Kaj je pisava? Razvrstitev pisav. Delo s pisavami

Vsi študenti tiskarskega oddelka tehničnih šol, visokošolskih zavodov, oblikovalcev in strokovnjakov za oglaševanje morajo vedeti, kaj je pisava. Toda v vsakdanjem življenju se mnogi od nas soočajo s tem pojmovanjem, ker je vsako besedilo v knjigi, reviji ali na spletni strani napisano v pisavi. Z razumevanjem tega, kar govorite, se lahko naučite, kako delati s pisavami, jih uporabiti za lastno korist in za okrasitev delovnega mesta.

Izrazi in pojmi

V okviru tiskarske industrije so najpomembnejši izrazi "pisava", "keg". V izobraževalnem programu usposabljanja takšni strokovnjaki nujno pravijo, da vsaka od teh besed pomeni. Vendar je pisava izraz, ki ga mnogi ljudje poznajo in nimajo posebnega izobraževanja, toda s tem, kar je zastavica, niso vsi soočeni. Kegl je velikost črk, za tiskarski stroj pa izjemno pomembno značilnost besedila. Sodobna tehnologija vam omogoča enostavno spreminjanje velikosti tipkanega besedila. Urejevalniki besedil imajo orodno vrstico po meri, kjer lahko prilagodite velikost. Toda iz starih delavnic za tisk je bilo veliko bolj zapleteno: bilo je treba napisati niz črk strogo določenih velikosti in pri spreminjanju velikosti spremeniti kombinacijo tipk za tiskanje.


Kar je pisava, je lahko razložiti. V splošnem primeru razumemo pravila pisanja vseh črk abecede znotraj enega niza. Poleg tega veljajo za ločila in številke. Hkrati velikost niPomembno je, da pisava opredeljuje izključno risbo, to je vizualno, estetsko komponento besedila. Večina modernih urejevalnikov besedila vam omogoča uporabo različnih pisav. Prav tako lahko namestite dodatne pisave v operacijski sistem računalnika (nekateri so privzeto prisotni, vendar niso dovolj za vse). Nato se bodo pojavili v vseh nameščenih programih, ki vam omogočajo, da spremenite to funkcijo besedila.

Font: toliko in tako malo

Glede na to, kaj je pisava, morate razumeti: popolna pravila, ki jih vsebuje, ki vsebujejo navodila za operacijski sistem, na kateri način prikažejo znake na zaslonu. To ne pomeni, da bodo natisnjene popolnoma enako za tiskanje. Preden lahko potrdite tiskanje datoteke, lahko zahtevate predogled, nato pa program prikaže, kaj bo uporabljeno za tiskanje. Ta omejitev ne velja za vse tehnike, nekateri modeli tiskalnikov pa ne podpirajo nestandardnih vrst pisanja. Običajno samodejni način izbere najbolj podobno pisavo, ki jo uporablja uporabnik.

Prav tako morate vedeti, kateri znaki so vključeni v program. Kaj je pisava? To je niz oznak, ki jih je določil ustvarjalec. Nekateri ne pišejo številk, drugi so latinske črke, tretji pa cirilico, nekateri pa popolnoma kodirajo vse črke z nerazumljivimi simboli. Če uporabnik išče prenesene pisave, opisi takih paketov kažejo, katere abecede so podprte. Za shranjevanje pisave se ustvari edinstvena datoteka, ki se naloži v operacijski sistem in aktivira s pomočjoposebno vgrajeno orodje za namestitev. Samo nekaj klikov z miško in pisava je pripravljena za uporabo. Starejše različice morajo včasih znova zagnati računalnik.

Sistematizacija in vsestranskost

Pravzaprav je vsaka pisava (za »Photoshop«) sistematični niz podatkov, ki velja za konvencionalne simbole in se uporablja za prikaz podatkov. Najširši pomen besede pomeni razumeti vrsto tipografskega gradiva pod pisavami, ne samo tiskanih, temveč tudi neobstojne. Toda ta vrednost je bolj pomembna za strokovnjake, vendar ožji koncept vključuje ocenjevanje predmeta kot črk, ki pripadajo eni ali več abecedam. Pisavo dopolnjujejo številke, ločila (če seveda ustvarjalec tega ni pozabil). Pisava je kombinacija različnih oblik, oblik. Beseda "pisava" nam je prišla iz nemškega jezika. V skladu z sestavljenim slovarjem Dal namiguje na garnituro, ki se uporablja v primeru tiskanja. Tako kot trenutne pisave za Photoshop, so imeli znaki v prejšnjih časih tudi edinstvena imena, ki omogočajo identifikacijo vsake posamezne vrste obstoječih.

