Elementi vmesnika: koncepti, osnovni in tipični vmesniki, kontrole, imena in destinacije

Vmesnik je skupek pravil in skupina orodij, ki zagotavljajo interakcijo med napravami in aplikacijami med seboj, kot tudi z osebo. Koncept je prešel v angleščino iz ruščine, kjer je besedni vmesnik lahko preveden kot "nekaj med osebami ali površinami." Z drugimi besedami, vmesnik je določen subjekt, ki med seboj povezuje dve ali več enot, ki delujejo.

Kateri so vmesniki?

V klasičnem smislu so vmesniki povezani z računalništvom, s programi in interakcijami tipa "človek-stroj". Toda ta koncept je mogoče razširiti. Na primer, navadni gospodinjski aparati, komunikacije in pripomočki imajo svoj vmesnik in je lahko zelo različen. Gospodinjski aparati se upravljajo s posebnimi ploščami, telefoni se lahko zaklenejo, pripomočki pa se odzivajo na dotik zaslona in imajo vmesnik za poteze. Zelo zapleteni kontrolni sistemi so v avtomobilih, letalih in vesoljskih plovilih. Vsak panel v njihovi sestavi je element vmesnika. Tudi običajna vrata z magnetno ključavnico bodo imela svoj sistem za interakcijo z osebo. Tip tega sistema je odvisen od tega, kako so klicani elementi vmesnika.


Metode človeške interakcije s tehnologijo

Z razvojem tehnologije in načini interakcije z njo. Prej so bili najpogostejši tehnični, grafični in gumbni vmesniki. Primer tehničnega lahko imenujemo navaden kabel, ki povezuje dve različni napravi,televizor in prenosni računalnik. Ponavadi prenaša zvok in video. Grafika je prisotna na monitorjih in pogosto vizualno kopira vmesnik gumbov, ki je skupen povprečnemu uporabniku.
Glasovni pomočniki danes postajajo vse bolj priljubljeni in postopoma nadomeščajo druge različice interakcije človeka in tehnologije. Z vgrajenimi funkcijami in upravljanjem različnih tehničnih naprav lahko uporabite telefon, tablični računalnik in druge naprave, vključno s sistemom Intelligent Home.


Ukazna vrstica v operacijskem sistemu predstavlja tudi vmesnik, ki je blizu grafike. Je definitivno sredstvo za interakcijo z razvijalci, sistemskimi administratorji in naprednimi uporabniki z računalnikom. Posebej vredno poudariti vmesnik nevroračunalnika, ki povezuje možgane z računalniško napravo. Ta kategorija vključuje na primer slušne pripomočke. V internetnem okolju in digitalni domeni je beseda "vmesnik" povezana z oblikovanjem mest, gumbov, obrazcev in računalniških programov. Ta tako imenovani grafični uporabniški vmesnik (GUI) je grafični uporabniški vmesnik. Razvija ga strokovnjak za uporabnost ali oblikovalec. V tem članku bodo upoštevani elementi grafičnega vmesnika.

Kontrola - element interakcije

V procesu dela na projektu se morajo oblikovalski vmesniki nenehno spraševati: "Zakaj?" Odgovor na to vprašanje bi moral povedati o namenu, zaradi katerega se ustvari ena ali druga funkcija, za katero služi, in kdo jo bo uporabljal. Atomska enotaali element uporabniškega vmesnika je nadzor. Če kot primer uporabite katero koli spletno mesto, potem nadzirate, ali bodo imeli gumbe, menije, povezave, potrditvena polja itd. - vse tiste, s katerimi lahko tako ali drugače komunicirate z uporabnikom.

Kaj je UI in UX

Jezik, s katerim uporabnik komunicira z izdelkom, se pogosto imenuje uporabniški vmesnik ali uporabniški vmesnik. UX je uporabniška izkušnja, proces povezovanja za reševanje določenih nalog. Uporabniški vmesnik je lahko označen kot »kaj«, medtem ko je UX »kako«. Na primer, obrazec za registracijo na določenem mestu je element vmesnika uporabniškega vmesnika. Način, kako uporabnik izpolni obrazec, se nanaša na UX. Ali je razumljivo, očitne korake, ki jih je treba izpolniti, je enostavno priti do gesla in izbrati datume ali pa je z njim primerno delati na različnih napravah - vse to je vključeno v koncept uporabniške izkušnje. To je tisti, ki je v veliki meri odvisen od konverzije komercialnih lokacij.

