Kako pravilno formatirati računalnik?

Sodobni računalniški uporabniki so nedvomno tehnološko naprednejši kot pred desetletjem. Veliko je postalo običajno. Ljudje nenehno nameščajo nekatere programe, igre in posodobitve. Ob vsem tem sistem vstopi v ogromno količino koristne programske opreme in smeti. Uporabniki želijo prenesti glasbo in filme, ki potekajo na lokalnih pogonih. Tako prej ali slej vsak uporabnik vpraša, kako formatirati računalnik in sprostiti prostor.


Pridržki

\ t
Za neizkušene uporabnike je to lahko zelo resen problem. Zato bo nadalje pojasnjeno, kaj je treba storiti. Uporabnike je treba vnaprej opozoriti, da bo proces formatiranja uničil vse informacije na mediju. Zato morate operacijo izvajati zavestno in izjemno natančno.

Oblikovanje pogona v operacijskem sistemu Windows

Verjetno je vredno začeti z orodji, ki so vdelana v OS. Nekateri ljudje se pritožujejo, da sistem ne dovoljuje, da bi bil en del izbrisan. Kako formatirati računalnik, če ne? Pravzaprav ti ljudje poskušajo izbrisati sistemsko particijo iz samega sistema. Seveda tega ni mogoče storiti. Kako lahko sistem dovoli, da se sam odstrani? Zato lahko sklepamo, da lahko operacijski sistem pomaga formatirati samo dodatne particije na trdih diskih, kot tudi zunanje diske in flash kartice. Skupaj obstajajo trije načini.

Prvič: od prevodnika operacijskega sistemasistemi

Kako formatirati računalnik na ta način? To storite tako, da z desno miškino tipko kliknete logični disk in v kontekstnem meniju izberete »Oblika«. Sistem mora prikazati ustrezno okno. Tu lahko izberete datotečni sistem. Najbolj optimalna možnost je NTFS, saj je ta sistem bolj zanesljiv in nima omejitev velikosti datoteke. Velikost grozda lahko ostane nespremenjena. Če želite hitro očistiti pogon, ga morate označiti. Po pritisku na gumb "Start" se začne postopek čiščenja. V nekaterih primerih to traja precej dolgo, saj lahko disk vsebuje veliko podatkov.


Drugo: uporaba sistemske konzole

Ta konzola se imenuje "Upravljanje diskov". Prav tako vam omogoča, da vidite vse medije, nameščene v računalniku, njihovo distribucijo v logične dele. Na desni disk morate klikniti z desno tipko in izbrati »Oblika«. Odpre se okno, ki se razlikuje od prejšnjega, vendar so vsi elementi enaki. Zato se težave ne bi smele pojaviti.

Tretjič: uporabite ukazno vrstico

Kako oblikovati računalnik z njegovo pomočjo? Zažene se ukazna vrstica s skrbniškimi pravicami. Spodaj je ukaz, ki vključuje oblikovanje. Izgleda takole: format X. Namesto »X« je napisana oznaka logičnega diska. Datotečni argument /FS: {NTFS} je dodan ukazu za podajanje zahtevanega datotečnega sistema. Nato pritisnite tipko Enter in potrdite dejanje s tipko Y.

Brisanje sistemadisk

Kako v celoti oblikovati računalnik? To bo zahtevalo namestitveni disk z operacijskim sistemom. V tem primeru BIOS mora naložiti zagon s tega medija. Nekateri ljudje vas vprašajo, kako formatirate računalnik prek bliskovnega pogona. Če ni namestitvenega diska, je lahko kartica za zagon in izvede enake akcije.
Zato je prevoznik z operacijskim sistemom. Kaj sledi? Obstajata dva načina.
  • Čiščenje z vgrajenimi orodji za nameščanje. Vse je zelo preprosto. Morate iti skozi korake namestitve OS in priti do izbire sistemskega pogona. Nato izberite pogon s sistemom in kliknite na ikono z nastavitvami. Vrstica se odpre z razpoložljivimi dejanji. Tukaj je tudi oblikovanje. Po zaključku čiščenja se bo namestitev operacijskega sistema nadaljevala.
  • Čiščenje s programi tretjih oseb. Veliko kompilacij vsebuje dodatno programsko opremo za delo. Obstajajo tudi pripomočki za delo s trdimi diski. Ko naložite enega od teh programov v glavni meni, morate izbrati sistemski pogon in ga formatirati. Običajno takšne storitve izvajajo operacijo veliko hitreje kot operacijski sistem. Zdaj lahko znova zaženete računalnik. Vse informacije bodo izbrisane.
  • Kot lahko vidimo, vse zgoraj navedene dejavnosti ne smejo povzročati posebnih težav. Kako formatirati računalnik? Zelo preprosto. Na začetku, iz OS, se izbrišejo vsi mediji, razen sistema. Nato se sistemska particija izbriše tudi pri vnovičnem nameščanju operacijskega sistema ali uporabi priročnih pripomočkov tretjih oseb. Zdaj je računalnik popolnoma prazen. To je treba pozorno spremljatinaložite na diske. Konec koncev se večina teh datotek ne uporablja, ampak le ležijo mrtvi. Bolje je pravilno razpolagati s prostim diskovnim prostorom kot z oblikovanjem, ki uniči dragocene datoteke. In obnoviti jih ne pride vedno ven.

    Sorodne publikacije