Prvi Java program je Hello World

Na področju razvoja je pri učenju programskega jezika sprejela svojo prvo aplikacijo za čestitanje svetu. Ne glede na specifično okolje bo faza, ki izhaja iz programa Hello World, prva stopnja za obvladovanje. V nadaljevanju je primer takšnega preprostega Java programa.

Priprava na ustvarjanje prve aplikacije

Preden ustvarite svoj Hello World na Java, morate prenesti in namestiti programsko opremo. Prva stvar, ki jo potrebujete, je JDK. To je orodje za razvijalce. Zaželeno je, da ga prenesete z uradne strani Oracle. Najnovejša različica Java danes - 8. Orodja za razvijalce, ki so na voljo za prenos in namestitev na skoraj vseh znanih platformah.


Nato lahko izberete katero koli IDE, to je razvojno okolje, na primer Eclipse ali NetBeans, ali pišete kodo v katerem koli urejevalniku besedila. Za poenostavitev članka bo uporabljen enostavnejši način - z beležnico.

Pozdravljeni svet na Javi z enostavnim urejevalnikom besedila

Predpostavlja se, da je JDK že nameščen v sistemu. Zdaj morate zagnati najbolj običajen prenosnik Windows ali gedit ali nano na Linuxu. Takoj jo lahko shranite tako, da poimenujete datoteko, na primer HelloWorld.java. Nato v polje z besedilom morate vnesti nekaj preprostih vrstic kode: class HelloWorld {} Tukaj pride do poimenovanja razreda. V skladu z zahtevami jezika Java, ga je treba poimenovati na enak način kot sama datoteka. Naprej so zaviti oklepaji, elementi sintakse Java,pokažite, kje se razred začne in konča. V njem je zdaj treba določiti metodo, ki jo bomo uporabili:


razred HelloWorld {javna statična void main (String [] args} {}} Iz glavne metode se začne zagon katere koli aplikacije Java. Javna ključna beseda, modifikator dostopa, označuje, da je javna in jo je mogoče uporabiti kjerkoli. Kako se z njim lahko obrnete v uradni jezikovni dokumentaciji?
Naslednje je statično, kar pomeni statično metodo, to je ustvarjeno ne pri klicu, ampak na začetku programa. Ključna beseda void pravi, da glavni ne bo vrnil nobenih podatkov, temveč preprosto nekaj naredil. Niz v oklepajih in [] označuje, da metoda lahko sprejme nekatere vnose za vnos, na primer za nadaljnjo obdelavo. In ime spremenljivke args omogoča, da se sklicuje nanj v podatkih znotraj metode. Pri tem je vredno opozoriti na dejstvo, da je glavni, kot razred, kodrasti oklepaji, ki kažejo svoje "lastno" ozemlje. No, zdaj je treba dodati način za izhod iz programa: razred HelloWorld {public static void main (String [] args) {System.out.println ("Hello World!"); }} Ta ukaz preprosto odpre vrstico v oklepajih na zaslonu. Na koncu operater uporablja podpičje. Java torej označuje konec izraza ali vrstico kode. Vrednost, ki jo želite izvesti kot rezultat, je narekovaje.

Zagon in testiranje prve aplikacije

Za zagon prejetega Hello Worldja na Javi morate iti na konzolo. V operacijskem sistemu Windows se imenuje ukazna vrstica, v Linuxu pa terminal. Ko ste v konzoli, morate priti do shranjenegapred datoteko HelloWorld.java. V operacijskem sistemu Windows se lahko na primer pojavi na poti C: JavaHello. Nato vnesite ukaz cd C: JavaHello v konzoli. Ko greste v mapo programske datoteke, jo morate najprej prevesti v bajtno kodo. V ta namen uporabite naslednji konstrukt:
javac HelloWorld.java Po tem morate ta razred zagnati v izvršitvi. Obstaja tudi ločen ukaz za to: java HelloWorld.
Na konzolnem zaslonu se mora pojaviti rezultat Hello World na Javi - pozdrave sveta.

Zaključek

Programiranje Java je zelo zanimiva in koristna lekcija. To platformo lahko zaženete na številnih napravah - od preprostih mobilnih telefonov do velikih strežniških postaj. Veliko velikih internetnih portalov uporablja Javo kot glavno platformo za obravnavanje zahtev strežnikov. Prav tako je napisana na kodi in trenutnem priljubljenem operacijskem sistemu Android. In s takšno tendenco razvoja, kot je, Java ima veliko prihodnost.

Sorodne publikacije