Grafična kartica serije AMD Radeon HD 7600M: funkcije, funkcije in pregledi

Leta 2011 je skupina grafičnih pospeševalnikov AMD Radeon HD 7600M Series predstavila svoj nastop. Podrobno bodo obravnavane značilnosti te skupine grafičnih kartic, njihove zmogljivosti, ustreznost in zmogljivost. Poleg tega bodo podani glavni rezultati sintetičnih testov in podana bo majhna primerjava z glavnimi konkurenčnimi rešitvami.

Postavitev rešitve

Grafične rešitve serije 7000 AMD so bile porazdeljene na naslednji način:
 • nišne vodilne naprave, ki jih zaseda serija 78HHМ in 79HХМ. Imeli so res odlične parametre, ki so omogočali reševanje programskih nalog. Toda zaplet arhitekture polprevodniškega kristala je zelo negativno vplival na čas avtonomnega dela. Na koncu je bilo treba izbrati med mobilnostjo in produktivnostjo. Če je hitrost bolj pomembna, je bila uporaba takšnih naprav bolj upravičena. Prav tako je treba upoštevati izjemno visoke stroške takšnih mobilnih naprav.
 • Srednji segment mobilnih pospeševalnikov je imel 77KhMM. Imeli so skromnejše tehnične parametre, zmogljivost in stroške. Hkrati se je povečal tudi čas od baterije. Posledično takšni mobilni diskretni pospeševalniki harmonično združujejo produktivnost, avtonomnost in stroške.

 • V niši mobilnih diskretnih pospeševalnikov je bila uporabljena naprava serije 7300M /7400M /7500M /76HHM. Zadnja kratica se je skrivalacelotno skupino grafičnih kartic. Najmočnejša grafična kartica AMD Radeon HD 7600M ima oznako 7670M. Obstajala sta tudi dva mlajša modela z indeksi 7640M in 7600M. Gre za to skupino polprevodniških kristalov in bo še naprej govorila v tem materialu.
 • Parametri osnovnega grafičnega čipa

  Whistlerjev polprevodniški čip je temeljil na vsaki AMD Radeon HD 7600M seriji mobilnih grafičnih kartic. Značilnosti so pokazale, da je bila izdelana z uporabo tehnologije 40 nm. Nazivna urna frekvenca mlajšega modela 7600M je 600MHz, starejši 7670M pa že deluje na 725MHz. V drugem pa so parametri pospeševalnikov te družine enaki. Na voljo so 480 pretočnih procesorjev, 24 teksturnih modulov in 8 teksturnih blokov.

  Pomnilniški podsistem

  2 GB RAM-a je nujno opremljen s serijo 7600M serije AMD Radeon HD 7500M. Značilnosti te skupine naprav kažejo na prisotnost podpore za dve vrsti čipov. Več proračunskih rešitev je opremljenih z DDR3. Njihova urna frekvenca je 2700 MHz. Dražji pospeševalniki so opremljeni z GDDR5. V tem primeru je lahko nazivna frekvenca 4500 MHz. Bitna povezava RAM-a je v vsakem primeru 128 bitov. V primeru večine proračunskih naprav je pasovna širina pomnilnika video podsistema 28 GB /s, najbolj produktivne rešitve pa že lahko obdelajo 64 GB /s. V vsakem primeru se izjemna raven zmogljivosti takšnih naprav ne more pohvaliti, vendar je še vedno dovolj, da pravilno izvede večino dejanskihnalog

  Poraba energije

  Vsa 40-nm tehnologija tolerance je proizvedla vse polprevodniške pospeševalnike AMD Radeon HD 7600M serije. Kar se tiče varčevanja z energijo iz enega razloga, so zaradi tega zelo skromne. Zahtevani termični paket v njih je 35 vatov. Glede na pozicioniranje je to precej visoka vrednost. Največja vrednost temperature v tem primeru lahko doseže 105 0 C. V resnici je ta parameter v območju od 50 do 65 0 C.

