Zakaj računalnik zamrzne: razloge za popravilo?

Zakaj računalnik zamrzne? Za to težavo je veliko razlogov. Vsa oprema, ki je lahko začasno ali trajno zamrznjena, morda ne bo delovala. Programskega dela ne morete izključiti - lahko tudi močno zmanjša zmogljivost sistema, dokler računalnik popolnoma ne zmrzne. Zato ta problem zahteva podrobno analizo. Poskusimo ugotoviti, zakaj računalnik zamrzne in kaj narediti z njim.

Virusi in trojanci

Virusi in trojanci ne ustvarjajo le grožnje varnosti podatkov, temveč tudi močno obremenijo računalnik, kar lahko vodi do popolne zaustavitve sistema - zamrzne. Če sistem nima protivirusnega programa s posodobljeno bazo podatkov, potem je nemogoče zagotoviti njegovo čistočo. V tem primeru boste morali namestiti protivirusni program in skenirati sistem. Pogosto je v primerih, ko tečejo, mogoče zaznati več tisoč zlonamernih programov, vključno z trojanci in okuženimi datotekami. Po njihovi odstranitvi, nadaljnjem zdravljenju ali karanteni (ponavadi antivirusi ponujajo izbiro), računalnik dobesedno oživi.


Zagonski programi

Če je uporabnik v zagon namestil veliko programov, potem antivirus ne bo mogel pomagati, ker ti programi ne morejo biti virusi. Vendar pa so tudi zelo obremenjeni s sistemom. Večina uporabnikov v samodejnem nalaganju je Skype, uTorrent, poljubni kurirji, itd. Če je strežnik torrent v zagonu in je računalnik stalno povezan z njimInternet, potem ne bi smeli biti presenečeni zaradi mamurnosti. Ta program je namenjen distribuciji predhodno naloženih datotek. To pomeni, da lahko uporabniki s svojega računalnika prenesejo film, ki ste ga, na primer, pred tednom prenesli preko torrenta. Seveda lahko trajna porazdelitev datotek povzroči zamrznitev sistema zaradi prevelike obremenitve procesorja in trdega diska. Najprej morate videti, kateri programi so naloženi skupaj z operacijskim sistemom. V nastavitvah morate imeti možnost onemogočiti prenos v sistemu Windows. Izkoristite to. Seveda obstaja majhna verjetnost, da bo to pomagalo rešiti problem, toda v kombinaciji z odstranitvijo virusov je ta metoda lahko učinkovita.

Virusi, zagonski programi in celo umazani register so lahko razlogi, zakaj računalnik zamrzne. In če je vse res v teku, potem v nekaterih primerih preprosto znova namestite operacijski sistem, namesto da bi ga poskušali »ozdraviti«. To bo lažje in bolj učinkovito. Seveda, problem z operacijskim sistemom ni edini razlog za morebitno odložitev računalnika. Včasih se to zgodi zaradi okvare strojne opreme.

Banalna nezdružljivost programov

Zgodi se, da sistem deluje stabilno, vendar se pri zagonu programa računalnik zamrzne in ne reagira. Zakaj se to dogaja? Razlog je lahko nezdružljivost programa. Če je bil prvotno ustvarjen za drug operacijski sistem, na primer za Windows XP, potem, ko se zažene v operacijskem sistemu Windows 10, je možna napaka, ki se kaže v obliki zamrznitve.sistemov. Nič ni groznega glede tega. Znova morate zagnati računalnik in odstraniti ta program.

