Miracast - kako je?

Sodobne računalniške in mobilne naprave lahko imajo tako zanimivo funkcijo, kot je Miracast. Kaj je ta tehnologija, žal, ne vedo vsi. Toda prav zaradi svoje uporabe vam omogoča, da vse zmogljivosti računalnikov in mobilnih naprav uporabljate v povezavi s sodobnimi televizijskimi ploščami čim bolj učinkovito, tako da se neposredno povežete brez žic. V nadaljevanju bomo obravnavali glavna teoretična vprašanja in praktično uporabo teh funkcij na različnih napravah.

Miracast: Kaj je ta tehnologija?

Miracast je tehnologija za brezžično oddajanje večpredstavnostnega (video ali grafičnega) signala iz ene naprave v drugo (na primer iz računalnika ali pametnega telefona na televizor, s tabličnega računalnika na prenosni računalnik itd.).

Tehnologija Miracast se pogosto imenuje brezžični HDMI, saj prenos slike visoke ločljivosti poteka brez izgube kakovosti. Z drugimi besedami, če ste prej morali povezati računalnik ali mobilno napravo s ploščo prek ustreznih kablov, vključno s HDMI, potem se pri uporabi Miracast povezave med obema napravama izvaja izključno neposredno (v bistvu deluje kot vsak dodaten dodatek, ki temelji na Wi- Fi Direct. Tako je očitno, da je Miracast povezava mogoča samo s prisotnostjo modulov Wi-Fi na oddajniku in na sprejemni napravi. Vendar je poudarek na tem, da kljub uporabi brezžičnega omrežja pri prenosu signalaUsmerjevalnik (usmerjevalnik) ni neposredno aktiviran.

Nekaj ​​zgodovine

To je na prvi pogled tehnologija Miracast. Kar je na principu interakcije med različnimi napravami, je malo jasno. Zdaj pa nekaj besed o zgodovini njenega izvora.
O tem so prvič govorili leta 2012. Nekateri trdijo, da je načela, na katerih deluje Miracast, razvila Microsoft. To ni res. Tehnologijo je prvič predstavila skupina Wi-Fi Alliance. In tukaj je osnova za res sprejeti razvoj Microsoft, ki se imenuje Wi-Fi Direct. Vendar pa nekatere pomembne izboljšave in izboljšave očitno prevladajo nad lestvico v korist podjetja Miracast.

Danes je brezžični programček Miracast mogoče najti ne le v stacionarnih računalniških sistemih, ampak tudi v večini mobilnih naprav. Samo poimenovanje appleta je lahko nekoliko drugačno (na primer v Samsungovem TV panelu in mobilnih pripomočkih je Screen Mirroring).

Podpora proizvajalcu

Ta tehnologija je kljub svoji mladosti pridobila veliko oboževalcev in oboževalcev po vsem svetu, ne le med navadnimi uporabniki, ampak tudi med uglednimi proizvajalci grafičnih kartic in procesorjev. Na primer, od prvega nastopa te tehnologije so vse te vrste pošasti računalniškega sveta napovedale, da so podprte z vsemi močmi, kot so Qualcomm, NVIDIA s svojimi potomci Tegra 3 Marvell Technology Group, Texas Instruments in drugimi.
Hkrati je bila dodana možnost uporabe te tehnologije mobilnemu operacijskemu sistemu Android 4.2 in med prvimi napravami, ki bi se lahko povezale s televizijskimi ploščami v skladu z načeli,na osnovi tehnologije je mogoče omeniti pametni telefon Nexus 5 iz Googla, Galaxy S3 iz Samsunga, Optimus G iz LG-ja, itd. Na seznamu naprav je tudi modelska linija Samsung Echo.

Kako deluje v praksi?

Glede praktične uporabe sistema Miracast Windows ali mobilnih sistemov je vse preprosto. Bistvo uporabe Miracasta je, da se na zaslonu televizorja, ko vzpostavite neposredno povezavo z računalnikom ali mobilno napravo, podvoji slika, je trenutno prikazana na zaslonih povezanih naprav. Sčasoma ne pride do izgube kakovosti ali zamude pri prenosu signala. Trenutno je podprta maksimalna ločljivost 1920 x 1200 slikovnih pik na palec, ki ustreza standardu Full HD (uporaba Ultra HD še ni predvidena), s 5.1 prostorskim zvokom. Kompresija videa temelji na uporabi kodeka H. 264, za zvok pa se uporablja kodek Dolby AC3, čeprav so standardi AAC in LPCM podprti (samo za 2-kanalni zvok).

Analogi

Tehnologija in istoimenski program Miracast nista edini te vrste. Dejstvo je, da tudi konkurenti s svojim razvojem ne stojijo in jih poskušajo uresničiti, tako rekoč, v širokih množicah.

