Procesor Core 2 Extreme X6800: pregled, povratne informacije in funkcije

Visoko zmogljiv čip v računalniški platformi LGA775 in odklenjen množitelj je Core 2 Extreme X6800. Ob začetku prodaje v tretjem četrtletju leta 2006 je ta procesor pripadal odločitvam vodilnega premijskega razreda in je zagotavljal brezkompromisno raven učinkovitosti. To je CPU in bo podrobno obravnavano v našem preglednem članku.

Za katere računalnike je zasnovan ta čip?

Leta 2006 so bili Intelovi izdelki distribuirani v nišo računalniškega trga na naslednji način:
 • Mikroprocesorji za pisarniške sisteme so Celeron. Zastarela arhitektura, skromne tehnične specifikacije in minimalna zmogljivost niso smeli uporabljati te serije čipov za druge namene.
 • Začetni igralni sistemi so temeljili na CPU linije Pentium. V tem primeru so se lastnosti znatno izboljšale, frekvence so povišane. V nekaterih primerih ima lahko tudi en kristal dva računalniška modula. • Vodilne rešitve so bile procesorji Core 2. V tem primeru sta bila dva računalniška bloka nove arhitekture integrirana v eno silicijevo osnovo. Poleg te velikosti je bil predpomnilnik povečan in frekvenca dvignjena. Zaradi tega so računalniški sistemi, ki temeljijo na takih čipih, zagotavljali izjemno zmogljivost in so lahko takrat reševali vse naloge. Pri tej seriji procesorskih naprav smo upoštevali rešitev Core 2 Extreme X6800.
 • Seznamkomplet

  Osnovna različica celotnega kompleta za Intel Core 2 Extreme X6800 je VOX. Podjetje "Intel" je vključevalo naslednje:


 • čip z zaščitno škatlo iz plastike;
 • blagovno znamko hladilnega sistema iz posebnega hladilnika in termopasta;
 • dokumentacijo, ki jo sestavlja potrdilo o skladnosti, kartica kupona z garancijskimi obveznostmi in kratek priročnik za uporabo.
 • Priključek procesorja, frekvenca in arhitektura

  Edini priključek, ki ga lahko namestite na model CPU, je vtičnica LGA775. Do danes je ta platforma zastarela tako moralno kot fizično. Odločitve, ki temeljijo na njej, so na vstopni ravni in se lahko uporabljajo le v primerih, ko so zahteve glede učinkovitosti minimalne. Frekvenca tega procesorja je določena na 293 GHz, v procesu delovanja pa se ne more dinamično spreminjati.
  Privzeti množilec frekvenc mikroprocesorja je nastavljen na 11, vendar je v tem primeru odklenjen in se lahko, če je potrebno, spremeni brez posebnih težav. Zaradi tega je tako enostavno in enostavno razpršiti tak čip. Kodno ime za arhitekturo tega silicijevega kristala je Conroe. Število jeder v tem primeru je enako 2.

  Tehnologija, nominalna vrednost toplotnega paketa in možne temperaturne vrednosti

  Core 2 Extreme X6800 je bila izdelana z uporabo tehnologije, ki ustreza tehnološkim odstopanjem 65 nm. Velikost kristala je bila 375 x 375 mm. Istočasno je bila njegova površina 143 mm 2, število polprevodniških elementov pa 291 milijonov.naprava ustreza 75 W, najvišja pa 75 C.

  Hitro integriran pomnilniški in operativni pomnilniški podsistem

  V Core 2 Extreme X6800 sta samo 2 predpomnilnika. Značilnosti te rešitve kažejo, da je prva od njih 64 kb, druga pa 4 MB. RAM krmilnik je vzet iz kristalnega procesorja in se nahaja v severnem čipu niza sistemske logike. Zato je vrsta RAM-a odvisna od določenega modela matične plošče in je lahko DDR2 ali DDR3. Praviloma je dvokanalna in se lahko nanaša na do 16 GB.

  Cena CPU. Lastniki

  Trenutno je vtičnica LGA775 zastarela. Enako velja za procesorske rešitve. Toda iskanje najnovejših v novi državi je še vedno mogoče na različnih platformah za trgovanje na internetu. Cena naprave je v razponu od 30 do 50 dolarjev. Uporabniki pravijo, da je bil nekoč ta mikroprocesor res odlična rešitev za izgradnjo visoko zmogljive sistemske enote. Zdaj je popolnoma zastarel.
  Zato je glavno področje njegove uporabe pisarniški računalniški sistemi z nizko zmogljivostjo. V vseh drugih primerih njegova uporaba ni več smiselna. Na tem stališču lastniki poudarjajo v svojih odgovorih.

  Povzetek

  Od začetka prodaje Core 2 Extreme X6800 je minilo več kot 10 let. V tem času se je seriji procesorjev Intel večkrat spremenila. Kot rezultat, je ta čip padel iz niše premijskih odločitev na segment izdelkov ultra-proračuna. Toda tudi zdaj je lahko precej uspešnav nekaterih primerih.

  Sorodne publikacije