Kako se je to zgodilo?

Zanimivo je bilo, da je v preteklosti v specializiranih delavnicah ustvarjal lepe pisave. Sprva so bile izdelane krede (v okolju se imenujejo steelpunches), na podlagi katerih so bile izdelane matrice. V ta namen so bili uporabljeni bakreni rezini z enim samim udarcemje bilo dovolj, da bi dobili dober vtis. Že zlijemo v matrični sklop, ki se uporablja kompleksno strukturo, ki je vključevala:

 • kositra;
 • cink;
 • svinca;
 • železa (v obliki žetonov).
 • Sprva razvrstitev pisave prevzela le posamezne, unikatna imena, ki so bile izbrane na podlagi lastnosti poseben nabor znakov. Kompleti razdeljenih v vrste in običajna. Lahko bi nagnjenih, nagnjenih pisma, super, super. Najmanjši diamant poklical tipa in se uporabljajo na hrbtni strani v dneh šel račune.

  lastnosti slike

  lepe pisave - je dobro, predvsem pa storiti, da bi bilo koristno. Da bi imeli enako niz takih simbolov je treba izbrati možnosti tiskanja s pravo skupino. Obstaja:
 • Latinska;
 • na osnovi cirilici;
 • posebne grafiko.
 • Če je več?

  Nič ni presenetljivo, v tem, da so v naši državi je največje povpraševanje različne ruske pisave. Temeljijo na cirilice. Ampak ni nujno, da je prisotnost le črke ruske abecede. Po lastni presoji, lahko avtor vključuje različne simbole in posebne znake.
  Ta pristop omogoča pisava univerzalni, ki se uporablja za čim več ljudi, predvsem v Združenih državah - ZSSR. Tako, ukrajinski, beloruščina razlikuje od ruščina nekaterih posameznih črk, dokončanje katerih glavna pisava ne predstavljajo veliko težavo. In kot tak,kot naši sorodniki - nekaj deset. Vizualno podoben bo makedonski, bolgarski. Napredna pisava ruskega jezika vam bo omogočila prikaz besedila v teh jezikih brez napak.

  Na podlagi latinščine

  so tiskane pisane pisave povsod po svetu povpraševanje, ker je angleščina, zgrajena v latinščini, kot jezik mednarodne komunikacije. Poleg univerzalnih angleških znakov dober pisava vključuje posebne znake in znake. To omogoča uporabo enega sistemskega sklopa pravil za prikaz črk in znakov v besedilih v različnih jezikih. Tako sta francoščina in nemščina po videzu zelo podobna angleščini, se razlikujeta le po umlautih in nekaterih drugih posebnih simbolih.
  Uporaba cirilice in ruske pisave omogoča tipografskemu procesu prikaz kakovostno različnih vrst materialov v estetsko prijetni obliki na pečatih (in na virtualnih straneh na internetu). Nekatere narodnosti, ki večinoma prebivajo v ZSSR, tradicionalno uporabljajo latinščino. Kot je razvidno iz prakse, so najbolj vsestranski v naši državi pisave, prav tako vsebujejo pravila za oblikovanje in cirilico ter latinščino.

  Poseben primer

  Kako spremeniti pisavo za posebno? Ko gre za uporabo računalnika, je enostavno - izberite želeni odrezek in na spustnem seznamu v urejevalniku besedil izberite želeno možnost. Če tega ne storimo, bo treba najprej nastaviti naslednje pravilo risanja - zaženite gaz vgrajenim operacijskim sistemom programa. Posebna pisava je tista, ki vsebuje različne znake, grafe. Tudi rokopisne pisave so lahko posebne, če vključujejo risanje posebnih znakov, ki so značilni za majhno jezikovno družino. Klasičen primer je arabščina. Veliko znakov najdete samo v enem jeziku, kar zahteva razvoj nove pisave. To bo grško. Prav tako redno ustvarjajte edinstvene pisave, kjer so črke, številke in ločila šifrirani s skrivnostnimi znaki ali slikami.

  Kaj je v praksi?

