Kje se uporablja Ionistor? Vrste ionistorjev, njihov namen, prednosti in slabosti

Ionistor je dvoslojni elektrokemijski kondenzator ali super-kondenzator. Njihove kovinske elektrode so prevlečene z zelo poroznim aktivnim ogljem, običajno izdelanim iz kokosovih lupin, vendar bolj pogosto kot ogljikovi aerogeli, druge nano ogljikove ali grafenske nanocevke. Med temi elektrodami je porozni separator, ki med seboj drži elektrode, pri navijanju na spiralo pa je napolnjen z elektrolitom. Nekatere inovativne oblike ionistov imajo trdni elektrolit. Zamenjujejo tradicionalne baterije v neprekinjenem napajanju do tovornjakov, kjer se ionizator uporablja kot vir energije.

Načelo dela

Ionistor uporablja delovanje dvojne plasti na meji med premogom in elektrolitom. Aktivni ogljik se uporablja kot trdna elektroda in elektrolit je v tekoči obliki. Ko so ti materiali v stiku drug z drugim, se pozitivni in negativni poli med seboj porazdelita na zelo kratki razdalji. Pri uporabi električnega polja se kot glavna konstrukcija uporabi dvojni električni sloj, ki se tvori blizu površine premoga v elektrolitski tekočini.


Prednost konstrukcije:
 • Zagotavlja zmogljivost v majhni napravi, ni potrebe po posebnih polnilnih tokokrogih za nadzor med praznjenjem v napravah, kjer se uporablja ionizator.
 • Polnjenje ali pretirana frekvencaRazelektritev nima negativnega učinka na življenjsko dobo, kot pri običajnih baterijah.
 • Tehnologija je v smislu ekologije izjemno "čista".
 • Ni težav z nestabilnimi stiki, kot običajne baterije.
 • Slabosti konstrukcije:
 • Trajanje dela je omejeno z uporabo elektrolita v napravah, kjer se uporablja ionizator.
 • Elektrolit lahko teče, če se kondenzator ne uporablja pravilno.
 • V primerjavi z aluminijastimi kondenzatorji imajo ti ionizatorji visoko odpornost in jih zato ni mogoče uporabljati v izmeničnih tokokrogih.
 • Z uporabo zgoraj opisanih prednosti se električni ionistorji pogosto uporabljajo v aplikacijah, kot so:


 • Ponastavitev pomnilnika za časovnike, programe, moč e-mobilnosti itd. 18]
 • Video in avdio oprema.
 • Rezervni viri pri zamenjavi baterij za prenosno elektronsko opremo.
 • Napajalniki za opremo, ki uporablja sončne celice, kot so ure in kazalniki.
 • Zaganjalniki za male in mobilne motorje.
 • Reaktivne reakcije oksidacije

  Polnjenje baterije se nahaja na vmesniku med elektrodo in elektrolitom. Med procesom polnjenja se elektroni premikajo od negativne elektrode do pozitivne zunanje konture. Med odvajanjem se elektroni in ioni premikajo v nasprotno smer. V EDLC super kondenzatorju ni prenosa dajatev. Pri tej vrsti superkondenzatorja se pojavi oksidacijsko-redukcijska reakcija na elektrodi, ki proizvaja naboj in nosilni nabojskozi dvojne plasti konstrukcije, kjer se uporablja ionizator. Zaradi oksidacijsko-redukcijske reakcije v tem tipu obstaja potencial z manjšo gostoto moči kot EDLC, saj je Faradaični sistem počasnejši od ne-aradidnih sistemov. Na splošno psevdokapacitori zagotavljajo višjo specifično zmogljivost in gostoto energije kot EDLC, ker se nanašajo na faraedični sistem. Kljub temu je prava izbira superkondenzatorja odvisna od programa in razpoložljivosti.

