Klasifikacija tipov analitičnih funkcij v Oraclu. Analitične funkcije v Oraclu in osnovne tehnične značilnosti

Sistem za upravljanje baz podatkov Oracle je eden izmed najbolj priljubljenih predstavnikov takšne programske opreme. Zaradi široke funkcionalnosti in odličnih funkcij privablja veliko uporabnikov. In to ni presenetljivo, koliko časa se že razvija! Kaj je torej zanimivo za Oracle? Analitične funkcije tega DBMS so pomemben del zagotovljenih zmogljivosti. In jih bomo obravnavali v tem članku.

Splošne informacije

Najprej je treba opozoriti, da imajo v Oraclu analitične funkcije specifične zmogljivosti, vendar z uporabo splošne sintakse. Da bi jih razumeli, moramo razumeti, kako so podatki:


 • oddelki.
 • Uredi.
 • Nastavite okna.
 • Kot teoretično podporo je bila sprejeta knjiga Tom Kaita. Gradivo iz njega bo povzeto, vendar bodo upoštevani samo najpomembnejši trenutki. Če potrebujete podrobnosti, vam svetujemo, da se obrnete na vir. Ampak verjemite mi, vse potrebne informacije bodo na voljo v članku.

  Funkcije

  Kako izgledajo? V Oraclu so analitične funkcije zasnovane na naslednjem načelu: Ime (argument,) OVER (fragmentacija, razvrščanje, okno). Kako razumeti, da je to točno to, kar potrebujete? Zahvaljujoč besedi OVER. Omogoča vam identifikacijo uvedene funkcije kot analitike. Vse, kar sledi OVER, je opis razreza podatkov, na katerem bo izračunan. In zdaj nekaj splošnih besed o klasifikaciji. PogojnoRazlikujte štiri vrste (odvisno od priložnosti):


 • Funkcije uvrstitve. Omogočajo vam izdelavo "prvih N" zahtev.
 • Funkcije oken. Zahteva se za izračun različnih agregatov (operacije skupine).
 • Končne funkcije. Podobno klavzuli 2, vendar lahko deluje z vsemi vrsticami skupine ali razdelka. Ključna razlika je odsotnost ORDER BY. Ta konstrukt ne velja za operaterja OVER. Če ni prisotna, se ta funkcija uporablja za vsako vrstico odseka ali skupine. Če je na voljo, se uporabi za okno, ki vključuje prehod na drugo vrsto (glej odstavek 2).
 • Statistične funkcije. Kot primer lahko navedemo STDEVJPOP, VAR_SAMP in druge. Dovolite, da za vsak neurejen del izračunate vrednost statističnih kazalnikov.
 • Na splošno lahko rečemo, da so analitične funkcije SQL Oracle že upoštevane. Ampak samo na splošno. Ni želje, da bi na pol poti vrgli stvari. In to bo pomagalo Oracleovim analitičnim funkcijam, katerih primeri bodo zdaj obravnavani.

  Oblikovanje segmentacije

  To storite tako, da zahtevate izraz PARTITION BY izraz [, ...]. Takšna konstrukcija logično razdeli nastale množice v določene skupine glede na kriterije, ki jih podajajo izrazi preseka. V tem primeru se analitične funkcije Oracla uporabljajo neodvisno glede na vsak predmet interakcije. To pomeni, da se po opravljeni obdelavi ponastavijo za novo skupino. In kaj, če gradnja odsekov ni določena? V tem primeruprejeli niz se bo štela za eno skupino.

  Gradbeništvo naročanje

  V tem primeru uporabite odredi zahteva obliki, ki jo izražanja. Pripomočki se lahko uporablja opis, ASC in ničel FIRST /LAST. Ta oblika se uporablja za določitev podatkov merila v oddelku ali skupini sortiranje. Uporaba ORDER BY lahko bistveno vpliva na izid, ki bo predstavil Oracle. Analitski prvo in zadnjo funkcije, na primer, se ravna po prvi in ​​zadnji element. To pomeni, da so nasprotno v smislu! In tisto, kar smo rekli, prvi in ​​zadnji? Navajajo, kjer je treba nastaviti na NULL ob naročilu na začetku ali na koncu poglavja. Če ne napovedujejo prisotnost ORDER BY, bo izračunana na povprečje celotne skupine. In prav tako se izda za vsako vrstico. Zakaj? Dejstvo, da je funkcija v tem primeru šteje kot dokončna. Opozoriti je treba, da se uredba izvaja izključno znotraj skupin ali oddelkov.

  okna Oblikovanje

  Njena gradnja je precej zapleten. Po uporabi je set trdno vezan ali premikanje okna (interval podatke, določene v oddelkih (skupine), ki bo interakcijo funkcijo analitično. Lahko nastavite spodnje in zgornje meje združevanja. Z drugimi besedami, v takih primerih naredimo odločitve o uporabi analitično funkcijo za vsako linijo odsekov (skupine) s številko X in Y. z okni ima pomembno vlogo zaporedju masnih. s togo pritrjena intervale standardni izhodišče se šteje prva vrstica trenutnega skupine.

  Zato so analitične funkcije

  Tehnološki in cilj -zagotoviti jedrnato besedilo in pomagati pospešiti izvajanje poizvedb v zbirki podatkov. Pred običajnimi stavki SQL imajo naslednje prednosti:
 • Zmanjšanje obremenitve v omrežju. Za to, kar je bilo potrebno pred celo vrsto poizvedb, ga lahko zdaj odstranimo iz baze podatkov posebej.
 • Lakonična in enostavna formulacija. Zaradi tega so se izboljšale možnosti razhroščevanja in razumevanja v primerjavi s tradicionalnimi sredstvi.
 • Učinkovitost obdelave. Analitične funkcije imajo algoritme za izračune, ki so optimizirani za doseganje rezultatov po višji stopnji.
 • Selitev na strežnik. Vsi izračuni se izvajajo na strežniku, sredstva, ki so praviloma primernejša za to nalogo.
 • Tudi uvedba takšnih funkcij je omogočila doseganje takšnega strateškega cilja kot zagotavljanje osnovnih sredstev za konstruiranje tako imenovanih analitičnih podatkovnih nizov.

  Sklep

  Kaj naj rečem na koncu članka? Analitične funkcije so zelo zanimiva rešitev. Da bi bolje razumeli njihove posebnosti, se lahko usposobite za njihovo uporabo v kompleksnih in velikih podatkovnih bazah. Kot primer za primerjavo lahko izberete naslednje tradicionalne funkcije: SUM, MAX in podobne. Vendar ne pozabite, da služijo kot vmesni rezultat izračunov. Zato jih lahko uporabite samo s SELECT ali ORDER BY. Priznati je treba, da je ta tema zelo zanimiva. Tu je veliko razlik in teoretično jih opisuje problematično. Potrebno je poskusiti in delatiz vprašanji

  Sorodne publikacije