Kako preverim vir SSD pogona?

SSD-ji so hitro zašli na trg za trde diske in jih skoraj odložili v prenosne računalnike in visoko zmogljive osebne računalnike. Za trdne pogone je značilna večja učinkovitost v primerjavi s tradicionalnimi trdimi diski.

Primerjava SSD in trdega diska

Naprava z bliskovnim pomnilnikom v svoji sestavi nima mehanskih podrobnosti, zato je za njih značilno tiho delo. Za branje in pisanje podatkov porabijo manj energije. Poleg tega se procesi branja in zapisovanja podatkov izvajajo z večjo hitrostjo. Vse to vam omogoča, da podaljšate življenjsko dobo baterije. Najhitrejši trdi disk za hitrost snemanja /branja ni primerljiv s trdim diskom. V povprečju, če zapišete 50 GB podatkov na trdi disk, traja približno 15 minut. SSD bo opravil to nalogo v 3 minutah.


Operacijski sistem, ki je nameščen na SSD, je po nakladanju pripravljen za uporabo v nekaj sekundah. Vsi programi, nameščeni na trdih diskih, se zaženejo hitreje. Tako imajo SSD-ji večjo zmogljivost, visoko hitrost in manjšo porabo energije. Toda taki diski imajo tudi slabosti v primerjavi s trdimi: krajša življenjska doba in nizka zanesljivost.

Razlog za nizek vir SSD-jev

Glavni razlog za pomanjkanje SSD-jev je omejeno število prepisanih ciklov. Standardni pomnilnik flash ima zagotovljen vir 10.000 ciklovponovno napišite V pomenu spomina je lahko ta vir večji - na stotine tisočkrat. Za preprečevanje neenakomerne obrabe plošče lahko uporabite različne ukrepe. Na primer, krmilnik se lahko uporablja za shranjevanje podatkov o številu ciklov blokov za pisanje in pisanje vnosov v bloke, ki so manj obrabljeni. Pri razvoju vira SSD pogon preide v način za branje. To vam omogoča kopiranje podatkov, ki niso shranjeni.


Kako poiskati SSD diskovni vir? Za preverjanje stanja polprevodniškega pogona in nadzor njegovih značilnosti obstaja veliko programov. Poglejmo nekaj od njih.

Crystal Disk Info

Omogoča spremljanje stanja in temperature diska. Podoben program lahko uporabite za preverjanje polprevodniškega pogona in trdih diskov drugih vrst. To orodje vam omogoča, da spremljate značilnosti trdega diska v realnem času, medtem ko delate z drugimi sistemskimi aplikacijami. Poleg tega orodje vam omogoča, da preverite hitrost snemanja in branja, in ima tudi vgrajeno funkcijo SMART trdega diska za samonadzor. Program za preverjanje veljavnosti diska SSD za preostanek vira Crystal Disk Info ima odprto izvorno kodo in vam omogoča, da dobite dovolj informacij o pogonovih SSD. Program lahko prikaže informacije o pogostosti napak, vključno s stopnjo napak pri branju. Orodje vam omogoča opazovanje lestvic s kazalniki učinkovitosti, kot so čas iskanja in pasovna širina.
Informacije o disku SSD diskaje prikazana v SSD Life Left vrstici ("SSD Residual Resource"). V tem primeru je preostali vir 91% na pragu 10%. Isti podatki se podvajajo v stolpcu "Zdravstveno stanje". Če je stanje diska zadovoljivo - ta gumb sveti modro. Ko odkrijete kakršne koli težave z diskom, bo gumb imel rdečo barvo.

Smartmontools

Program vsebuje v svoji sestavi dva pripomočka: smartctl in smartd - za nadzor trdega diska in nadzor njegovega statusa. Takšno orodje opravlja funkcijo spremljanja v realnem času. Analizira stanje diska in signalizira možnost njegovega uničenja in pojav napak. Orodje podpira vmesnike ATA /ATAPI /SATA-3, ki lahko nadzorujejo do 8 diskov, vključno s tračnimi napravami in napravami, ki podpirajo vmesnik SCSI. Program se lahko zažene na skoraj vsakem sodobnem operacijskem sistemu, pa tudi na živo zgoščenko.

Hard Disk Sentinel

Programska oprema za nadzor trdega diska, podpira Dos, Linux in Windows. Ta SSD kontrolnik je zasnovan za iskanje, testiranje, diagnosticiranje in reševanje težav s pogonom SSD. Program se lahko uporablja za zunanje in notranje SSD-je, SSD-je, povezane prek kabla USB ali vmesnik e-SATA. Program lahko pajka po disku, prepozna težave, povezane z njim, in ustvari poročila za odpravo napak. Kako preveriti SSD disk z uporabo trdega diska Sentinel?
Slika prikazuje stanje treh pogonov. Zdravstveno stanje prvega trdega diska diska SSD (v levem delu slike, napis Zdravje) je 100%, medtem ko je vDrugi trdi disk ima resne težave. To dokazuje rdeča barva njegovega programa. Njegovo zdravje je le 20%.

SSD orodje

Po namestitvi programa morate zagnati SSD orodje v ozadju. Preveri stanje SSD diska in ob odkritju napak uporabnika opozori. Orodje lahko v realnem času izmeri hitrost prenosa podatkov pogona. Ta vrednost se lahko uporabi za odkrivanje morebitnih napak na trdem disku in za pridobitev informacij o poslabšanju njenih značilnosti.

