Datoteka NTUSER.DAT: Kaj je komponenta in jo lahko izbrišem?

Mnogi začetni uporabniki poskušajo ugotoviti, kako deluje Windows, medtem ko pregledujejo sistemske datoteke, obstaja veliko nejasnih predmetov. Ena od teh je datoteka NTUSER.DAT. Kaj je to, navadni uporabniki verjetno ne bodo uganili. Toda vsak sistemist bo zlahka razložil, kaj je ta komponenta in katere nastavitve vsebuje.

Datoteka NTUSER.DAT: kaj je sestavni del operacijskega sistema?

Da, da, res je komponenta, ki vsebuje nastavitve (in ne virus, kot nekateri uporabniki verjamejo). Da bi razumeli, kaj je datoteka NTUSER.DAT, pomislite le na angleško okrajšavo.


NT se običajno razlaga kot "omrežje", USER je "uporabnik", razširitev DAT pa je podatkovna datoteka (DATA). Tako je enostavno ugotoviti, da je dodeljena komponenta NTUSER.DAT. Kakšen je v splošnem primeru? To je podatkovna datoteka in nastavitve uporabnika omrežja, ki je registriran v sistemu. Ampak, ker je to en sam terminal, morda nima nič opraviti z omrežjem (samo za uporabnike enega samega terminala).

Informacije v zvezi z registrom

Podatkovna datoteka NTUSER.DAT je namenjena shranjevanju uporabniško določenih nastavitev, ki se prvotno spremenijo v sistemskem registru (podružnica HKCU).
Datoteka je v uporabniškem imeniku na trdem disku v imeniku Uporabniki. Toda kaj je shranjeno v datoteki NTUSER.DAT? Kakšni so parametri? Gre predvsem za prijavosistem, ki se uporablja za temo oblikovanja grafičnega vmesnika, konfiguracije programa in še veliko več. Z drugimi besedami, če sta v istem terminalu dva uporabnika osebnega imenika, bo vsaka izmed njih našla datoteke NTUSER.DAT, ki so enake po imenu, vendar po vsebini različne.


Poleg tega, če v istem "Raziskovalcu" vključuje prikaz sistemskih datotek, lahko vidite veliko število podobnih komponent. Pojavijo se lahko kot posledica sprememb, ki jih je naredil uporabnik v svojih lastnih nastavitvah ali ko je zapisovanje dogodkov omogočeno (to je enako kot datoteke NTFS LOG).

Kako odstraniti NTUSER.DAT in lahko to storim?

Nekateri uporabniki se skušajo znebiti te sistemske komponente. Ne, seveda, če imate ustrezna dovoljenja za brisanje takšne datoteke (kot tudi vse spremljajoče komponente), je to mogoče. Samo posledice so lahko najbolj žalostne. Prvič, vse uporabniško določene nastavitve bodo "raznesle" in celo prijava v sistem morda ne bo mogoča. Drugič, pri prijavi v sistem Windows se bo ustvaril začasni profil, ki se bo samodejno izbrisal, ko se bo sistem zagnal ali ko bo uporabnik spremenjen. Torej, veste, to delo ni vredno v nobenih okoliščinah (še posebej, ker vse datoteke skupaj, vključno s skritimi, zavzemajo največ ducat megabajtov).

Vprašanje obnove

Toda predpostavimo, da je bila ta konfiguracijska datoteka iz neznanega razloga izbrisana (po nesreči ali namerno zaradi virusnih učinkov - ni pomembno). Kako izterjati NTUSER.DAT odz vsemi posledicami uporabe predhodno shranjenih nastavitev?
Glavna tehnika je povrnitev sistema na kontrolno točko pred odstranitvijo. Res je, da če je uporabnik prej poskrbel za shranjevanje sistemskih parametrov in ustvaril varnostno kopijo registra tako, da bi jih izvozil v datoteko REG iz urejevalnika, vprašanje izgine sam. V najnovejših različicah sistema Windows, tudi po ponovnem zagonu, je dovolj, da zaženete shranjeno datoteko registra kot skrbnik in potrdite spajanje. Po ponovnem zagonu dobite točno tisto, kar je bilo prej (v smislu prilagojenih nastavitev določenega uporabnika). Tudi če takšna datoteka ni shranjena, bo obnovitev izvedena iz varnostne kopije, v kateri se nahaja. Na splošno se register uporablja za izdelek z obnovitvijo, ne pa za kopije diskov ali slik sistema Windows.

Sklep

Kot ste že razumeli, datoteke NTUSER.DAT ni treba več dotikati, kot tudi povezane operacije v registru. Zaporednim uporabnikom se priporoča, da spreminjajo samo na ravni grafičnega vmesnika sistema. To je enostavnejše in varnejše (vse spremembe bodo zapisane v obliki registrskih ključev, kot tudi v vsebini datoteke NTUSER.DAT). Namesto tega lahko uporabniki sistema uporabljajo urejanje želenega elementa in registra, da naredijo subtilne spremembe nastavitev, ki v istem grafičnem načinu sploh niso dostopne. In toliko jih je (verjemite mi). Vendar pa ni vedno priporočljivo spreminjati sistemskih datotek, ne da bi bilo pri tem veliko potrebnega, saj to lahko vodicelo do polne barve sistema v najbolj neprimernem trenutku. Po tem, celo rollback morda ne bo deloval, in sam operacijski sistem bo treba ponovno namestiti. Če nekdo misli, da bo v operacijskem sistemu Windows 10 vračanje računalnika v prvotno stanje dalo pričakovani učinek, je globoko napačno. To je enako ponovnemu nameščanju sistema iz nič, tako da izbrišete vse datoteke, programe in nastavitve po meri.

Sorodne publikacije