Grafična kartica Nvidia Geforce GTX 560 Ti: funkcije, primerjave z analogi in pregledi

Kot vedno, Nvidia poskuša prekašati vse in vse. Pojav novih grafičnih kartic je vedno velik dogodek tako za proizvajalca kot za navijače, ki čakajo na nekaj novega in posebnega. Ista zgodba se je zgodila leta 2011, ko se je na trgu pojavil Nvidia GeForce GTX 560 Ti. Poleg tega je leto kasneje dobesedno predstavil dvojnega brata za ta model GTX 560, ki se je nekoliko razlikoval od starejšega modela.

Poznavanje

Do takrat so vsi poznali grafični čip GF104. Pojav takšnega modela, ki bi imel dejavnost v vseh računalniških blokih, je bil vprašanje časa. Torej, tako kot pri GF110, je proizvajalec kupcu dal ne le tisto, kar je hotel, ampak še več. Kot rezultat, je novi izdelek prejel rafinirano GPU za Nvidia Geforce GTX 560 Ti. Spremembe so vplivale na proces in strukturo čipov. Posledično imamo novo "srce" s povečano produktivnostjo, visoko energetsko učinkovitostjo in nekaterimi drugimi spremembami.
GF114 je skoraj enak GF104. Novost deluje le pri polni sili, zato aktivira vse večprocesorje. Skupno število jeder CUDA je doseglo 384 kosov, teksturni bloki pa so postali 64. V primerjavi s kartico GTX 460, v kateri je čip GF104 opremljen le s 336 pretočnimi procesorji in teksturnimi bloki le 56.

Prednost novega izdelka je bila tudi izboljšana zmogljivost Nvidie. GeForce GTX 560 Ti. Zato kartica deluje na jedrih s frekvenco 822/1644 MHz. V primerjavi s prejšnjimi modeli je dobiček 22%. Ključno vlogo imajo izboljšanienergetske učinkovitosti Kartica je začela porabiti 170 vatov. Kljub dejstvu, da je za 10 enot več kot v prejšnjih različicah, znatno povečanje frekvenc, ki jih ta prikrajšanost znatno zmanjšuje.

Značilnosti

Preden upoštevamo obstoječe spremembe te grafične kartice, je treba upoštevati glavne kazalnike tehnične komponente. Torej, kot smo že povedali, je jedro dobilo posodobljen model GF114. Število tranzistorjev se ne razlikuje od mlajše različice, vendar se bistveno razlikuje od dražjih modelov - 1950 milijonov kosov.

Jedro je narejeno na 40 nm procesu. Površina - samo 332 kvadratnih metrov. mm Kot smo že omenili, se je število tokovnih procesorjev povečalo na 384 kosov, teksturni elementi pa do 64 kosov. Osnovna frekvenca referenčnega modela je bila 822 MHz, domena shaderja se je pospešila na 1644 MHz. Tip pomnilnika GDDR5 deluje pri 4 GHz. Pomnilnik je 1 GB.

Možnosti

Kot vedno, je družba uvedla referenčno različico Geforce GTX 560 Ti, da bi lahko drugi proizvajalci zlahka "podvojili" svojo različico. Tako je bilo na trgu predstavljenih veliko grafičnih kartic Palit, Gigabyte, Sparkle itd. Poleg dejstva, da je bila konkurenca med Nvidio in AMD opaziti, je bilo med modifikacijami mogoče videti rivalstvo. Vsaka različica nevzajemne kartice je bila konkurenca, kupec pa je imel na voljo širok izbor dobrih kart, ki so se razlikovale glede oblikovanja, tehnologije blagovnih znamk, hladilnih sistemov in enakomerne učinkovitosti.

