Shareware - kaj je to Seznam programov, opis načel programiranja

Večina shareware programov je na voljo brezplačno, avtor pa običajno prosi uporabnika, da plača majhen znesek, če mu je všeč in ga redno uporablja. Ko pošilja majhno pristojbino, je registriran pri proizvajalcu, da bi še naprej prejemal storitve in nadgradnje. Programska oprema, ki je brezplačna (shareware, SW), je poceni, ker jo izvaja en razvijalec in jo kupcem ponuja neposredno. Tako ni skoraj nobenih stroškov embalaže ali oglaševanja. Preden podrobno preučite, kaj je to shareware, morate narediti majhen izlet v zgodovino izraza.

Zgodovina dogodkov SW

Leta 1982 je Andrew Flugelman ustvaril telekomunikacijski program za IBM PC in ga poimenoval PC-Talk. Uporabil je izraz prost za PC-Talk. Nekaj ​​mesecev kasneje je Bob Wallace razvil urejevalnik besedil za pisanje na PC in ga poimenoval shareware, kar pomeni shareware.


V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo to priljubljeno za male razvijalce. Pojav CD-jev je nekaterim od njih omogočil, da so predstavili svoj razvoj v obliki zbirke, na primer Top 100 Mac iger. Druge podobne zbirke vključujejo pripomočke, grafične izboljšave produktivnosti. V mnogih primerih so bili popolnoma funkcionalni in so samo prosili za donacije uporabnikov. Preden lahko razumete, kaj je to shareware, morate razmisliti o njihovih vrstah. Vrste shareware programov:
 • Freemium - s plačano izbirno funkcijo,kot je free-to-play ali CCleaner. To je 100% brezplačno za standardne funkcije, vendar morate plačati za razširjeno podporo, redno čiščenje, samodejne posodobitve.
 • Nagware - programi, ki delujejo le za določeno obdobje.
 • Adware je celovit adware program.
 • Donacijska programska oprema - celovit program s ponudbami prostovoljnih donacij.
 • nekomercialna programska oprema - kadar uporabnik na primer obravnava avtorja (pivovarna) ali mu pošlje poštno kartico (postcardware).
 • Večina SW-demosov lahko prenesete neposredno s spletnega mesta izdajatelja.


  Razlike Prosta programska oprema

  Za računalniške programe veljajo zakoni o avtorskih pravicah, da bi zaščitili svoje avtorje in jim zagotovili pravično nadomestilo za težko delo. Nekateri računalniški laboratoriji se razdeljujejo brezplačno, zato morate vedeti, kakšna je razlika v licenciranju, preden boste razumeli, kaj je ta programska oprema. Tradicionalne licence za programsko opremo pomenijo, da kupec avtorju plača pravico do uporabe izdelka na vnaprej določenem številu računalnikov. Ne daje mu pravice do lastništva programske opreme, njegovega spreminjanja in distribucije. Prosta programska oprema pomeni svobodo pri spreminjanju izvorne kode in distribuciji programske opreme. Freeware - FOR distribuira brezplačno in brez izteka. Avtor si pridržuje avtorske pravice za izdelek. Shareware - Shareware, ki je bil prvotno razdeljen brezplačno, vendar je pozneje potrebno plačatifunkcijo odklepanja ali shranjevanja.
  Preden lahko razumete, kaj je ta programska oprema, morate preučiti pregled možnosti:

  Vrsta  Stroški  ) Spremeni izvorno kodo  Popolnoma operativno  Obdobje uporabe  Brezplačna programska oprema.  Brezplačno.  Lahko spremenite in distribuirate.  Da.  Jih ni.  Freeware.  Brezplačno.  Ni dovoljeno, razvijalec obdrži avtorske pravice.  Seveda, da.  Jih ni.  Shareware.  Brez začetne naložbe se lahko plačilo izvede pozneje.  Ni dovoljeno, razvijalec obdrži avtorske pravice.  Odvisno od različnih razlogov so lahko nekatere funkcije onemogočene, dokler plačilo ni prejeto.  Program lahko deluje le kratek čas, na primer 30 dni.