Pregrevanje centralnega procesorja

Predelovalci obdelujejo veliko količino informacij, zato je dodeljena velika količina toplote. Zato namesti hladilnik, nato hladilnik, ki iz njega črpa toploto. Nekateri čipi so tako močni, da se navadni ventilatorji ne morejo spopasti, nato pa se doseže vodno hlajenje.
Neučinkovit sistem hlajenja je razlog, zakaj računalnik zamrzne, lahko pa je tudi videti, da deluje s prekinitvami ali šibkimi "zavorami" sistema. Vendar pa moderne matične plošče spremljajo temperaturo procesorja (poročila o tem vedno obstajajo v sistemu BIOS). Zaradi tega se računalnik Windows zaradi pregrevanja zamrzne:
 • Na hladilniku procesorja se je nabralo veliko prahu, zaradi česar se učinkovitost pregrevanja močno zmanjša.
 • Hladilnik se je na splošno ustavil. To je lahko posledica prekinitve dobavne verige.
 • Nosilec je bil obrabljen, zaradi česar je bilo vrtenje ventilatorja neenakomerno, kar je povzročilo neposredno kršitev zračnega toka. To se zgodi zelo redko, in nujno iz sistemske enote bo čuden in neobičajen hrup.
 • Upoštevajte, da je sam procesor popolnoma funkcionalen, obstaja le težava s hlajenjem. Na prvem mestu je potrebno očistiti radiator iz prahu. Če želite to narediti, morate skrbno očistiti krtačo prahu med robovi radiatorja. V nekaterih primerih lahko uporabite sesalnik. Če nične pomaga, lahko poskusite zamenjati toplotno pasto, ki je odgovorna za učinkovitost prenosa toplote od procesorja do radiatorja. Nemogoče je izključiti, da je problem ravno v njem.

  Če prahu ni več, je nameščena nova termopasta, hladilnik se normalno vrti in računalnik še vedno zamrzne, potem je težava najverjetneje zunaj procesorja. Oglejmo si, zakaj računalnik Windows zamrzne.

  RAM

  Če se v sistemu uporablja več slotov RAM in je vsaj eden od njih brez dela, bo računalnik nenehno visel. Hkrati bo po ponovnem zagonu računalnik deloval še nekaj časa, vendar se bo kmalu spet začel upočasniti. Včasih računalnik zamrzne, ko je vklopljen. Zakaj se to dogaja? Ampak to je preprosto: nekatere pomnilniške celice morda ne bodo delovale in ko jih bo sistem poskušal uporabiti, ne bo delovalo, nato pa bo računalnik zamrznil.
  Težko je zaznati težavo, če je na matično ploščo nameščenih več plošč. Dovolj, da vzamete eno od njih in opazujete delo računalnika. Če je vse v dveh do treh urah, potem je bil problem očitno v RAM trakovih, ki ste jih odstranili. Če se obešanje ne ustavi, lahko poskusite dobiti še eno palico in prvo, da jo vrnete.
  Mimogrede, če je problem RAM, potem potem, ko sistem visi, lahko uporabniki v nekaj sekundah pogosto vidijo tako imenovani modri zaslon smrti. V tem času lahko imate čas za branje vrstic na zaslonu, ki se lahko končajo z besedamifizični pomnilnik Če je tako, z verjetnostjo 90%, problem leži točno v eni od vrstic (ali naenkrat v dveh). Lahko se pregrejejo, trpijo zaradi fizične poškodbe ali pa se preprosto ne prilegajo matični plošči.

  Kaj storiti v tem primeru?

  Najlažji način je, da dobite oba trakova RAM-a, jih obrišite s stiki z alkoholom (razmastite) in ju vstavite nazaj. Če je šlo za šibek stik, bo to rešilo problem. Če ne, potem se bo mačka nadaljevala (najverjetneje). Lahko pa tudi testirate RAM za napake. Obstajajo posebni brezplačni programi Memtest ali Memtest86. Po hitri namestitvi in ​​zagonu preverijo RAM plasti in v primeru napak odkrijejo ustrezna sporočila v obliki rdečih linij. Ko izgledajo, lahko vidite spodnji primer.
  Podobne napake kažejo na napake v pomnilniških modulih. Če so, ne bodo niti popravljeni. Naprave se preprosto vržejo v smeti in postavijo nove. Če pa so na garanciji, jih mora prodajalec brezplačno zamenjati.

