Formati celic v Excelu: Osnovni koncepti

Če se kdo ne spomni ali ne ve, je aplikacija MS Excel ena najmočnejših orodij za delo ne samo s tabelaričnimi podatki, ampak tudi z ustvarjenimi ali uvoženimi nizi podatkovnih zbirk. V tem primeru ima lahko vsaka vrednost v programu svojo lastno funkcionalnost. Formati celic v Excelu so takšni, da jih je mogoče nastaviti na katero koli vrednost in ne le kvantitativno, ampak tudi odstotno logično.

Formati celic v Excelu: kaj je to?

Za začetek si oglejte začetni list samega programa, ki se običajno imenuje knjiga. Ima tri privzete liste, razen če ni drugače določeno. Preklapljanje med sosednjimi listi se izvede s klikom na njihovo ime v vrstici stanja.


Toda vnos podatkov je popolnoma drugačen od tistega, kar smo mnogi od nas navajeni videti v istem urejevalniku besedila Word. Excel je privzeta oblika za samodejno prepoznavanje podatkov. Vendar ne bodite presenečeni, da sistem včasih ob vnosu besedila ali številk pretvori podatke v lastno interpretacijo.
Na primer, lahko vnesete številčno zaporedje, ki sovpada s trenutnim datumom. Vsi formati celic v Excelu bodo samodejno pretvorjeni. Datum v zgornjem stanju se bo pojavil v prvi celici prve vrstice prvega stolpca. V spodnjem stolpcu se datum samodejno nastavi dan pozneje. Če je numerična vrednost nastavljena v formatu, so tu tudi njihovi triki. Znaki po zagonu morda ne bodo prikazani. Privzete vrednosti za preglednice Excel so naslednjecelo število Mantisa se prikaže samo, ko vnesete podatke za vejico. Hkrati se zaokroži. Tako z vnosom, na primer, vrednosti števila "pi" (314), uporabnik pri prikazu enega znaka po točki in nastavljenem zaokroževanju prikaže vrednost 31. Za prikaz vseh znakov boste morali nastaviti parametre separatorja njihovo število.


Zanimiv in drugačen pogled na formate celic v Excelu. Čas vnosa je lahko enak, kot če bi bil sinhroniziran z internetom. Vendar lahko te podatke uredite ročno.

Oblike celic v Excelu: kaj naj uporabim?

Tabele, ustvarjene v Excelu ali v drugih podobnih programih, večina programov te vrste ne podpira, lahko pa jih pretvorite tudi v podatkovne baze ali celo programske kode. To na nek način velja za skripte Visual Basic. Njihova platforma je vključena v glavni paket Microsoft Officea. Glede na to, da je v Excelu na splošno celičnih formatov, je treba vnesti več osnovnih vrst podatkov:
 • numerično;
 • test;
 • datum in čas;
 • eksponentno;
 • finančne in denarne;
 • delno;
 • odstotkov.
 • Obstaja tudi vrsta dodatnih formatov. Ampak, praviloma, če se uporabljajo, je zelo redka.

  Kako spremeniti parametre celic?

  Spreminjanje oblike celice se izvede z namestitvijo na celico pravokotnika. Označuje njegovo aktivno stanje s klicem kontekstnega menija z desnim klikom, kjer je izbrana ustrezna vrstica. Hkrati za vsako vrstoOblika, določite lahko dodatne pogoje. Na primer, prikazovanje določenega števila decimalnih mest, ločevanje, označevanje valute itd. V dodatnih oblikah lahko uporabite tudi nekaj zanimivih stvari: uvedbo poštne številke, telefonske številke ali celo telefonske številke, ki velja, na primer, za "1C Accounting" .
  Mimogrede, celični formati v Excelu "1S Računovodstvo" zaznavajo kot svoje, vendar v besedilni različici. Datoteke tudi ni treba izvoziti. Pravzaprav lahko same datoteke zlahka zaznavajo drugi programi, ki delajo z bazami podatkov (Access, zgrajen na način in podobo Excela). Poleg tega, če ustvarjena datoteka vsebuje povezave ali izvršljive skripte VB, se lahko kateri koli drugi program odpre in shrani v izvirni obliki.

  Dodatne nastavitve

  Nič manj zanimivo in nekaj dodatnih parametrov samega programa. Uporabite lahko številne nastavitve, ki vam pomagajo pri delu in vnosu podatkov. V glavnem vključujejo sledenje povezav z drugimi listi, ki so priloženi datotekam ali celo objektom. Slednji so ustvarjeni v drugih aplikacijah in imajo ustrezno obliko, ki ni "native" v Excelu.

  Komuniciranje s programskimi jeziki

  Poleg zgoraj omenjenega jezika Visual Basic lahko uporabite tudi druga sredstva. Na primer, celične oblike v okolju Excel Delphi lahko preprosto spremenite. Res je, včasih imajo ljudje, ki pišejo programe, ki temeljijo na tem jeziku, težave. Konec koncev, veliko za spremembo iste številkeZa uporabo vrstice »exRange.NumberFormat: = '0.0';". In taka varianta deluje samo, če je v celicah delni del števila nič. Ob prisotnosti drugih številk je format ostal tekstualen. Vendar ne gre za to zdaj. V tem primeru morate spremeniti ukaz ali uporabiti pravilno skladnjo.

  Namesto rezultata

  Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, so formati celic v Excelu zelo različni. Seveda, v enem kratkem opisu, da se upoštevajo vse razlik dela z vsako obliko je preprosto nemogoče. Poleg tega, če razmislite o ustvarjanju formul, izdelavi grafov, diagramov ali namestitvi nekaterih dodatnih izračunov, bo to trajalo veliko časa. Na splošno pa bo vsak uporabnik vstopne ravni, tudi s tako kratkimi informacijami, sposoben razumeti, kakšni formati so na splošno, kako jih spremeniti in prilagoditi njihovim potrebam. Začetek uporabe uporabnika bo sprva zelo problematičen. Vendar, če preučite vse osnove, potem ta naloga ne bo povzročala težav.

  Sorodne publikacije