Kako hitro sprostiti prostor na disku C (Windows 10)? Navodila in priporočila po korakih

V vsakem sistemu Windows je zakopavanje trdega diska ena največjih težav. Toda sprostitev prostora na sistemski disk Windows 10 je lahko nekaj zanimivih metod, mimogrede, nekatere od njih v spodnjih sistemih preprosto ni. Vredno je razmisliti o vseh razpoložljivih osnovnih metodah, ki bodo pospešile delo celotnega operacijskega sistema.

Kako sprostiti prostor na disku C (Windows 10): splošna načela

Za začetek si poglejmo, kaj je dejansko vezano na dejstvo, da je prostor na sistemski pogon ali logični particiji katastrofalno zmanjšan.


Vprašanje, kako sprostiti prostor na trdem disku Windows 10, lahko ponudi več osnovnih rešitev, med katerimi so predvsem:
 • odstranitev starih kopij sistema po nadgradnji;
 • odstranitev varnostnih datotek;
 • odstranitev neuporabljenih uporabniških programov in nameščenih sistemskih aplikacij;
 • čiščenje sledi bivanja na internetu.
 • Na podlagi tega se lahko predlaga več standardnih rešitev.

  Kako sprostiti prostor na disku po namestitvi sistema?

  Najprej je vredno opozoriti na trenutek, povezan z namestitvijo desete različice v obliki nadgradnje nad obstoječo sedmo ali osmo. Sam sem ga prenesel v proces namestitve novega sistema, izdelek je potreben za približno 30 GB ali več. Poleg tega je trdi disk 30 dni shranjenih datotek starega operacijskega sistema v primeru, da se bo uporabnik zbralzapustite Windows 10 in vrnite prejšnji sistem z vsemi nameščenimi programi in nastavitvami.


  Rešitev tega problema (kako očistiti sistemski disk sistema Windows 10) se pogosto zmanjša na brisanje datotek novega sistema in preostalih komponent starega. To naredite s standardnim orodjem za čiščenje diska, do katerega dostopate prek menija PCM v izbranem razdelku v običajnem Raziskovalcu. Preprosto pritisnite gumb za brisanje, nato označite potrebne komponente in kliknite gumb za brisanje. V nekaterih primerih lahko uporabite čiščenje sistemskih datotek. Tukaj je treba biti čim bolj previden. Lahko se tudi znebite starih kopij sistema Windows 10, če nameščate novo zgradbo sistema (to je zbirka Windows 10 in ne deseta različica namesto sedmega ali osmega).
  Shranijo se v posebno mapo Windows.old. Še enkrat, preprosto odstranjevanje imenika iz Explorerja ni priporočljivo. Najbolje je uporabiti standardno čistilno orodje.

  Standardna sistemska orodja

  Toda v deseti različici je bilo zanimivih nastavitev, povezanih z razdelitvijo skladišča. V njem je mogoče najti prost prostor na disku C (Windows 10). To storite tako, da uporabite odsek menijskih možnosti in sistem, kjer je izbrana možnost "Shranjevanje". Tu je prednostna naloga samodejni nadzor pomnilnika (drsnik se samo premakne na vključen položaj). Če greste v napredne nastavitve, lahko določite, katere datoteke bodoizbrisane brez sodelovanja uporabnika (uporabljene ali tiste, ki so bile premaknjene v "košarico" in so tam več kot 30 dni). Na poti lahko takojšnje čiščenje izvedete s pritiskom na ustrezno tipko.

  Odstranjevanje nepotrebnih programov

  Obstaja še en učinkovit način za sprostitev prostora na disku: pri sistemu Windows 10 obstaja uporaba neželenih orodij za odstranjevanje programske opreme. To storite tako, da izberete meni možnosti z vnosom v razdelku aplikacije ali standardno orodje za programe in komponente, ki se nahaja na nadzorni plošči, ki ga lahko s pomočjo nadzornega ukaza prikličete na najhitrejši način prek konzole.
  Kot dodatno orodje lahko odstranite nameščene posodobitve prek določenih odsekov ali celo posodobitve gonilnikov.

  Brisanje vgrajenih sistemskih aplikacij

  Osvoboditev prostora na disku Z operacijskim sistemom Windows 10 lahko odstranite tudi "zašite" sistemske programe, ki so priloženi trgovini. Lastna sredstva v obliki ukazne vrstice in konzole PowerShell so videti precej zapletena, zato je najlažje uporabiti posebne deinstallerje, kot je iObit Uninstaller.
  V tej aplikaciji morate uporabiti razdelek upravitelja sistema (Win Manager), pojdite na nameščene Windows aplikacije, izberite komponento in jo izbrišite. Uporabite lahko paketno brisanje, ki je hkrati deinstalacija več programov hkrati. Po zaključku standardnega postopka odstranitve je priporočljivo uporabiti zmogljiv načinskeniranje, ki zazna nepotrebna stanja v obliki imenikov, datotek ali celo registrskih ključev. Vsi rezultati se izbrišejo s funkcijo uničenja.

  Čiščenje brskalnikov

  V brskalnikih smeti se nabira najhitreje. Tudi če uporabnik po naključju imenuje Edge ali Internet Explorer, da ne omenjam drugih brskalnikov, bodo predpomnilnik in začasne datoteke še vedno shranjeni, ker privzeto nimajo prazne strani.
  Vendar pa lahko v katerem koli brskalniku vnesete nastavitve in uporabite elemente za brisanje zgodovine obiskov. Toda pri odstranjevanju vseh začasnih sestavnih delov je priporočljivo, da se čiščenje ne določi zadnjega dneva ali ure, ampak od samega začetka. Enako lahko storite s ponovnim zagonom, tako da odstranite vse nepotrebne plošče, razširitve in dodatke, ki so prisotni v spletnih brskalnikih (kar je veliko boljše zaradi popolne odstranitve ostankov, da ne omenjamo odstranjevanja virusa ali adwarea).

  Nekaj ​​besed na koncu

  Končno, še dodamo, da bo program za optimizacijo na vašem računalniku še bolj poenostavljen. Preprosto zaženite čiščenje sistema v samodejnem načinu (na primer, v aplikaciji CCleaner ali podobno), potem pa se bodo vse najdene smeti izbrisale. Toda na splošno se morate najprej znebiti težkih datotek in map, ki so ostale iz prejšnjih sistemov, in posodobitev trenutnega OS-a. Vendar varnostne kopije, ki se uporabljajo za obnovitev, niso izbrisaneV nobenem primeru ni priporočljivo. To lahko storite samo, če je na primer kopija sistemske particije shranjena na zunanjem pogonu ali je sistem načrtovan za ponovni zagon samo iz izmenljivega medija.

  Sorodne publikacije