  Materiali na osnovi grafena

  Ionistor je značilen po zmožnosti hitrega polnjenja, veliko hitrejši od tradicionalne baterije, vendar ne more shraniti toliko energije kot baterija, saj ima nižjo energijsko gostoto. Povečana učinkovitost se doseže z uporabo grafenskih in ogljikovih nanocevk. V bodočem ionistu bodo pomagali, da bodo popolnoma izločili elektrokemijske baterije. Danes je nanotehnologija vir številnih inovacij, zlasti v e-mobilnosti. Grafen poveča zmogljivost ionizatorjev. Ta revolucionarni material je sestavljen iz listov, katerih debelina je lahko omejena z debelino ogljikovega atoma in katere atomska struktura je ultra-gostota. Takšne značilnosti lahko zamenjajo silicij v elektroniki. Porozni separator je nameščen med dvema elektrodama. Vendar pa razlike v mehanizmu shranjevanja in izbire materiala elektrod vodijo do različnih klasifikacij ionizatorjev z veliko zmogljivostjo:
 • Elektrokemijski dvoslojni kondenzatorji (EDLC), ki se večinoma uporabljajoelektrode z visoko vsebnostjo ogljika in ohranijo svojo energijo zaradi hitre adsorpcije ionov na vmesniku med elektrodo /elektrolitom.
 • Psuedo kondenzatorji, ki temeljijo na fagadičnem procesu prenosa naboja na površini elektrode ali blizu nje. V tem primeru polimeri in oksidi prehodnih kovin ostajajo elektrokemično aktivni materiali, na primer v elektronskih urah na baterijah.
 • Naprave na fleksibilni polimeri

  ionistor zbira in shranjuje energijo pri visoki hitrosti, tako da tvori elektrokemične dvojne plasti nabojev ali s pomočjo površinskih oksidacijskih-redukcijskih reakcij, kar vodi do visoke gostote moči z dolgo ciklično stabilnostjo, nizkimi stroški in varstvom okolja. PDMS in PET se v glavnem uporabljata za substrate za izvajanje fleksibilnih superkondenzatorjev. V primeru filma lahko PDMS ustvari fleksibilne in pregledne tanke-ionske ionizatorje v uri z visoko ciklično stabilnostjo po 10.000 ciklih upogibanja.
  Enotne ogljikove nanocevke se lahko dodatno vključijo v film PDMS za nadaljnje izboljšanje mehanske, elektronske in toplotne stabilnosti. Podobno so materiali, kot so grafen in CNT, prekriti tudi s PET folijo, da se doseže visoka fleksibilnost in električna prevodnost. Poleg PDMS in PET so zanimivi tudi drugi polimerni materiali, ki se sintetizirajo z različnimi metodami. Na primer, lokalizirano pulzno lasersko sevanjeje bila uporabljena za hitro transformacijo primarne površine v električno prevodno porozno ogljikovo strukturo z danim grafom. Naravni polimeri, kot so netkani materiali iz lesnih vlaken in papirja, se lahko uporabljajo tudi kot substrati, ki so fleksibilni in lahki. CNT se nanese na papir, da se dobi fleksibilna papirna elektroda iz ogljikovih nanocevk. Zaradi visoke fleksibilnosti papirne podlage in dobre razporeditve CNT se specifična zmogljivost in gostota moči in energije spreminja za manj kot 5% po upogibanju več kot 100 ciklov pri polmeru upogiba 45 mm. Poleg tega se zaradi višje mehanske trdnosti in boljše kemijske stabilnosti bakterijski nanocelulosni papir uporablja tudi za izdelavo fleksibilnih superkapacitorjev, npr.

  Zmogljivost super kondenzatorjev

  Določa se z vidika elektrokemijske aktivnosti in kemijskih kinetičnih lastnosti, in sicer: elektronske in ionske kinetike (transport) v elektrodah in učinkovitosti hitrosti prenosa na elektrodi /elektrolitu. Za visoko zmogljivost pri uporabi materialov na osnovi ogljika z EDLC je pomembna specifična površina, električna prevodnost, velikost por in razlike. Grafen z visoko električno prevodnostjo, veliko površino in vmesno strukturo je privlačen za uporabo v EDLC. V primeru psevdo-kondenzatorjev, kljub dejstvu, da zagotavljajo vrhunsko zmogljivost v primerjavi z EDLC, so še vedno omejene z gostoto čipov z nizko porabo.cam To je posledica slabe električne prevodnosti, ki omejuje hitro elektronsko gibanje. Poleg tega lahko proces redukcije oksidacije, ki vodi v postopek polnjenja /praznjenja, poškoduje električno aktivne materiale. Visoka električna prevodnost grafena in njegova odlična mehanska trdnost sta primerni kot material v psevdo-kondenzatorjih.
  Študije adsorpcije na grafenu so pokazale, da se pojavlja predvsem na površini grafenskih listov z dostopom do velikih por (tj. Vmesna struktura je porozna, kar omogoča enostaven dostop do elektrolitskih ionov). Zato se je treba izogibati aglomeracijam grafena brez por za boljše delovanje. Produktivnost lahko izboljšamo s spreminjanjem površine z vezanjem funkcionalnih skupin, hibridizacijo s prevodnimi polimeri in z ustvarjanjem kompozitov grafen /kovinski oksid.