Enostavne kontrole na spletu

Eden od glavnih elementov vmesnika je gumb. Na spletu se najpogosteje uporablja za končno ciljno dejanje in ima več držav, ki so pomembne pri načrtovanju. Na začetku gumb ni bil namenjen kot del obrazca, temveč kot poziv k dejanju. Naslednji pomembni elementi vmesnika so povezave. Ustvarjen je bil za prehod med stranmi. Priporočljivo je, da ne zamenjujete povezav z gumbi, saj opravljajo različna dejanja. Okvirji in izbirni gumbi so pogosto uporabljeni element vmesnika spletnega mesta. Potrditvena polja omogočajo izbiro množine na določenem seznamu,in izbirni gumb je le en.

Kontrolni elementi

Elementi vmesnika so sestavni deli. Ko na primer kliknete gumb, se lahko prikaže spustni seznam in se ne izvaja nobeno ciljno dejanje. Do tega dejanja pride samo z izbiro enega od elementov seznama. Takšni elementi vmesnika programa ali mesta so potrebni, na primer, za izbiro načina plačila. V tem primeru bo na takem sestavljenem nadzoru desni del izbira, levo pa je sam gumb. Drug primer je kombinacija izbirnih gumbov in polj za vnos besedila, na primer za prikaz komentarjev na element. Tabi in navigacija, podobno kot ti, se nanašata tudi na zapletene kontrole. Z različnimi kombinacijami takšnih elementov lahko dobite uporabniku prijazen vmesnik.

Uporaba obrazcev na internetu in operacijskih sistemih

Glavni elementi vmesnika so lahko različne oblike, brez katerih se ni mogoče izogniti nobenemu mestu. Toda sama oblika je tudi vmesnik. Sestavljen je iz več vrst kontrol. Na primer, obrazci imajo vnosna polja in polja za izbiro, gumbe, kontekstne namige v obliki psevdo-vezi in druge elemente za interakcijo z uporabnikom. Vsebujejo tudi mehanizem potrjevanja, ki preverja pravilnost izpolnjevanja polj in pojasnjuje nadaljnje ukrepe, če je prišlo do napake. Besedilno besedilo in opis dejanj v primeru nepravilnega izpolnjevanja obrazca morata biti jasna in razumljiva.

Operacijski sistem obrazca je del konfiguracijskega dela. S to vrsto vmesniških elementovlahko vidite razliko v načelih izgradnje sistema interakcije z uporabniki s strani različnih razvijalcev. Na primer, v oknih operacijskega sistema Windows v obrazcih lahko vidite niz potrditvenih in preklicanih dejanj gumbov. V primeru MacO-jev v nastavitvah teh gumbov ne bo nikjer, ker so vsa dejanja uporabljena ali preklicana samodejno. Zato se ljudje, ki začnejo uporabljati MacOS po operacijskem sistemu Windows, težko navadijo na nov sistem, nato pa postanejo nervozni, če boste morali ponovno začeti delati s sistemom s potrditvenimi ali preklicnimi gumbi. Po drugi strani pa v procesu dela z operacijskim sistemom Windows uporabnik ustvarja zaupanje v svoja dejanja in zmanjšuje strah pred nepopravljivo napako in nekaj, kar bi pokvarilo sistem.

Ustvarjanje pravilne navigacije

Navigacija je eden glavnih elementov vmesnika, ki pomaga krmariti po sistemu. Uporabniku omogoča, da razume, kje je, zato je jasna in uporabniku prijazna menijska vrstica zelo pomembna pri ustvarjanju spletnega mesta. Obseg, do katerega lahko uporabnik zlahka najde izdelek ali storitev, ki jo potrebuje, med navigacijo, vpliva na pretvorbo in se odraža v prihodkih, če je spletna trgovina. Vse povezave na strani morajo biti jasne in preproste. Če je težko ugotoviti, kje greste v prehodu, bo stranka manj špekulativna, bolje usmerjena in bolj verjetno bo imela učinek konverzije. Pomembna točka je prisotnost povezave do glavne strani. Obstoj podvojene navigacije vam omogoča, da razumete, kje je v hierarhiji mestaje uporabnik v določenem trenutku. To ni potrebno na vseh straneh, samo na tistih, kjer je globina gnezdenja več kot tri ravni, vendar je zelo koristna pri delu z velikimi spletnimi trgovinami.
Razvoj vmesnikov je kompleksen proces, ki zahteva previden in analitičen pristop. Pravilno izbrani elementi pomagajo uporabniku, da bolje sodeluje s sistemom in rešuje naloge.

Sorodne publikacije