Kakšne so dodeljene poizvedbe? Zahteve za jezik

Baze podatkov zavzemajo vedno več prostora v naših življenjih. Uporabljajo se v podjetjih in bankah, trgovinah in skladiščih. Soočeni z njimi v vsakdanjem življenju, se mnogi želijo naučiti, kako upravljati baze. Zato bomo v članku bralca seznanili s konceptom poizvedb.

Kaj so poizvedbe?

Poizvedbe v bazi podatkov so posebni ukazi, ki spremenijo podatke v tabelah in od njih pridobijo zahtevane informacije. Ti ukazi se lahko uporabijo tako za obrazce kot tudi za druge objekte baze podatkov - indekse, sprožilce, predstavitve, kot tudi za celotno bazo podatkov. V tem primeru vam DBMS (sistemi za upravljanje baz podatkov) omogočajo, da v celoti spreminjate tabelo, kot tudi ločene zapise in skupine linij.

Kaj so poizvedbe

Vrste ekip so odvisne od tega, kaj so zahtevane zahteve in kaj počnejo glede na ukrepe. Glavne vrste operacij so dve:
 • na vzorcu;
 • za ukrepanje.
 • Drugi tip vključuje ukaze, ki izvajajo spremembe v bazi podatkov: vstavljanje, zamenjava in brisanje polj ali vrstic. Vse operacije so prav tako razdeljene v naslednje vrste:
 • po vzorcu (QBE - poizvedba po zgledu);
 • SQL (jezik strukturirane poizvedbe).
 • Prva vrsta uporablja poseben "oblikovalec poizvedb". Ta čarovnik za ukaz ima dostop do DBMS. Omogoča vam ustvarjanje uporabniških poizvedb brez posebnega znanja. SQL-poizvedba ustvari programer s posebnimi navodili.

  Jeziki

  Glavni jezik skoraj vseh podatkovnih baz SQL. Gre za prilagodljiv sistem ukazov, ki vam omogoča, da pridobite potrebne informacije iz tabel, ki izpolnjujejo določene pogoje. SS tem jezikom lahko naredite vzorčenje in spremenite objekte baze podatkov. Za obdelavo dokumentov XML - razširljiv označevalni jezik - se uporabljajo posebni jeziki za poizvedbe. To so XQuery in XPath, ki služi za poizvedbe za dokumentiranje elementov.

  Vzorec poizvedb

  Najbolj zahtevana transakcija v bazi podatkov je prejem podatkov iz tabel, za katere so dodeljene vzorčne zahteve. Ti ukazi omogočajo ogled potrebnih podatkov iz baze podatkov v skladu s pogoji. Za to uporabnik "oblikovalca poizvedb" ali programer navede seznam polj (stolpcev), ki jih želi dobiti, jim dodeli ime, uredi v pravilnem vrstnem redu.


  Ekipa je lahko brezpogojna ali ima določene parametre. V prvem primeru bo uporabnik vrnil niz podatkov, sestavljen iz vseh vrstic tabele. V drugem - samo vrstice, ki ustrezajo vneseni zahtevi. Tako lahko nastavite omejitve - nastavite filter na zahtevane podatke. Podatke, ki jih dobite, lahko razvrstite tudi z enim ali več polji, združite vrstice na nekakšni funkciji, opravite izračune z uporabo funkcij. To so združene funkcije, pri čemer se upošteva znesek, znesek, aritmetična sredina polj in druge skupne vrednosti. Vzorci združujejo več tabel, ki jih povezujejo na potrebnem znaku in pridobijo zbirno tabelo z informacijami iz več virov. Poskusili bomo narediti vzorec v programu Access, za katerega so načrtovane poizvedbe oblikovalca. V naši bazi podatkov bomo ustvarili tabelo »študenti«.

  Koda  Ime študenta  Ime študenta  Datum rojstva  Fakulteta  Potek  1  Ivan  Ivanov

  51
  16051999  Tehnološki  3  2

  )

  Sergei  Kozlov  19011999  ekonomsko  3  3

  97)


  22122000  Gospodarska  2  4  Timotej  Trešotokkin  01052001  Pravno  1

  Odprite zavihek "Ustvarjanje" in izberite postavko "graditelj poizvedb". Dodajte tabelo »Študenti«. Za izbiro zahtevanih polj dvakrat kliknite na njih. Na dnu okna dodajte razvrščanje, če je potrebno, in dodatne pogoje izbire.
  Po kliku na gumb »Zaženi« na zavihku »Oblikovalec« se v oknu prikažejo vzorčni rezultati.
  Enake rezultate je mogoče doseči z uporabo poizvedbe SQL. Prehod v način SQL se pojavi na mestu kontekstnega menija. Naše delovanje tukaj izgleda takole:SELECT Študenti [Ime študenta] Študenti [Ime študenta] Študenti [Datum rojstva]

  Iz študentov

  NAROČILO Študenti [ime študenta];

  Podobno lahko izdelate in izvajate ukaze za vzorec več tabel, s parametri in rezultati.

