Storitev egui.exe: Kaj je ta proces, zakaj naloži sistemske vire in kako zmanjšati obremenitev?

Od uporabnikov, ki spremljajo delovanje svojega računalniškega sistema, lahko pogosto slišite pritožbe o vedno aktivni in zagnani v ozadju storitve egui.exe. Kaj je ta proces, ne vsi vedo, in nekateri ga na splošno sprejemajo za kakšen virusni aplet. Dejansko v upravitelju opravil, kaj šele začetni del programčkov in aplikacij, ki se začnejo z operacijskim sistemom, taka komponenta obstaja, zato je izklop ni praktično nemogoč. Vendar to ni virus in ne sistemska storitev. Kaj potem?

Storitev egui.exe: Kaj je ta proces?

Na splošno morate vse uporabnike takoj spodbuditi, da sumijo izvor tega izvršljivega programčka. Je sestavni del vseh ESET-ovih protivirusnih izdelkov, vključno z NOD32 Smart Security in Internet Security. Toda to ni izvršljiva protivirusna zagonska datoteka. Da bi razumeli, da je to, egui.exe je treba obravnavati v smislu dekodiranja kratica v naslovu.


GUI se nanaša na objekte, ki so odgovorni za videz določene programske opreme. To je, grobo rečeno, ta storitev je odgovorna za zagon in delovanje grafičnega vmesnika programskega paketa in se začne, kot je že jasno, sam, ko zaganjate Windows. Na nek način se ta proces lahko imenuje poseben analog explorer.exe v operacijskem sistemu Windows (ki ga ne smemo zamenjevati z raziskovalcem), ki zagotavlja, da so vse grafične komponente sistema pravilno zastopane.Samo v tem primeru to velja za protivirusni program.

Zakaj egui.exe nalaga procesor?

Vendar je bil to splošen opis. Zdaj nekaj besed o storitvi egui.exe. Zdi se, da je ta proces nekoliko jasnejši, vendar je tukaj nekaj podrobnosti o tem, zakaj lahko pride do nerazumno visoke porabe procesorja in pomnilnika. Žal strokovnjaki na področju uporabe in konfiguriranja protivirusne programske opreme ESET ne morejo odgovoriti na to vprašanje. Vendar se lahko pogosto domneva, da je takšen pojav povezan z posodobitvijo protivirusnih baz podatkov ali skeniranjem računalnika, ki se izvaja v ozadju (na primer, ko je nedejaven). In obremenitev, če ste pozorni, ne prihaja iz tega procesa, ampak iz spremljajočih komponent, v imenu katerih lahko vsebuje tudi krčenje egui (poleg tega ima večina tudi izvršljiv format EXE).


Kako zmanjšati obremenitev s pomočjo najpreprostejših naprav?

Kar zadeva zmanjšanje obremenitve, v najenostavnejšem primeru preprosto poskusite aktivirati varnostno premor, tako da izberete ustrezno točko menija, ki se prek PCM-ja prikliče na ikoni programa v sistemski vrstici.
Po drugi strani pa, če se trenutno posodabljajo antivirusne baze podatkov, to ne bo pripeljalo do ničesar (tudi če zaustavite internet, bo program še vedno poskušal dostopiti do potrebnega vira). Kaj potem storiti?

Ukrepi z dodatnimi parametri

Na to vprašanje ni jasnega odgovora.Očitno, da bi zmanjšali obremenitev dela komponente egui.exe in z njo povezanih elementov, bomo morali eksperimentirati s parametri glavnega programa zaščite.
Najprej bodite pozorni na točko aktiviranja načina igre. Treba je popolnoma izključiti. V zastarelih različicah se boste morda morali prijaviti v te nastavitve in deaktivirati vse elemente, ki so tam lahko prisotni. Prav tako lahko poskusite onemogočiti avtomatsko zaščito v realnem času, vendar se zdi, da to ni najboljša rešitev.
Poleg tega se lahko pomikate po nastavitvah, na primer za skeniranje izmenljivih naprav ali odprtih datotek. Če želite v celoti izklopiti komponento, to ne bo mogoče storiti v samodejni varnostni kopiji. V najboljšem primeru lahko obiščete register in poiščete dve datoteki Run, vendar samo tiste, ki so blizu imenikom RunOnce. V razdelkih Zaženi lahko vrednost samodejnega zagona nastavite na nič ali pa vse tipke izbrišete. Ampak ne pozabite, da po tem, antivirus začetek bo nemogoče na vseh. Možno je tudi, da je treba po takšnih manipulacijah popolnoma odstraniti ali ponovno namestiti.
Vendar pa je mogoče onemogočiti zagon protivirusnega programa v posebnih programskih optimizatorjih, kot sta Advanced SystemCare ali CCleaner. Toda izvedljivost takšnih dejanj je upravičen dvom.

Kratek povzetek

To je vse o izvršljivi protivirusni komponenti egui.exe. Kakšen je proces, smo ugotovili. Kot za popolno zaustavitev, da se storitev ne zaženeskupaj s sistemom se lahko taka potreba pojavi samo v enem primeru - če želite odstraniti protivirusni program z običajnimi sredstvi sistema Windows. V vseh drugih primerih je bolje, da se ne ukvarjamo s takimi dejanji.

Sorodne publikacije