Stronghold: prehod, zgodba, grafika, liki, gostje, karakterizacija iger in sistemske zahteve

Računalniška igra Stronghold je leta 2001 ustvarila britanska družba Firefly Studios. Njen žanr je strategija v realnem času. Igra, katere ime je prevedena iz angleščine kot "Citadel", svojim članom ponuja gradnjo, nevihto, obrambo srednjeveškega gradu ali razvoj gospodarstva poselitve. Poizvedba Stronghold je obsežna vojaška in gospodarska kampanja, sestavljena iz 21 misij. Vse naloge, ki so ponujene igralcem, so plosko povezane, kar omogoča dosledno prehod skozi vsako fazo razvoja gradu, od gradnje njegove glavne stavbe do konca z uporabo enot za napad. Zgodba igre nas popelje do srednjeveške Anglije. Vse akcije se začnejo leta 1066. Vendar naloga ni vedno časovno omejena. Zato nekatere misije trajajo več deset ali celo sto let iger na srečo.


V času izdaje igre so bili glavni vidiki njenih pravil novost žanra. V zvezi s tem je bilo veliko "Stronghold" zelo cenjeno zaradi svoje edinstvenosti. Treba je opozoriti, da je bilo število oboževalcev te igre tako veliko, da je bil razlog za nastanek velike skupnosti. Njegovi člani so ustvarjali različne amaterske modifikacije in igralne kartice. Malo kasneje se je Stronghold dopolnil s petimi nadaljevanji in dvema spin-off igrama. Leta 2002 se je pojavil v podjetju Stronghold Crusader in Stronghold 2 v letu 2005. Poleg tega je svet videl odcepitveStronghold Legends (2006), Stronghold Crusader Extreme, izdano leta 2008, Stronghold 3 (2011), Spin-off Stronghold Kingdoms (2012). Najnovejše nadaljevanje so razvili razvijalci leta 2014 pod imenom Stronghold Crusader 2.


Med igro je bilo prodanih več kot pet milijonov izvodov.

Grafika

Prva stvar, ki jo vsak igralec vrže v oko, ko prečka »Stronghold« - osupljivo lepoto narave. Od začetka usposabljanja se na zaslonu pojavljajo pokrajine, vredne starejših slik Lucasa Cranacha. To je na primer modra deska, ki je fascinantno odlomljena ob samem vznožju skalnega klifa. Nedaleč od njega je čreda severnih jelenov, ki stoji na zeleni travi gozda. Tu so tudi skalni in sončni zajčki, ki so jih krošnje dreves tresle na vetru. Vendar, da bi občudovali to veličastnost, bo igralec preprosto nikoli. Konec koncev bo vsa njegova pozornost posneta z igranjem. Ne manj slikoviti so naši pogledi in sadovi civilizacije. Dejstvo je, da so avtorji pri ustvarjanju gradov uporabljali srednjeveške gravure. To je omogočilo popolno reprodukcijo vseh posebnosti in podrobnosti 12 vrst objektov, ki so obstajali v resnici. Z opazovalci užitkov in drugimi zgradbami - vojaškimi in gospodarskimi. Izdelani so tudi do najmanjših podrobnosti. Pri premikanju "Stronghold" lahko kliknete na sliko pekarne ali delavnice. Po tem se na zaslonu prikaže, kaj se dogaja v njih. Uživajte v očeh in na kmetiji. Njihova polja so zelo lepo poganjala, nato zelena in plazeča.

Sistemske zahteve

Prehod "Stronghold 1" je moženče je na voljo:
 • 4 MB video pomnilnika;
 • trdi disk velikosti 750 MB;
 • 64 MB RAM;
 • Pentium II 300 MHz.
 • Igra se nadzoruje s tipkovnico in miško.

  Stronghold načini

  V igri sta dva. To je vojaški in miren način. Ti režimi predstavljajo pot bitk in gospodarski razvoj. Kaj predlaga avtor? V bitkah je vojaška akcija. Vključuje omrežno igro, obleganje in invazijo. V gospodarskem režimu obstajajo misije, razvoj naselij, pa tudi svobodna gradnja. Igra ima svoj urejevalnik kartic. Od tega lahko ustvarite zemljevide obleganja, gradnjo, vsiljivce, pa tudi gospodarske, za obleganje misij in za omrežno igro. Tu je način za več igralcev. Omogoča predvajanje preko interneta ali uporabo lokalnega omrežja.