Verzija iz Palita

Ni presenetljivo, da je Palit našel nereferenčni model. Geforce GTX 560 Ti je dobil ime za naslov - Sonic,ki je ta model določila za serijo proizvajalca. Dostava novosti je bila precej pogosta in do neke mere tudi dolgočasna. Škatla, čeprav je bila poslikana v različnih barvah, sama po sebi ni imela posebne lepote. Pred njo so bile prikazane vse potrebne informacije o zemljevidu.
Na embalaži je bilo še več. Poleg informacij o overclockingu so navedene tudi tehnične zmogljivosti, frekvenčni kazalniki, tehnologija blagovne znamke in še veliko več. Komplet se v škatli ni razlikoval po velikodušnosti. Kupec je lahko našel samo navodila, gonilnike in napajalnik.
Palit GeForce GTX 560 Ti Sonic ni izgledal kot referenčni model. Vendar se ni bistveno razlikoval od prejšnjih različic tega podjetja. Tekstolit je dobil rdečo barvo. Pokrit je s plastičnim ohišjem z dvema svetlo oranžnima ventilatorjema. Sprednja plošča ima standardne reže: D-Sub, HDMI in nekaj DVI-jev. Ohišje je enostavno odstraniti, zato ne potrebujete posebne demontaže. Pod njim - radiator z dvema odsekoma, skozi katerega so bile izvedene tri cevi odvajanja toplote. So obokani in spajani na bakreno bazo, na vrhu katere je termopasta. Za električne dele na karti ni dodatnega radiatorja. Najverjetneje je to posledica zelo močnega hladilnega sistema. Frekvenca se začne pri 900 MHz za jedro, shader teče pri 18 GHz. Kar zadeva referenčni model, je to občutno povečanje. Pomnilnik je ostal enak, vendar se je njegova frekvenca spet pospešila na 4200 MHz.


Glede na to, da je bil zemljevid izboljšanTovarniško overclocking, za dodatno pospeševanje upanja frekvence ni bilo smiselno. Zato se lahko frekvenca jedra dvigne na 955 MHz. Pomnilnik se je izboljšal na 4640 MHz.

Ocene družbe Palit

Na splošno je bil ta nereferenčni model precej dober. Grafična kartica Nvidia Geforce GTX 560 Ti iz Palita je bila močnejša od 10% referenčne različice. Hladilni sistem se je dobro pokazal, kot so ugotovili uporabniki. Želeli so nizko temperaturo ogrevanja in povprečno prostornino ventilatorjev.
Vsi kupci niso imeli dovolj kazalnikov po overclockingu. Glede na to, da so bile nekatere spremembe zahtevane s tovarniškim overclockom na 1 GHz, je ta kartica po dodatnem overclocku prejela le 922 MHz. Prav tako je opozoril precej skromno opremo, ki v nekaterih primerih ni imela dovolj dodatnih kablov in adapterjev.

Model ASUS

Verjetno ni presenetljivo, da se v pregledih pogosto pojavlja tudi sprememba ASUS. Podjetje, ki ustvarja najbolj priljubljene modele ne le grafičnih kartic, temveč tudi matične plošče, dodatke itd., Ni moglo tržiti tržne različice referenčnega modela.
ASUS Geforce GTX 560 Ti se prav tako ni omejil na tako kratko ime in mu dodal DirectCU II TOP. Model je bil ponovno predstavljen kot naslednik starejše različice. Dostavljeno je bilo v običajni škatli podjetja s sliko jahača s krili. Sprednja stran je bila osnovna informacija. Gre za tovarniško overclocking, nekatere blagovne znamke, tip in pomnilnik itd. Več informacij je na zadnji strani paketa. Tukaj je že navedena specifikacijana več jezikih hkrati. Pod tabelami so tri glavne funkcionalne značilnosti. Gre predvsem za hladilni sistem DirectCU II, ki se po mnenju proizvajalca spopada s svojo nalogo za 20% boljši. Model uporablja posebno tehnologijo, ki vpliva na uravnoteženo porazdelitev prehrane. Regulacija napetosti pomaga doseči stabilnost med pospeševanjem. V notranjosti škatle je več uporabnih delov kot prejšnje spremembe. Tako ASUS Geforce GTX 560 Ti prihaja z gonilniki in programsko opremo, kratko navodilo, par adapterjev za DVI, mini-HDMI in moč.
Oblikovanje zemljevidov je privlačno. Praktično je vse delala v črni barvi, celo vmesniški plošči. Ima dva DVI-I priključka in en mini-HDMI. Tako majhno število pristanišč se kompenzira z adapterji, zato ne bi smelo biti težav. Tekstolit je dobil nenadomestljivo zasnovo, izdelano v črni barvi. Na tabli je veliko prostega prostora. Proizvajalec je uporabil feritna jedra za kondenzatorje in dušilke. Hladilni sistem je izšel z blagovno znamko. To je značilnost tega modela. Sestavljen je iz aluminijastega radiatorja, precej masiven in razdeljen na dva dela. Skozi to prenašajo tri bakrene cevi za prenos toplote, na vrhu pa je plastično ohišje z dvema ventilatorjema. Za akumulatorje je nameščen še en radiator, ki se preko termo vmesnika dotika termočlena. Overclocking je dvignil frekvenco jedra na 900 MHz in shader deluje na 1800 MHz. Količinaosnovna baza se ni spremenila. Pomnilnik tipa GDDR5 je tudi 1 GB in overclockan pri 42 GHz. Po mnenju proizvajalca je lahko še hitrejši. Dodatni overclocking je pokazal odličen rezultat. Jedro se je pospešilo na 1003 MHz, Geforce GTX 560 Ti pa je začel delovati na 4572 MHz. V povprečju se je produktivnost povečala za 10% v primerjavi z že nadgrajenim modelom.

