Kateri je boljši - računalnik ali prenosni računalnik: pregled, primerjava, izbira

Kljub dejstvu, da trg računalniških tehnologij ponuja velik izbor tehnologije, računalniška nepismenost uporabnikov pa je prenehala biti - mnogi se še vedno soočajo z izbiro, kaj je bolje - računalnik ali prenosni računalnik.

Seveda imata tako v eni kot v drugi opremi svoje prednosti in slabosti. Preden greste v trgovino, je potrebno vnaprej določiti vrsto opreme, ki vam ustreza, in izpolniti potrebne zahteve.

Produktivnost

Ko govorimo o zmogljivosti, nepremični računalnik samozavestno vodi svoj segment. Mnogi dejavniki igrajo vlogo tukaj - močni procesorji, video čipi, oblikovanje (velik prostor ograjenega prostora, ki ne zahteva, da bi zmanjšali komponente), dostojno napajanje, ki vam omogoča, da ne prihranite električne energije, saj deluje iz zunanjega električnega omrežja.


Dejavnikom, ki izboljšujejo delo namiznega računalnika, je mogoče pripisati dobro hlajenje zaradi enakega obsega primera. Velik prostor in dobra cirkulacija zraka omogoča procesorju izdajanje največje moči. Enako velja za druge komponente, ki med delom oddajajo veliko toplote - grafično kartico in čipov. Pri pregrevanju je stacionarni računalnik brez napora opremljen z dodatnimi ventilatorji ali celo s hladnim hladilnikom. Kaj seveda ne more pohvaliti laptop. Delovanje prenosnega računalnika bo nižje, kot vse v tej napraviposvečena užitku mobilnosti in kompaktnosti. Proizvajalci poskušajo zbrati največjo zmogljivost v minimalnem prostoru. Toda to je glavna prednost prenosnika. Velikost, teža in neodvisnost od napajalnih mest.

Neobvezne naprave in zunanje naprave

Tudi stacionarni računalnik ni omejen po obsegu, matična plošča pa omogoča namestitev dodatnih in potrebnih priključkov in razširitev. To vam omogoča, da povežete vse potrebne periferne naprave (tiskalnike, skenerje, spletne kamere in druge potrebne naprave).

Kar zadeva prenosne računalnike, so opremljeni tudi s skoraj vsemi potrebnimi priključki, vendar je njihovo število omejeno na kompaktno ohišje.

Mobilnost

Za ljudi, katerih robot se nenehno premika, bo prenosni računalnik nepogrešljiv. Priročna in ergonomska oblika, vgrajena baterija, ki omogoča določen čas brez centraliziranega napajanja. Odlična izbira za popotnike in ljudi s potujočim značajem. Vgrajen Wi-Fi adapter, spletna kamera, zvočniki (vgrajeni zvočniki), mikrofon. Vse to vam omogoča stalno povezavo, dostop do interneta kadarkoli in na katerem koli mestu. Pomanjkanje mobilnosti in sidranje na eno delovno mesto je otipljiva pomanjkljivost stacionarnega računalnika. Iz te slabosti sledijo in drugi: oprema delovnega mesta. Poleg samega računalnika boste morali kupiti tudi udobno mizo in ergonomske stole. In, v resnici, ne smemo pozabiti, da je v ta namen samo je treba dodeliti mesto v hiši ali stanovanju.

Napajalnik

Neznaten, vendar še vedno minus, obstaja niz stacionarnih PC žic iz naprav in sidro v omrežje. Da, lahko kupite UPS, in to opravičuje svoj nakup v mnogih primerih, vendar bo njegov vir (v primeru izpada električne energije) traja 5-10 minut. Obstaja dovolj časa, da ohranimo vse odprte dokumente in ne izgubimo pomembnih informacij, vendar ne boste mogli v celoti delati.
Prenosni računalniki imajo vgrajeno baterijo in kljub majhni velikosti brez stacionarne točke elektrike ta naprava lahko deluje v običajnem načinu 2-5 ur (odvisno od modela in obremenitve naprave).

Popravila in nadgradnje

\ t
Nesporna prednost stacionarnega računalnika je modularnost. Sposobnost brez posebnih veščin in kompleksnih procesov razstavljanja /gradnje za razširitev RAM-a, zamenjavo ali dodajanje HDD-ja, dodatnega diska SSD. Lahko zamenjate tudi video ali zvočno kartico, priključite TV-kartico ali enoto za satelitsko televizijo. To ne samo da zmanjšuje stroške popravila v primeru take potrebe, temveč omogoča tudi neboleče izboljšanje parametrov, če je tak postopek potreben. Dovolj je, da zamenjate nekatere komponente (procesor, RAM in /ali video) in računalnik bo "naredil korak" v smislu učinkovitosti. Tako lahko kupite nepremični računalnik in ga vzamete "za rast". Z nakupom minimalne opreme naenkrat, postopno nakupovanje in izboljšanje parametrov, se lahko umakneteračunalnik v kategoriji "vrhunskih strojev".

