Računalnik je veliko brenča: kaj storiti?

Pojav tujih šumov in vibracij v stacionarnih računalniških terminalih ali celo v prenosnih računalnikih - pojav je precej razširjen. In od njega na žalost ni zavarovan noben lastnik te vrste opreme. Kaj bi v tem primeru priporočili povprečnemu uporabniku? Samoumevno je, da je računalnik mogoče prenesti v servisni center ali v najbližjo delavnico, vendar je to plačan in celo drag užitek. Menijo, da je večina znanih problemov mogoče odpraviti sami. Zato bomo poskušali razmisliti, zakaj računalnik brblja, kaj storiti v takšni situaciji in koliko je mogoče sami znebiti hrupa ali vibracij, ne da bi zapustili dom. Seveda se ne bomo ukvarjali z nekaterimi specifičnimi rešitvami, za katere morate imeti vsaj osnovno znanje in tehnične veščine, vendar se bomo osredotočili na najbolj preprosta dejanja, ki jih lahko izvede vsak neizkušen uporabnik.


Zaradi katerega je veliko računalniškega hrupa: glavni razlogi

Pred sprejetjem odločitve je seveda treba ugotoviti temeljne vzroke za to vedenje naprave. Mnogi uporabniki so v bistvu glavni dejavnik v videz buzz imenuje onesnaževanje notranje polnjenje PC ali laptop, ki vodi do povečane hitrosti vrtenja ventilatorjev hlajenja. Da, v večini primerov je tako, vendar obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko celo posredno povzročijo nastanek nenormalnih situacij. Torej, če se računalnik objame, povzroča,ki jih večina strokovnjakov pozove k popravilu računalniške opreme, so lahko:
 • kontaminacija sistemske enote ali notranjega polnjenja;
 • razprševanje hladilnih procesorskih hladilnikov in grafičnih kartic;
 • zamašitev ventilatorja ohišja;
 • oslabljeno pritrditev delov;
 • napačno ali napačno izbrano napajanje;
 • prisotnost optičnega pogona;
 • pokvarjen trdi disk (HDD, ne SSD);
 • Poškodovana matična plošča;
 • ohišje brez zvočne izolacije;
 • nepravilna nastavitev napajalnega kroga.
 • Očitno je, kaj storiti, če je računalnik zelo glasen, boste zagotovo rekli le strokovnjakom za popravila ustreznega profila. Ampak ne mudi, da nosite svoj terminal ali prenosni računalnik v delavnico. Poskusimo nekaj najpreprostejših rešitev, ki jih lahko vsak od nas uporabi.


  Veliko računalniškega buzz-a: kaj storiti?

  Kot je jasno, prvič poskusite razstaviti sistemsko enoto stacionarnega terminala, ko je napajanje izklopljeno, odstranite stranski pokrov in pregledajte notranjost računalnika.
  Če je v notranjosti veliko prahu, ga preprosto odstranite s sesalcem avtomobila z nizko porabo. Če imate običajni sesalnik, nastavite sesalno moč na minimum (če je seveda možno). Takšna dejanja so potrebna za slučajno poškodovanje pomembnih komponent opreme, nameščene na matični plošči. Včasih lahko uporabite suho ali vlažnoobrišite vse površine. Toda tudi tukaj je treba biti zelo previden, da se ne dotaknemo stika ali zanke. Ko uporabljate vlažne robčke, preden je računalnik vklopljen, morate po končanem delu počakati, da se površine in kontakti popolnoma posušijo. V primeru krp ni priporočljivo preveč navlažiti, saj lahko prevelike količine vlage v nekaterih spojnikih ali razpoke povzročijo usodne posledice.

  Optični pogon

  Toda predpostavimo, da od prahu in umazanije, glavne komponente v računalniku, ki ste jih očistili, vendar računalnik še vedno brenča ob delu. Kaj storiti v takšni situaciji? Ne boste verjeli, vendar mnogi uporabniki absolutno ne posvečajo pozornosti prisotnosti CD /DVD-ROM pogona optičnega diska. Ko se sprosti, se lahko pojavijo značilni hrup in celo najmočnejše vibracije, zlasti v primerih, ko je vstavljena disketa poškodovana ali opraskana, in razlog za pravilno branje informacij se ne razširi v celoti. Če je medij res v pogonu, ga samo odstranite in preverite, ali je po tem še kakšen hrup. Opomba: Prav tako je vredno pozornosti posvetiti učinkovitosti samega pogona.
  Preverite, ali je vse v redu, lahko vstavite novo prazno prazno ploščo ali namerno berljiv disk. Če se do konca razveže in se nikoli ne zgodi, bo treba pogon zamenjati. Mimogrede, še lažje ga je izključiti iz matične plošče in napajalnika, izvleči ustrezne zanke.