Orodjarna za Solid State Drive za Intel

Programska oprema za upravljanje diskov omogoča uporabniku, da nadzoruje stanje trdega diska, prejme informacije o ocenjenem viru diska SSD, kot tudi značilnosti SMART samodiagnostičnega sistema.Program ima funkcije hitrega in popolnega diagnostičnega pregleda sistema za testiranje. zmogljivosti diska Intel SSD za branje in pisanje informacij. Program pomaga optimizirati lastnosti pogona SSD s pomočjo ukaza Trim in posodabljati vgrajene aplikacije. Poleg tega lahko prilagodite sistemske nastavitve, da določite optimalno zmogljivost SSD, zmogljivost in vzdržljivost. Orodje podpira funkcijo varnega brisanja izraza, ki ga uporablja disk SSD.

Kako določiti vir SSD pogona z orodjem Solid-State Drive Toolbox, bomo opisali spodaj.
Po izbiri želenega diska se bodo informacije o njegovem zdravstvenem stanju pojavile v oknu Zdravje pogona. Prikaže se desnoPodrobnosti o ocenjenem preostalem odstotku življenja.

Crystal Disk Mark

Orodje za testiranje trdega diska s kontrolnimi točkami. Trdi disk lahko preveri v naslednjih načinih: Serijsko branje /pisanje, naključno branje /pisanje, QD32. Program vam bo pomagal primerjati lastnosti diska SSD, hitrost branja in pisanja v naključnih in zaporednih načinih z značilnostmi pogonov drugih proizvajalcev. Poleg tega vam omogoča, da preverite, ali so značilnosti diska parametrov, ki jih je določil proizvajalec. To je najboljše orodje odprte kode za preverjanje enega ali več pogonov za branje /pisanje.

Samsung Magician

Program uporablja preproste grafične kazalnike, ki prikazujejo stanje pogona SSD in skupno število zapisanih bajtov. Funkcija testiranja vam omogoča primerjavo lastnosti in hitrosti različnih SSD-jev. Program vam omogoča optimizacijo pogona glede na enega od treh profilov: maksimalno zmogljivost, maksimalno zmogljivost, maksimalno zanesljivost.
Prav tako lahko omogočite RAPID način za izboljšanje zmogljivosti. V tem načinu se operacija branja /zapisovanja shrani v RAM. Program vam omogoča, da preverite hitrost zaporednega in poljubnega branja /pisanja. S pomočjo orodja programa lahko optimizirate disk SSD, zagotovite hitro in stabilno delovanje sistema. Dodatna možnost vam omogoča, da določite število posnetkovna disk bajtov in oceni preostali vir diska SSD.
Na voljo je preskus združljivosti SSD, s katerim lahko ugotovite, ali obstaja neskladje z drugim pogonom s pogonom. Funkcija varnega brisanja vam omogoča, da varno uničite vse občutljive podatke, da preprečite uhajanje. Na žalost za uporabnike drugih operacijskih sistemov je ta program zasnovan samo za Windows.

Pripomoček Toshiba SSD

Program za grafični uporabniški vmesnik za Toshibine SSD-je OCZ. Nadzorna plošča vam omogoča spremljanje stanja sistema, vmesnika, zmogljivosti, življenjske dobe in drugih parametrov v realnem času. Toshiba Utility vam omogoča nadgradnjo vdelane programske opreme, testiranje preostalih virov diska SSD in izbiro načina za doseganje njegove največje zmogljivosti.

Življenje SSD

Program vam omogoča, da določite življenjsko dobo pogona SSD. Podatke za zasilne pogone lahko varnostno kopirate. Šteje se za eno najboljših orodij za nadzor statusa diska. Informacije so prikazane v realnem času in vsebujejo kritične informacije o napakah.
Enostavno je mogoče oceniti življenjski vir SSD pogona SSD. Ko zaženete program, izberite želeni pogon. Okno programa prikaže stanje diska (zdravje) in izračuna življenjsko dobo podatkov na dan. V tem primeru bo disk trajal 4 leta 3 mesece in 14 dni.

SsdReady

Orodje teče v ozadju. Nenehno spremlja uporabo SSD pogona in lahko določi njegov preostali vir. Omogoča vam optimizacijo dela pogona za podaljšanje njegovega rokastoritev SSD-ji imajo manjšo življenjsko dobo kot trdi diski. Zato je priporočljivo uporabljati programe za redno preverjanje teh pogonov. Da bi izboljšali učinkovitost, ima večina teh programov funkcije TRIM in Tweak SSD. Te funkcije se priporočajo za poslabšanje lastnosti diska.

Sklepi

Zato je vir SSD diska TBW (terabajtov) omejene vrednosti. Da bi pogon trajal dlje, je potrebno redno spremljati njegovo stanje in sprejeti ukrepe za razširitev vira. V ta namen in služijo zgoraj navedenih programov. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete znižanje cen SSD in povečanje zmogljivosti. Prebojne tehnologije, ki omogočajo znatno podaljšanje njihove življenjske dobe, še niso predvidene.

Sorodne publikacije