Pregledi ASUS

Ta sprememba je dobila dobre ocene. Kupci so pohvalili videz, precej eleganten in lakoničen. Korporacijski hladilni sistem se je spopadel z navdušenjem z vsako težko nalogo. Seveda je večina uporabnikov opazila potencial za overclocking. Ampak ena od slabosti je bila precej visoka cena, ki vedno izginja v tej družbi, in nekoliko precenjena poraba energije. Ta sprememba je za nekatere stranke postala spremljevalec že dolgo časa. Nekateri uporabniki še vedno uporabljajo to kartico za standardne naloge.

Grafična kartica podjetja Gigabyte

Še en konkurent za zgoraj navedene spremembe je bil Gigabyte GeForce GTX 560 Ti. Ta različica je bila nato sprejeta kot višja v seriji. Pakiranje in dodatki so bili precej standardni, zato poglejmo le izgled modela. Prva stvar, ki se pojavi kot novost, je hladilni sistem. Je "protiturbulentna", blagovna znamka in ima posebno obliko, ki se razlikuje od mnogih drugih. Vmesniška plošča se ne razlikuje od tiste, ki smo jo videli v prejšnjem modelu. Hladilnik predstavlja velik radiator, ki je sestavljen iz petdeset tankih aluminijastih plošč. SkoziPrenaša štiri cevi za odvajanje toplote iz bakra.
Tla, kjer se te cevi konvergirajo, so precej majhna. Top pokrit s termalno pasto. Sam čip je v stiku ne samo z bakreno bazo, ampak tudi z aluminijasto ploščo. Hladilnik ima tudi ukrivljeno obliko, ki popolnoma ponovi položaj ventilatorjev. Tehnologija je precej donosna, saj vam omogoča učinkovito hlajenje celotne plošče. Plastično ohišje je opazno. Vgradil je dva ventilatorja 80 mm. GeForce GTX 560 Ti ima svetle pike, ki so podobne igralniški opremi. Tehcitol je dobil standardno modro barvo. Elementi se nahajajo blizu drug drugemu, na splošno pa je na krovu veliko prostora. Dolžina glede na referenčno različico je postala večja. V tehničnih značilnostih ni bistvenih sprememb. Tukaj je tudi GF114 Gigabyte GDDR5 pomnilniški čip za 1 GB. Prvotno je bilo izvedeno overclockiranje, tako da je bila kartica izdana na trgu s frekvenco jedra 1 GHz, shaderjem 2 GHz in pomnilnikom 4580 MHz. Pri referenčnem modelu je bilo povečanje frekvence večje od 20%, morda so ti kazalci pospeševanja narekovali dodatno izboljšanje kazalnikov, ki so se izkazali za skromne. Pri napetosti 1012 V je jedrna frekvenca pri stabilnem delovanju dosegla oznako 1015 MHz, shaderji pa 2030 MHz. Pomnilnik je bil pospešen na 4960 MHz. Rezultat je dober, vendar ni bilo lahko priti do proizvajalčevega 5 GHz. Gigabyte GeForce GTX 560 Ti je zasluženo dobil dobre ocene. Prvič, zahvaljujoč privlačnemu dizajnu in visokokakovostnim materialom. Drugič, zaradi odlične overclocking, ki pa nedodatno izboljšanje frekvence, je pokazala odlične rezultate. Tretjič, nemogoče je, da ne omenjamo in razmišljamo o blagovni znamki hladilnega sistema. Leta 2012 je kartica zlahka kos vsem igralnim inovacijam. Če ročno ne dvigujete hitrosti ventilatorja, vam tehnologija za uravnoteženje hladilnika pomaga odpraviti moteč hrup. Mimogrede, nekateri kupci so celo uporabili ta model leta 2015 v par sodobnih iger in niso čutili nelagodja. Edina stvar, ki so jo kupci kritizirali, je precej visoka poraba energije. Stari modeli napajalnikov niso zdržali obremenitev in so preprosto zgoreli. Zato so morali tisti, ki so se odločili za nakup tega modela, kupiti BP za 600 vatov ali več.