  Pritrdilni deli

  Sedaj izhajamo iz dejstva, da so se opisani ukrepi izkazali kot neuspešni. Kaj naj storim, če je računalnik zelo glasen in potem vibrira z mikrofonom? Verjetno je razlog za ta pojav nekakšen nepodpisan podatek.
  Na primer, zelo pogosto nekateri uporabniki uporabljajo manjše število vijakov za pritrditev bočne stene, kot je predvideno z zasnovo sistemske enote. Jasno je, da je treba v takem primeru enoto razstaviti in spet vsaj ob ušesu ugotoviti, kje je hrup tretjih oseb. Vendar je uporaba dlani ali prstov za določitev vira vibracij strogo prepovedana! Ko najdete odklenjeni predmet, ga zavarujte z vijaki, vijaki, posebnimi pritrdilnimi elementi itd. Če je težava s strojno opremo vstavljena v režo matične plošče, jo odstranite in jo vstavite nazaj čim tesneje. Toda ne pretiravajte!

  Hladilnik grafične kartice

  Zdaj pa preidimo na najpomembnejša vprašanja. To je zaradi ekstremnega načina hladilnikov veliko računalnika. Kaj storiti v tem primeru? Najprej, bodite pozorni na ventilator hlajenje grafične kartice (ali bolje, grafični procesor). Verjame se, da je tisti, ki je sposoben proizvesti tako močne glasove, da se sploh ne kvalificira.
  V najpreprostejšem primeru poskušajte rezila očistiti pred prahom ali nabirati umazanijo in mehanske vključke na njih, če jih odkrijete. Prav tako je dobro namazati ležaj ventilatorja, pri čemer uporabite poseben za tosilikonska maziva. Če nimate takega doma ali jih kupite na internetu je precej drago, uporabite strojna olja. Toda v nobenem primeru ne uporabljajte rastlinskih proizvodov!

  Toda predpostavimo, da se po tem računalnik bori. Kaj storiti? Možno je, da je hitrost ventilatorja mogoče zmanjšati s posebno programsko opremo, izdelano posebej za grafični čip določenega proizvajalca. Običajno proizvajalci sami učijo takšno uporabnost v prostem dostopu do svojih uradnih virov. Težko je reči nekaj o stopnji zmanjšanja hitrosti. V idealnem primeru ima večina teh programov prednastavljene nastavitve za spreminjanje načinov delovanja hladilnikov, tako da lahko uporabite takšne predloge.

  Ventilator procesorja: Nadzor hitrosti v BIOS-u

  Zdaj izhajamo iz dejstva, da ni video kartica. Zakaj potem računalnik ustvarja veliko hrupa? Kaj storiti? Očitno je razlog za to že v hlajenje ventilatorjev CPU. Jasno je, da jih je treba, kot v primeru grafičnega pospeševalnika, najprej očistiti. Če pa na njih ni prahu ali umazanije, vendar je hrup neverjeten, lahko poskusite zmanjšati hitrost.
  Najprej uporabite nastavitve za primarne sisteme BIOS /UEFI. Nekaj ​​podobnega bo nadzor hitrosti ventilatorjev. Običajno so tovarniške nastavitve nastavljene tako, da je način izbire hitrosti nastavljen na samodejno. Poskusite se spremenitiOn je izbral s seznama manj vrednosti. Shranite nastavitve in po ponovnem zagonu preverite raven hrupa. Če je še vedno, znižajte vrednost za še eno točko.
  Opomba: Preden začnete s takimi postopki, morate razumeti, da se lahko temperatura CPE znatno poveča, zato boste na lastno odgovornost uredili načine delovanja hladilnikov. Res je, da nekateri strokovnjaki priporočajo, da se na procesor dodatno plast termoplastov, ki bo omogočil, da se nekoliko zmanjša ogrevanje. Toda optimalna rešitev bo popolna zamenjava hladilnega sistema (še posebej, če vaš računalnik, če tega ne morete reči, ni prva svežina).

