Oblikovanje vmesnikov: koncepti, osnovna načela, značilnosti grafičnega vmesnika, stopnje, razvoj in strokovni nasveti.

V sodobnem svetu bi morali biti vsi razvojni objekti, tudi najbolj zapleteni in nerazumljivi, organizirani in predstavljeni v dobri obliki. Predvsem za to pri razvoju vseh programov je faza oblikovanja vmesnikov. To je storjeno tako, da ima vsaka oseba določen program, ki je povišan v dostopni in lepi obliki. To je na temo oblikovanja vmesnikov ta članek. Poskusimo razumeti bistvo tega vprašanja.

Kaj je načrtovanje vmesnikov

Torej, kaj je načrt? To je določen proces, s katerim se "okostje" programa, kode in drugega zgradi in organizira. Brez oblikovanja vmesnika običajno ne more biti nobenega Z. Za vsako stran, programsko opremo, sisteme itd. Razviti je treba vmesnike.


Nekateri ljudje mislijo, da bodo sedli, sami bodo prišli do vsega - in pripravljeni so. V bistvu, vse se izkaže, ni tako preprosto. Ni čudno, da je oblikovanje ločena veja dejavnosti, skupaj z inženirskimi poklici. Osebe z visokošolsko izobrazbo na tem področju se morajo ukvarjati z oblikovanjem. In samo, če zaupate svojo kodo taki osebi, potem je FOR za vas na višini in jo bodo sprejeli uporabniki.

Kdo mora načrtovati

Nekateri ljudje mislijo, da je za projekt potrebna samo glavna stran (če je to spletno mesto) ali nekateri deli programa, ostalo pa se bo pojavilo. To je napačna sodba. Celoten projekt je treba predvideti, kot je potrebnodobite sistem, v katerem je vse zelo logično povezano. Za kakšne namene želite ustvariti tako logično verigo? To je lahko:


 • Velik projekt. Če boste naredili odlično spletno stran, potem morate oblikovati uporabniški vmesnik. Tak projekt je lahko na primer spletna trgovina, spletna banka ali celo socialna mreža.
 • Komercialna spletna stran ali programska oprema. Kot lahko vidite iz naslova, je za ta projekt potrebno samo interakcijo z uporabniki tega objekta. Ampak, da bi jih lahko uporabili za namen, potrebujete lep vmesnik in dobro premišljeno arhitekturo mesta ali programske opreme. Če je obiskovalec neprimeren za predlagani projekt, ga ne bo uporabil, zato bo lastnik projekta lastnik, ki ga nihče ne potrebuje.
 • Drugo dihanje. Sodobna hitrost življenja je zelo visoka, zato se z isto hitrostjo spreminjajo tudi trendi v modi. Pojavljajo se novi "čipi", inovacije in na splošno se spreminja tudi razumevanje lepote. Zato vsi veliki projekti pogosto spremenijo svoj vmesnik za udobje uporabnika. Vsaj enkrat na leto morate posodobiti videz vašega spletnega mesta ali CA.
 • V glavnem zasnovani vmesniki za:
 • mesta;
 • mobilne aplikacije;
 • namizni računalniki;
 • različni.
 • Metodologija in primeri

  Metodologija je torej korak za korakom:
 • pridobivanje podatkov od stranke. Na začetku naj analitik zbere vse uporabniške podatke. Seveda mora poznati vse osnove oblikovanjavmesniki Oblikovalec mora poznati namen naročnika, obseg projekta, omejitve tehničnega dela. Vse te zahteve so portret uporabnika. Na primer, razvija se poslovna stran. Opis osebe: poslovna ženska, visokošolsko izobraževanje, menedžerski položaj, malo prostega časa, vidi svoj razvoj v stroki, oblačila kupuje samo zaradi potrebe po čezmorskih ali dragih trgovinah. To je le kratek primer. Toda tako se začne razumevanje oblikovalčevega področja uporabe.
 • Sistemske zahteve. Na podlagi načina osebe analitik zgradi tabelo konverzije. Vsaka naloga mora biti razdeljena na korake, nato pa jasno in vsestransko opisati vsako dejanje in namen. Ta stopnja je potrebna, da bi prevedli vse zahteve za algoritemski jezik in ne zamudili nobene podrobnosti. Če preskočite ta korak, potem na zadnji stopnji oblikovanja se izkaže, da je povezava med zahtevami in vmesnikom zelo majhna.
 • Oblikovanje bloka prihodnjega projekta. Na podlagi diagrama oblikovalec nariše vmesnik prihodnjega mesta. To je faza, na kateri lahko vidite, kako bo izgledalo spletno mesto, kje bo locirano, kateri bloki in objekti navigacije bodo prisotni. Vse je narejeno shematično, vendar je zelo jasno. Po tem projektant pošlje shemo stranki, da se dogovori o projektu in se dogovori o končnem poteku projekta.
 • Neposredno oblikovanje. To je faza, na kateri strokovnjak podrobno posname vsako podrobnost svojega projekta. Najpogosteje oblikovalec naredi vmesnikinteraktivno, tako da ga lahko preverite za preprosto uporabo. Na koncu tega koraka bo stranka dobila sliko, na kateri bo prikazano spletno mesto.
 • Datumi oblikovanja

  Datumi oblikovanja se razlikujejo glede na obseg projekta. Povprečni projekt lahko traja od 10 do 30 dni.
  Seveda je veliko odvisno od profesionalnega oblikovalca. Eden bo naredil v 15 dneh, drugi v mesecu. To je treba upoštevati tudi.

  Stroški

  Stroški dela so odvisni od časa, količine informacij in usposobljenosti strokovnjaka. Bolje in bolj izkušeno je, dražje je. Najdražji je glavni zaslon; za njega lahko zahtevate od 50.000 rubljev. Vsak naslednji zaslon bo pol cenejši. Poleg tega se vsaka ikona in napis ovrednotita ločeno. Na primer, barvne ikone bodo stale od 4000 rubljev, črne in bele - 3000. Stroški se lahko povečajo zaradi združljivosti z operacijskim sistemom. Za WINDOWS - cenejši, za iOS in Android - dražji. Ta cena je določena s potrebo po podrobnejši risbi na mobilnih aplikacijah.

  Alan Cooper na vmesniku

  Z idejo o osnovah oblikovanja vmesnikov je Cooper izdelal leta 1995. Njegova ideja je bila sprva priznana kot revolucionarna, zdaj pa imajo ljudje tako veliko metodologijo. Izrazil je svoje misli v svoji knjigi "O vmesniku: osnove oblikovanja interakcije". To knjigo lahko imenujemo končana. Vsebuje pa vsa načela dela v disciplini oblikovanja. To literaturo lahko imenujemo posebno, ker je v njejpraktično ni "vode", zbirajo pa se najboljše predloge in osnove oblikovanja vmesnikov. Knjiga je bila urejena in dopolnjena z novostmi, kot so oblikovanje spletnih izdelkov, mobilnih aplikacij in še več.

  Rezultati. Kaj storiti na izhodu?

  Recimo, da je strokovnjak pripravil vse delo, ki mu je bilo zagotovljeno. Kaj storiti naslednje?
 • Najprej morate najti programerja, medtem ko še vedno delate kot analitik.
 • V četrti fazi oblikovanja bi morali povezati oblikovalca, ki bo sodeloval z oblikovalcem in programerjem. On je iz slike, ki bo vse ideje prenesel v resnično platformo.
 • Izvesti vmesni preskus.
 • ​​Vsi elementi so primerni za oblikovanje programskega vmesnika.

  Sorodne publikacije