Kako SQL razvrščanje?

Pri delu z bazami podatkov se pogosto zgodi, da je treba rezultat poizvedbe izvesti v določenem vrstnem redu, na primer po abecednem vrstnem redu. V ta namen ima DBMS posebno funkcijo sortiranja SQL. V tem primeru lahko programer izbere, katera polja in v kakšnem vrstnem redu bo prišel do želenega rezultata brez uporabe resnih programerskih veščin.

Kaj je razvrščanje podatkovne baze?

Delo z bazami podatkov je stalno povezano z veliko količino informacij, ki jih je treba določiti z naročilom. Trenutno obstajajo številni DBMS-ji, ki imajo široko paleto funkcij, med katerimi so najbolj priljubljeni Oracle in MS SQL. Razvrščanje informacij kot enega glavnih postopkov pri delu z bazo podatkov je zagotovljeno s posebno vgrajeno funkcijo vsakega od njih.


Razvrstitev podatkov omogoča poenostavitev postopka iskanja, v nekaterih primerih pa pomaga pri reševanju nekaterih nalog ali optimizaciji dela programa. SQL-razvrščanje se izvede v ločenem polju, in če je potrebno, če obstajajo enake vrednosti v elementih tega polja, lahko določite dodatne parametre, ki določajo lokacijo linij.

Ukaz za razvrščanje

Razvrščanje SQL v bazo podatkov je zagotovljeno z uporabo funkcije ORDER BY. Pri oddaji informacij iz baze podatkov, po določitvi stolpcev in tabel, iz katerih bo izvedeno odčitavanje, mora zahteva določiti ukaz razvrščanja in nato določiti polje ali polja, ki bodo razvrščena.


Na primer, če je tabela Ljudjepotrebno je pridobiti podatke iz polj Ime in Starost, pri izpisovanju rezultatov po abecednem vrstnem redu v stolpcu Ime, to pa bo pomagalo narediti naslednjo poizvedbo: SELECT Name, Age FROM People ORDER BY Name.

Kako določiti vrstni red razvrščanja?

Sodobni pogoji za programerje postavljajo različne naloge, včasih pa je treba določiti, v kakšnem vrstnem redu bo rezultat izpeljan - v padajočem vrstnem redu ali po višini, po abecednem redu ali v obratnem vrstnem redu? In za to, v jeziku SQL, je vrstni red razvrščanja določen z dodajanjem ključne besede v poizvedbo. Ko izberete polja in tabele, iz katerih boste dobili želeno informacijo, morate dodati ORDER BY in nato podati ime stolpca, po katerem želite razvrstiti.
Če želite dobiti obratni vrstni red, morate za imenom podati parameter DESC. Če morate razvrstiti elemente z dvema ali več merili, so stolpci podani z vejicami, prednost pa je podana prvi, ki je naveden. Treba je omeniti, da obrat DES-DESIGN vključuje samo eno polje, ki mu sledi ključna beseda, zato ga je treba po potrebi določiti v vseh izbranih stolpcih.

Alternativne metode sortiranja

Če ne morete uporabljati vgrajene funkcije za razvrščanje SQL, lahko napišete enega od znanih algoritmov. Če je potrebno doseči najhitrejše urejanje elementov, je potrebno uporabiti metodo "Hitro razvrščanje", ki temelji na polovični razčlenitvi niza elementov. Velika popularnostimajo metode razvrščanja z "mehurčkom", v katerem dva sosednja elementa spremenita mesto v primeru nepravilne lokacije, "piramidno razvrščanje", ki pošlje največji element na konec seznama, kot tudi "razvrščanje vstavkov", ki določajo lokacijo vsakega elementa. Ročno pisanje algoritma ne bo bistveno povečalo hitrosti razvrščanja, vendar bo prispevalo k razvoju veščin programiranja in bo omogočilo spreminjanje procesa s prilagajanjem razvrstitvene sheme določeni bazi podatkov za izboljšanje učinkovitosti programa.

Sorodne publikacije