IF deluje v Excelu s primeri

Aplikacija zbirke Office omogoča izpolnjevanje številnih nalog na različnih področjih. Da, MS Excel je procesor na osnovi tabel, ki je sposoben rešiti različne naloge. Samo vnesite funkcijo in tukaj je - rezultat. Praviloma se ta vloga uporablja v računovodstvu, vendar ne samo. In v vseh sortah funkcija "IF" ni daleč zadnje mesto.

Splošne informacije o preglednicah MS Excel

Procesor tabel je namenjen za organizacijo izračunov, izdelavo grafikonov in diagramov brez pisanja posebne programske opreme. Excelov dokument se imenuje delovni zvezek, sestavljen iz črk. Njihovo število je lahko večje. Mimogrede, tabele v tej aplikaciji nimajo konca in roba, v dobesednem smislu. Čeprav razvijalci trdijo, da je tabela sestavljena iz stolpcev, ki nosijo latinico (A-IV), strune pa so oštevilčene z arabskimi številkami (1-65536).
Knjiga vsebuje tabelo, ki je sestavljena iz vrstic in stolpcev, njihovo presečišče pa se imenuje celica. Neposredno z njo bo organizirano delo. Uporabniki lahko delajo s skupino celic, imenovano tudi blok ali obseg. Najprej (govorimo o MS Excel 2003), v delovnem prostoru so 2 orodni vrstici: "Standard" in "Formatiranje". Seveda lahko uporabnik doda druge ukaze, ki jih najpogosteje uporablja. Da, uredite lahko ploščo, s katere bo prek pogovornega okna klicana funkcija "IF".

Naslovcelice sestavljajo črka latinice in arabske številke: A10 D15 T1523. V celico lahko vnesete podatke in formule. Če je celica izračunana, se rezultat prikaže točno v njej in poda formula v ustrezni vrstici.

Raznolikost funkcij

Paketna aplikacija Excel ima približno 400 funkcij. Razdeljeni so bili v ustrezne kategorije (več je primerov za pregled):
 • finančni: PROCES, VDB, PS, BANKA, NPV itd.
 • datum in čas - čas, teden, leto itd .;
 • matematični - ABS, ATAN, LOG, LN, SIN itd.
 • statistični podatki - VAR, HYPGEOMDIST, QUARTER in tako naprej;
 • reference in nizi - NASLOV, IZBIRA, REGISTRACIJA, MATCH, ROWS itd .;
 • Baze podatkov - BDDISP, BSCETA, DSUM, DDRZNACH itd.
 • besedilo REPLACE, FIND, REPEAT, CONSTITUTE, FIXED itd .;
 • logično - IF, TRUTH, BLOCK itd .;
 • preverjanje lastnosti in vrednosti - ISERROR, INFORM, ISNUMBER, PROFESSIONAL itd.
 • Kot je razvidno, je funkcija "IF" vključena v kategorijo logičnih funkcij. Njihova podrobnejša študija bo potekala malo kasneje.

  Več o logičnih funkcijah

  Formule iz te kategorije so potrebne za primerjavo vseh vrst podatkov, in sicer matematičnega, besedilnega, logičnega. Pogoji morajo vsebovati vsaj en primerjalni znak: =, & gt;, =,
  Rezultat dane logične enačbe je lahko TRUE ali FALSE. Prvi parameter je izražen kot

  , drugi parameter

  . Pogosto funkcija "IF" v Excelu deluje v parih z formulami, kot sta "I" in "OR". Prvi se uporablja za preverjanje več pogojev in njihovihhkratno izvajanje. Če je vsaj eden od parametrov napačen, bodo vsi pogoji "I" sprejeli vrednost

  . "OR" sprejema resnico, če obstaja vsaj eden od teh pogojev.
  "I", "OR" lahko v njihovi formuli štejejo do 30 pogojev. Vendar pa je treba zapomniti: dolge, težke formule so zelo težko zaznati. Zato je, če je mogoče, zaželeno, da jih nekoliko olajšamo z dodajanjem stolpcev ali vrstic.

  Formula "IF". Uvedba več pogojev

  Funkcija "IF" se izrazi z naslednjo formulo, ki jo lahko nastavimo na dva načina. Prvi način: funkcijo "IF" (formula, ki jo lahko vnesete z malimi ali velikimi črkami) ročno napiše uporabnik, oklepa se odpre in procesor tabele prikaže namig, ki ga lahko vodi.
  Drugi način: pokličite funkcijo prek menija ali orodne vrstice. V meniju morate iti v postavko "Vstavi" - "Funkcije". Že tukaj v kategoriji "Logično" je funkcija "IF" v Excelu, z več pogoji ali enim parametrom. Odpre se pogovorno okno, v katerega vnesete potrebne metrike, da dobite rezultat.
  Če je pogoj res, potem se izvede prvi izraz; če je napačno - potem bo rezultat drugi parameter. Začetni uporabniki si morajo zapomniti, da bo procesor tabele pomagal v primeru napake. Prikazalo se bo pogovorno okno, ki ponuja različice napak. Uporabnik lahko popravi napako sam ali uporabi pomoč, ki navaja običajne primere zapisa podobnih formul. Vsaka majhna stvar lahkopovzroči sesutje pri reševanju naloge. Ne obstaja koma, namesto debelega črevesa postavite podpičje, nosilec ni zaprt, postavite dodatni minus znak - to je daleč od popolnega seznama pomanjkljivosti, ki se pojavijo pri delu.

  Tipične napake pri vnosu formul

  Če v celico vnesete različne formule, funkcija "IF" v Excelu ni izjema), lahko se pojavijo različne napake.
 • # NAME? - napačno vnesel naslov celice, na katero se nanaša funkcija, ali pa je v imenu formule napaka.
 • # DIV /0! - vsi matematiki vedo, da je nemogoče deliti z "0" (nič). Ta napaka vas spomni na ta pomemben trenutek.
 • # ŠTEVILKA! - pri različnih matematičnih funkcijah obstajajo številne omejitve, tj. pogoji (negativno število pod simbolom korena ali naravni logaritem). Morate si ogledati dano funkcijo in popraviti napako.
 • # VREDNOST! - je uporabnik morda vnesel napačne nastavitve. Na primer, namesto obsega celic so celice navedene po metodi prenosa.
 • #REF! - funkcija se ne more nanašati na celico, ker je njen naslov napačen.
 • ########## - To nakazuje, da rezultat izračunov ne ustreza dani širini stolpca. Dovolj je, da ga razširimo in odgovor bo viden.
 • Nekaj ​​primerov

  Primer funkcije "IF" lahko vsebuje enega ali več pogojev. Te lahko vključujejo dodatne formule: "I", "OR", "IF" itd.

  Naloga

  Podan je seznam zaposlenih, ki imajo potrošniška posojila in stanovanjska posojila. Tabela prikazuje stopnje izplačil in zadržanja plač.
 • Za te zaposlene 20%, ki imajo dve vrsti posojil.
 • Zadržati 10% dolgov do zaposlenih, ki imajo vsaj eno posojilo.
 • ima 20% tistih, ki imajo dve posojili, drugače, če obstaja vsaj en dolg, potem zadrži 10% plače; če ni dolgov, navedite vrstico "Ni posojila".
 • ​​Ta funkcija lahko vsebuje več ugnezdenih formul. Glavna stvar je, da ne delamo napak pri sestavljanju parametrov.

  Sorodne publikacije