Prostor na trdem disku je izginil: možni vzroki, metode za odpravljanje težav

Ker so particije na trdem disku, ki so bile razdeljene med namestitvijo operacijskega sistema ali po tem, ni znano, zakaj izginejo, se računalniški uporabniki pogosto soočajo. Razlog, da je neka particija trdega diska izginila, se zdi, ni razlog za to, lahko računate veliko. To je lahko poškodba same naprave, njeno pregrevanje in zrušitev operacijskega sistema ter učinki virusov, in Bog še vedno ve kaj. Nekateri ljudje, ki ne razumejo problema, takoj začnejo konvulzivno ponovno namestiti celoten sistem in ponovno zlomiti trdi disk. Toda to vodi samo v dejstvo, da bodo na primer logične diskete, ki so bile prej shranjene, izbrisane. Da bi se izognili takšnim radikalnim metodam, poglejmo, kaj je mogoče storiti v takšni situaciji z najmanj izgubami.


Particija trdega diska je izginila ob zagonu sistema: kako obnoviti nalaganje po najlažji metodi?

Za začetek z nekaj besedami o najbolj neprijetni situaciji, ko se pojavijo težave s sistemsko particijo.
Na primer, vklopite računalnik, kot da se zažene, vendar se prikaže sporočilo s črnim zaslonom, ki kaže, da trdi disk ni zaznan med zagonom, ali sporočilo, da operacijski sistem, ki je bil nameščen, ni najden. Ne paničite. Možno je, da je ta situacija posledica le dejstva, da so se nekje stiki umaknili. Samo preverite gostoto povezavezanke in napajalni kabli (seveda, ko je računalnik izklopljen). Če je vse to v redu, so poškodovane pomembne sistemske komponente, ki so odgovorne za zagon sistema Windows.
V tem primeru morate zagnati iz USB-medijev, kot je LiveCD, in najprej morate poklicati ukazno vrstico (Shift + F10) in opraviti njihovo preverjanje (sfc /scannow). Praviloma se sistem v večini primerov po obnovitvi sistemskih datotek določi brez težav. Vendar to ni vedno tako.


Če to ne uspe, lahko poskusite z ukazom orodja Bootrec.exe po vnosu dodatnega atributa "/FixMBR" najprej skozi prostor in nato znova vnesti glavni ukaz - "/FixBoot" (oba atributa se vnesejo brez narekovajev). Če to ne pomaga, lahko naredite preglasitev celotnega zagonskega zapisa tako, da dodate glavno skupino atribut "RebuildBCD" (spet, brez narekovajev). Če iz nekega razloga in tega ne boste dobili želenega rezultata, uporabite zagonsko različico pripomočka TestDisk, ki ga lahko uporabite kot diagnostično orodje in obnovitev sistemske particije.

Particija trdega diska v operacijskem sistemu Windows 10 je izginila: prerazporeditev črke

Vendar, kot kaže praksa, je najpogostejša pojavnost takih situacij posledica sistema, ampak logične particije. Predpostavimo, da je particija trdega diska, ki je bila prikazana v sistemu pod črko D., izginila.Vse naprave v Raziskovalcu so vidne, vendar ta razdelek ne obstaja. Včasih lahko najdete situacijo, ko bi se vaši prijatelji lahko šalili z vami, tako da za ta razdelek določite skriti atribut (v »Raziskovalcu«).prikazano bo prazno območje), ki ga je treba odstraniti.
Možno je tudi domnevati, da je logična particija trdega diska izginila iz drugega razloga in trenutno sistem pod zahtevano črko, ki ga zaseda druga naprava, preprosto ne vidi.
Če ga želite prikazati, morate poklicati razdelek za upravljanje diska (diskmgmt.msc), v razdelku prek PCM-ja izberite spremembo poti ali črko in ji nato dodelite želeno črko s seznama. Opomba: Upoštevajte, da če imate na disku samo dve particiji, uporabite latinico A, B, E, F itd. Menijo, da sta prvi dve rezervirani za diskete, druge pa za diske in USB pogone. Izberite črko D in shranite spremembe. Če se učinek ne zgodi, na primer dodelite Z.

Kaj naj storim, če je namesto logične particije prostor, ki ni dodeljen?

Stanje je še hujše, ko je particija trdega diska izginila, namesto tega se je pojavilo nedoločeno področje. To je zelo pogosto. V tem primeru, če pomembne datoteke niso shranjene v logični particiji, v istem odseku za upravljanje z diski, prek PCM, lahko izberete ustvarjanje preprostega nosilca in mu nato dodelite novo črko in dokončate oblikovanje.

Metoda ustvarjanja nove delitve in združevanja z manjkajočimi osebami

Toda kaj, če manjkajoči del shrani pomembne informacije? Seveda jo lahko poskusite obnoviti z edinstvenim programom R-Studio (in tudi po formatiranju particije), vendar obstaja rešitev in enostavnejša.
V takšnih razmerah je boljšenanašajte se na programe, kot je AOMEI Partition Assistant ali podoben pripomoček Acronisa, in na "spajanje" iz sistemske particije majhen bit (to bo celo nekaj megabajtov), ​​da ustvarite preprosto oblikovanje v NTFS in po zaključku vseh operacij združite s težavo.

Obnovitev particij, pripomočkov tretjih oseb za MBR in GPT

Nekateri programi so zasnovani tako, da obnovijo izgubljene particije. Na primer, na trdem disku računalnika lahko izvedete naslednja dejanja v isti aplikaciji Disk Director z uporabo vgrajenega orodja Recovery Expert, ki mora po navodilih čarovnika izbrati ročni način obnovitve in nastaviti popolno iskanje.
Program bo sam izvedel vse potrebne ukrepe in po njihovem zaključku bo logični obseg vseh razpoložljivih informacij o njem popolnoma vzpostavljen. Posebej je treba omeniti izgubo particije trdega diska GPT. Kaj je to poglavje? V bistvu gre za disk ali prostornino nad 2 TB, za katero je namesto MBR nastavljen slog GPT.
Če želite obnoviti takšne particije, je najprimernejši program DMDE, ki mora izbrati manjkajoči trdi disk particije, ga izberite po skeniranju, pritisnite gumb za vstavljanje in v meniju določite, da naj se razdelek GPT (GUID) samodejno pozove, in dokončati potrditev transakcije s popolnim ponovnim zagonom sistema.

Kaj bi lahko bilo več?

Nazadnje je treba paziti na morebitno prisotnost različnih vrst virusov na računalniku. Zaznavajte jih z naknadno nevtralizacijo ali odstranitvijo, priporočljivo ali zaz uporabo prenosnih skenerjev, kot je KVRT, ali z uporabo protivirusnega programa z zagonskim nalagalnikom, ki ga lahko prenesete iz USB pogona pred začetkom operacijskega sistema, kot je Kaspersky Rescue Disk.

Sorodne publikacije