  Igranje

  Med misijo Stronghold igralec postane gospodar, ki upravlja s srednjeveškim gradom skupaj s svojimi potniki in poveljnikom svojih enot. Naloga protagonista vključuje:
 • zagotavljanje gradu surovin in hrane;
 • usposabljanje vojakov za obleganje in udarjanje sovražnika;
 • prilagajanje ekonomije sivine.
 • Za blaginjo gradu bo igralec moral ohraniti določeno stopnjo priljubljenosti. Ta kazalnik je ocenjen v točkah od 0 do 100. Z vrednostmi pod 50 bo grad začel hoditi s svojimi prebivalci. In če popularnost preide ta prag, se bodo v naselju pojavili novi ljudje.
  Kako doseči želeno raven? Če želite to narediti, morate imeti optimalno količino zalogustrezna raven davkov. Poleg tega se bo število prebivalcev zaradi gradnje hiš povečalo. Vendar je treba upoštevati, da bodo v tem primeru potrebne velike zaloge hrane.
  Pri prehodu igre "Stronghold" je mogoče vsako nalogo opraviti skoraj takoj. Tudi vojaki se brez odlašanja usposabljajo tukaj. Ampak samo za tega igralca bo potrebno orožje, izdelano v specializiranih delavnicah in finančnih virih. V prehodu vojaške družbe v "Stronghold" lahko sodeluje in sam gospodar. Skupaj z drugimi vojaki se lahko bori na bojišču. Vendar pa je treba upoštevati, da bo smrt tega junaka pomenila konec misije.

  Gradbeništvo in ekonomija

  Pri prehodu Strongholda se igralcu ponudi šest vrst nalog. Z njihovo pomočjo lahko gradite:
 • grajske stavbe (vojašnice, vrata, stolpe, zidove itd.);
 • stavbe, ki se uporabljajo za črpanje virov (rudniki, kamnolomi, žage itd.);
 • mestne strukture (cerkve, vrtine, hiše itd.);
 • delavnice za proizvodnjo orožja in oklepov;
 • stavbe, v katerih bodo proizvodi predelani (skladišča itd.);
 • kmetijske stavbe (kmetije itd.).
 • Vsa gradnja se izvaja takoj. Na zahtevo igralca je mogoče zgradbo porušiti. V gradu so štiri vrste virov. Med njimi so olje, železo, kamen in les. Njihovo rudarjenje se izvaja v vrtinah in rudnikih, kamnolomih in žagah. Za gradnjo skoraj vseh zgradb potrebuje igralec drevo. Za touporabiti delo lesa. Izrezali bodo drevo, ga razžagali, in ko bo končna plošča dostavljena v skladišče. Za izgradnjo grajskega igralca bo potreben kamen. Njegov kamnolom se ukvarja s kamnolomi. Za transport tega materiala morate uporabiti volove. Železo v igri je potrebno za izdelavo orožja in oklepov. To bo potrebno za kotle, ki bodo kuhali olje. Železo se koplje v rudnikih. Olje za prebivalce gradu je potrebno za olje, ki bo zavre, in vlije v glave nasprotnikov. Lahko tudi napolnijo jarke in jih nato zažgejo. To bo uničilo sovražnike, ki so v teh jamah. Ekstrakcija olja v vrtinah.