  Seznam komunikacijskih zmogljivosti

  Vsaka naprava serije AMD Radeon HD 7600M se lahko pohvali s precej dobrim seznamom komunikacij. Specifikacije navajajo podporo za PCI E različico 2.1. Namenjen je za vgradnjo v takšne razširitvene reže in je zasnovan za takšne pospeševalnike. Toda to je tudi zelo sprejemljivo za uporabo v prejšnjih različicah takih priključkov (1.X ali 2.0), vendar je v tem primeru zmogljivost video podsistema nekoliko zmanjšana. Po drugi strani pa jih je mogoče uspešno uporabiti v razširitvenih režah 3.0. Ampak s to uporabo grafičnih adapterjev obravnavati, vmesnik matične plošče ne bo v celoti prenesli. Za priključitev zaslona prenosnika v tem primeru se uporablja digitalni vmesnik DVI. Poleg tega je možno priključiti dodatne izhodne naprave tipa monitorja na VGA vrata (analogni format signala) in HDMI (v tem primeru se informacije prenašajo v digitalni obliki). Če se morate povezati v formatu DisplayPort, potem lahkoUporabite HDMI na priključek DispayPort.

  Testiranje

  Precej skromni rezultati testnih pripomočkov kažejo na serijo modelov serije AMD Radeon HD 7600M. Značilnosti in pregled nad njimi že na začetku ne omogočajo, da računate na visoke hitrosti. Za primer upoštevajte 7670M grafično kartico. Kot nasprotniki je najprimernejša izbira GeForce 820M, GeForce 8700M in Quadro K610M. Vse to so proizvodi konkurenčnega podjetja NVidia, rešitve na njeni bazi pa imajo trenutno primerljivo raven vrednosti. V testnem paketu 3D Mark2011 ti pospeševalci pridobijo naslednje pogojne rezultate:
 • 820M-8284. 27] Glede na rezultate preskusov je mogoče ugotoviti, da ima ta skupina naprav raven zmogljivosti, ki je primerljiva z 820 M od NVidie. Slednje dejstvo kaže, da bo večina igrač v HD ločljivosti na tej seriji naprav še vedno.

  Stroški

  Ločeni grafični čipi za danes zagotovo ne bodo delovali. Dolgo časa so bili odstranjeni iz proizvodnje in vse zaloge so bile razprodane. Enako velja za mobilne računalniške sisteme na njihovi podlagi. Zato je edini možni način, da postanete lastnik mobilne rešitve, ki temelji na taki GPU, da jo kupite v uporabljenem stanju. Odvisno od opreme se lahko stroški gibljejo od 10.000 do 18.000 rubljev. V prvem primeru, v povezavi s pospeševalnikom bo deloval 2-jedro procesor serije Celeron ali Pentium. No, najdražje odločitve so v povezavi z drugo generacijo Core i7.

  Ocene

  Kot uporabniki opozarjajo, je vsaka mobilna grafična kartica AMD Radeon HD 7670M primerna rešitev. In tako z vidika produktivnosti in porabe energije. Harmonična kombinacija teh dveh značilnosti omogoča, da so mobilne rešitve še vedno pomembne in vredne konkurence z več svežimi izdelki. Poleg tega imajo precej nizke stroške. Edina pomembna pomanjkljivost te skupine naprav je, da bodo sodobne igrače s takšno strojno opremo v HD ločljivosti ali manjše. Za rudarjenje različnih kripto-blaga taki pospeševalniki niso povsem primerni. Toda za ustvarjanje mobilne grafične postaje je podoben adapter odlična možnost. No, in za preproste naloge, so takšni računalniki popolnoma primerni.

  Zaključek

  Čeprav so bili mobilni pospeševalniki uvedeni leta 2011, je vsaka odločitev serije AMD Radeon HD 7600M še danes pomembna. Njihove značilnosti so delno zastarele (na primer tehnološki proces), vendar so še vedno takšni čipi sposobni opravljati večino nalog, ki so jim jih prvotno dodelili AMD inženirji. So odlični za izvajanje mobilnih grafičnih postaj ekonomskega razreda, začetnih igralnih sistemov in samo multimedijskih sistemov. Edino opozorilo je, da takih naprav ni mogoče kupiti v novi državi.
 • Sorodne publikacije