Namestite Mac OS na osebni računalnik: opis postopka, možne napake

Namestitev operacijskega sistema Windows na računalnik Mac je preprosta in razširjena, toda ali veste, da lahko v računalnik namestite tudi Mac OS? To ni zelo primerno za tiste, ki ne želijo delati z opremo, vendar napredni uporabnik tega ne bo težko.

Če želite namestiti ta operacijski sistem, boste morali za izdelavo namestitvenega programa za zagon uporabiti katerokoli napravo Mac. Potrebovali boste tudi MacAppStore za prenos Mac OS.

Preden začnete

Apple strogo prepoveduje uporabo Mac OS na kateri koli drugi napravi, ne glede na to, ali je sistem spremenjena različica. Zavedati se morate, da s tem navodilom kršite pogoje licenčne pogodbe in to storite na lastno odgovornost. Če imate stari računalnik, boste z veseljem vedeli, da lahko namestite katero koli različico Mac OS (ali OS X) - od 1075 Lion do 1012 Sierra. Na novi napravi bo postopek nekoliko bolj zapleten.

Vredno je ponoviti, da je nameščanje Mac OS na računalnik, ki ni Appleov izdelek, težko delo. Morda imate težave s strojno opremo, bralniki kartic in Wi-Fi. Poleg tega boste morali izvesti številne dodatne nastavitve, če želite uporabljati funkcije, kot sta iMessage ali audio-over-HDMI.

Stvari, ki jih boste potrebovali

Najpreprostejšo namestitev Mac OS na osebnem računalniku zahteva:
 • združljivo računalniško opremo;
 • Naprava Mac z najnovejšo različico operacijskega sistema Mac OS;
 • Namestitveni program za Mac OS Sierra;
 • Brezplačne aplikacije UniBeast in MultiBeast;
 • USB pomnilnik za 8 GB ali več.
 • Če nimate svojega Mac-a, si ga lahko izposodite od nekoga dobesedno za nekaj minut (ne potrebujete ga dolgo časa, samo poskrbite, da dobite skrbniško geslo root).

  Preverite združljivost računalnika

  Najboljši način za zagotovitev združljivosti je izboljšanje vaše naprave glede na zahtevane specifikacije. S tem boste uporabili strojno opremo, ki bo enaka ali zelo podobna tistemu, kar Apple postavi na svoje naprave. Zmogljiv računalnik lahko izdelate za majhen del stroškov novega računalnika Mac.

  Poleg tega lahko Mac OS namestite na prenosni računalnik ali osebni računalnik, ki ga uporabljate vsak dan. Ta metoda je bolj zapletena in morda boste morali odpraviti nekatere težave ali pa boste morda našli nezdružljivo strojno opremo. Če trenutno uporabljate Windows, lahko prenesete brezplačno aplikacijo CPU-Z, da dobite izčrpne informacije o strojni opremi in združljivosti. Po tem boste videli več informacij o tem, kako namestiti Mac OS.

  Prenesite programsko opremo

  Ko se prepričate, da je naprava združljiva, vzemite Mac in zaženite MacAppStore. Poiščite najnovejšo različico operacijskega sistema Mac OS in kliknite gumb Prenos. Velikost datoteke je približno 47 GB in se po prenosu prikaže kot InstallmacOSSierra v mapi Aplikacije. Nato pojdite na tonymacx86.com in registrirajte račun, ki vam bo omogočil dostop do strani za prenos. Od tumorate prenesti najnovejšo različico UniBeasta. Različica 7.0 je bila razvita izključno za Sierro, prejšnje različice pa se izvajajo na starejših različicah operacijskega sistema.
  UniBeast je orodje za namestitev vseh zakonito prenesenih različic Mac OS z MacAppStore na združljivo strojno opremo. Lahko se uporablja tudi kot orodje za obnovitev Mac v skrajnih primerih. Prenesite UniBeast in ga namestite, tako kot vsako drugo programsko opremo, tako da ga povlečete v mapo Aplikacije. Prav tako morate prenesti različico MultiBeast, ki ustreza vaši distribuciji Mac OS. Za Sierro je različica 9.0. Lahko ga razširite in pustite v mapi »Prenosi«, dokler je program ne potrebuje.

  Kako namestiti Mac OS s pogona USB?

  Vstavite pomnilniško napravo USB, ki jo boste uporabili za prenos v računalnik Mac, in zaženite vgrajeno aplikacijo DiskUtility. Vsi podatki na izmenljivem disku, vključno s samo particijo, bodo izbrisani, zato pred nadaljevanjem preverite, ali so zahtevane informacije shranjene drugje. Ko ste pripravljeni za postopek prenosa, izberite napravo USB na seznamu na levi in ​​kliknite gumb Zapiši. Dajte mu ime in v razdelku "Format" izberite "Razširjena različica Mac OS" ("Journaling"), v razdelku "Scheme" izberite "GUID map" in pritisnite gumb Burn. Zdaj je vaša naprava USB pripravljena, da postane zagonska nastavitvena plošča, in kmalu lahko namestite Mac OS iz bliskovnega pogona.