  Da bi prebivalcem gradu zagotovili hrano, mora igralec zgraditi mlečne kmetije, lovske koče, žitna polja in nasade jabolk. Vse to vam bo omogočilo, da dobite kruh, jabolka, sir in meso. Vendar ni vse tako preprosto. Pšenica, pridobljena na poljih, bo morala najprej postati moka. Šele takrat bo mogoče peči kruh. Igralec mora ročno konfigurirati sistem, ki ga dovoljuje lord, da uporablja izdelke, kakor tudi hitrost njihove uporabe. Eden ali drug obseg lahko resno vpliva na stopnjo priljubljenosti. Igralec ima pravico graditi kladiva. Imeli bodo surovine za žganje. Ta pijača iz hmelja se uporablja v restavracijah in prinaša dodatne točke priljubljenosti. Kako učinkovito bo delala katera koli zgradba, bo delno odvisna od spoštovanja igralca. On jelahko zgradi veliko število Mayovih palic, spomenikov in vrtov, povečati njegovo priljubljenost. Vendar pa delavci hkrati večino svojega časa preživijo ne na delu, temveč na sprehodih.
  Po drugi strani pa lahko igralec začne graditi orodja ustrahovanja in mučenja. To bo povzročilo izgubo priljubljenosti. Vendar pa bodo v tem primeru zaposleni delali več časa. Nadzor nad priljubljenostjo se izvaja tudi z gradnjo katedral, cerkva in kapelic. V igri lahko dobite zlato. To se izvaja na dva načina - prek trgovine in davkov. Vendar pa je treba upoštevati, da trg v igri ni vedno na voljo, in nakup se izvaja na njem za samo pet enot. Prodaja temelji na količini blaga na zalogi. V prihodnje bi bilo treba zlato uporabiti za gradnjo oblegalnih pištol, pa tudi za usposabljanje vojakov in mestnih stavb. Glavna dilema za igralca pri opravljanju misij je ohraniti ravnotežje med popularnostjo in gospodarsko koristjo.

  Vojna

  V igri Stronghold ni ločenih narodov in ras. Vsaka stran ima na voljo enako število vojakov. Da bi igral enote, bo igralec moral zgraditi vojašnico in orožje, ki ga bo napolnil z meči in oklepom. Prav tako ne delajte brez zlata in prostih kmetov. Vojaki se takoj učijo v igri. Med njimi so enote, namenjene za boj na daljavo. To so samostrele in lokostrelci. Takšni vojaki napadajo sovražnika samodejno že ob prvem nastopu. Obstajajo enote in boj proti blizu. Sopredstavljajo vitezi in mečevalci, berilci, pehotniki s pištolami in sulicami. Vsi bodo delovali, preden bodo prejeli ukaz za napad na določenega sovražnika. Glavni poudarek igre je na obrambi in obleganju gradu. Zato se številne zamisli, ki so jih razvijalci uporabili, štejejo za inovativne. Igralec lahko dovoli, da vojaki sprejmejo položaje na stolpih in se premikajo okoli zidov gradu, streljajo na dno sovražnika. Igralec lahko tudi ujame sovražno mesto, tako da razbije stene svoje trdnjave ali jih ujame s stopnicami in obleganimi stolpi. Imajo tudi priložnost, da organizira epidemijo ali požar.

  Vojaki

  Igra ima dva cehova - inženirja in inženirja. V vojašnicah so bojne enote, pa tudi vitezi. Slednje so edina vrsta konjenice. V igri so menihi. Vendar jih ni mogoče najeti. Razvijalci so popravili to vrzel malo kasneje. Tako lahko med misijami Stranghold Cruzader v katedralo najamete menihe.
  Med predstavniki cehovskih inženirjev so tako inženirji kot tudi klavni delavci. Prvi od njih nima orožja. Vendar pa lahko igralec postavi rezervoar z oljem, obrambnim orožjem ali oblegajočimi stroji. Na sovražnikove glave lahko nalijejo tudi vrelo olje. V cehovskih inženirjev je dovoljeno najeti kopače. Sposobni so izkopavanj pod kamnitimi utrdbami sovražnikov. Zaradi tega so zidovi trdnjave uničeni. Med vojaki v vojašnici so tudi tisti, ki imajo posebne spretnosti. Igralec lahko najame zazažgati oljne jame, se povzpeti po oblegajočih stopnicah ali kopati jarke. V parceli igre kralja, ki je vodil srednjeveško Anglijo, so ujeli barbare. Državo so ujeli pohlepni baroni. Igralec je povabljen, da povede vojake, ki ostanejo zvesti kralju, in postopoma osvojijo Anglijo, ki so jo ujeli štirje zločinci - vojvoda Di Volpeja (Vovk), vojvoda Boregarja, vojvoda Truffa (Caban) in vojvoda Pija (Rat).

