Naprava za signaliziranje nivoja za spremljanje nivoja tekočine ali materiala v razsutem stanju

Tekoče in ohlapno okolje se uporablja na različnih področjih proizvodne dejavnosti. Ta surovina lahko opravlja različne funkcije, vendar pogosteje tehnologije njene uporabe zagotavljajo nadzor nad polnjenjem njihovih rezervoarjev, bunkerjev in cistern. V ta namen se uporabljajo posebne signalne naprave, ki se lahko obravnavajo tudi kot senzorji in kontrolni releji. V tem primeru so lahko načini označevanja in načela za določanje ravni polnjenja različni. Na trgu so prikazani indikatorji nivoja, ki se razlikujejo po obliki, vrsti občutljivega elementa in prisotnosti dodatnih funkcij.


Kapacitivni senzorji

To so najpogostejše univerzalne signalne naprave, ki so, odvisno od modela, primerne za razsute ali tekoče medije. Z uporabo kapacitivne signalne naprave se ocenjujejo ravni praškastih granulatnih produktov, viskoznih olj, cementnih malt itd. Načelo delovanja temelji na fluktuacijah indikatorja električne zmogljivosti. Značilno je, da ima stopenjski nivo občutljiv element, ki je v neposrednem stiku s ciljnim materialom in nenehno spremlja dielektrične parametre zračnega okolja. Nihanja zabeleženih frekvenc se pretvorijo v vhodni signal izhodnega krmilnega releja. Konstruktivna izvedba kapacitivnega senzorjarazlični - proizvajalci izdelujejo cevaste, prilagodljive, kabelske in druge modele.


Signalne naprave za plovce

Prav tako je enostavna na napravi in ​​je vsestranska v različici aplikacije alarma. Standardna naprava tega senzorja predvideva prisotnost plovca, ki je povezan z mehanizmi preklapljanja elektromagnetnih kontaktov. V okolju so lahko plavajoči detektorji nameščeni navpično in vodoravno, kar razširja tudi področje uporabe. In vendar so omejitve pri uporabi senzorjev te vrste. Na primer, redko se uporabljajo v tehnoloških postopkih, ki zahtevajo visoko natančnost indikacij in dodatno označevanje lastnosti delovnega okolja. Po drugi strani pa je stopnja alarma plovca odporna na neugodne obratovalne pogoje. Zato se uporablja kot registrator nivojev agresivnih kemičnih produktov, kerozina, morske vode itd. Najvišja temperatura za uporabo plovnega alarma je v povprečju 200 ° C.

Signalne naprave za odbijače

\ t
V nekaterih pogledih je to vrsta float signalizacije, vendar ima svoje posebnosti. Osnova konstrukcije tvori bojo, ki je obešena na kablu in enako kot plavajoči analogi, povezuje se s kontaktnimi mehanizmi za prenos pričevanja. Postopek potopitve naprave v okolje delovne tekočine pomaga spremeniti obremenitev kabla, kar vodi do odpiranja stikov. Model je na napravi precej preprost, vendar ima pomembne prednosti. Na primer, bojaindikator nivoja vode lahko deluje pri visokih tlakih - približno 20 MPa. Glede na zaščito pred agresivnimi mediji in temperaturnimi vplivi so te lastnosti določene z zasnovo in materiali izdelave določenega modela.

Alarmi za vibracije

Bolj tehnološko izvedljive signalizacije, ki se lahko uporabljajo v različnih okoljih - razsute in tekoče. Načelo delovanja, kot že ime pove, temelji na nihajnih gibanjih. Med delovanjem element občutljive naprave proizvaja mehanske vibracije v resonančnih frekvenčnih pogojih. Senzor napaja piezoelektrični generator ali drug vir energije. Potopitev indikatorja vibracijskega signala povzroči spremembo aktivnosti frekvenčnih nihanj in električnih parametrov, ki so povezani s senzorskim tokokrogom. Nadaljnji spremenjeni parametri električnega vezja so registrirani v releju kot diskretni izhodni signal. Prednosti vibracijskega alarma lahko pripišemo odpornosti na temperaturne vplive, visokotlačnim in agresivnim okoljem. Za mnoge potrošnike je pomembna tudi natančnost in natančnost takih naprav - povprečna napaka je 1 mm.

