Groteska je narezana pisava. Primeri

Uporabniki na svojem spletnem mestu se soočajo z velikim številom vprašanj. Poleg tehnične komponente je potrebno veliko časa porabiti tudi za uporabnost. In tu je vprašanje še bolj zapleteno, ker subjektivna značilnost, nekdo ima rad določeno barvo, je nekdo lažje prebral pisavo Grotesque. Da bi to upoštevali, moramo odgovoriti na vrsto vprašanj.

Težave

Na splošno je izbira pisav precej majhna zadeva. Obstajajo številni standardi, ki zahtevajo, da oblikovalec upošteva pravila. Nekatere od njih je bolje uporabiti, druge je mogoče zanemariti. Nekateri standardi so zastareli in ne izpolnjujejo trenutnih zahtev. Ob njih so nova pravila, ki so v skladu z modnimi trendi.Če želite izbrati poseben slog pisave za svoj spletni dnevnik ali spletno mesto, boste morali upoštevati tudi predmet in namen vira. Spoznajte njihovo ustvarjanje in nekatere sloge.

Pisava

Kaj je pisava? Razlaga je nekaj - dve. Oba posredujeta bistvo. Gre za grafični prikaz risbe znakov in črk, ki jih združuje enotna stilistika in kompozicija. V tiskalniku se izrazi imenujejo črke, ki se uporabljajo v nizu. O slušalkah je vredno omeniti. To je edini slog pisave, njegova posebna zasnova, isti oris, združen z različnimi vrstami in šivi.

Tip

Razvrstitev pisav je možna iz različnih razlogov. Najpogosteje so grafično razdeljeni. Pri tem upoštevamo kontrast, velikost, videz vozlov. Po teh merilih obstaja šest skupin:
 • Zmajhen kontrast brez zarovok imenovan zdrobljen.
 • Srednji kontrast z rahlo povečanimi navpičnimi gibi.
 • Povprečni kontrast, majhni kosi, kot so trikotniki in zaokrožene črke z naklonom, so se imenovali tip medija.
 • Kontrastne poteze, tanke dolge veje, kombinirane z navpično, okrogla os je navpična - običajen tip.
 • Nizko kontrastne, dolge odebeljene serife, glavne črte v kombinaciji z zaokroženimi bruskovovimi tipi.
 • Dolgi debeli vogali, zaobljeni konci, osnovne črte z ravnimi koti in zaobljenimi vogali - nova nizko kontrastna pisava.
 • To niso vse vrste pisav. Obstajajo različice, ki se zelo razlikujejo od tistih, s katerimi smo seznanjeni. Združene so v posebne skupine.  Računalnik

  Ko govorimo o pisavah, ne moremo pozabiti na računalnik. Predstavljene so s posebno datoteko, ki opisuje alfanumerične, storitvene in pseudografske znake. Uporablja se za prikazovanje teh znakov v programu ali operacijskem sistemu. To vključuje pisave za Word. Čeprav je poleg niza znakov, nad katerimi je umetnik delal, morda obstajala datoteka ali, kot je že bilo omenjeno, kompleksna kovinska črka. Oblikovalci pogosto uporabljajo besedo »pisava«, ki se iz angleščine prevede v pisavo, vendar se nanaša posebej na računalniško različico. Lahko zamenja ime datoteke s pisavo ali "slušalkami".

  Tipologija

  V tem primeru je tipologija nekoliko drugačna od predhodno opisane. Vrste pisav je mogoče razlikovati po notranji strukturi, širini ali uporabi.Če se spomnimo širine znakov, potem ločimo pisne ali proporcionalne pisave. Prva skupina vključuje simbole enake širine. To pomeni, da je ne glede na slušalko na zaslonu edinstvena postavitev simbolov. Poleg pozitivnega riža ima ta skupina tudi negativne lastnosti. Na primer, obstajajo težave pri upodabljanju črk širokega formata, kot je "W", je opazno povečanje širine kompleta in slika znaka je neenakomerna.

