Kakšen je format PDF: kako ga odpreti za ogled ali urejanje in kako ga prevesti v druge formate ali nazaj?

Med današnjimi uporabniki računalnikov danes skoraj ni ljudi, ki ne bi slišali za format PDF. Kar zadeva format PDF, je na splošno predstavljeno skoraj vse. Vendar pa je za jasnejše razumevanje dela s takimi dokumenti vredno malo več podrobnosti o nekaterih njihovih značilnostih, ugotoviti prednosti in slabosti, kot tudi videti združljivost z najbolj priljubljeno programsko opremo in pretvorbo v druge formate za udobje obdelave teh dokumentov.

Kaj je format PDF?

V bistvu se struktura PDF datotek večina strokovnjakov sklicuje na obliko besedila tipa medplata. Kaj to pomeni? Toda dejstvo, da lahko odprete tako datoteko s pomočjo najbolj znanih urejevalnikov besedila, posebne programe za ogled in urejanje, in tudi v vseh brez izjeme spletnih brskalnikov, in ne glede na razvijalca in celo operacijski sistem nameščen na računalniku. Z drugimi besedami, ta oblika je univerzalna.


Vendar pa je njegova glavna značilnost, da lahko v dokumentih te vrste vsebujejo ne le besedilo, ampak tudi veliko dodatnih elementov, vključno z grafiko katere koli vrste. Ni presenetljivo, da danes na internetu najdete knjige v PDF formatu, različne vrste navodil ali zapleteno tehnično dokumentacijo. Toda zakaj je ta format postal tako priljubljen?

Glavne značilnosti dokumentov PDF

Občas je bil razvit formatAdobe Systems in na začetku takšne dokumente, potem ko so jih pretvorili v dokumente PDF s programi tretjih oseb, si lahko ogledate samo na enak način kot za grafične datoteke. To je bila prav ta orientacija, ki je bila najprej opredeljena, ko je bilo besedilo v dokumentu prisotno izključno v obliki slike in ni bilo mogoče urejati. Sčasoma se je vse spremenilo in za to obliko se je začelo aktivno izdajati dodatne programe, ki lahko spremenijo besedilo v dokumentu. V korenu ustvarjanja takšnih programov, seveda, je bila družba-razvijalec, kasneje pa se je taka priložnost pojavila v pisarniških paketih.


To je tisto, kar privlači uporabnike, to je datoteke tega tipa, čeprav imajo precej veliko število grafičnih objektov, ki so presenetljivo majhni. Prepričajte se, da ustvarite dva identična besedila in grafične dokumente DOC in PDF ter po shranjevanju primerjajte, koliko prostora na trdem disku ali izmenljivem mediju ima vsak od njih. Drug razlog, ki je povzročil popularnost tega formata, je naslednji. Na primer, če odprete za urejanje iste datoteke, ustvarjene neposredno v urejevalniku besedila, ki je del pisarniških paketov različnih razvijalcev, je lahko struktura samega dokumenta, pa tudi oblikovanje, prekinjena in ga pripelje do berljivega videza. zelo dolgo V PDF-ju je veliko lažje, saj ko ga odprete za urejanje v katerem koli programu, ima dokument isto vrsto.

Kako odpreti dokument v formatu PDF za ogled?

Glede predogleda lahko poudarite, da lahko uporabite skoraj vse, kar je na dosegu roke.
Če bi bilo treba prvič uporabiti le orodja Adobe Acrobat Reader, so dokumenti te oblike zdaj preprosto odprti v običajnih pisarniških urejevalnikih za delo z besedilnimi datotekami in v vseh internetnih brskalnikih.

Kaj urediti

Kar zadeva format PDF, še vedno ni povsem jasno, kako si lahko ogledate datoteke te vrste - tudi. Zdaj pa poglejmo vprašanja, povezana z urejanjem dokumentov PDF. Prvič, kot smo že omenili, je bilo to obliko besedilne in slikovne datoteke mogoče spremeniti samo. Kasneje je Adobe začel izdajati lastne vire, ki omogočajo ne samo brskanje, temveč tudi spreminjanje vsebine, zdaj pa se lahko datoteke te vrste odprejo v istem urejevalniku Word, pri čemer se določi ustrezno vrsto formata v izbranem polju.
V Raziskovalcu lahko odprete dokumente z drugimi programi, z uporabo menijskega ukaza PCM za izbrano datoteko Open Access. Poleg odpiranja se shranjevanje izvede neposredno v urejevalniku, v katerem je bil dokument odprt.

Pretvarjanje v druge formate

Vendar pa je kljub vsestranskosti oblike PDF pogosto treba pretvoriti v druge vrste. V ta namen lahko uporabite nekaj najpreprostejših metod. Na primer, vsa "naravna" orodja za urejanje v programu Adobe ali Word vam omogočajo, da izberete končno obliko shranjene datoteke.
To naredite tako, da uporabite element v meniju Datoteka »Shrani kot« in nato na seznamu izberete vrsto in lokacijo. Tudi danes lahko najdete veliko število različnih pretvornikov, ki vam omogočajo pretvorbo PDF v druge posebne formate (na primer v grafični podobi katerekoli vrste ali Excelove datoteke s preglednicami). Če imate vprašanja o tem, kako pretvoriti druge vrste datotek v format PDF, tudi tu ni posebnih težav, saj večina pretvornikov deluje v obeh smereh. Podobno se postopek izvaja v Microsoftovi besedi. Vendar uporaba pretvorbe aplikacij omogoča preusmeritev veliko hitreje, če želite izvesti takšne operacije ne za eno, ampak za več datotek (serijska pretvorba). Hkrati je v nekaterih programih te vrste popolnoma nepomembno, katera oblika neposrednega pretvarjanja v PDF je izvorni dokument.

Povzetek

Zdaj je morda postalo jasno, da je v formatu PDF. Majhne velikosti datotek, nespremenjena struktura in enostavnost rokovanja, ne glede na to, kako razvijalec programske opreme gleda ali ureja, in vrsta operacijskega sistema, ne glede na to, ali je vsaj mobilna, je to obliko naredila tako priljubljeno, vsestransko in celo, če želite, edinstveno v svoji vrsti.

Sorodne publikacije