  Načini "Stronghold Cruiser"

  Ta računalniška igra je neodvisno dopolnilo osnovne strategije. Na voljo so štiri zgodovinske akcije. Med njimi:
 • "Na orožje". Ta akcija je najbolj preprosta. Posvečena je prvi križarski vojni, ki je potekala leta 1094–1099, med prehodom Stronghold Cruiserja pa mora igralec obvladati upravljanje gradu, pa tudi načela obleganja in obrambe.
 • "Osvajanje Saladina". Med to kampanjo so arabske enote pod nadzorom igralca. Vse misije v tem primeru so obleganje. Posvečena je tej kampanji Saladinovih kampanj, ki so bile izvedene leta 1187
 • "Križarska vojna". Ta akcija je bila poskus osvoboditve Jeruzalema. Izdelali so ga kralj Anglije Richard Levin Heart, francoski kralj Philip II in tudi nemški cesar Frederick I Barbarossa. Vse misije v tej kampanji so obrambne.
 • "Križarske vojne". Ta oglaševalska akcija ne temelji na resničnih dogodkih. Vendar pa jasno odraža duh tistih vojn, ki jih križarji na Bližnjem vzhodu zasledujejo.
 • Obstaja igra in posebna kampanja. Ona nosiime "Pot križarja". Vključuje 50 kartic, ki niso povezane z določeno ploskvijo. Igralci morajo iti petdeset misij, da bi se približali cilju. Vsak od njih ima svoje zaveznike in sovražnike. Če želite premagati sovražnika, lahko igrate v načinu posameznih kart. V tem primeru je možno nastaviti želeno število računalniških sovražnikov, ki so lahko od 1 do 7, kot tudi začetne pogoje dvoboja in zavezništev. "Stronghold Cruiser" je na voljo za gradnjo gradov, vasi, itd. Ta način je znan iz prvega dela igre. Gradnja se lahko izvaja brez omejitev na tleh. Istočasno pokličite urejevalnika, ki je zmožen dogodkov, tipko F1.

  War on "Stronghold Cruiser"

  Ta sistem se praktično ni spremenil v primerjavi z osnovno igro. Dodali so le arabske enote. Deloma podvajajo standardne vojake. Na njihovem seznamu: arabski lokostrelec in mečevalec, suženj in slakhnik, plamenovalec in konjiček, pa tudi morilec. Vse te enote morajo biti najete za zlato. Če želite prenesti igro "Stronghold Cruiser" poleg obleganja orožja, avtorji dodal in fireballists. S tem lahko igralec požari sovražne stavbe ali uniči enote sovražnikove vojske.
  V tej igri je edinstvena inovacija. Imajo morilce, ki se z mačkami spretno vzpenjajo na zidove trdnjave. Ubijejo stražarja in odprejo vrata. V drugem je bojni sistem ostal enak.

  Ekonomija

  V tem delu odlomka je Stronghold Cruiser ostal enak. Avtorji so se odločili, da spremenijo samo nekatere cene blaga in zgradb.

  Gradnja gradu

  Ta igralec stavbe bo treba zmanjšati, tako da bo v njem uporabil vrsto obrambe, kot so stolpi, zidovi in ​​barbaci. Potrebne bodo tudi pomožne strukture. Med njimi je tabor plačancev in vojašnice, cehovskih inženirjev in inženirjev. Barbakani so potrebni, da igralec zamudi svoje čete skozi obrambni sistem. Pod temi strukturami se lahko vojska povzpne na stene. Za barbake lahko pritrdite dvižne mostove, ki bodo enotam omogočili premagovanje jarkov. Kar zadeva črpanje virov in oblikovanje trgovin z orožjem, se nova različica ni spremenila. Pomembna razlika na področju kmetijstva je bila postavitev kmetij. Sedaj se lahko nahajajo le v oazah. V primerjavi z bazo »Stronghold« so se zgodile velike spremembe v mestnih stavbah. Zdaj bo za gradnjo templjev potrebno zlato. Konstrukcija katedrale ali cerkve samodejno prebere bonus na raven priljubljenosti vladarja.

