Lahki odjemalci: Namestitev in prilagajanje

Pri konceptu tankih odjemalcev se veliko uporabnikov srečuje skoraj vsak dan, čeprav se sploh ne zavedajo, s čim se ukvarjajo. Dejstvo je, da ni ničesar v razumevanju delovanja tankih strank. Samo poglejte računalnik in programsko opremo, nameščeno na njem. V nadaljevanju je predlagano, da se preuči več možnih situacij, povezanih s konceptom tankih odjemalcev v operacijskem sistemu. In to ni nujno operacijski sistem Windows. Načela namestitve in nastavitve tankega odjemalca so enaka za vse sisteme.


Kaj je tanka stranka po svoji naravi? Na splošno, če pogledate kakšno uradno utemeljitev, tanek odjemalec pomeni bodisi računalniški sistem s posebnimi potrebami bodisi programsko opremo, ki sodeluje z oddaljenimi strežniki.
Da bi bilo malo jasno, si lahko tanke odjemalce na terminalih predstavljamo tudi kot običajen spletni brskalnik. Celoten računalniški sistem je tako imenovani solidni odjemalec, ko pa nastane in predloži zahtevo strežniku na internetu, se kot tanek odjemalec uporablja le plast (samo spletni brskalnik).
Po drugi strani pa lahko tanke odjemalce opišemo kot računalniške terminale z minimalno konfiguracijo in odsotnostjo trdih diskov, vendar so povezani z lokalnim omrežjem, ko se zagon operacijskega sistema s centralnega strežnika izvaja na vsakem računalniku s posebnim omrežjem.protokolov. Enako velja za nekatere vrste aplikacijske programske opreme.


Shema "strežnik - tanki odjemalec": kako deluje?

Dejstvo je, da je bistvo vprašanja, da je pri pošiljanju zahteve strežniku identificiral zahtevo, jo potrdil in poslal odgovor na odjemalski stroj.
To je popolnoma nepomembno, ki ga uporablja povezovalna shema (omrežna topologija). Glavna stvar - jasno preusmeritev. To je mogoče razložiti, na primer, z nalaganjem OS iz osrednjega strežnika v odjemalske terminale, ki nimajo trdega diska.

Prenos operacijskega sistema

Toda kako se lahko operacijski sistem zažene v računalnik brez trdega diska? Osnovno! Sodobne omrežne tehnologije lahko uporabljajo protokole, kot so RIS, DHCP, PXE, RDP in drugi. Izkazalo se je, da v resnici operacijski sistem na oddaljenem odjemalskem stroju ni, vendar lahko terminal deluje z OS, nameščenim na strežniku, medtem ko deloma uporablja svoje računalniške zmogljivosti in konfiguracijo računalnikov v okolju. Tako najbolj subtilni odjemalci te vrste prejmejo porazdeljeno omrežno obremenitev računalniških virov, hitrost operacijskega sistema pa ne trpi zaradi tega. Plus, dejstvo, da upravljanje odjemalskih strojev v smislu fizičnih motenj v konfiguraciji OS na vsakem od njih ni potrebno. To lahko storite s skrbnikom ali strežnikom, ki uporablja najpogostejši oddaljeni dostop. V tem primeru gre za uporabo tankeOdjemalec Windows (RDP), ki je vgrajen v sedmi in višji različici.

Sistem tankih odjemalcev: Zahteve

Kadar gre za računalniške terminale, za tanke odjemalce vseh vrst, je navadno dovolj preprost procesor in samo 1 MB RAM-a.
Pri uporabi internetnega okolja (na primer Office 365) je nujno, da imate vsaj en spletni brskalnik in precej visoko hitrost povezave. Mimogrede, situacija izgleda zelo zanimivo z "Office". Dejstvo je, da ta internetni projekt uporablja funkcije, ki so del večine programov te vrste, z možnostjo hkratnega dostopa in urejanja posameznih dokumentov, tudi če so shranjene v oblaku.

Primer namestitve in konfiguriranja programov 1C

Vendar pa poglejmo, kaj je namestitev tankih odjemalcev na primer 1C programski izdelki.
Zahteva je najlažja: strežniški del se nahaja na centralnem terminalu, odjemalci - na drugih strojih v lokalnem omrežju. Samo v tem primeru se povezava omrežnih protokolov običajno uporablja na ravni TCP /IP, HTTP ali HTTPS, terminali pa namestijo trde diske z najmanjšo količino za namestitev odjemalskega dela programa.
Približna konfiguracijska shema lahko izgleda takole:
 • prenos in namestitev odjemalcev 8.2 in 8.3;
 • objava baze podatkov na strežniku;
 • dodajanje baze podatkov na seznam razpoložljivih podatkov;
 • namestitev povezave "spletni strežnik".
 • MimogredeVredno je omeniti, da lahko odjemalski stroji dostopajo samo do osrednjega programa ali izvedejo minimalen niz ločenih dejanj.
  Pri poročanju ne sodelujejo in vse obremenitve so izključno na PC strežniku.

  Povezljivost in licenciranje

  Tanki odjemalci so prav tako dobri v tem, da lahko namestijo potrdila in licence, ki se uporabljajo za komercialno programsko opremo, na več načinov, kar bistveno zmanjša stroške njihovega uradnega nakupa. Kot osnovna pravila lahko uporabite nameščanje posamezne licence za en računalnik, ki ima registriranih več uporabnikov, ali pridobivanje licenc za določeno število uporabnikov, ki imajo dostop do različnih računalniških terminalov, kar pomeni, da lahko pri prijavi pod njihovo registracijo delajo s programom -Client na kateremkoli računalniku v lokalnem omrežju.

  Koristi in koristi

  Če pogledate koristi, ki jih organizacija ali podjetje doseže pri uporabi tankih odjemalcev, so v osnovi omejene na nekaj stvari. Prvič, pri pridobivanju potrebne "železne" opreme ali programske opreme so prihranki znatni. Drugič, problem upravljanja uporabniških terminalov, ki se nahajajo v lokalnem omrežju, takoj izgine. Kot je navedeno zgoraj, je to mogoče storiti preprosto s centralnega strežnika. Tretjič, na vseh omrežnih strojih enega operacijskega sistema je mogoče uporabitiin enako ZA. Res je, da bi moral biti na samem strežniku nameščena strežniška različica operacijskega sistema, čeprav nekateri sistemski administratorji z majhnim številom otroških terminalov uporabljajo tudi konvencionalne žične spremembe. Vendar pa obstajajo njihovi problemi. Na primer, ko izberete topologijo povezave, ki ni v shemi »zvezda«, lahko računalniki, povezani v serijo ali povezani z enim osrednjim kablom, povzročijo napako v omrežju, če ima vsaj ena od njih težave in napake . V drugem je uporaba tankih strank upravičena, kot pravijo, za vseh sto. Res je, da doma uporaba takih tehnologij nima smisla. Toda v podjetjih in pisarnah včasih postane nujna potreba.

  Sorodne publikacije