  Dodajanje zahtevkov

  Ta vrsta operacije se uporablja za vstavljanje novih vrstic v obstoječo tabelo zbirke podatkov. Dodate lahkospecifične vrednosti polja, lahko pa dobite informacije iz tabel in jih dodate v drugo. Kako pridobiti podatke, že vemo, da vidimo, kako dodajati vrstice.

  & lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

  & lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

  Ustvarimo še eno tabelo "Novi učenci" in dodamo 2 vnosa:

  Koda Ime Priimek Datum rojstva
  1 Jurij Semenov 11122002
  2 Alexey Toropov 13082002

  In zdaj, vnesite te podatke v tabelo »Študenti« z uporabo oblikovalca poizvedb. To naredite tako, da na kartici Designer izberete element "Add" in v oknu prikažemo tabelo "Students", v katero bomo vstavili podatke. V oknu poizvedbe dodajte tabelo "Novi študenti", iz katere bomo zapisali. Izbrali bomo polja, katerih informacije bodo dodane v tabelo "Študenti":

  Zahtevo bomo izpolnili. Miza je začela izgledati takole.

  V SQL je jezik poizvedbe za dodatek v obliki:

  INSERT INTO Študenti ([ime študenta], [ime študenta], [datum rojstva])

  SELECT [novi študenti] Ime, [novi študenti] .Name, [novi študenti]. [Datum rojstva]

  OD [novo] Študenti];​​

  Zahteve za spremembo

  Pogosto je treba spremeniti obstoječe vnose v tabeli, ki so namenjeni zahtevam za spremembo podatkov. Po analogiji s prejšnjimi operacijami se lahko izvede kot predvsemstrune in samo tiste, ki izpolnjujejo merila za izbor.


  & lt; script type = "text /javascript" & gt;
  lahko blockSettings12 = {blockId: "R-A-116722-12", renderTo: "yandex_rtb_R-A-116722-12", horizontalAlign:! 1async:! 0};
  blockSettings12 = {blockId: "RA-116722-12", renderTo: "yandex_rtb_R-A-116722- 12 ", horizontalAlign :! 1statId: 7async:! 0};
  }

  Funkcija (a, b, c, d, e) {a [c] = a [c] || [], a [c] .push (funkcija () {Ya .Context.AdvManager.render (blockSettings12)}), e = b.getElementsByTagName ("script") , d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex.ru/system/context.js", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (to, ta.dokument, "yandexContextAsyncCallbacks");

  Zdaj v tabeli "Študenti" sta dva vnosa s praznimi polji "Fakulteta" in "Tečaj" - nedavno dodane vrstice. Spremenimo jih in naredimo potrebne podatke v teh vrsticah.

  Študent Semenov se je vpisal v prvi letnik pravne fakultete. V oblikovalcu poizvedb izberemo vrsto ukazov »Posodobi« in dodamo zahtevane podatke in pogoj za spremembo zapisov. Spremeniti moramo obe področji, tako da bomo podatke spremenili v dveh stolpcih parametrov poizvedbe - polje "Fakulteta" tabele "Študenti" naj se glasi "Pravno", polje "Tečaj" v tej tabeli - vrednost "1". V tretjem stolpcu uvajamo pogoj za izbiro podatkov za spremembo. Priimek učenčeve mize "Študenti" naj bo "Semenov".

  & lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

  & lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

  V načinu SQL vidimo:

  UPDATE Študenti SET študentov Fakulteta = "Pravno", Študenti = 1

  ) KJE so študenti. [Študentsko ime] = "Semenov";

  Operacijo izvedemo in dobimo rezultat.

  Zahteve za odstranitev

  In končno, obstajajo situacije, ko so nekateri zapisi nepotrebni in jih je treba odstraniti, za katere DBMS zahteva odstranitev niza. Tukaj je primer take ekipe z odstranitvijo nedavno dodanega zapisa iz tabele "Študenti" - študenta Alekseja Toropova.

  V oblikovalcu poizvedb izberemo tip "Izbriši" in ustvarimo ukaz z uporabo pogojev:

  V načinu SQL vidimo besedilo:

  DELETE

  FROM Študenti

  WHERE Študenti [Studentovo ime] = "Toropov";Pri izvrševanju ukaza dobimo rezultat v tabeli:
  Tako smo se v praksi naučili, kaj nameravajo poizvedbe za bazo podatkov. Njihova raznolikost je bolj in bolj razširjena, kot je opisano v tem članku. Če vas zanima tema zbirk podatkov, lahko še naprej študirate sami.

  Sorodne publikacije