  "Stronghold 2"

  Ta igra, kot tudi osnovna, je strategija v realnem času. Njegov sistem je bolj podoben Stronghold Cruiserju. Avtorji predlagajo gradnjo srednjeveškega gradu in ohranitev obrambe. Osnovne sistemske zahteve za prenos iger Stronghold 2 so:
 • procesor s 14 Hz;
 • 32 MB video pomnilnika;
 • RAM 256 MB;
 • trdi disk 25 GB.
 • Igranje Stronghold 2

  Kot v osnovni različici, igralec deluje kot gospodar, ki upravlja srednjeveški grad. Pri prehodu iger "Stronghold 2" je potrebno zgraditi tudi vojaške zgradbe in stanovanja, zgradbe, v katerih bodo izkopali.in delavnice. Obstajajo kmetje, ki bodo v prisotnosti prostih prostorov (hiš) sami izbrali delo. V tej smeri je intervencija igralca minimalna. Paziti mora na vojaške stavbe. Vojsko sestavljajo tudi najeti kmetje. V tem primeru se lahko vojaške enote upravljajo tako v skupini kot posamezno. Še posebej to bo koristno, ko gre za vojaško podjetje "Stronghold 2". Včasih pride do bitk. V njih od obeh strani ni sodelovalo sto vojakov. Z vojaško kampanjo Stronghold 2 pa so avtorji nekoliko spremenili pravila. Zdaj lahko igralec kupi določene enote. Vendar ima to pravico le, če ima določeno stopnjo "časti". To je igralni vir, ki je namenjen za žoge, praznike in turnirje.
  Nove stvari, ki jih je mogoče videti med misijo Stronghold 2, so posestva. To so polavtonomne vasi brez zaščitnih zidov in gradu. Upravlja jih kot igralec in umetno inteligenco. Posestva proizvajajo blago, ki ga je mogoče prepeljati na voziček do gradu ali zaveznikov. V igri so različni načini. Med njimi so:
 • vojaška in gospodarska misija;
 • "obleganje";
 • "Bitka krone";
 • "Prosta gradnja";
 • "Pot osvajalca".
 • Verjetno "Stronghold 2" v igralčevi družbi. To vam omogoča izdelavo več igralcev. Za vse misije sta dva svetovalca. Tako Simkins uči gospodarstvo. V bojih so igralce poslali policisti Briggs.

  Legenda Stronghold

  Osnovne sistemske zahteveza to igro so:
 • 16 GHz procesor;
 • RAM - 512 MB;
 • 64 MB video pomnilnika;
 • Trdi disk: 25 GB.
 • Za besedilo "Stronghold Legend" so avtorji opazno spremenili igranje. Nekatere vrste enot so odstranili z dodajanjem novih. V tej različici so tudi tri vrste iger. Med njimi so enojni uporabnik, ki ima skripte, pa tudi urejevalnik omrežij in kartic.
  Prehod skoraj vsakega novega poslanstva se začne z postavitvijo njegovega gradu. Nato je treba prilagoditi črpanje potrebnih virov in proizvodnje ter zgraditi obrambne strukture, ki so potrebne za odvračanje napadov sovražnika. Po tem igralec ustvari vojsko. Potrebovala ga bo, da ujame sovražne gradove v preostalem delu zemljevida. Napadi na okrepitve tujcev se pojavljajo postopoma. Glavne taktične prednosti v tem delu igre so tako magične kot tudi močni junaki, ki imajo dodatne sposobnosti.

  Stronghold Cruiser Extreme

  Ta dodatek k igri je edini, ki ga je izdal uradni razvijalec. Uporablja se lahko kot samostojna modifikacija ali pa se namesti na standardno različico "Stronghold Cruiser". V tej igri je nekaj dodatkov, in sicer:
 • magija;
 • dodatnih računalniških nasprotnikov - 8 enot;
 • novi zemljevidi;
 • dodatna kampanja z 20 misijami;
 • neskončne enote.
 • Pass Stronghold Extreme je namenjen usposobljenim igralcem. Upravljanje z neomejenim številom enot ni tako enostavno. Ko mimo "Stronghold Cruiser Extreme"Vojska lahko doseže več deset tisoč vojakov. Prav tako se je igra začela razlikovati po novi strukturi in taktičnih zmožnostih. Za uspešno uporabo različice morajo imeti igralci osebni računalnik z naslednjimi:
 • procesorjem Pentium III 1 GHz;
 • 256 MB pomnilnika;
 • 4 MB video pomnilnika;
 • 11 GB prostora na trdem disku;
 • Windows 2000 /Vista /XP.
 • Stronghold 3

