Domači medijski strežnik za Windows 7 in novejše: Splošni opis

Mnogi uporabniki vedo, da je to domači medijski strežnik za Windows 7 ali druge sisteme. Tukaj pa lahko o nastavitvah tega zabaviščnega centra izvedete zelo malo. Zato je za navadne uporabnike ta prostor treba izpolniti. Še posebej, ker vam bodo naslednje rešitve pomagale pri organiziranju vašega domačega omrežja z možnostjo predvajanja katere koli vsebine od ene naprave do druge.

Kaj je domači medijski strežnik za Windows 7 in novejše?

Razumevanje funkcije te programske opreme je zagotoviti, da lahko vse naprave, povezane z istim omrežjem z internetnim dostopom, predvajajo predstavnostne vsebine, ne glede na kategorijo same naprave in vrste odprtih datotek.


V tem primeru gre za dejstvo, da lahko pri ustvarjanju (na primer Windows 7) medijskega strežnika domačega omrežja preprosto povežete vse razpoložljive naprave, vključno s stacionarnimi računalniki, prenosnimi računalniki, pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, da predvajate datoteke na njih. ali uporabite knjižnice za predvajanje na napravi, ki ima nameščeno identifikacijo strežnika. Da bi bilo jasno, "dekompozicija" mape za zagotovitev njihovega skupnega dostopa do omrežja je določena z operacijskim sistemom naprav ni organizacija, ki jo strežnik domačih medijev za Windows 7. Torej, seveda, lahko predvajate video, avdio ali ogled fotografij. To pa velja samo za material, ki je shranjen na napravi. Toda ko ga ustvariteTakšen strežnik ne potrebuje nujno prenosa datotek, na primer, ni ravno isti pametni telefon ali tablični računalnik. In kaj, če so računalniki razpršeni po vsem svetu? Ampak doslej o lokalni različici.


Vse naprave morajo biti združene, kar velja ne le za dostop VPN, ampak tudi za uporabo tehnologije DLNA. Težava je v tem, da se prenos podatkov iz računalnika na mobilno napravo lahko izvede na daljavo (in obratno). Vendar pa na TV-plošči ni mogoče oddajati signala, na primer pri ogledu spletne televizije (zlasti ko gre za zastarele spremembe).

Domači medijski strežnik DLNA (UPnP): Kako ga konfigurirati s pomočjo sistema?

Začnimo z dejstvom, da vsi operacijski sistemi Windows, začenši s XP, podpirajo takšno tehnologijo. Vzeli bomo na primer priljubljen operacijski sistem Windows 7. Nastavitev domačega medijskega strežnika za Windows 7 lahko izvede sam sistem. Predlagana rešitev za mnoge uporabnike se morda zdi precej zapletena, toda njena uporaba vam omogoča, da zavrnete uporabo programov tretjih oseb.
Najprej se morate prijaviti v standardno "Nadzorno ploščo", izbrati omrežno povezavo in odpreti novo domačo skupino v ustreznem razdelku. V procesu ustvarjanja skupine bo izdano samodejno generirano geslo, ki ga najprej zapišemo in shranimo (brez tega ne bo mogoče nadaljevati s povezovanjem spremljajočih naprav, potem pa bo mogoče spremeniti).

Nastavitev strežnika in zagotavljanje dostopa

Naslednji korak je nastavitevStrežnik domačega medija za operacijski sistem Windows 7 zahteva vključitev dostopa do vsebin, vendar le tako, da ga je mogoče oddajati drugim napravam (seveda, za kakšen namen je strežnik ustvarjen).
Tukaj boste morali uporabiti tako imenovane pretočne podatke (iskanje lahko poteka po iskanju z vnosom iskalne poizvedbe). Nato izberite imenik, ki bo privzeto uporabljen na strežniškem strežniku za dostop do vsebine ali za shranjevanje datotek, nato pa kliknite gumb nastavitve dovoljenj za vse vrste medijev ("Razreši vse"). Če je potrebno, lahko gesla in podatkovne tipe spremenite.

Prenos na druge naprave

Zdaj nekaj besed o najnujnejšem vprašanju, kako konfigurirati DLNA. Nastavitev DLNA na televizorju ne pomeni nič posebnega. V parametrih je dovolj, da uporabite dovoljenje za takšno povezavo ali uporabite omrežne nastavitve.
Druga stvar je, da imajo različni oblikovalci te tehnologije (TV-panel) lahko nekoliko drugačna imena povezav. Tukaj boste morali izbrati točno to, kar ustreza največji brezžični povezavi. Včasih je lahko Wi-Fi Direct (na TV-plošči). Če ta modul manjka ali naprava sama ne podpira te vrste povezave, ne boste mogli storiti ničesar. Res je, da lahko uporabite TV-sprejemnik, kot je Mag 250. Omogočajo vam uporabo nekaterih funkcij DLNA, če neposredno priključite omrežni kabel.

Vloge za povezavo

Toda to se morda zdi malotežko za človeka na ulici. Izkazalo se je, da je najlažje obrniti se na program z istim imenom, ga namestiti v računalnik in uporabiti privzete nastavitve.
Druga možnost je, da se ponujajo programski izdelki, kot sta Serviio ali Plex. V bistvu jih ni treba privzeto spreminjati. Samo zagnati morate programček in slediti "čarovniku za namestitev" (v aplikaciji Serviio morate zagnati ustrezno konzolo).

Na koncu je treba še dodati, da je najbolje uporabiti isti program, ker je najprimernejši. Aplikacija Plex ali njeni analogi je precej problematična pri nastavljanju, zato je njihova uporaba priporočljiva samo uporabnikom, ki imajo izkušnje s tovrstnimi paketi. Toda Serviio je dokaj preprost za vodenje in nič za spremembo. Program bo naredil vse za vas. Ne morete niti ustvariti strežnika, temveč uporabiti funkcijo vnosa v napravo, ki bo pomagala predvajati želeno datoteko na oddaljeni napravi. Edino vprašanje je, da so vsi računalniki in mobilni pripomočki določeni v omrežju (ID omrežja mora biti vključen).

Sorodne publikacije