  Pregrevanje RAM-a

  Včasih uporabniki ne razumejo, zakaj računalnik zamrzne med igranjem, čeprav je vse izven polja. V tem primeru se lahko pojavi tudi težava z RAM-om. Če je to poceni pomnilnik, se lahko med procesom pregreje (z obilno izmenjavo podatkov s procesorjem) zaradi nizkega temperaturnega območja. Zato je možno obešanje. Preverite, da čipi niso dovolj pregreti. Med igro je potrebno odpreti pokrov sistemske enote insamo dotaknite se prsta do palice. Če se izkaže, da je preveč vroča, jasno kaže na pregrevanje. Lahko je toplo, vendar ne sme biti vroče. Nekateri proizvajalci RAM-a shranjujejo palice s posebnimi aluminijastimi ploščami - radiatorji, ki absorbirajo toploto iz pomnilniških modulov, in jo nato razpršijo. Toda tudi z njimi se lahko spomin pregreje. V tem primeru je potrebno kupiti nov zmogljiv hladilnik za sistemsko enoto, ki bo poganjal svež zrak in izhod vroč.

  Video kartica

  Zakaj računalnik med igro zamrzne? Drug razlog za to težavo je grafična kartica. Iz nje lahko pride do enakih okvar kot pri procesorju ali RAM-u. Najpogostejša napaka je okvara hladilnika. Upoštevajte, da lahko sama grafična kartica deluje brez hladilnika v običajnem načinu pri nizkih obremenitvah. To pomeni, da grafični procesor pri gledanju filma z običajno HD kakovostjo ni močno naložen in se ne segreje. Prav tako se ne segreje, ko brskate po internetu, vendar je to le igra za začetek, saj se grafična kartica opira na veliko količino podatkov za obdelavo, zato se grafični procesor začne segrevati. In če se ventilator trenutno ne vrti, lahko pride do zaustavitve ali celo popolne zaustavitve računalnika.
  Preprosto preverite. Odstraniti morate pokrov sistemske enote in preveriti, ali se hladilnik grafične kartice vrti. Če je na mestu, to pomeni, da je problem v njem. Vendar pa preverite vrtenjeVentilator je zaželen po začetku igre, saj nekateri krmilniki aktivirajo hladilnike samo, ko je temperatura čipa dosežena do določene vrednosti. To je ena od možnosti, zakaj se računalnik pogosto zamrzne. Samopopravilo grafične kartice verjetno ne bo uspelo. Obstaja upanje, da je eden od stikov na priključku preprosto umazan. Lahko dobite grafično kartico, obrišite stike z alkoholom in jo vstavite nazaj. V redkih primerih pomaga. V nasprotnem primeru bo računalnik treba vrniti v servisni center. Naj ugotovijo, zakaj računalnik nenehno visi.

  Trdi disk

  Trdi disk je ena najšibkejših komponent v sistemu, saj so v njem gibljivi deli. Škoda čipov je lahko različna: programska oprema, strojna oprema, elektronska, logična. Razlogi, zakaj računalnik zamrzne in ne reagira, so lahko banalna fizična poškodba trdega diska in njegovo staranje. Na to kažejo naslednji "simptomi":
 • Nizka hitrost dostopa do diska.
 • Veliko število poškodovanih sektorjev (glej Scandisk Diagnostic Tool).
 • Motnje v postopku nalaganja operacijskega sistema.
 • Nenaden pojav "modrega zaslona smrti".
 • Čudni zvoki prihajajo s trdega diska.
 • Včasih je težko odkriti težave s to komponento, saj znaki morda niso opazni. Vendar pa izkušeni čarovniki lahko celo prepoznajo neželene spremembe v delovanju pogona z zvokom.
  V primeru velikega števila poškodovanih blokov (običajno na starejših trdih diskihveliko jih bo) bo postopek snemanja potekal dolgo, saj bo sistem potreboval veliko časa za iskanje delovnih (nepoškodovanih) področij. Na računalnikih, v katerih se izvaja operacijski sistem Windows, lahko vidite tudi "Napaka ob preložitvi vnosa". S takimi motnjami ali čudnimi zvoki, ki prihajajo iz pogona HDD, morate namestiti Scandisk in analizirati trdi disk za morebitne napake. V primeru zaznavanja poškodovanih sektorjev na disku je zaželeno, da varnostno kopirate pomembne podatke in jih shranite na pomnilniško kartico. Seveda lahko še naprej uporabljate takšen disk, vendar se sprašujete, zakaj računalnik visi iz sistema Windows 10, ni vredno. Prisotnost poškodovanih sektorjev je zadnja faza "smrti" diska. Že lahko gledate nov trdi disk, saj stari ni dolg.