Izhodne naprave

Druga pozitivna kakovost stacionarnega računalnika pred prenosnim računalnikom je dejstvo, da obstaja ločen monitor. V vsakem trenutku lahko izklopite staro brez veliko dela in dvignete monitor z večjo diagonalo. Prenosni računalniki so prav tako omejeni v tem pogledu, če kupite 15,6-palčni - za povečanje ni mogoče. Vendar je treba opozoriti, da je možno priključiti zunanji monitor ali celo televizor. Zaradi majhnega zaslona prenosnika je omejena in ločljivost. Na prenosni računalnik lahko postavite 4-K matriko, vendar je tudi pri 21-22 cm ni mogoče razlikovati od običajnih Full-HD.

Računalniška igra

Če greš iz statistike nakupov namiznega računalnika, potem je večina seveda igralniški računalnik ali "računalnik za otroke". Čeprav obstajajo igralci, ki so daleč od otrok, pa še vedno ostaja prvenstvo za njimi. V ta namen je treba izbiro obravnavati bolj odgovorno, saj je igralna industrija "počutila svobodno" in novosti prihajajo s takšnimi zahtevami, ki presegajo zahteve katere koli NASSA ali Roskosmosa pred približno desetimi leti. To je zmogljivo napajanje, sodobna produktivna grafična kartica, monitor z ustrezno diagonalo in ločljivostjo.
Če primerjate igralniški prenosnik ali stacionarni računalnik, je najbolje, da mu ponudite namizni računalnik. To je posledica najboljše učinkovitosti in prilagodljivosti pri nadgradnji. Torej, računalniški trg ponuja celo vrsto igralnih prenosnih računalnikov. TodaProgramska oprema, vključno z istimi igrami, je tako hitro posodobljena, da bo morda kmalu potrebna nadgradnja vašega pripomočka. Kot že omenjeno, nadgradnjo na osebni računalnik, ki je bil prvotno zasnovan za takšne namene, je veliko lažje kot pri katerem koli prenosnem računalniku. Ne samo to, da je izboljšanje prenosnega računalnika omejeno na minimum, tako da lahko sam proces brez ustreznega znanja za analizo takšne tehnologije vodi do slabega rezultata - okvare drage opreme.

Računalnik za delo

V tem segmentu je več smeri. Delo je povsem drugačno: nekdo ima nabor natisnjenega besedila in pošiljanje e-pošte (no, "poljub" "solitaire" je seveda), v drugih je zapleteno programiranje in 3D-simulacija.
V prvem primeru ni posebne razlike, kar je bolje - računalnik ali prenosni računalnik. Glavno merilo za izbiro v takih primerih običajno niso značilnosti, temveč vprašanje cene. V večini primerov ta značilnost premakne izbiro teže šasije proti stacionarnemu računalniku. Seveda obstajajo izjeme od pravil. V bistvu so to računalniki za računovodje. Sodobni finančni programi in odjemalci bank zahtevajo veliko sredstev, zato je za njihovo delo potrebno izbrati produktivne stroje. Še enkrat, posebna razlika pri izbiri računalnika ali prenosnega računalnika, poleg cene za to kategorijo ni. Za računovodjo je primeren vsak računalnik ali prenosni računalnik s parametri, ki so nekoliko višji od povprečja. Popolnoma drugačen pristop za drugo kategorijo, zlasti za delo z video, slikovno in vizualno programsko opremo. Takšna programska oprema zahteva ogromne stroške virov. Čegovorimo o prenosnih računalnikih, potem lahko takoj rečete "ne" nikomur. Tudi najdražji in zmogljivejši prenosni računalnik bo v primerjavi s stacionarno enoto nerentabilen. Druga pomembna podrobnost pri izbiri je monitor. Za delo z vizualizacijo, bolj ko je, boljši je in to je še en minus v prenosnem računalniku. Predstavljajte si, kako bo prenosni računalnik z vrhunsko grafično kartico, ki zahteva ločeno napajanje in zmogljivo hlajenje, videti v 24-palčnem monitorju. Napajanje Za to je potrebna prtljaga močnih sestavin in ustrezna prehrana. Ni vedno močna oskrba z električno energijo lahko kompaktna in priročna za dokončanje takšnih prenosnikov. Velika poraba energije zahteva tudi ustrezne velikosti, ustrezno hlajenje. Zato sklep - samo stacionarni računalnik. Če govorimo o parametrih, potem so primerljivi s prej upoštevanimi računalniki za video igre: zmogljiv procesor, grafična kartica, največ RAM-a in širokozaslonski monitor.

