AMD Athlon II X2260: klasifikacija, specifikacije, nasveti za izbiro, navodila za uporabo, povratne informacije lastnika

Mikroprocesor AMD Athlon II X2260 do leta 2011 standardov je zagotovil precej visoko raven zmogljivosti in celo omogočil ustvarjanje računalnikov za igre na srednji ravni. To je pregled tehničnih specifikacij tega polprevodniškega čipa in bo namenjen temu materialu. Podani bodo tudi rezultati testov in overclocking. Poleg tega bomo upoštevali možnost odklepanja računalniških jeder na tem silicijevem kristalu.

Pozicioniranje

Kot smo že omenili, so bili mikroprocesorji srednjega razreda upoštevani v času izdaje AMD Athlon II X2260. Pregled AMD-jeve računalniške platforme AM3, v okviru katere je bila izdana ta CPU, kaže na njeno podobno pozicioniranje. Najpomembnejši so bili čipi Phenom II, ki so na začetku imeli višje hitrosti, več računalniških modulov in tristopenjski predpomnilnik. Kar zadeva zmogljivost, bi lahko takšne CPE enakovredno tekmovale s prvo generacijo mikroprocesorjev Intel Core i3 in Core i5.


Athlon II se je nahajal na spodnji liniji modela. V njej je lahko število jeder 2 3 in 4. Tudi hitrost ur se je zmanjšala in ni bilo tretje ravni predpomnilnika. Posledično se je zmanjšala tudi zmogljivost in stroški mikroprocesorja. Takšni čipi se optimalno uporabljajo v osebnih računalnikih srednjega razreda. Poleg tega je treba upoštevati njihovo energetsko učinkovitost. No, najbolj cenovno procesorske naprave so bileRaztopina Septrona. Nizke hitrosti in samo en ali dva računalniška bloka jim omogočajo, da se uporabljajo samo na najbolj proračunskih računalnikih. Podobni mikroprocesorji bi lahko rešili le najpreprostejše naloge. Toda njihova cena je bila primerna.


Dokončanje

AMD procesor Athlon II X2260 je imel dve možnosti za dostavo. Ena izmed njih se je imenovala Trail. Njegov proizvajalec je vključil mikroprocesor v transportno plastično škatlo, potrdilo, garancijsko kartico in logotip nalepke za sprednjo ploščo sistemske enote. Pogosto so ta procesor v tem kompletu kupili računalniški navdušenci, ki so kupili ločen napredni hladilni sistem in razpustili računalnik. Drugi je bil imenovan Box. V tem primeru je bil seznam dobav dopolnjen s kartonsko škatlo, hladilnikom z blagovno znamko in termoplastično cevjo. V tej obliki so ta čip najpogosteje kupovali navadni uporabniki, ki niso načrtovali overclock računalniškega sistema.

Vrste vtičnic. Število računalniških enot in njihove specifikacije

Na AMD Athlon II X2260 lahko namestite precej veliko število priključkov procesorjev. Značilnosti tega čipa kažejo, da je glavna vtičnica za to AM3. Za njega je bil razvit ta mikroprocesor. Toda izdelki AMD imajo visoko stopnjo združljivosti. Zato je mogoče to CPU namestiti tudi na vtičnico AM2 +, AM3 +. Kodno ime računalniških modulov v tem čipu je Regor. Na polprevodniškem mikroprocesorskem substratu sta dve fizični jedri. Vsak od njih deluje na frekvenci 3200 MHz.

Pomnilnik RAM. Predpomnilnik

Združljiv z dvema vrstama RAM-a je AMD Athlon II X2260. Ena izmed njih je DDR2, druga pa DDR3. In bolje je uporabiti drugo. Največja količina RAM-a za ta mikroprocesor je omejena na 16 GB, prav tako pa je treba omeniti, da ima polprevodniški kristal CPU zastarele trenutne razporeditve. Vsebuje samo računalniška jedra. Toda integrirana grafična kartica in RAM krmilnik sta del čipov. Ta okoliščina znatno zmanjša zmogljivost računalnika. Sam krmilnik RAM je dvokanalni. Predpomnilniški pomnilnik procesorske naprave vsebuje le dve ravni. Prvi lahko sprejme 256 kilobajtov podatkov in informacij, drugi pa 2 megabajta.