  Težava z vozniki

  Še en pogost razlog, zaradi katerega računalnik zamrzne med delom, so vozniki. Ta težava se najpogosteje kaže pri zagonu iger, včasih pa se pojavi, ko gre za sistem. Gonilnik je program, ki operacijskemu sistemu omogoča dostop do komponent. Če deluje nepravilno, so možne napake pri delovanju katere koli naprave, kar bo povzročilo obešanje ali celo zaustavitev računalnika. Najpogosteje voznik grafične kartice. Nič ni groznega glede tega. Samo izbrišite staro in namestite nov gonilnik, po katerem bo sistem obnovljen. Konec koncev, ne samo, da so razvijalci stabilne grafične kartice sprosti nove različice programske opreme, ki izboljšuje učinkovitostkomponent in odpravlja pojavljanje različnih napak, vključno z zamrznitvijo.

  Težave z napajalno enoto

  Napajalnik je tudi pomembna naprava - napaja sestavne dele napetosti. Če uporabljate poceni kitajsko enoto, potem se ne bi smeli vprašati, zakaj računalnik tesno visi. Komponente v sistemu so zelo zahtevne za konstantno in nizko napetost (navadno 12 ali 24 V). Če se napajalnik pregreva, na primer (to se pogosto zgodi s poceni kitajskimi modeli), potem je lahko njegovo nestabilno delo. Posledično se lahko komponente (procesor, matična plošča, grafična kartica, trdi disk) znižajo ali zvišajo, kar povzroči, da naprava zamrzne ali popolnoma zruši. Pogosto, poceni napajalniki dobesedno "zažgejo" grafično kartico in obešanje računalnika so le simptomi hitrega "čopičnega" video čipa. Ne samo, da lahko trpi. Procesor, matična plošča, trdi disk prejmejo tudi moč neposredno iz bloka in so tudi v območju tveganja.

  Matična plošča

  Ta komponenta je povezovalna povezava za vse druge naprave strojne opreme. Obstajajo tudi kondenzatorji (ki se lahko razstrelijo), radiatorji (ki so lahko prekriti s prahom in slaba toplota) in tirnice, ki lahko izločijo talino zaradi težkega tovora ali napačne napetosti. Takoj je nemogoče ugotoviti, zakaj računalnik zamrzne ob zagonu. Morda je razlog v matični plošči. Kaj lahko storim v tem primeru?Vsaj lahko si ga ogledate v prisotnosti razpihanih ali staljenih kondenzatorjev, iskanju gorečih mest ali značilnemu vonju. Če vizualni pregled ni prinesel nobenih rezultatov, boste morali računalnik pripeljati v servisni center. Vsekakor bodo lahko določili razčlenitev.

  Zaključek

  Na žalost je v večini primerov nemogoče ugotoviti, zakaj računalnik z operacijskim sistemom Windows 7 zamrzne, ker lahko obstaja veliko razlogov. Če je težava v delu programske opreme, je to preprosto rešeno. Najbolj radikalna rešitev je ponovna namestitev operacijskega sistema, ki traja v povprečju 2-3 ure, pri čemer je treba upoštevati namestitev potrebnih gonilnikov, programov, ustvarjanje kopij pomembnih datotek, itd. Vendar pa je za ponovno namestitev potrebno namestiti operacijski sistem in ga lahko sam prilagoditi. Kar se tiče strojnega dela, v večini primerov ne bo mogoče opraviti popravil z lastnimi rokami. Na voljo sta dve možnosti: bodisi dodelite komponente ali osebni računalnik servisnemu centru, bodisi sami izvedite zamenjavo. Na žalost, praksa kaže, da če računalnik pogosto zamrzne, potem je problem najverjetneje v strojni del, ki je posledica okvare ali nepravilnega delovanja katere koli naprave. V redkih primerih je vzrok za zavore res programska oprema ali nezdružljivost programov.

  Sorodne publikacije