Med najbolj znanimi analogi sta Intel WiDi, Apple Airplay in standardi vodilnih prenosov podatkov MHL in HDMI. Gre za prenos kakovosti slike. Vendar pa so popolni partnerji podjetja Miracast le prva dva razvoja. V nečem boljšem, v nečem slabšem. Da bi ugotovili, je treba upoštevati glavne prednosti in slabosti originalaTehnologija Miracast. Torej, kaj lahko pričakujete od uporabnikov sistema?

Koristi

Najprej nekaj besed o nedvomnih prednostih. Ti vključujejo naslednje vidike:
 • povezavo med napravami brez uporabe žic (kablov);
 • možnost prenosa "težkih" vsebin brez izgube kakovosti in časovnih zamud;
 • ogledovanje zaščitenih datotek pri načrtovanju;
 • povezava na varen kanal na podlagi WPA2;
 • podpora za vsebino DRM in regionalne kode;
 • enostavnost zaznavanja naprav in nastavitev;
 • možnost gledanja 3D slik;
 • prikažejo ne samo multimedijske vsebine, temveč vse, kar se dogaja na zaslonu izvorne naprave;
 • delo mobilnih akumulatorskih naprav brez dodatne obremenitve in hitrega praznjenja;
 • združljivost s stacionarnimi in mobilnimi operacijskimi sistemi.
 • Slabosti

  Na žalost ima Miracast, tako kot vsaka druga tehnologija, svoje slabosti. Med najpomembnejše pomanjkljivosti spadajo:
 • nezdružljivost nekaterih naprav s podporo za Miracast;
 • uporaba posebnih kodekov, ki jih nekatere naprave morda ne podpirajo;
 • pomanjkanje podpore za dovoljenje Ultra HD;
 • kratkotrajne napake pri vzpostavljanju povezave.
 • Kako vklopiti Miracast na Windows in sinhronizirati melodijo s TV ploščo?

  Nazadnje, upoštevajte praktična vprašanja, povezana z uporabo tehnologije Miracast. Kaj je, je že jasno, toda s svojo praktično uporabo je treba razmislitinekaj pomembnih odtenkov. Najprej je treba opozoriti, da če se podvajanje izvaja na računalniku ali prenosnem računalniku, bi morali imeti različico Windows 8.1 in novejšo različico. Televizor mora podpirati to tehnologijo in imeti vgrajen modul Wi-Fi.
  V operacijskem sistemu Windows 10, da omogočite sinhronizacijo, morate iti v meni z možnostmi, izbrati razdelek z napravami naprave na priključenih napravah, klikniti na gumb za dodajanje nove naprave, nato pa se bo iskanje aktiviralo in prikazana bo vsa razpoložljiva oprema. Po tem boste morali izbrati samo Miracast sprejemnik.
  TV-panel je popolnoma podoben. Če iz nekega razloga ni mogoče najti take povezave v meniju za nastavitev televizorja, preprosto vklopite Wi-Fi.

  Vklop Miracasta na sistemih Android

  Zdaj pa poglejmo, kako povezati Miracast z napravami Android. Najprej morate v parametre vstopiti v razdelek za povezavo in v omrežnih povezavah izbrati "Druga omrežja". Če najdete zaslonsko zrcaljenje, ga vklopite. Ko je naprava identificirana, preprosto tapnite ime naprave, po kateri se bo povezava začela.
  Ko je sinhronizacija s televizorjem ali računalnikom končana, se bo vsebina zaslona pametnega telefona na izbrani sprejemni napravi podvojila. Opomba: Če tehnologija Miracast ne podpira televizorja ali nima vgrajenega modula Wi-Fi, lahko posebej kupite posebno napravo in jo priključite na televizor. Za nekatere modele lahko uporabite namestitev nove programske opreme, kot jepodpora

  Možne težave in rešitve

  Večina težav pri povezovanju in sinhronizaciji je izključno v gonilnikih brezžičnega modula. Če imate nameščen operacijski sistem Windows 10 in za to ni posebej nameščenih gonilnikov, jih lahko varno namestite za različico 8.1. Poleg tega je treba paziti na to, ali Miracastova brezžična tehnologija sama podpira. Če podpora ni, bo Windows pri poskusu vzpostavitve povezave izdal ustrezno sporočilo.

  Sklep

  To je vse, kar lahko rečemo o tehnologiji Miracast. Seveda, skupaj z ogromnim številom prednosti, obstajajo tudi njihove pomanjkljivosti (zlasti mnogi strokovnjaki opozarjajo na WiDi večjo stabilnost kot Miracast), vendar pa jo podpirajo številni priznani proizvajalci televizije, računalništva in mobilne tehnologije ter enostavnost uporabe v Načrt za identifikacijo naprav in hitre povezave med njimi govori le v prid Miracastu. Seveda bi bilo zaželeno, da bi lahko delali z Ultra HD (4k) ločljivostjo, vendar se zdi, da je izvajanje njegove podpore - vprašanje časa.

  Sorodne publikacije