Kako si lahko ogledate specifikacije prenosnih računalnikov v operacijskih sistemih Windows XP, 7, 8 ali 10

Pogosto pride do situacije, ko uporabnik kupi, na primer, majhen, zmogljiv prenosni računalnik, vendar nima dovolj prvega pogleda na kupljeni model. Rad bi vedel informacije o celotni stvari, ki je nameščen v njem (programska oprema in "železo"). Seveda, prodajalec vam bo povedal, kaj je ta laptop, priročnik vsebuje tudi osnovne informacije o vseh komponentah. Ampak po vsem, sam uporabnik želi, da se prepričate, da je vsa trditev resnična. Obstaja nekaj osnovnih tehnik, ki vam omogočajo, da dobite informacije o vseh parametrih naprave dobesedno v nekaj sekundah, ne glede na to, katera sprememba OS je nameščena v vsakem posameznem modelu.


Prenosniki: specifikacije modelov. Na kaj morate biti pozorni?

Seveda, v prvi vrsti, vloga vizualnega pregleda. Ne glede na to, ali gre za majhen, zmogljiv prenosnik ali igralni sistem precej velike velikosti, potencialni kupec najprej opozori na zaslon. Pomembno je poznati diagonalo in ločljivost zaslona.
Nato se pojavijo vprašanja o nameščenem procesorju, količini RAM-a, grafičnem adapterju, zvočnem sistemu itd. Najbolj radovedni kupci poskušajo ugotoviti, kaj ima naprava priključke, katere komponente programske opreme so nameščene itd. Izkazalo se je, da specifikacije prenosnega računalnika vključujejo informacije o programski in strojni opremi. V nadaljevanju je nekaj metod, ki vam omogočajo, da dobite izčrpnoinformacije o vseh parametrih katerega koli prenosnega ali stacionarnega računalniškega modela. Vsi so uporabni za sisteme, ki segajo od XP do 10.


Kako si lahko ogledate značilnosti prenosnega računalnika na najlažji način?

Najlažji način, ki ga večina uporabnikov najbolj uporablja, je, da si ogledajo minimalne lastnosti, tako da določijo model in tip procesorja, RAM in nameščeno različico (spremembo) operacijskega sistema.
Na prenosni računalnik lahko izvedete naslednje možnosti na standardni način, to je priklic kontekstnega menija z desnim klikom na ikono računalnika (ali na ustrezni vrstici v Raziskovalcu 10) in uporabo razdelka lastnosti. Ampak tukaj je samo minimalno osnovnih informacij. Podrobnosti tega oddelka, imenovane, ne bodo stisnjene.

Uporaba sistemskih informacij

Ko govorimo o tem, kako pregledati značilnosti prenosnega računalnika v razširjeni različici, uporabite poseben sistemski pripomoček Msinfo32. Ta razdelek lahko pokličete z isto ekipo, ki je vpisana v posebno konzolo, "Run", in ni potrebno, da jo zaženete v imenu skrbnika. Tukaj je več informacij. Tu so predstavljeni ne le osnovni parametri prenosnega računalnika, temveč tudi nekateri dodatni podatki, vključno s številko gradnje sistema, različico BIOS-a, informacije o matični plošči, način Hyper-V, itd. Ločite kategorije virov strojne opreme, komponent in programskega okolja, v katerem lahko dobite celoinformacije o datotekah gonilnika. To je res, v večini jih je malo pozornosti. Vendar pa lahko takoj svetuje, da si ogledate oddelek naprav s težavami. To lahko celo zazna nekaj težav, preden je laptop kupili.
Taka specifikacija prenosnega računalnika pa je praviloma potrebna le strokovnjakom, ki imajo izkušnje z delom računalnikov in ki lahko takoj pokažejo skladnost varjenih parametrov ali predvidijo, kako dobro se bo ta model obnašal.

Ogled nameščenih naprav

Vprašanje, kako pogledati značilnosti prenosnega računalnika ali stacionarnega računalnika, ima pomembno vlogo pri ogledu nameščenih komponent strojne opreme (grobo rečeno, računalniško "železo"). V tem smislu je nenadomestljiv pomočnik upravitelj naprav, ki se prikliče iz nadzorne plošče, upravnega dela računalnika ali z ukazom devmgmt.msc v ukazni vrstici Run (Win + R).
Na začetku je treba opozoriti, da v glavnem seznamu niso navedene vse komponente, zato morate uporabiti prikaz skritih naprav. Na seznamu ne morete samo pregledati naprave po imenu, ampak tudi določiti nekatere njihove značilnosti, vključno s konflikti ali nameščenimi gonilniki. Poleg tega je treba omeniti, da je mogoče vse komponente, ki iz kakršnega koli razloga ne delujejo ali nepravilno delujejo, takoj identificirati z izbiro na seznamu rumenih označevalnikov. Kot pravijo, vam ni treba biti sedem pijavk v glavi, da bi razumeli, da s takšnimi napravami obstajajo težave in da bodo moraliodpraviti

Stroški platforme DirectX

Nekateri navadni uporabniki so prepričani, da je pri reševanju problema, kako pogledati značilnosti prenosnega računalnika, lahko pogovorno okno mostu DirectX (dxdiag v meniju za izvajanje aplikacij) neprecenljivo. Na osnovni strani so informacije o procesorju in pomnilniku RAM, ki ga namestita operacijski sistem in njegova kompilacija, DirectX itd.
Zaslonski zaslon je bolj zanimiv. Samo z njegovo pomočjo, za razliko od drugih standardnih orodij, lahko ugotovite količino namenskega pomnilnika diskretne grafične kartice (taki modeli so večinoma na prenosnih računalnikih srednje cenovne kategorije in so nameščeni). Ogledate si lahko tudi ločljivost zaslona s trenutnimi nastavitvami hitrosti osveževanja in globine barve, da ne omenjamo različice in imena gonilnika.

Ukazna vrstica

Na koncu lahko pridobite potrebne konfiguracijske informacije z ukazno vrstico (cmd), ko vnesete ukaz systeminfo.
V tem primeru informacije, posredovane povprečnemu uporabniku, ne bodo rekle ničesar posebnega, vendar so ljudje, ki so doživeli takšne informacije, lahko zelo koristni.

Orodja tretjih oseb in spletni nadzor

Nekatere aplikacije tretjih oseb se lahko uporabijo tudi za ogled funkcij prenosnega računalnika ali računalnika.
Med najbolj priljubljenimi so CPU-Z /GPU-Z, Speecy, HWMonitor, AIDA64 PC Wizard in drugi. V njih so informacije širše in vključujejo parametre, kot so temperatura procesorja, hitrost vrtenja ventilatorjev (hladilnikov) itd.
Za mnogemodeli prenosnih računalnikov in spletna podpora. Naprave DELL lahko na primer popolnoma testirate na posebni strani, ko ste povezani z internetom. Posledično bo mogoče takoj ugotoviti, ali je prišlo do sprememb konfiguracije in ali je skladna s standardom izdanega modela.
Nazadnje, nekatere pomembne informacije si lahko ogledate tudi v nastavitvah BIOS-a (model procesorja in trdega diska, velikost RAM-a, način trdega diska in več). Tako lahko dobite informacije o značilnostih kateregakoli prenosnega ali stacionarnega PC modela po kateri koli od zgoraj navedenih metod. Da pa bi bila slika najbolj popolna, se ne bi smeli omejevati samo na eno metodo, zato jih je treba uporabiti skupaj.

Sorodne publikacije