  Simboli z različnimi širinami so sorazmerni. Ta vrsta se razlikuje po tem, da jo je bralec udobno zaznal. Lepo izgleda v besedilnem nizu in se skoraj vedno uporablja za tiskanje. Kot je za aplikacijo, so tri skupine, v katerih lahko vidite pisave za Word. V njej so mize, brez zarubok in z njimi. Vsakdo je dobil svoje posebno ime: Mono in Sans Serif. Kot smo že omenili, so ti tipi v Wordu in podobnih urejevalnikih besedil, kot tudi v spletnem oblikovanju, grafičnem vmesniku, itd. Mono se uporablja za vizualizacijo kode in številk. Simboli se bolje razumejo pri branju pri visokih vrednostih DPI. Pisava Ne zarubok priporoča uporabo za glavo, pomembne oznake, delce besedila. Za to vrsto in vključuje "Grotesque". Računalniške vrste pisav za notranjo napravo so rastrski in vektorski. Prva različica je predstavljena z upodabljanjem simbolov s piksli, druga pa z matematičnimi formulami.

  Groteska

  Tako smo prišli do ene od vrst pisav. Ta različica v angleščini se imenuje "sans serif", prevedena v ruščina kot"Brez zarok". Prvič je bil tak set izveden leta 1816. Uporabljena je bila pri oglaševanju. Groteskna pisava je postala znana po zaslugi neznanega ustvarjalca.
  Pomembno je razumeti, da so groteskne razlike velike. Priljubljenost so pridobili v 20. stoletju. Nato so se začeli aktivno uporabljati, da bi pritegnili pozornost. Čeprav se včasih uporablja v nizu besedil. Med sesekljanimi pisavicami so znane "Gothic", "Helvetica", "Universe".

  Ime

  Ime pisave "Groteska" vključuje veliko različic. Mimogrede, ime sloga je lahko za umestitev drugačno. Tako se bo v Angliji in Franciji pisava imenovala »Brez palic«, v Ameriki, da bi se spomnila »gotike«, v Nemčiji pa na »grotesko«. Torej, če izpolnjujete vsa ta imena, je pomembno razumeti, da vsi združujejo iste sloge.

  Primeri

  Zanimivo je, da se groteska lahko nato razvrsti in identificira v več skupinah. Lahko se na primer nanaša na "stare" ali "nove" sloge, imenujemo jih lahko "geometrijske" ali "humanistične" vrste.
  Primeri groteske pisave so vidni v grafičnem ali besedilnem urejevalniku. Seveda niso vse različice na voljo v standardnem naboru stilov. Toda če vam je všeč določen tip, ga je enostavno najti in namestiti. Groteskni groteski so znani že od leta 1816. Zato je takšno ime. Obstaja majhen kontrast, enoprostorna, polzaprta in odprta. Izgleda malo grobo, zato privlači pozornost. Pogosto se nanaša na realizem. Novi Groteški je postal nadaljevanje razvoja starega in se pojavil malo kasneje. Postalo je malobolj elegantne, vendar jih ni mogoče najti. Možnost je prenehala biti zanimiva za občasno produkcijo, saj je postala kot preprost in neopazen slog. Groteskna pisava iz geometrijske podskupine ustreza njenemu imenu. Simboli so dobili geometrijske oblike, med katerimi so krogi, kvadrati, enakostranični trikotniki. Geometrična podskupina je bila ustvarjena v nasprotju z geometrično. Simboli imajo odprto risbo in poseben kontrast gibov.

  Sklepi

  Za navadnega uporabnika ni mogoče enostavno določiti pisave Grotesque. Ne vedno ima nekaj skupnega z umetniško podobo. Je sodoben, lahek, preprost in funkcionalen. Zdaj ga lahko uporabite kjerkoli, saj je prejel različne podskupine.
  Da, lahko uporablja poslovno, tehnično ali elektronsko dokumentacijo. Včasih najdemo v izobraževalni literaturi. Najpogosteje viden na internetu in digitalnih tehnologijah. Kljub temu, da je slog brez zaroka težko berljiv, je vse odvisno od uporabljene podskupine.

  Sorodne publikacije