Diagnostika klimatske naprave

Udobje vožnje je v veliki meri odvisno ne samo od kakovosti vzmetenja in od zvočne izolacije, temveč tudi od temperature zraka v kabini. V vročih poletnih dneh je to enostavno brez klimatske naprave. Zdaj je tako razširjeno, da ni vgrajena v standardno opremo. Zdi se, da je ta sistem zelo primitiven in preprosto ne sme prekiniti. Toda dolga leta izkoriščanja še vedno vplivajo na njeno stanje in invalidnost. Diagnoza klimatske naprave je operacija, s katero se prej ali slej sooči vsak lastnik avtomobila. No, poglejmo podrobneje to vprašanje.

Znaki

Kateri so pogoni za diagnosticiranje klimatske naprave avtomobila? Obstaja več. Prvič, to je značaj njegovega dela. Če so tuji ali dvignjeni šumovi, je to prvi razlog za poglobljeno diagnostiko. Tudi znak odpovedi sistema bo njegova nizka učinkovitost. Da, klimatska naprava bo slaba ali ne dovolj za hlajenje zraka. Običajno je krivda vsega kondenzator, ki je stalno kontaminiran "od zunaj".
Še en znak, po katerem je treba opraviti diagnozo balzama avtomobila, je neprijeten vonj v kabini. To se lahko zgodi iz različnih razlogov, vendar se ne splača voziti s tem problemom (vsaj zato, ker je tak zrak zelo bogat s škodljivimi bakterijami).

Zunanji pregled

Tako so znaki okvare potrjeni. Kaj storiti naslednje? Na profesionalno diagnostiko klimatske naprave ni treba hiteti do bencinskega servisa. Najprej ga preglejte samostojno, navzven. Glavna komponentata sistem je hladilno sredstvo.
Previdno preglejte cevi z njo in povezovalno površino. Jasno sledi ne bi smelo biti. Če temu ni tako, je prišlo do uhajanja v sistemu. Spodaj si bomo ogledali, kako preveriti raven freona. Medtem pa se obrnemo na pregled drugih elementov.

Kompresor

Diagnostika klimatske naprave za avto ni mogoča brez preverjanja kompresorja. To je najdražja postavka v sistemu. Preveriti moramo izvedbo njegovega dela. Torej, vklopite klimatsko napravo in poslušajte njegovo delo. Ko je klimatska naprava vklopljena, ne sme odvajati nenaravnega hrupa. Morda je bil razlog za to problem v elektroniki (na primer senzor ni uspel) ali v elektromehanski napravi.

Ultravijolična diagnoza

Takšna operacija se običajno izvaja na strokovnih delavnicah. Kaj je njeno bistvo? Freon se črpa v klimatsko napravo. Ampak ne preprosto, ampak vnaprej zmešano z ultravijoličnim dodatkom. Po nekaj dneh obratovanja je avto prisiljen ponovno preveriti. V primeru puščanja bodo takoj vidne sledi zmanjševanja tlaka. Ta metoda vam omogoča hitro in varno določitev natančne lokacije preloma. Ampak problem je, da ultravijolični freon z lastnimi rokami ni mogoče naložiti v avto.
Zato je ultravijolična diagnostika in polnjenje klimatske naprave avtomobila narejena samo na specializiranih stojalih.

Preverjanje ravni freona

To operacijo je treba izvajati redno, ne glede na to, ali so pogoni za diagnozo ali ne. Kako ugotoviti, kako popoln je sistemhladilnega sredstva? V ta namen je na odtočnem mestu predvideno posebno okno. Na njem je mogoče ugotoviti in stanje same delovne tekočine. Če ima belo barvo in je napolnjena z zrakom, jo ​​je treba zamenjati. V normalnem stanju hladilno sredstvo nima barve in je homogena masa, brez mehurčkov.

Kako obnoviti raven freona?

Ta postopek se izvaja na posebnem stojalu, v delavnicah. Polnjenje z lastnimi rokami ni priporočljivo. To je zelo težko in ne morete določiti uhajanja. Ko polnite freon na bencinskem servisu, boste najprej preverili, ali je sistem nepropusten. In šele potem bo mojster odločil - ali naj doda hladilno sredstvo ali ne. V primeru puščanja jih je treba nujno lokalizirati. V nasprotnem primeru boste morali freonske freonke vsakih dva do tri tedne. Kako pogosto morate opraviti ta postopek? Polnjenje freona se izvaja enkrat na tri leta ne glede na vožnjo avtomobila.

Klimatska naprava deluje nestabilno

Zgodi se, da se sistem samodejno izklopi in nepričakovano vklopi. Najpogosteje je napaka senzorja tlaka hladilnega sredstva napaka. To je določena varovalka. V primeru nadtlaka prisilno onemogoči sistem zaradi varnostnih razlogov. Tudi senzor morda ne bo deloval zaradi težav z napajanjem. Vredno je preveriti celovitost kontaktov in releja. Nekateri avtomobili imajo ventilator na kondenzatorju. Uporablja se kot dodatni freon hladilnik. V primeru okvare so značilni zvoki. To je brenčanje ventilatorja. Tudi kršitev delaSistem se pojavi zaradi poškodb električnih priključkov ventilatorja.

Izvajamo dezinfekcijo

Kaj storiti, če je raven freona normalna, kompresor ne proizvaja tujega hrupa, toda iz zračnih cevi je neprijeten vonj? Edini izhod je antibakterijska obdelava sistema. Leži v zamenjavi zračnega filtra (to je papir in je potrošni material) in uparjalnika.
Priporočljivo je, da se slednje sperejo vsaki dve leti. Stroški te storitve na bencinski črpalki - približno pol-dva tisoč rubljev.

Dezinfekcija z lastnimi rokami

Ta postopek se lahko izvaja neodvisno. Potrebujete klimatsko napravo za čiščenje s pršilno peno in podaljšek cevi.
Pri slednjem se mora na koncu podrezati pod 45 stopinjami. Potem pošljemo cev v uparjalnik in jo pritrdimo s trakom. Izvlecite filter iz salona. Vsebino balona stisnemo in puhamo 10-15 minut. V tem času se pena spremeni v umazano tekočino in teče skozi odtok na ulici. Po teh operacijah morate zagnati motor in vklopiti recirkulacijski način (ventilator nastavimo na največjo moč). Zapremo okna in pustimo avto 5-10 minut. Po tem lahko očistite vse pripomočke in postavite nov salonski filter. V notranjosti ni slabega vonja.

Zaključek

Tako smo ugotovili, kako se izvaja vzdrževanje in diagnostika klimatske naprave. Če opazite povečan hrup ali neprijeten vonj, ne smete kasneje odložiti težave. Pravočasno čiščenje sistema in zamenjava hladilnega sredstva bosta še naprej delovalaklimatska naprava

Sorodne publikacije