Sprememba iz Sparkle Caliber

Grafična kartica Geforce GTX 560 Ti iz te družbe je na voljo v prijetnem, zanimivem zaboju. Je črna mat, sprednji del minimalne informacije - samo modelni zemljevid. Za glavnimi specifikacijami modela. V škatlo je vključeno navodilo, pogon z "drv", trije adapterji za napajanje in video izhodi. Obstaja mini-HDMI /HDMI kabel. Videz kartice je privlačen in je popolna kopija starejšega modela. Pred kupcem je plastični pokrov hladilnika s svetlo vijoličnimi ventilatorji. Sistem, celo na prvi pogled, je videti precej kakovosten in močan.
Sestoji iz radiatorja, ki je prežet s štirimi bakrenimi cevmi odvajanja toplote. Plošče imajo standardno obliko. Celotna izvedba je rahlo dvignjena in takoj vzame tri reže. Bazna baza je nekoliko večja od površine čipa. Kompaktni radiatornajdete lahko tudi elemente moči. Rjava inkotlit je identična referenčnemu modelu. Specifikacije se praktično ne razlikujejo od referenčne različice. Novost tovarniške razpršenosti je skoraj enaka kot pri moškem iz Gigabyte. V tem času grafična kartica Nvidia Geforce GTX 560 Ti ni spremenila frekvence jedra in shaderja - 1,2 GHz, vendar se je frekvenca pomnilnika pospešila na 4800 MHz. Zato je v primerjavi z referenčno grafično kartico postalo bolj produktivno za 20%. Dodatni overclocking ni pokazal dobrih rezultatov. Frekvenca jedra se je povečala le za 5 MHz. Shader pospešek pri 10 MHz, pomnilnik pa še vedno prehaja hitrost 5 GHz. Kot rezultat, je postalo jasno, da razvijalec tovarne overclock "stisnemo" vse, kar je mogoče s to spremembo, tako da ni nič posebnega čakati na to.

Ocene za Sparkle Caliber

Nvidia Geforce GTX 560 Ti grafična kartica tega proizvajalca je prejela mešane ocene. Negativni odziv je bil najpogosteje povezan s hladilnim sistemom. Natančneje, zelo kompaktni radiator, ki je bil nameščen na močnostnih elementih in se ni mogel spopasti s svojim delom. Osnovna temperatura sistema je bila nizka, vendar je bila sama plošča močno pregreta. Neuravnoteženost tega sistema je posledica dejstva, da razvijalec ni izračunal majhne velikosti radiatorjev in visokonapetostnih indeksov 1037 Art. Kot rezultat, kupci pritožil, da po nekaj časa je bilo nestabilno delo v istih igrah: sesali "FPS" in opazil "frize." Po drugi strani pa so uporabniki ugotovili, kako se spopasti s tem problemom, samo potrebnoKupite hladilnik, ga namestite na stransko steno ohišja. Tako bo dovolj, da se ohladi "vroča" modifikacija GeForce GTX 560 Ti.