  Zmanjšanje hitrosti ventilatorja s posebno programsko opremo

  Vendar lahko domnevate, da v nastavitvah BIOS-a niste našli takšnih parametrov ali da ventilatorski način ni spremenil pričakovanega rezultata in računalnik zazvoni. Kaj storiti v tem primeru?
  Bolj zanimiv, čeprav težji, program SpeedFan, v katerem je mogoče s programsko opremo prilagoditi hitrost hladilnikov. Vendar pa ga uporabite v parih s katerim koli nadzorom temperature procesorja (AIDA64 CPU-Z, itd.). Za zmanjšanje hitrosti bo potreben čas, dokler ne bo dosežena kritična temperatura ogrevanja. Po njegovem doseganju bo potrebno vrniti prejšnjo vrednost hitrosti v glavnem programu, v kateri dolgo časa ni bilo opaziti kritičnega ogrevanja.

  Trdi disk

  Pravzaprav je lahko trdi disk eden od razlogov, da je računalnik zelo glasen. Kaj?v tem primeru? Za začetek morate določiti razlog. Mogoče je pogon preprosto napačen. Toda to je najboljša stvar, ki se lahko zgodi. V večini primerov, v resnici, če je spremlja trajno visi sistema, neprostovoljno odmevajoč, vključitev ne od prvega časa, itd, boste morali razburiti. Očitno je Winchester začel propadati. Da bi se vsaj nekako zaščitili pred izgubo pomembnih informacij, najprej preverite disk z vsemi pripomočki, kot je TestDisk, s katerim lahko ustvarite zagonski medij.
  Če učinek ne uspe, uporabite pripomoček HDD Regenerator, ki vam omogoča, da obnovite tudi brezupno poškodovane trde diske. Če nič ne pomaga, prenesite pomembne informacije na drug medij (ali ustvarite popolno varnostno kopijo pogona) in nato zamenjajte težek HDD.

  Napajalna enota

  Napajalnik lahko povzroči tudi glasen zvok računalnika. Kaj storiti z njim? Praviloma je to stanje mogoče opaziti v primeru, če imate računalnik, ki ni tovarna, ampak ročno sestavljanje. Zato je optimalna možnost zamenjava bloka s tisto, ki natančno ustreza parametrom nameščene opreme. Takšne informacije je mogoče dobiti, na primer, na spletni strani proizvajalca matične plošče. V primeru standardnega sestavljanja je včasih priporočljivo namestiti dodaten regulator napetosti ali "neprekinjeno napajanje".

  Matična plošča

  Včasih je vzrok takšnih pojavov lahko tudi matična plošča. Pojav razpok je tisto, kar spodbuja njihov videz. Izberite gasistemski blok in ga pregledajte. V primeru odkrivanja napak, praviloma ne morete storiti ničesar dobrega (s stalnimi vibracijami, se bo razpoka le povečala, potem pa celoten računalniški sistem ne bo uspel). Kot je že jasno, moramo razcepiti v novo "matično ploščo". V skrajnem primeru se obrnite na najbližji servisni center.

  Ali lahko zavrnem uporabo oboževalcev primerov? Samoumevno je, da lahko glavni ventilator pogosto sproži situacije, ko je računalnik zelo glasen. Kaj naj storim v tem primeru in ali ga lahko opustim? Nekateri strokovnjaki menijo, da ga je v primeru pisarniških računalnikov mogoče izključiti. Temperatura istega procesorja se lahko rahlo poveča (znotraj 10-15 stopinj). To pa velja le za primere, ko resnično delate samo z najpreprostejšimi pisarniškimi programi. Toda pri uporabi zahtevnih aplikacij za obdelavo medijskih datotek, zapletenih inženirskih programov in sodobnih računalniških iger za takšne stvari ni priporočljivo v nobenem primeru.

  Zamenjava primera

  Včasih je lahko raven hrupa precej visoka tudi na sorazmerno novih osebnih računalnikih. Razlog za to je neustrezna izvedba telesa. Sprostitev se šteje za nakup nove stavbe, opremljene z zvočno izolacijo. Za danes so precej poceni. Možno je, da se bo zaradi te stopnje šumenja ali vibracij zelo zmanjšala.

  Oskrba z električno energijo

  Končno, če nič od zgoraj navedenega ni opisano kot vzrok ali kotrešitev za rešitev problema ni ustrezala vam, poskusite spremeniti uveljavljen sistem napajanja.
  ​​Mogoče je, da imate visoko zmogljivost, pri kateri se vsa sredstva porabijo kar največ. Druga možnost je, da pripravite uravnoteženo shemo ali prihranite energijo.

  Sorodne publikacije