Optični senzorji

Pri napravah za optično signalizacijo se kot detektor ravni uporablja svetlobni žarek. Vir je lahko infrardeča žarnica ali laser. Sam princip merjenja temelji na sposobnosti ciljnega materiala, da odbija, lomi ali prehaja skozi svetlobne tokove. Pomembno je poudariti, da nudijo tudi optične napravekontaktne in brezkontaktne analize. Ker je to elektronski signalizator, lahko računate na visoko natančnost rezultatov. Kot je za delovne materiale, je lahko tradicionalna okolja, in posebne, na primer, pena ali naftnih derivatov. Poleg tega vam optika omogoča beleženje gostote, viskoznosti in preglednosti materialov.

Ultrazvočni senzorji

Podobno kot drugi ultrazvočni merilni instrumenti senzorji tega tipa delujejo na podlagi ocene akustičnega nihanja. Kot vir sevanja deluje poseben sprejemnik. Nameščen je v vsebnik, po katerem se začne proces širjenja ozadja ultrazvočnega polja. Elektronika se v trenutkih fiksiranja odstopanj parametrov zvočnih valov nanaša na izhodni rele, zapiranje ali odklepanje vezja.
Povprečna raven ultrazvočne signalizacije je 2 mm, vendar se ta številka lahko izboljša pri iskanju najugodnejše namestitve. Kot kaže praksa, so ultrazvočni signalni modeli zelo zahtevni za delovne pogoje v zaprtih prostorih. V drugi pa kažejo stabilnost operativnih lastnosti.

Rotacijski signalni modeli

To je ena izmed najbolj priljubljenih različic elektromehanskih signalnih naprav, ki se najpogosteje uporablja za delo z mešanicami. Takšne naprave se lahko uporabljajo v eksplozivni in prehrambeni industriji za obdelavo materialov z gostoto približno 100 g /l in delcem do 50 mm.zlasti se signalna naprava za nivo rotorja uporablja za opremljanje rezervoarjev za sladkor, zrna, prah, mešane krme itd. Senzorski element v takih modelih je predstavljen z rotacijskim rezilom, ki se vrti zaradi prenosa napora s sinhronega električnega motorja. Pravzaprav se trenutek spremembe v nivoju kapacitete zabeleži kot posledica fiksiranja rezila na ciljno okolje. Nato se v ohišje vstavi elektromehansko polnilo, ki odklene kontakte s pošiljanjem signala releju regulatorja.

Različice po vrsti stikala

Večina signalnih naprav deluje s stikaloma indikatorskih stikov, ki sta dve vrsti - elektromehanska in trdna. V prvem primeru se uporabljajo mehanski kontakti ali kontrolni rele. Prednosti elektromehanike vključujejo sposobnost delovanja z velikimi spektri napetosti in tokov, kar povečuje natančnost meritev. Istočasno pa na takšne kontakte ne pride do izhlapevanja, zato je tekočinski indikator nivoja z elektromehaniko dovoljen za delo v prostorih s povečano termoregulacijo. Po drugi strani pa trdna stikala nimajo gibljivih mehanskih elementov, ki so nagnjeni k obrabi. To pomeni, da pri uporabi te naprave ni treba redno posodabljati gradiva. Poleg tega se polprevodniške naprave hitreje preklapljajo in dajejo povratne informacije sistemu za registracijo signala.

Sklep

Pri izbiri ustrezne naprave za zajemanje ravni polnilnih zmogljivosti z enim ali drugim materialom je treba upoštevati nabor parametrov. Začnite zznačilnosti okolja in pogojev delovanja naprave. Tako boste dobili idejo o optimalni zasnovi in ​​merilu merjenja. Na veliko izbiro vpliva tudi načelo signalne naprave za nivo, kakor tudi način prenosa informacij na rele. Ti parametri bodo vsaj določali natančnost meritve. Ne prezrite in dodatnih funkcij. Bolj kot so izpopolnjeni in dragi alarmni sistemi, več možnosti bo omogočilo beleženje značilnosti okolja. Torej, poleg ravni fizičnega polnjenja zmogljivosti, lahko isti optični in ultrazvočni modeli posredujejo informacije o gostoti, viskoznosti in drugih kvalitetah materiala.

Sorodne publikacije