  Kot je navedeno zgoraj, se pogosto pisave za sodobne osebne računalnike razvijajo v luči več jezikov. Hkrati bo tako natisnjena ali ročno napisana pisava pravilno prikazala latinico, cirilica pa je najbolj standardna. Najbolj priljubljene pisave podpirajo običajne posebne grške znake, nekatere gotske, ki se aktivno uporabljajo v vsakdanjem življenju v pisnem jeziku.

  Abeceda: Kaj je to?

  Barva, velikost pisave, stil pisanja je vse dobro in jasno, toda za kaj se uporablja? Kaj je abeceda? Beseda je znana vsem in vsem, ker se začne z izobraževalnim programom za majhne otroke, obenem pa ni mogoče pojasniti vsake odrasle osebe, da bi pojasnila, kaj se pod njim razume. "No, abeceda je abeceda!" - čudno je, vendar je to tak odgovor, ki ga lahko slišimo pogosteje. Tradicionalno je abeceda (ki je natisnjena v majhnem, velikem tisku) grafični sistem, kipošilja pisma, zvoke na črki. Prvič je bila abeceda v feničanskem razmišljanju že pred začetkom našega obdobja, v enajstem stoletju. Nekoliko pozneje, na stičišču osmega in sedmega stoletja, je bila v Grčiji razvita njihova abeceda, v 3. stoletju pred našim štetjem je nastala latinska. Kot del šolskega tečaja se otroci nujno učijo, da abeceda, ki jo uporabljamo, temelji na ustvarjanju Cirila in Metoda v devetnajstem stoletju sedanjega obdobja. Razvili so slovansko cerkev, ki se je sčasoma spremenila v cirilico.

  Zanimivo

  Barva pisave je lahko poljubna velikost in tudi črke, ki se uporabljajo pri delu, strogo določena v številu - odvisno je od pripadnosti določeni abecedi. Toda hieroglifi se ne razlikujejo - veliko jih je. Toda za mnoge bo odkritje, da tako Japonci kot Korejci uporabljajo abecedo! In prvi - celo dva, vendar na par s hieroglifi, vendar korejski jezik - je popolnoma abecedni sistem, le črke za pisanje in zvok so zelo različni od običajnih za nas. Pisava je grafična norma, za katero je značilno določeno pravilo. Razumevanje, kako spremeniti pisavo, ki lahko izbere nekaj iz spustnega seznama v urejevalniku besedila, ampak samo tisto, v kateri so črke napisane v uporabljeni abecedi. Pri izbiri pisav, ki ne podpirajo tipkanih znakov, bo operacijski sistem samodejno nadomestil prej uporabljena pravila pisanja ali kateri koli standardni niz.

  Kaj je boljše?

  Vedno preberite veliko pisavo (znotrajinteligentno) lažje kot dobro. Toda strokovnjaki pravijo, da enostavnost dojemanja ni odvisna samo od velikosti. Na primer, obstaja mnenje, da je osebi veliko lažje zaznavati pisave z zarubkami, vendar v tej teoriji obstajajo nasprotniki. Klasični predstavnik družine, ki ima zara - Times New Roman, vendar na nasprotni strani pripada ne manj kot starodavno in priljubljeno Arial. Mimogrede, tudi znanstveni članki, posvečeni temu vprašanju, katerih avtorji so si zastavili nalogo določanja: kaj je lažje brati?

  Čitljivost in čitljivost

  Ti dve značilnosti, čeprav blizu, vendar se še vedno razlikujeta v semantičnem zapolnjenju. Jasnost pisave je določena s tem, kako natančno so napisane vse črke črk. Bolj jasno so, lažje je osebi prepoznati črke, besede. In berljivost je povezana s postavitvijo besedila, postavitvijo gradiva. Če je pisava nečitljiva, nobena postavitev ne bo mogla narediti berljivega gradiva iz pisanega besedila. Toda nečitljiv lahko preoblikujemo vse, tudi najbolj čiste pisave, če naredimo material, na primer, pretirano širok, premajhen, zelo velik. Pri tem morate analizirati cilje, za katere je napisano besedilo. Ena je dobra za knjige, vendar je na panojih popolnoma nesprejemljiva, druga pa je optimalna za oglaševanje premičnih objektov, vendar ni primerna za besedilo v video materialu.
  Odločanje je odvisno od mnogih elementov, poudarek pa je predvsem na serifih. Izraz, ki se uporablja za označevanje takšnih majhnih tveganj, ki se končajo s črkamielementov Če torej ni potez, pisava pripada kategoriji brez zarok.

  Sorodne publikacije