obstaja tudi disk z igro.

Paket

Nazaj na osnovni model ASUS GeForce GTX 660. Ohišje ohranja slog proizvajalca. Majhna je. Kot običajno so na sprednji strani informacije o glavnih značilnostih, vključno z imenom hladilnega sistema, količino pomnilnika in razpoložljivost programske opreme za overclocking.
Na hrbtni strani so različne specifikacije, pa tudi povezovalna shema. Obstajajo tudi priporočene sistemske zahteve. Vsaka različica škatle ima enake komponente. Običajno obstaja disk z gonilniki in pripomočki, navodila in en adapter VGA.

Videz

Kot smo že omenili, so spremembe referenčne grafične kartice običajno nekoliko drugačne z izboljšano zmogljivostjo, najpomembnejše pa je - videz. Vsako podjetje sledi svojemu slogu. Novi model Asus GTX 660 ni bil izjema, saj so se oblikovne lastnosti nekoliko spremenile. Natisnjena tabla ima drugačen videz. Komponente so postale bolj kakovostne, obstaja še en pretvornik moči, sama plošča pa ima dolžino 25 cm. Poseben sistem je postal tudi hladilni sistem. Ime nakazuje, da je to lastniška tehnologija DirectCU II. Ima dve reži in je po dolžini nekoliko višja od same plošče. Sistem je sestavljen iz ohišja z dvema ventilatorjema in masivne rešetke hladilnika iz 42 aluminijastih plošč. Za distribucijo toplote se uporabljajo bakrene cevi. Na splošno hlajenje deluje učinkovito. Pri maksimalni obremenitvi se temperatura dvigne na 62 stopinj. V tem primeru je hladilnik le polovica moči. Če teče pri največji moči, se temperatura spusti na 52stopinj


Uspešnost

Kot vse različice, deluje na jedru GK106. Model podpira DirectX 11. Frekvenca pomnilnika GDDR5 je 1502 MHz. Jedro deluje na 980 MHz. Skupni pomnilnik - 2 GB. Ta različica velja za praktično merilo med vsemi. Ni tovarniškega overclockinga, zato imajo vse možne frekvence enako vrednost. Toda pospeševalni potencial ni pokazal več kot rezultati. Vseeno se je grafično jedro pospešilo za 7% na 1048 MHz. Če priključite tehnologijo GPU Boost, lahko to število povečate na 1100 MHz. Video pomnilnik se je izboljšal tudi za 10%, njegova vrednost pa se je povečala na 6608 MHz. To je vredno reči, da je ta različica "Asus" pokazala šibek rezultat overclocking. Toda GTX 660 DirectCU II TOP z majhnim tovarniškim pospeškom je dosegel frekvenco 1130 MHz.

Zotac kid

To podjetje se je odločilo, da se bo pogovarjalo o dveh različicah GTX 660. Njihove specifikacije se razlikujejo zaradi različice GTX 660 AMP! Edition je dobil tovarniški overclocking. Videz tega modela je dober. Izgleda kot trdna novost, kot igralna naprava. Razpoznavna značilnost je bila celostna zasnova ohišja z odprtim hladilnim sistemom.
Mimogrede, predstavlja jo radiator z dvema bakrenima cevoma za odvajanje toplote. V plastičnem ohišju sta dva ventilatorja oranžne barve. Obstaja, mimogrede, ločen grelec za podrobnosti o napajanju.

Specifikacije

Grafična kartica Zotac GTX 660 je bila prvotno izboljšana bolje kot referenčna različica. Deluje tudi na GK106. Urna frekvenca je 993 MHz,število tokovnih procesorjev - 960. Obstaja tudi 80 kosov teksturnih blokov. Vrsta pomnilnika se ni spremenila, glasnost je tudi 2 GB. Frekvenca je 1502 MHz.
Možnost modela tega proizvajalca je. Dobro se je izkazala pri izboljšanju doma. Frekvenca je bila povečana z 993 MHz na 1093 MHz. Video pomnilnik se je izboljšal tudi na 7008 MHz.

Zmogljiva različica od Gigabyte

Druga različica grafičnih kartic GTX 660 2Gb je bila takoj izboljšana. To je posledica odličnega hladilnega sistema in tovarniškega overclockinga. Pakiranje je vedno precej predstavljivo in visoko kakovostno. Vse je narejeno v laconic slogu. Sprednji del prikazuje logotip Gigabyte, kot tudi določeno količino pomnilnika, tip, grafično jedro in tovarniško overclock. Omenjeno je tudi s posebnim hladilnim sistemom WINDFORCE.

Značilnosti grafične kartice

Specifikacije Gigabyte GeForce GTX 660 so odlične. Mnogi uporabniki so prišli do zaključka, da je to najboljša možnost. Podobno kot prejšnji deluje na čipu GK106, ki je izdelan s tehnologijo 28 Nm. Vsebuje 960 univerzalnih procesorjev. Informacije se izmenjujejo preko 192-bitnega vodila. Video pomnilnik deluje na GDDR5 standardu z 2 GB pomnilnika. Mimogrede, pogon je sestavljen iz osmih delov, ki imajo 256 MB pomnilnika. Razvil SAMSUNG.
Kot je že bilo omenjeno, je značilnost hladilni sistem. Izdelana je z uporabo zaščitene tehnologije, je veliko učinkovitejša od referenčne. Toplotna cev je tu štiri. Pomembno je, da so spajkani z bazo in radiatorjem, tako da je celoten sistemzelo učinkovito.

Izboljšanje

Ker hladilnik dobro deluje in se ne ukvarja z največjo obremenitvijo, popravilo grafične kartice ne zahteva dodatnega hladilnega sistema. Poleg tega ima grafični čip očitno zadosten potencial za dobre rezultate overclockinga. Kot rezultat, je Gigabyte Geforce GTX 660 dobil taktno hitrost 1086 MHz, povečalo hitrost za 5%. Pomnilnik se je izboljšal za 13%, frekvenca pa 6816 MHz. Temperatura ni presegla 62 stopinj.

Ocene

Grafična kartica Geforce GTX 660 je dobila mešane ocene. Nekdo je pričakoval od svojega izjemnega potenciala širitve, drugi pa so upali na večjo zmogljivost na račun novega procesorja. Vseeno pa je podjetje želelo zapolniti prazen prostor v tej liniji s tem modelom in izkazalo se je. Trenutno so pregledi o adapterjih še vedno pozitivni. V tem času nimamo vsi dva gigabajta. Kljub temu pa se zemljevid popolnoma spopada s sodobnimi igrami, le občasno se zaradi novega gumijastega bata umakne FPS. O referenčni različici in njenih spremembah se večina kupcev dobro odziva. Večina pohval je nizka temperatura ogrevanja, tiho delo in produktivnost.

Sklepi

Grafična kartica GTX 660 je bila od vseh modifikacij, ki so bile na voljo uporabniku, najbolj produktivna za Gigabyte in Asus. Kar se tiče slednjega, gre za ASUS GeForce GTX 660 DirectCU II TOP igro. To je ta model igre, ki je postal bolj prenesen iz štirih. Frekvenca video pomnilnika je 6108 MHz, grafično jedro pa deluje na 1072 MHz. Prav tako lepoPoleg tega modela je bila igra darilo.

Sorodne publikacije