Kako izklopiti računalnik v operacijskem sistemu Windows 8: več standardnih in nestandardnih načinov

Osma sprememba operacijskega sistema Windows po njenem nastopu je dobesedno pretresla uporabnike s svojim nenavadnim videzom, hkrati pa zastala vprašanja o tem, kako izklopiti stacionarni računalniški terminal, prenosni računalnik ali tablični računalnik v sistemu Windows 8. Mnogi uporabniki so o tem res razmišljali že dolgo in resno, saj nekatere standardne metode, ki so bile predvidene za izključitev prejšnjih (mimogrede in kasneje) sistemov v osmi različici, ne delujejo. Vendar pa je še vedno več univerzalnih načinov.

Značilnosti operacijskega sistema osme različice

Toda zakaj je bilo takoj toliko vprašanj? Glavni problem je, da običajni meni Start, kot njegova polna funkcionalnost, v sistemu ni prisoten. Ni znano, zakaj so razvijalci naredili takšen korak, ampak neprijetnost dodajanja takšne rešitve uporabnikom. Druga nenavadna značilnost sistema je vmesnik Metro, ki ni vedno mogoče zaustaviti računalnik ali izstopiti iz sistema brez uporabe dodatnih nastavitev. Vendar pa so bile dodatne plošče, ki se pojavijo, ko je miškin kazalec na določeni lokaciji ali povzročen z brisom na tabletah ali prenosnih računalnikih, katerih zasloni podpirajo zaslon na dotik. In malo povprečnih uporabnikov je resno mislilo, da nekateri standardni načini, ki se uporabljajo za vse sisteme te linije, brez izjeme, še vedno delujejo. Toda najprej se poglejmo o elementih novosti.


Kako izklopiti računalnik z operacijskim sistemom Windows 8 z uporabo plošče Charms?

Najprej se osredotočimo na opcijsko ploščo Charms, ki se pojavi, ko se kurzor postavi v spodnji desni kot zaslona z zakasnitvijo od ene do dveh sekund. Ko delate z zaslonom na dotik, ga lahko pokličete tako, da povlečete (premikate prst po zaslonu) od desnega roba okna glavnega vmesnika ali namizja na levo. Kako v tem primeru zaustaviti računalnik v operacijskem sistemu Windows 8?
Nič ni preprostejšega kot uporaba elementa "Možnosti", nato pa pritisnite gumb za zaustavitev, ki je prisoten v nizu. Zaslon tipkovnice lahko prikličete tudi tako, da hitro združite Win + I.

Kako onemogočiti računalnik Windows iz zaklenjenega zaslona?

Takoj opazite, da se na nekaterih napravah (na primer na tabletah) pri preklopu v stanje mirovanja prikaže poseben zaklepni zaslon. V primeru gesla za prijavo v sistem je popolnoma podoben tistemu, kar uporabnik vidi takoj po prenosu.


Izključitev prenosnega računalnika z operacijskim sistemom Windows 8 ali stacionarnega omrežja iz tega menija prav tako ne zahteva posebne razlage, ker je na zaslonu gumb za zaustavitev. Ponovno, ko gre za uporabo tipkovnice, lahko sam zaslon aktivirate s pritiskom na tipki Win + L.

Uporaba bližnjic na tipkovnici in dodatnih menijev

Zdaj pa si poglejmo, kako izklopiti računalnik ali prenosno napravo z istimi kombinacijami v operacijskem sistemu Windows 8. , ki je dobila osmo spremembo sistema iz prejšnjih različic. Če ste neposredno na namizju in vsi aktivni v tem trenutkuv trenutku, ko je program skrčen ali zaprt, lahko uporabite staro dobro kombinacijo Alt + F4, ki je prvotno namenjena deaktiviranju odprtih aplikacij.
V tem primeru se taka kombinacija imenuje poseben meni, v katerem se iz padajočega seznama izbere izključitev.
Druga metoda vključuje tudi uporabo posebne kombinacije. Na primer, vprašanje, kako izklopiti stacionarni terminal ali prenosni računalnik v operacijskem sistemu Windows 8, je mogoče enostavno rešiti z uporabo kombinacije Alt + X, ki prikliče meni, ki ustreza PCM-ju na ikoni Start. Po tem se najprej izbere splošna zaustavitvena ali izhodna točka, nato pa se neposredno izklopi (shutdown).

Druge metode izključitve

Na nek način so hibridne metode, ki vključujejo uporabo in kombinacijo bližnjic in ukazov, imenovane Run (Win + R) ali preko ukazne vrstice (cmd). Za standardno izključitev preprosto vnesite ukaz shutdown /s in pritisnite tipko enter. Na splošno lahko glavnemu ukazu dodate veliko dodatnih atributov, vendar je vse odvisno od tega, ali morate izvesti ponovni zagon, ki mora biti zakasnitev pred zaustavitvijo itd.
Celoten seznam dodatnih operaterjev lahko najdete v ukazni konzoli z uporabo shutdown /? String, da ga pokličete. Nazadnje, malo ljudi se zaveda, da lahko pri klicanju parametrov uporabite razdelek za nadgradnjo in obnovitev v ustreznem menijuizberite element za določene možnosti zagona. Ko se prikaže modro okno z izbiro dejanja, se uporabi gumb za zaustavitev. Res je, da je ta metoda precej neprijetna, saj potrebuje več časa v smislu dodatnih dejanj in se najpogosteje uporablja za dostop do naprednih funkcij za obnovitev sistema po nepredvidenih zrušitvah, tudi za prenos v varnem načinu (varen zagon).

Sorodne publikacije