  Primerjava kondenzatorjev

  Ionisti so idealni, kadar je potrebno hitro polnjenje za izpolnitev kratkoročnih zahtev po moči. Hibridna baterija zadovoljuje tako potrebe kot tudi zmanjšuje napetost, ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo. Spodnja tabela prikazuje primerjavo karakteristik in glavnih materialov v kondenzatorjih.  Aluminijev elektrolitski kondenzator
  Električni dvoplastni kondenzator, oznaka ionizatorja
  Ni-cd baterija  Akumulatorska baterija  Uporabite temperaturno območje  -25 do + 70 ° C  -55do 125 ° C  -20 do 60 ° C  -40 do + 60 ° C  Elektrode  Aktivni ogljik  Aluminij  (+) NiOOH (- ) Cd  (+) PbO 2 (-) Pb  Elektrolitska tekočina  Topilo  Organsko topilo  KOH  H 2 SO 4

  Uporaba aluminijevega oksida v i

  Metoda elektromotorne sile  Uporaba naravnih električnih dvojnih  Uporaba kemijske reakcije  Uporaba kemijske reakcije  Onesnaževanje

  )

  Noben  Noben  CD  Pb  Število ciklov polnjenja /praznjenja  & gt; 100.000 krat  & gt; 100000 krat  500-krat  200 do 1000-krat  Zmogljivost na enoto prostornine  1  1/1000  100


  202) 100

  Značilnost naboja

  Čas polnjenja je 1-10 sekund. Začetno polnjenje se lahko izvede zelo hitro, polnjenje na zgornjem delu pa traja dodaten čas. Pri polnjenju praznega superkondenzatorja je treba določiti omejitev na zagonski tok, saj bo izvlekel vse, kar je mogoče. Ionistor ni podvržen ponovnemu polnjenju in ne zahteva odkrivanja polne napolnjenosti, tok preprosto preneha teči pri polnjenju. Primerjava zmogljivosti med ionizatorjem zaavtomobil in li-ion.


  Funkcija  Ionistor  litij ion

  Čas polnjenja  1-10 sekund  10-60 minut  Življenjski cikel ur 232)


  1 milijon ali 30000  500 in več  napetost

  246)
  Od 23 do 275 U  36 V  Specifična energija (W /kg)

  258)
  5 (tipično)  120-240  specifična moč (W /kg)

  270)
  Do 10.000  1000-3000  Cena na kilot  $ 10000  250-1000 $
  10-15 let  5 do 10 let  Polnilna temperatura  Od -40 do +65 ° C  0 do 45 ° C  temperatura vbrizganja


  319) -40 do +65 ° C  -20 do 60 ° C

  Prednosti polnilnih naprav

  Vozila potrebujejo dodatno moč skok, da pospešimo, in v tem so primerni ionisti. Imajo skupno mejo polnjenja, vendar jo lahko zelo hitro prenašajo, zaradi česar so idealne baterije. Njihove prednosti pred tradicionalnimi baterijami:
 • Nizka impedanca (ESR) poveča tok obremenitve pulza, ko je vzporeden z baterijo.
 • Zelo visok cikel - praznjenje traja nekaj milisekund za nekaj minut.
 • Padec napetosti v primerjavi z napravo na baterije, brez super kondenzatorja.
 • Visokaučinkovitost pri 97-98% in DC-DC učinkovitost v obeh smereh je 80% -95% v večini aplikacij, na primer DVR z ionizatorji.
 • Pri hibridnem električnem vozilu je učinkovitost krožnega gibanja 10% večja od učinkovitosti akumulatorja.
 • Deluje dobro v zelo širokem temperaturnem razponu, običajno od -40 ° C do + 70 ° C, lahko pa je tudi od -50 ° C do + 85 ° C, obstajajo posebne izvedbe, ki dosežejo 125 ° C
 • ) Majhna količina toplote, ki se sprosti med polnjenjem in praznjenjem.
 • Dolga življenjska doba cikla z visoko zanesljivostjo, kar zmanjšuje stroške vzdrževanja.
 • Rahlo poslabšanje stotisočih ciklov in traja do 20 milijonov ciklov.
 • Po 10 letih ne izgubijo več kot 20% svojih zmogljivosti, pričakovana življenjska doba pa je 20 let ali več.
 • Ni nagnjena k obrabi in staranju.
 • Ne vpliva na globoko praznjenje, za razliko od baterij.
 • Povečana varnost v primerjavi z baterijami - ni nevarnosti za ponovno polnjenje ali eksplozijo.
 • Na koncu delovanja ne vsebuje nevarnih materialov za odstranjevanje, za razliko od mnogih baterij.
 • Ustreza okoljskim standardom, zato ni težko reciklirati ali reciklirati.