  Področja uporabe Shareware

  Razumevanje, katera programska oprema se imenuje shareware in zakaj nekateri razvijalci in podjetja vidijo to programiranje kot alternativni način distribucije izdelka za prodajo, lahko opišete področje uporabe. To je tisto, kar potrebujete za vsakodnevno delo na vašem računalniku: pisarna, grafika, varnost, omrežje. Takšni programi se hitro distribuirajo preko spletnih strani in skupin uporabnikov.
  Mnogi uspešni komercialni programi so tako zaživeli v velikem življenju, nekateri pa so še vedno razdeljeni kot SW izdelki. Ti vključujejoQualcomm Eudora, Paint Shop Pro urejevalnik slik iz Jasc Software, Nico Mak's WinZip unzip, Ipswitch WS_FTP internet in video igre. Nekatera podjetja, kot je Netscape, so zgradila podjetje z brezplačno distribucijo programov za osebno ali izobraževalno uporabo, hkrati pa zaračunavajo za komercialno uporabo. Včasih podjetja ponujajo brezplačno plačano programsko opremo, vendar z omejenimi zmogljivostmi. Ta licenca je odlična za vse, ki želijo preizkusiti program pred nakupom.
  Nekateri razvijalci lahko posodobijo svojo programsko opremo SW na plačano različico na mestu uporabe z licenco, kot je ključ izdelka ali licenčna datoteka. Drugi lahko uporabijo prijavni zaslon, ki vsebuje podatke za prijavo.

  Koristi javnih aplikacij

  Ugodnosti za potrošnike vključujejo preizkus brez tveganja, nizke stroške in individualno podporo. Koristi za proizvajalce so zmanjšanje režijskih in stroškovnih stroškov. Preizkus FOR ne predstavlja nobene zapletenosti za potrošnike. Program SW ponuja takojšnje nagrade tako za dobavitelja kot za potrošnika. To je stroškovno učinkovito. Trgovina na drobno je lahko zelo draga v proizvodnji, pakiranju in distribuciji. Pakiranje, kopiranje in tiskanje lahko zahtevajo velike naložbe. Stroški oglaševanja so lahko pretirani. Za potrošnika ni tveganja, če poskusna različica ne ustreza potrebam kupcev, ne porabijo denarja za registracijo. Ocena izdelkaPred nakupom poveča zadovoljstvo strank, saj dobijo popolno sliko o tem.

  Stranke pogosto komunicirajo neposredno z razvijalci in zahtevajo posodobitve funkcij, s čimer se izboljšajo za vse. Forumi za podporo uporabnikom pomagajo novincem pri izbiri. To omogoča razvijalcem, da se osredotočijo na prihodnje posodobitve, medtem ko se ponavljajoča se vprašanja, glede na uporabnike foruma, lahko hitro rešijo. Razvijalci, ki izdelek prodajajo prek metode SW, so spremenili tradicionalne modele podpore. Številni katalogi za skupno opremo zagotavljajo ocene in ocene uporabnikov. Pogosto njihova povratna informacija daje idejo o pomembnih sklopih funkcij.

  Ranljivost varnostnih groženj

  Shareware ne predstavlja vedno varnostnega tveganja. Vse se ujema s tem, koliko uporabnik zaupa razvijalcu. Slabo izvedena komercialna aplikacija ima lahko več varnosti v primerjavi z dobro zasnovano aplikacijo SW. Kaj je shareware program v smislu varnosti? SW je ekonomski model in ne metodologija oblikovanja ali izvajanja. Torej lahko dobra in slaba zaščita izvira iz katerega koli modela in nobena od njih ni bolj ali manj varna. Vendar pa, ko gre za varnostna tveganja, ima uporabnik lahko več pravnih možnosti s komercialnim. Komercialni prodajalci včasih poskušajo prevzeti odgovornost za slabo zasnovane aplikacije s kompleksnimi licenčnimi sporazumi, če pa kupec lahko dokaže, da so vedeli za luknje v varnosti,vložiti odškodninski zahtevek. V SW okolju, ker stranka ni plačala za program, so s pravnega vidika takšne zmožnosti minimalne.
  Večina komercialnih razvijalcev aplikacij ponuja podporo za nadzor varnostnih napak in redno izdaja popravke napak. Nekateri razvijalci SW programov ponujajo tudi odlično podporo, drugi pa ne. Slednji so ljubitelji, ki so ustvarili odličen program, potem pa so se preusmerili na druge stvari, tako da je njihov otrok brez podpore. Takšni programi lahko sčasoma postanejo nevarni.