Računalnik za študente

Do nedavnega je bil računalnik za otroke v šoli bolj razkošen, celo osnove dela s to napravo je bilo treba poučevati iz nič, zdaj pa to lahko stori skoraj vsak študent in nekaj usposabljanja ustanove uvajajo dodatne možnosti (na primer učenje na daljavo). Da ne omenjam študentov višjih in srednjih šol. Zdaj ti ljudje ne predstavljajo, kako narediti brez take priročne naprave kot PC. Če izberete tisto, kar je najbolje za študenta - laptop ali računalnik, v tem primeru raje rajemobilnosti. Tako boste lahko delali kjerkoli. Kaj je še posebej pomembno za študente. Svoje delo lahko kadarkoli prilagodite, napišete predavanje ali poiščete potrebne informacije na internetu.

Računalnik za dom

Skoraj vse prednosti in slabosti te vrste tehnologije so bile upoštevane in z izbiro domačega računalnika se lahko zanesete na že znane primerjave. Računalniki in prenosniki za dom naj bodo izbrani v skladu z načelom "zakaj ga potrebujem". Če na družabnih omrežjih zavrtite fotografijo, je ležanje na kavču vaša izbira prenosnega računalnika. Če enkrat tedensko preverjate pošto, se obrnete na družino ali prijatelje s pomočjo znanih glasnikov - izbira je v smeri mirujočega. Kaj je bolje - računalnik ali prenosni računalnik za gledanje filmov in poslušanje glasbe? S to nalogo lahko ročaj vse računalniške opreme.

Vrhunski pregled računalnikov in prenosnih računalnikov

Na podlagi statističnih podatkov o prodaji, pa tudi mnenj igralcev, je mogoče ločiti očitne "pošasti" med prenosnimi računalniki.
 • ASUS ROG GL502VM
 • Full HD 15,6-palčni zaslon, Intel Core i7-6700HQ, 8 GB razširljiv RAM. GeForce GTX 1060 video čip iz NVIDIA s 6 gigabajti video pomnilnika. Zadostne funkcije za skoraj vse igre.
 • MSI GT73VR 6RF Titan Pro
 • 17-palčni ISP matrični monitor, 6-generacijski procesor Intel Core i7, 16 GB razširljivega pomnilnika do 64 GB in vrhunska grafična kartica NVIDIA GeForce GTX 1080.
 • ASUS ROG G701VI
 • Enak 17-palčni prenosni računalnik, vendar zunaj zgoraj navedenih značilnosti, 64Gb vgrajeni 1Tb hitri SSD in napredni sistemhlajenje daje nekaj prednosti. Dovolj denarja za takšne parametre. Ampak, če primerjate računalnik in prenosni računalnik, prednosti in slabosti, ki so obravnavane v članku, morate paziti na namen, za katerega bo naprava uporabljena. Vrhunski računalniki Kot taki ni primerjave. Bistvo je, da so takšni "avtomobili" sestavljeni v delih. Tukaj lahko govorimo le o značilnostih in proizvajalcih komponent. Office različica. Povprečni parametri za takšne računalnike so lahko:
 • procesor AMD Athlon X4860K ali Intel Core i5-6500.
 • Matična plošča ASUS A88X-PRO ali MSI H110M PRO-D.
 • Video kartica - ni nujno potrebna za pisarno, če pa je potrebno, se lahko prilega AMD Radeon RX 480 ali Nvidia GeForce GTX 1050-1070.
 • Operativna - ne nižja od 4Gb.
 • Trenutno "igralni"
 • procesor Intel Core i7-6950X ali Intel Core i7-6800K.
 • Grafična kartica Nvidia GeForce GTX 1080.
 • Matična plošča MSI X99A GODLIKE GAMING.
 • Največje možne operacije.
 • Recimo, da je to najmanjša in največja vrednost. Vse med njimi - alternativno.
 • ​​

  Cena vprašanja

  Tako v konkurenci "je bolje - računalnik ali prenosni računalnik" ni očitnega vodje. Vse je odvisno od potreb in možnosti. Toda na podlagi vsega zgoraj navedenega je rahla prednost še vedno na stacionarnem računalniku, tako pri uspešnosti kot pri oblikovanju cen. Glede na računalnike in prenosne računalnike po cenah, ki so prve naprave v razmerju parametrov /stroškov, je veliko nižje. Poleg tega, kot je že omenjeno zgoraj - obstaja priložnost za nakup "avto", tako rekoč, na kredit, postopoma nakuppotrebujete dodatno opremo.

  Sorodne publikacije