Konkurenti iz Gainwarda

Ta sloves proizvajalca je delal z referenčnim modelom in izdal tri različice te kartice. Najbolj zanimiva med njimi je bila različica Phantoma. Dostavljeno je bilo v temni škatli z rdečimi grafičnimi elementi. Sprednja stran prikazuje minimalne informacije o modelih, pomnilniku in posebnih tehnologijah. Za opisom je bolj popolno. Tukaj so screenshoti iger, kot tudi podoba same grafične kartice, posebnega hladilnega sistema in še veliko več. V notranjosti je navodilo za Nvidia Geforce GTX 560 Ti in pogon voznika. En adapter za napajanje in bonus kartico za specializirano programsko opremo. Prva stvar, ki je presenetljiva, je poseben hladilni sistem, ki je bil povedan na škatli. Sestavljen je iz standardnih delov, vendar se njihova lokacija razlikuje od običajne. Plastično ohišje nima vgrajenih ventilatorjev in je sestavljeno iz žara, pod katerim je viden radiator. Slednji je dobil črno nikeljsko prevleko. Skozi se prenašajo štiri cevi, ki se zbirajo v spodnji plošči. Toda pod radiatorjem sta dva ventilatorja. To je glavna značilnost hladilnika. Zaradi te zasnove je Nvidia Geforce GTX 560 Ti dobila nekoliko večjo debelino in splošne dimenzije.
Tekstilni izdelki iz rdeče barve niso podobni. Ima štirifazno napajanje. Grafični čip je enak - GF114. Pomnilnik predstavlja GDDR5 in vtipkana v čipih1 GB Namenjeni so za običajno frekvenco do 5 GHz. Overclocking za to spremembo se je izkazal za precej skromno in nič posebnega ni poudarjeno. Jedro je pospešilo le za odstotek in pol do 835 MHz. Pomnilnik je postal hitrejši za 22% in se je povečal na 41 GHz. Takšne vrednote dajejo upanje za znatno dodatno overclockanje. Zaradi tega je jedro uspelo izboljšati na 935 MHz pri napetosti 1012 Vt. Ampak spomin pospešeno opazneje do 4800 MHz. Nekateri testi so pokazali tudi 4900 MHz, vendar je prva vrednost še bolj stabilna.

Gainward

Geforce GTX 560 Ti grafična kartica podjetja Gainward je najbolj zanimiva možnost med svojimi "kolegi" v trgovini. Seveda, to ni najmočnejši konkurent med vsemi spremembami, vendar ga odlikuje odličen hladilni sistem, eleganten videz in stabilno delo. Kljub temu, da ni pokazala visokofrekvenčnih indeksov za tovarniške in domače overclocking, še vedno presega referenčni model uspešnosti. Uporabniki so opazili potencial zemljevida. Če bi se frekvenca pomnilnika lahko povečala neodvisno brez uporabe dodatnih orodij do 4800 MHz, se lahko pospešek jedra doseže le z dodatnim hlajenjem na močnostnih elementih. Če zvišate napetost, vendar odpravite polnjenje zaradi prekomernega segrevanja, bodo indikatorji frekvence višji. Prav tako so kupci opozorili na odlično vrednost grafične kartice, ki se ni bistveno razlikovala od referenčne različice, potem pa je v razmerju cena /kakovost precej presegla ustanovitelja GeForce GTX 560 Ti.

Manj možnosti

Mlajši model je čakal takoj po pojavu tega, kar razmišljamo. To bi bila logična odločitev proizvajalca. Poleg tega je bilo takšno stanje že opazovano na trgu z GTX 460. Uporabniki so čakali na poenostavljeno različico z manjšim pomnilnikom in majhnim številom aktivnih elementov. Tako se je pojavila grafična kartica GeForce GTX 560. Značilnosti tega modela so bile nekje med GTX 460 in GTX 560 Ti. Mlajši model je prejel čip GF114, vendar so bili vsestranski večprocesorji manj kot 336 proti 384. Tudi bloki teksture so padli s 60 na 56 kosov. To je povzročilo zmanjšanje frekvence jedra na 810 MHz. Toda pomnilnik je ostal nespremenjen - tip GDDR5 je 1 Gb s frekvenco 4 GHz.
Kar zadeva GTX 460 GeForce GTX 560, so se frekvenčne značilnosti izboljšale, vsebina različnih elementov pa je ostala nespremenjena. Posledično je vsak kupec lahko našel "zlato sredino" med starim in novim modelom. Čeprav se je GTX 560 Ti morda zdel nekdo neupravičeno drag in zmogljiv, GTX 460 pa je imel zastareli čip in precej skromne frekvence.

Sorodne publikacije