  Ta različica igre ima svoje inovacije. Sestavljeni so iz izboljšanega sistema gradnje gradu, ki vam omogoča, da se čim bolj približate resničnosti, poglobite v razkošnosti spretnosti. Poleg tega, mimo Stronghold 3 lahko prosim svoje posodobljene grafike. Dodano v igro in več načinov, vključno z nočnimi obleganjem. Obstajajo nove priložnosti in med napadom obzidja trdnjave. Svet, ki ga bo igralec občudoval pri prehodu "Stronghold 3", je bolj podoben tistemu v osnovni različici. Zanimive spremembe so vplivale na zgradbe. Različno bodo izgledali glede na oddaljenost od gradu. Manj kot je, bogatejša je konstrukcija. Če želite prenesti igro "Stronghold 3", potrebujete računalnik, ki ima:
 • 28 GHz procesor;
 • 1 GB RAM-a;
 • 128 MB video pomnilnika;
 • 2 GB prostora na trdem disku.
 • Nova različica igre napoveduje visoko kakovostno 3D grafiko, ki se spreminja dan in noč. Obstajala je možnost uničenja naravnih objektov. Drugi, v primerjavi z osnovnim, sistem za lokacijo zgradb je bil razvit. Številne igralne procese so začeli nadzorovati umetna inteligenca. Kot prej, med razvojem naselja sta dvesmeri - ekonomija in vojaške zadeve. Katera pot bo izbrana, je odvisna od igralca. Zgodba igre je bila nadaljevanje zgodovine osnovne različice. Vse dejanje poteka na istem območju, vendar le v sedmih letih. Volk je preživel po padcu z stolpa in težki rani, ki jo je dobil v bitki s protagonistom. Pobegnil je na vzhod, kjer je obnovil svojo moč. 7 let kasneje se je Wolf ponovno vrnil v Anglijo, spremljal pa ga je njegov novi zaveznik Jackal. Poleg tega so se mu pridružili sinovi njegovih bratrancev, ki so bili ubiti med osvoboditvijo države, Rat - vojvoda miru in Cabana - vojvoda Truffa.

  "Stronghold Cruiser 2"

  Igranje te igre, kot tudi prejšnje različice, je zelo povezano z gradnjo gradov, vsebino naselja in bitkami. Zelo resno je spremenila obraz vojne. Na prvi pogled je težko opaziti razlike. Vendar pa, ko se začnejo bitke, izkušeni igralec ne pozna več znane parcele. Torej, ko greste skozi igro "Stronghold Cruiser 2" lahko vidite več enot. Zdaj jih je že 20 enot. Tisti, ki so se preselili iz starih različic igre, so se "naučili" novih trikov. Poleg tega so avtorji spremenili stopnjo zaščite in škode. Obstajale so tudi enote, ki dajejo zaveznicam bonuse in obnavljajo svoje zdravje. Igralci so na voljo in tekmovalec, ki lahko stoji med seboj. Ne brez izgube. Pri prehodu "Stronghold Cruiser 2" ni nobenih rudarjev, inženirjev in suženj z lestvicami. Avtorji so odstranili igro in opsadne stolpe. Namesto tega so igralci prejeli dve vrsti katapultov.Opazno bolj učinkovito in lažje je postalo obleganje ključavnic. To je postalo možno zaradi zmanjšanja opreme za zaščito in napad. Zdaj igralec ne more več poslati človeka, ki nosi lestev na steno, in pošlje skozi to ducat enot. Potrebno bo bodisi zlomiti zid, bodisi ujeti vrata s prizadevanji assanitov.
  Potovanje Stronghold Cruiser 2 se začne z misijo usposabljanja. Za njegov prehod bo potrebno graditi vrtove, zagotoviti prebivalstvo hrani in ohraniti potrebne vire. Po tem igralec gradi shrambo in skladišče, več klopov in tudi sadovnjake jabolk. Naslednji korak je uničenje levov. Če želite to narediti, morate vzeti nekaj vojakov in iti z njimi v jamo zveri. Gospod je zelo močan človek. Obravnavanje levov zanj ni problem. Po odstranitvi levov lahko poslujete. Za svojo blaginjo je vredno vzeti 10 tatarjev, 3-4 kmetije in 5-6 nasadov jabolk. Po oskrbovanjih prebivalcev z naselji je treba zgraditi arzenal, pa tudi delavnice, ki se bodo ukvarjale s proizvodnjo mečev in travnikov. Pridobivanje železove rude bo igralcu omogočilo opraviti glavne naloge. Misija bo uspešna.

  Sorodne publikacije