  Zaženite UniBeast in sledite navodilom - kliknite "Nadaljuj" približno štiriin se strinjate z licenčno pogodbo za programsko opremo. Ko vas pozove, da določite mesto namestitve, izberite pogon USB, ki ste ga izbrisali s funkcijo DiskUtility.
  Namestitveni program bo zdaj predlagal izbiro različice Mac OS, ki je bila prenesena iz MacAppStore prej. To storite tako, da prenesete MacAppStore in datoteka InstallmacOSSierra mora ostati v mapi Applications. Nato boste morali izbrati zagonske parametre. V skladu z UniBeast izberite način za zagon UEFI za sisteme, ki podpirajo UEFI (napredna oprema) ali starejši način zagona za starejše računalnike, ki še vedno uporabljajo BIOS. Od teh možnosti je odvisno od namestitve operacijskega sistema Mac OS z bliskovnega pogona. Zadnji korak je, da izberete proizvajalca grafične kartice, če uporabljate večjo staro kartico (ta korak ni obvezen). Nato lahko kliknete »Nadaljuj«, da se prepričate, da so nastavitve pravilne. Vnesite skrbniško geslo in UniBeast bo napisal namestitveni program za Mac OS na disk. Počakajte, da se slika posname na pogon USB. Zadnja stvar, ki jo morate storiti, je kopirati MultiBeast v korenski imenik vašega bliskovnega pogona.

  Namestitev na Mac OS

  Zdaj ste pripravljeni začeti z nameščanjem Mac OS na vaš PC. Vklopite računalnik, pritisnite in držite tipko Del (ali enakovredno), da prikažete nastavitve UEFI ali BIOS. Tukaj je stanje nekoliko zapleteno: uradni priročnik UniBeast priporoča naslednje:
 • Nastavite BIOS /UEFI na optimizirane privzete vrednosti;
 • onemogočite VT-d vaše CPE, če je ta možnost podprta;
 • ugasnite CFG-Lock;
 • ugasnitenačin varnega nalaganja;
 • izklopite IO SerialPort, če je ta možnost prisotna;
 • Omogočiti prenos storitev XHCI;
 • odklopite USB 3.0.
 • Konfiguriranje UEFI /BIOS je pogost vzrok težav pri namestitvi Mac OS na osebni računalnik. Če imate težave, boste verjetno morali poiskati posamezne informacije, ker ima vsak proizvajalec svoje možnosti. Shranite vse nastavitve in zapustite BIOS /UEFI, nato izklopite računalnik.
  Vstavite pogon USB, ki ste ga ustvarili prej, predvsem na vrata USB 2.0. Vklopite računalnik in dokler se naloži, pritisnite bližnjico na tipkovnici, da se zažene iz naprave - morda F12 ali F8. Ko vas računalnik pozove, izberite pogon USB, nato pa na zagonskem zaslonu Clover izberite BootMac OS X iz USB-ja. Namestitveni program se bo zdaj zagnal in morate najprej izbrati jezik. Ker se boste namestili na Mac OS od začetka, ga morate pripraviti. Kliknite "Utilities" na vrhu zaslona in odprite "Disk Utility". Izberite namembni kraj za Mac OS v računalniku in kliknite gumb Burn. Dodajte ime lupini (na primer Hackintosh), izberite OS X Extended (Journaled) v razdelku "Format" in "GUID Retirement Map" v razdelku "Scheme", nato kliknite "Erase". Zdaj lahko nadaljujete z delom s strojem in se prepričajte, da ste izbrali želeno ploščico, ko boste zahtevali mesto namestitve. Če celoten proces poteka v skladu z načrtom brez napak, morate videti namestitev do konca, po kateri se bo vaš Mac ponovno zagnal.

  Zadnje kapi

  Zdaj za vasČe želite namestiti Mac OS na prenosni računalnik ali računalnik, morate ustvariti zagonsko particijo, da ne bo odvisna od zagonskega računalnika USB. Znova zaženite računalnik in držite pritisnjeno tipko za izbiro zagona (morda F12 ali F8), nato prenesite iz naprave USB, tako kot zadnjič. Na zaslonu prenosa Clover izberite nazaj nastavitev (na primer Hackintosh) in sledite navodilom za dokončanje namestitve Mac OS. Ko na koncu prenesete operacijski sistem, pojdite na namestitveni program USB in zaženite aplikacijo MultiBeast.
  Za nove nastavitve kliknite "Quick Start" in izberite "UEFI Download Mode" ali "Outdated Boot Mode" (za starejšo strojno opremo), nato na kartici Drivers izberite ustrezne nastavitve zvoka in omrežja. Več nastavitev si lahko ogledate v razdelku Konfiguracija. Sedaj kliknite Build, nato Install. Če uporabljate nepodprto strojno opremo NVIDIA, je čas, da prenesete ustrezne gonilnike in jih namestite. Zadnji korak je, da znova zaženete Hackintosh in izvlečete svoj pogon USB, saj se mora namestitvena particija Mac OS-a samodejno zagnati od tega trenutka.

  Morebitne napake

  Obstaja veliko točk, ki morda ne bi bile narobe s tem postopkom. To je malo verjetno, da boste to storili brez najmanjše napake ali resne napake, in na koncu, boste še vedno nered z nastavitvami, tako da nekatere funkcije delujejo tako, kot bi želeli. Če nekaj ne deluje, boste morali problem poiskati posamično. HkratiGlavne napake pri namestitvi Mac OS so posledica nepravilno nastavljenih parametrov in nezdružljive strojne opreme.

  Sorodne publikacije