Ocena programskega jezika 2016

V sodobnem svetu programiranja je eno najbolj uspešnih področij tehničnega napredka. Potreba po delu s programi je nedvomna, saj je skoraj vsaka dejavnost trenutno računalniško podprta. Zato so dobri programerji zelo cenjeni tako v Rusiji kot v tujini.

Na kratko o programskih jezikih

Programski jezik je sistem med seboj povezanih znakov, potrebnih za pisanje računalniških programov. Poleg tega obstaja vrsta pravil, ki vplivajo na videz programa. Odvisno od teh pravil računalnik izvaja računalniške procese ali upravlja objekte. Naslednji način priprave programov je namenjen izključno interakciji osebe in računalnika.


Za programiranje obstajata dve glavni vrsti jezikov:
 • Standard (niz elementov, ki sestavljajo njegovo skladnjo in semantiko).
 • Izvajanje standarda (programska oprema, ki omogoča delo s standardom).
 • Kljub moči in raznolikosti obstoječih jezikov trenutno sintaksa ni univerzalna. Raznolikost sistemov omogoča izumljanje novih jezikovnih različic. Širjenje večjedrnih procesorjev in mobilnost je ustvarilo novo delo za razvijalce.

  Zgodovinski podatki

  Od nastanka prvih elektronskih računalnikov je bilo za programiranje oblikovanih osem tisoč jezikov. In zdaj se še vedno ustvarjajo skoraj vsak dan. Res je, da so mnogi izmed njih znani samo ustvarjalcem sami, vendarnekateri so na voljo za uporabo na milijone ljudi.


  Začetki programiranja spadajo v devetnajsto stoletje. Do neke mere programabilne naprave vključujejo na primer tkalske stroje in mehanske klavirje. Načelo upravljanja z njimi je temeljilo na navodilih, ki se lahko štejejo za prototip obstoječih programskih jezikov, ki so zelo enostavna in primitivna.
  Ustanovitelj programskih jezikov je Ada Augusta Lovelace, angleška matematika, ki je sredi devetnajstega stoletja napisala program za izračun števila Bernoullijevih, oblikovanih za analitični stroj Charlesa Babbageja. Ona je tista, ki velja za prvega programerja, v čast matematiku, ki se imenuje tudi eden od programskih jezikov.

  Osnove

  Z razvojem tehničnih panog je bilo treba ustvariti programe, ki nadzorujejo procese računalništva in ustvarjajo nekaj. Od tu so se začeli pojavljati različni programski jeziki. Tukaj je nekaj od njih:
 • Asembler je jezik nizke ravni, zasnovan za interakcijo z opremo.
 • BASIC je najlažje pri programiranju; To je potrebno za začetno obvladovanje sredstev avtomatizacije.
 • "Kobol" je na visoki ravni; uporabljajo za reševanje gospodarskih težav.
 • "Fortran" je visoka raven; za algoritmične računske naloge.
 • "Pekel" je visoka raven; ustvarjeno za avtomatizacijo upravljanja procesov (imenovano po Adi Lovelace).
 • Pascal je bil razvit za poučevanje programov.
 • C ++ je univerzalni jezik za odločanjevse naloge; v skladu z zahtevami sistemskega programerja.
 • Priljubljeni jeziki

  Priljubljenost programskih jezikov RedMonk temelji na oceni GitHub in razpravah na spletnem mestu StackOverflow. Do leta 2016 ta seznam izgleda takole:
 • javascript.
 • Java.
 • PHP.
 • Python.
 • C #.
 • C ++.
 • Glede na razvrstitev so najbolj priljubljeni jeziki javascript in java. To ni presenetljivo, ker so vgrajene v Google Chrome in Safari, ki jih zelo pogosto uporabljajo mnogi ljudje na planetu. Poleg tega se ta sredstva uporabljajo v priljubljenih programih AdobeAcrobat in Reader. Zato je uvrstitev programskih jezikov zasnovana na priljubljenosti teh ali drugih orodij uporabnikov.
  Po mnenju revije IEEESpectrum pa je najbolj priljubljena C. To ji sledijo Java, Python in C ++. To zaporedje določimo z iskanjem rezultatov s posebnimi poizvedbami na znanih lokacijah.

  Indeks Tiobe

  Tiobe je indeks, ki vam omogoča, da določite priljubljenost in ustreznost (rating) programskih jezikov. Izračun je narejen na iskalnih poizvedbah, ki vsebujejo ime enega ali drugega jezika. Razvrstitev programskih jezikov Tiobe je naslednja: Java je prvo mesto, drugi je C, tretji pa C ++. Marca 2016 je Java po priljubljenosti med drugimi jeziki zavzela 25% trga. Priljubljenost C se je zmanjšala za 2% in je znašala 14%. Znatno je izgubil položaj ObjectiveC, kar je čudno, ker je glavna platforma na iPhoneu in iPadu. javascript prav tako izgubi svojo popularnost in se premakne na konec seznama.
  Ta ocena programskega jezika se pogosto spreminja,saj se oblikuje glede na interes ciljnega občinstva.

  Pogosto uporabljeni jeziki

  Pri ustvarjanju operacijskega sistema je nemogoče predvideti, kaj bo uporabnik posebej potreboval. Včasih se zgodi, da OS nima funkcij, ki niso na voljo. Za njih je potrebno ustvariti potrebne programske jezike, preko katerih je napisana in izvedena posebna koda. Računalnik ga prepozna in uredi program ali ustvari pomožno. Za takšne naloge so najbolj priljubljene C in C ++, pa tudi BASIC in Pascal. Običajno ustvarjajo sisteme Windows in DOS.
  Jeziki za pripravo programov so razdeljeni v dve skupini:
 • stranke (predstavnik je javascript).
 • Strežnik (dober primer je HTML.)
 • Mimogrede, sam HTML vodi razvrstitev uporabe programskih jezikov. Njegove prednosti pri preprostem prepoznavanju predlog HTML s katerim koli obstoječim brskalnikom. Ta jezik je osnovni, brez njegovega znanja je nemogoče preiti na višje ravni programiranja.

  Povpraševanje po jezikih

  Priljubljenost programskih jezikov temelji na ustreznosti na različnih področjih zaposlovanja. Za finančne sisteme so potrebna zapletena in raznolika orodja za ustvarjanje programov, kot sta Java in C #. Za spletne strani in podobne programe pa je potreben preprost in preprost jezik, na primer javascript ali ruby.
  Na področju delodajalcev je najbolj povpraševanje po znanju SQL. Na njeni podlagi so nastale baze podatkov, kot je MySQL, Microsoft SQL, ki jih uporabljajo številne velike institucije. Poleg tega imajo vsi telefoni, ki temeljijo na sistemih Android in IOS, dostop do baze podatkov SQL, ki se imenujeSQLite Razvrstitev programskih jezikov na tem področju vodi do naslednjega seznama zahtev: Java, javascript, C # in drugi. Tako lahko zaključimo. Ocena programskih jezikov v letu 2016 je predstavljena s sredstvi, ki so po priljubljenosti, uporabi in povpraševanju zelo podobna. Razlike še vedno obstajajo, a razlog za to so različne zahteve posameznih področij dejavnosti.

  Sorodne publikacije