Tehnološke značilnosti. Termični paket

Polprevodniški kristal tega mikroprocesorja je bil izdelan s toleranco 45 nm. Do leta 2011 je bila to napredna tehnologija. Zdaj je zastarela. Tranzistorski elementi v tem primeru so bili izdelani z uporabo tehnologije SOI, ki jo dešifrira Silicon On-Insulator. V ruskem jeziku ta stavek zveni kot "silicij na dielektriku". Toplotni paket te CPE je 65 W, maksimalna delovna temperatura mikroprocesorja pa je 74 ° C. To je dokaj energetsko učinkovita rešitev. V nominalnem načinu je temperatura mikroprocesorja 50 - 55 ° C. Po pospešku se njena vrednost dvigne na 60 - 65 ° C. To pomeni, da se vrednost v sili doseže samo v primeru okvare hladilnega sistema. V tem primeru delujeposeben zaščitni sistem čipa in osebnega računalnika je preprosto izključen.

Odklepanje jeder

Kot smo že omenili, sta na silicijevem substratu AMD Athlon II X2260 le dva računalniška bloka. Odklepanje jeder v tem primeru ni mogoče, ker deaktivacijski moduli v tem čipu ne obstajajo. To pomeni, da zaradi takšnih manipulacij ne gredo ven za povečanje produktivnosti PC. Deaktivirani moduli so na voljo v CPU Athlon II X2 seriji 21X in 22X. In dva sta. To pomeni, da se lahko takšen mikroprocesor s srečnim naključjem spremeni v štiričlansko jedro. V tej seriji lahko uporabite tudi tri jedrske čipe, da odklenete module. Preoblikujejo se lahko tudi v štiri-jedrne procesorje.

Konfiguracija testnega stojala

Kot nasprotniki junaka tega pregleda bomo izbrali mikroprocesorje Athlon X2 II 265 od AMD, Pentium in Pentium E6600 E6500. Vsi prej navedeni čipi se nanašajo na eno cenovno kategorijo in zagotavljajo približno enako raven učinkovitosti. Testna naprava je vključevala naslednje računalniške komponente:
 • Matična plošča procesorjev AMD je temeljila na množici sistemske logike 790FX (socket AM2 +) in Intel - P45 (vtičnica 775).
 • Pomnilnik DDR2 ima dva modula 1 GB z nazivno frekvenco 1200 MHz.
 • GeForce 9800 grafična kartica z enim gigabajtom pomnilnika GDDR3.
 • Izboljšan hladilnik Noctua NH-U12P.
 • Trdi disk Seagate 500 GB z vmesnikom SATA.
 • Seasonic napajalna enota z 650W z izboljšano napetostno stabilizacijo in premerom hladilnega hladilnika80mm
 • Opozoriti je treba, da je AMD-ov procesorski čipov zastarel. Produktivnost za 5 - 12 odstotkov te računalniške platforme je torej mogoče povečati z namestitvijo bolj "sveže" matične plošče, ki temelji na AM3 + in bolj hitrem pomnilniku.

  Rezultati sintetičnih paketov

  V testnem pripomočku PC Mark 05 so predhodno prikazani modeli mikroprocesorjev dosegli naslednje rezultate:
 • Athlon X2iI 265 - 7910.
 • Pentium E6600 - 7744. 35]
 • Athlon X2II 260 - 7671.
 • Pentium E6500 - 7409.
 • Prvi trije modeli CPE kažejo približno enake rezultate. Athlon X2II 265 čip zagotavlja večjo zmogljivost zaradi povečane hitrosti. Toda Pentium E6500 je majhen, vendar slabši od drugih mikroprocesorjev. V arhivu WinRAR se stanje spremeni takole:
 • Athlon X2II 265 - 1358.
 • Athlon X2II 260 - 1333.
 • Pentium E6600 - 1124.
 • Pentium E6500 - 1108 Intelovi čipi so za to nalogo slabo optimizirani, zaradi česar je njihova učinkovitost v tem primeru nižja. Ampak CPU AMD kaže praktično enake rezultate. Nekoliko višji rezultat kaže čip z indeksom 265, ker ima višjo vrednost urne hitrosti.