  Dokumenti za uporabnike za Word

  Obstajajo precej funkcionalni SW-besedni procesorji na internetu, ki nadomeščajo Microsoft Word. Splošne lastnosti Shareware Word 2010 (ki jih daje uporabniku) je mogoče obravnavati na primeru njegove funkcionalnosti. Na primer, program lahko ureja ali si ogleduje datoteko z razširitvijo DOC (format datoteke, ki se uporablja v Microsoft Wordu 97-2003) ali DOCX (oblika, uporabljena v Word 2007+).
  Če želite ustvariti dokument od začetka, obstajajo načini za brezplačno uporabo Microsoft Worda ali podobne aplikacije:
 • Word Online ponuja skoraj popolno različico priljubljenega urejevalnika besedil iz okna brskalnika, ki vam omogoča ogled ali urejanje dokumentov, ustvarjanje novih predlog, vključno s koledarji življenjepis, spremna pisma.
 • Mobilna aplikacija Microsoft Word je na voljo za brezplačen prenos na napravah Android in iOS prek storitve Google Play in Apple App Store. Aplikacija zahteva naročnino na Office 365, če je to potrebnoUstvarite ali uredite dokumente na iPad Pro. Kljub temu, osnovne funkcije so na voljo brezplačno na iPhone, iPod touch, iPad Air in iPad mini naprave in vključujejo sposobnost za ustvarjanje, urejanje in ogled Wordovih dokumentov.
 • Podobne omejitve najdemo v različici aplikacije Android, kjer bo preverjanje pristnosti z brezplačnim Microsoftovim računom omogočilo ustvarjanje in urejanje Wordovih dokumentov na napravah z zasloni velikosti 101 cm ali manj.
 • Prosti urejevalnik besedil

  Apache OpenOffice je še ena brezplačna zamenjava za Microsoft Word, ki deluje na več operacijskih sistemih. Ta urejevalnik besedil OpenOffice, imenovan tudi Writer, je že dolgo priljubljen za tiste, ki želijo pregledovati, urejati ali ustvarjati datoteke DOC brez prisotnosti Worda.
  AbiWord je ena izmed dobro znanih prenosov proste programske opreme za besedilne dokumente in ima široko paleto funkcij, vključno s slovarji za več kot 30 jezikov, orodje za preverjanje črkovanja in spajanje. Najbolj zanimiva lastnost je, da je program namenjen uporabi na starejših računalnikih, ki ne morejo obdelati velikih nizov urejevalnikov besedil, kot je Word. Čeprav programska oprema za obdelavo besedila ni tako dobra kot plačane različice, so včasih blizu te omejitve in je odlična možnost za podjetja in uporabnike osebnih računalnikov, ki želijo odložiti nakup programske opreme brez izgube funkcionalnosti.

  Najboljša programska oprema za grafično oblikovanje

  Mischief je SW-grafična aplikacija, zasnovana za ustvarjanje konceptov in idej. Uporabniki lahko ustvarjajo piksel ali vektorske datoteke v zlo. To orodje je združljivo z operacijskimi sistemi Mac in Windows. Za enkratno pristojbino v višini $ 25 lahko uporabite polno različico Mischief. To vključuje dodatne funkcije, kot so plasti in barvni vzorci po meri.
  DesignEvo je programska oprema za brezplačno grafično oblikovanje, ki se uporablja za ustvarjanje logotipov vektorske grafike. Ta rešitev je bila zasnovana tako, da uporabnikom brez oblikovalskih izkušenj omogoča preprosto ustvarjanje izdelkov. Poleg prostega DesignEvo ponuja dva tarifna načrta. Osnovni načrt lahko kupite za enkratno plačilo v višini 1.999 $. Dodatne funkcije v platformi vključujejo datoteke z visoko ločljivostjo, vseživljenjsko podporo, zmožnost urejanja in ponovnega nalaganja datotek in še veliko več. Pogojni brezplačen program SW desetletja se je spopadel s stigmo nesporazumov. Čeprav velikani korporativne programske opreme ne morejo več ignorirati tržnega potenciala poskusne različice, se majhni startupi spopadajo z novimi nalogami in stroški izdelka ter so uspešni pri uporabnikih.

  Sorodne publikacije