  Tehnologija prikrivanja

  Supkapacitator je sestavljen iz dveh plasti grafena s plastjo elektrolita v sredini. Film je močan, izredno tanek in lahko v kratkem času proizvede veliko energije, vendar kljub temu obstajajo še nerešeni problemi, ki ovirajo tehnični napredek v tej smeri. Slabostiionizator pred baterijami za polnjenje:
 • Nizka gostota energije - ponavadi traja od 1/5 do 1/10 energije baterije.
 • Linearni izpusti so nezmožnost uporabe celotnega energetskega spektra, odvisno od uporabe pa ni vse energije na voljo.
 • Kot pri baterijah imajo celice nizko napetost, potrebne serijske povezave in izravnavo napetosti.
 • Samopražnjenje je pogosto večje kot pri baterijah.
 • Napetost se spreminja s shranjeno energijo za učinkovito shranjevanje in obnovitev energije, ki zahteva kompleksno elektronsko krmilno komutacijsko opremo.
 • Ima najvišjo dielektrično absorpcijo vseh vrst kondenzatorjev.
 • Zgornja temperatura uporabe je običajno 70 ° C ali manj in redko presega 85 ° C
 • .
 • Visoki stroški električne energije na vat.
 • Hibridni sistem za shranjevanje

  Za proizvodnjo novih strukturnih ionizatorskih modulov so razvili posebno zasnovo in vgrajeno tehnologijo energetske elektronike. Ker morajo biti njihovi moduli izdelani z uporabo novih tehnologij, jih je mogoče integrirati v karoserijo avtomobila, kot sta streha, vrata in pokrov prtljažnika. Poleg tega so bile izumljene nove tehnologije za uravnoteženje energije, ki zmanjšujejo izgube energije in sheme energetske bilance v sistemih naprav in shranjevanju energije. TudiRazvili so vrsto sorodnih tehnologij, kot so nadzor polnjenja in praznjenja, kot tudi povezava z drugimi sistemi za shranjevanje energije. Ionizatorski modul z nazivno zmogljivostjo 150F, nazivna napetost 50 V, se lahko namesti na ravne in ukrivljene površine s površino 05 kvadratnih metrov. m in 4 cm debeline. Dodatki veljajo za električna vozila in jih je mogoče vključiti v različne dele vozila in v druge primere, kjer so potrebni sistemi za shranjevanje energije.

  Uporaba in obeti

  V Združenih državah, Rusiji in na Kitajskem obstajajo avtobusi brez vlečnih baterij, vse delo opravljajo ionistorji. General Electric je razvil pickup s super-kondenzatorjem, ki je zamenjal baterijo, podobno se je zgodilo v nekaterih raketah, igračah in električnih orodjih. Preskusi so pokazali, da super-kondenzatorji presegajo svinčeve baterije v vetrnih turbinah, kar je bilo doseženo brez gostote energije super-kondenzatorjev, ki se približuje koncentraciji svinčevih baterij. Zdaj je očitno, da bodo ionistorji v naslednjih nekaj letih zakopali svinčeve baterije, vendar je to le del zgodovine, saj se njihovi parametri izboljšujejo hitreje kot konkurenca. Dobavitelji, kot so Elbit Systems, Graphene Energy, Nanotech Instruments in Skeleton Technologies, so trdili, da presegajo energetsko gostoto svinčeno-kislinskih baterij s svojimi super-kondenzatorji in supermegami, od katerih nekatere teoretično ustrezajo energijski gostoti litijevih ionov. Vendar pa je ionizator v električnem vozilu eden od vidikov elektronike in elektrotehnike,ki jih kljub hitri rasti trga z več milijardami ne upoštevajo mediji, vlagatelji, potencialni dobavitelji in veliko ljudi, ki živijo v stari tehnologiji. Na primer, za kopenska, vodna in zračna vozila je približno 200 proizvajalcev resnih vlečnih motorjev in 110 dobaviteljev težkih akumulatorskih baterij v primerjavi z več proizvajalci superkondenzatorjev. Na splošno na svetu ni več kot 66 velikih proizvajalcev ionizatorjev, od katerih se je večina osredotočila na lažje modele potrošniške elektronike.

  Sorodne publikacije