  Produktivnost iger. Število sličic na sekundo

  Najprej je treba opozoriti, da AMD Athlon II X2260 ne omogoča zagona sodobnih aplikacij in iger, ki zahtevajo veliko virov. Toda z zastarelo programsko opremo lahko deluje. V igri Far Cry 2 so bili doseženi naslednji rezultati:
 • Athlon X2iI 265-58.
 • Athlon X2II 260-56.
 • Pentium E6600 - 52.
 • ​​
 • Pentium E6500 - 50.
 • Majhna prednost v tem primeru je procesor AMD, vendar je število okvirjev dovolj za udobno igro. Race Driver je dobil naslednje rezultate:
 • Athlon X2iI 265 - 70.
 • Athlon X2iI 260 - 70.
 • Pentium E6600 - 64.
 • Pentium E6500 - 63.
 • Junak tega pregleda je blizu dražjega modela, vendar je prej izjema kot pravilo. Čipi "Intel" prav tako zaostajajo. Hkrati pa vsi mikroprocesorji kažejo zadostno zmogljivost in število sličic v sekundi je bistveno višje od minimalno dovoljenega 30.

  Pospeševanje CPE. Zahteve za PC

  Odličen potencial pospeševanja se lahko pohvali s čipom Dualcore AMD Athlon II X2260. Njegova osnovna frekvenca je 32 GHz. In to je fiksna vrednost v nominalnem načinu. Zaradi povečanja frekvence sistemskega vodila z 200 MHz na 235 MHz je mogoče doseči že 37-38 GHz. To bo povečalo zmogljivost računalnika za 15%. Pred overclockingom mora biti sistemska enota opremljena z visokokakovostnim napajalnikom, napredno sistemsko komoro in hitrim delovnim pomnilnikom. Če ti pogoji ne uspejo, lahko računalnik med postopkom overclockinga ne uspe.

  Pomembnost računalniške platforme

  Trenutno je zastareli model mikroprocesorja seveda AMD Athlon II X2260. AM3 kot glavna vtičnica že dolgo ni bil uporabljen. Nič ni čudnega. Ta procesorski priključek je bil predstavljen leta 2011. Od takrat je prišlo do dveh posodobitev tako za polprevodniške čipe kot za matične plošče z AMD. V prvem primeru je AM3 + zamenjal AM3, ki je bil popolnoma združljiv. Potem pa naprejV začetku leta 2017 je bila predstavljena platforma AM4. Prav v trenutku, ko je to pomembno. Ta mikroprocesor po trenutnih standardih ima nizko stopnjo učinkovitosti. Zato je smiselno uporabiti le za realizacijo najenostavnejših izračunov. Vendar se aplikacije, ki zahtevajo veliko virov na tej strojni opremi, ne zaženejo.

  Stroški

  V novi državi je zelo težko kupiti procesor AMD Athlon II X2260. V tej obliki je mogoče najti le na kitajskih platformah za trgovanje. Njegov približen strošek v tem primeru - 700 rubljev. V isti obliki, lahko ta čip kupite za 400 - 500 rubljev. Bolje je kupiti CPU v novi državi.

  Prednosti in slabosti CPU

  Mikroprocesor AMD Athlon TM II X2260 2011 je bil popolnoma primeren za pripravo osebnega računalnika srednjega razreda. Takrat je bila programska oprema, ki bi lahko aktivirala več kot 2 jedra, izjemno redka. Tudi vrednost teh vrednostnih papirjev je bila precej demokratična. V tem primeru je razpoložljivost predpomnilnika tretje stopnje neznatno povečala produktivnost računalnika. Zato je tak čip odličen za izdelavo sistemskih blokov srednjega razreda in to so lastniki, opisani v pregledih. Res ni imel nobenih slabosti, ampak veliko prednosti. Zato je bila ta družina procesorjev v letu 2011 zelo zahtevna za računalniške strokovnjake.

  Zaključek

  Leta 2011 je bil AMD Athlon II X2260 odličen procesor srednjega razreda. Zdaj je njegovo glavno področje uporabe poceni pisarniški računalniki z nizkoravni učinkovitosti. Ni več primerno obravnavati kompleksnejšo kodo. Zato je nakup takšnega mikroprocesorja za pripravo proračuna povsem izvedljiv. Odličen je za pisarniško uporabo.

  Sorodne publikacije