Dxf format, kako odpreti?

Zahvaljujoč širokemu spektru programov, ki so namenjeni za delo z vektorsko grafiko, lahko za krajši čas ustvarite katerokoli risbo v elektronski obliki. Seveda vsak program daje dovoljenje datoteki. Vendar pa obstajajo situacije, ko je treba datoteko, ustvarjeno v enem programu, popolnoma odpreti v drugi. Za olajšanje opravila je bila ustvarjena oblika zapisa DXF - Drawing Exchange Format. Če je datoteka v tej razširitvi, pomeni, da vsebuje vektorsko sliko.


Kako odpreti datoteko s podaljškom DXF?

Format DXF je namenjen podpori izmenjave med grafičnimi urejevalniki. Njegov razvoj kaže, da je število načinov za branje datoteke sorazmerno s številom programov, ki omogočajo delo z vektorsko grafiko. Določitev, ali je to resničnost, je mogoče izvesti z uporabo dobro znanih programov. Kot primer lahko razmislite o datoteki, ki vsebuje simulacijsko risbo.

Možnost 1: Autodesk AutoCAD

Autodesk, ki je pridobil popularnost s programom AutoCAD, je razvit razvijalec DXF. Torej, če mislite logično, potem lahko ta izdelek najlažje ponudi delo s podobnim dovoljenjem. Pomembno je omeniti, da program AutoCAD omogoča odpiranje in urejanje DXF datotek vseh velikosti.
Program je precej drag izdelek, a kot uvod lahko uporabnik poskusi poskusno različico, ki se lahko brezplačno uporablja v prvih 30 dneh. Torej, da odprete datoteko z dovoljenjem DXFProgram AutoCAD bi moral:
 • Kliknite na glavni meni programa na ikoni za odpiranje datoteke. To dejanje lahko izvedete tudi z bližnjico na tipkovnici Ctrl + O.
 • Ko se odpre okno raziskovalca, pojdite v mapo z lokacijo datoteke DXF. Privzeto so nastavitve programa nastavljene tako, da odprejo datoteko DWG. Če želite odpreti datoteko DXF, jo morate izbrati na seznamu.
 • Ko je datoteka odprta, imajo uporabniki zmogljiv arzenal, ki bo omogočal izdelavo različnih modelov v formatu DXF.


  Možnost 2: Adobe Illustrator

  Adobe Graphic Editor je prav tako zelo priljubljen na tem področju. Urednik ima dokaj umirjen in uporabniku prijazen vmesnik, ki vam omogoča delo z mnogimi funkcijami in predlogami. Adobe Illustrator, podobno kot AutoCAD, je posebna programska oprema za strokovnjake, v kateri lahko tudi ustvarjate in urejate risbe v DXF formatu. Poskusno različico programa lahko prenesete, vendar je omejena na 7 dni. Če želite datoteko DXF odpreti z urejevalnikom Adobe Illustrator, morate:
 • Izberite meni File (Datoteka) ali v razdelku »Recent« (Nedavno), kliknite gumb »Open« (Odpri). Za lažjo opravilo lahko uporabite bližnjico na tipkovnici "Ctrl + O"
 • . V privzetem programu lahko izberete datoteke vseh formatov, tako da vam ni treba nastaviti nobenih funkcij.
 • Ko je izbrana želena datoteka, jo morate odpreti.
 • DXF datoteke so lahkoprikaz, urejanje in pretvorbo.

  Možnost 3: Corel Draw

  Kljub prednostim prejšnjih programov se Corel Draw uvršča med vodilne med podobnimi izdelki. Z njegovo pomočjo lahko ne samo ustvarite grafiko, temveč tudi narišete 3D model. Programska oprema ima veliko uporabnih funkcij, s katerimi lahko pretvorite rastrsko grafiko v vektor. Da bi uporabnikom omogočili dostop do funkcij programa, je na voljo 15-dnevno preskušanje. Datoteka DXF se odpre na standardni način, ki je skoraj enak prejšnjemu. Programska oprema z zmogljivim naborom orodij in obsežnimi zmožnostmi omogoča preprosto delo z datotekami različnih dovoljenj. DXF razširitev je bila ustvarjena kot vsestranska oblika, ki vam omogoča uporabo različnih možnosti za urejanje.

  Sorodne publikacije