Procesor AMD Athlon II X2240: značilnosti, primerjave z analogi in pregledi

Čeprav celotna IT industrija počasi, a upravičeno prehaja v vzporedno računalništvo in večnitnost, imajo dvojedrni procesorji še vedno veliko prednost pred tremi ali štirimi jedri. To je posledica več razlogov. So poceni, energetsko učinkoviti in imajo tudi dovolj moči za vsakodnevno računalništvo, igre, delo, itd. AMD in Intel svoje marketinške vojne vodita v vrhunskih modelih Phenom II in Core i5 /i7 zaradi zmage na nižjih segmentih. To je kot Formula 1 - ni boljšega oglaševanja družinskih avtomobilov kot zmaga na dirki. Če ima proizvajalec en izdelek, ki presega vse ostale, potem je lažje prepričati ljudi, da drugi delajo z enakim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Nova blagovna znamka Athlon II je zelo pomembna za AMD in njene 4-jedrne različice so se izkazale za dobre. Modeli s 3 podprocesorji prav tako niso upočasnili in postali še ena zmaga proizvajalca v tem segmentu. Isti članek je namenjen dual-core AMD Athlon II X2240 začetni CPU (z izjemo e-modifikacije), ki je zelo privlačen za majhna podjetja in nezahtevne uporabnike.

AMD Athlon II X2240 je na voljo v maloprodajnem paketu, ki vsebuje kratek priročnik za namestitev, logotip, certificiran aluminijasti radiator in seveda tudi sam procesor. Proizvajalec ponuja 3-letno garancijo na vse svoje čipe, ki se prodajajo za prodajo, vključno s to.

Deneb, Propus, Regor

Ravnila procesorjev temeljijo na enem od trehOsnovna zasnova AMD. Deneb - quad jedro. Izvaja se na vseh modelih Phenom II z nekaj variacijami v številu podprocesorjev in velikosti predpomnilnika L3. Drugi je Propus. To je enako kot prejšnji, vendar brez predpomnilnika L3. Najcenejša, majhna in enostavna je Regorova zasnova z dvema jederoma, izvedena v vseh spremembah Athlon II X2 in osnovnih sempron čipov. Vse tri različice temeljijo na isti arhitekturi K10.5. Edina prava razlika med njimi je velikost predpomnilnika L2 in L3. V Denebu je volumen L2 512 kB /jedro in velik 6-MB buffer L3. Za cenejše in počasnejše naprave so nekatera jedra in predpomnilnik L3 prekinjena. Čipi Callisto /Heka so na trgu v obliki modelov Phenom II Х2 Х3 ali X4800.

Ista zgodba s Propusom. Je osnova za Athlon II X4 žetone. Ima tudi 512 KB L2, vendar nima L3. To AMD-ju omogoča izdelavo majhnih, energetsko učinkovitih in poceni čipov, in če je katera od jeder okvarjena, se lahko izključi in proda še cenejši Athlon II X3 (Rana). Regor sledi isti filozofiji, vendar ima 2 logična podprocesorja in 1 MB L2 na vsakem od njih. Manjka L3 buffer. Za Regor je AMD fizično odstranil Propus 2 jedra. Nastalo kristalno območje je bilo tako majhno, da je proizvajalec lahko naredil nekaj izboljšav, hkrati pa je ohranil majhne velikosti. Dva predpomnilnika L2 sta se podvojila na 1 MB. To nekoliko odstrani učinke znižanja zmogljivosti po odstranitvi pomnilnika L3. V primerjavi z L3, blažilnik L2 deluje na višji frekvenci, zahteva manj ciklov in ima več pasovne širine.

Pregled procesorja

Na splošnoObmočje kristalov je 117 mm2. To je večji od Intel Core2 Duo, vendar je njegova velikost precej blizu. AMD Athlon II X2240 procesor deluje pri 28 GHz pri 1425 V in ima toplotno moč 65 W. To pomeni konkurenčno razmerje med ceno in zmogljivostjo v primerjavi s čipi Pentium, nizko odvajanje toplote in velik potencial za overclocking.
Proizvajalec prodaja procesor AMD Athlon II X2240 za 60 USD in je poštena vrednost. Intelove ponudbe v tem cenovnem razredu (Celeron E1600 in Pentium E5x00) z njim ne morejo tekmovati. Glede na prilagodljivost procesorjev podpore AM2 + /AM3 in DDR2 /DDR3 za SSE3 SSE4A, SSE2 MMX, cool'n'quiet, izboljšano 3DNow!, AMD64 NX bit in AMD-V tehnologijo, postane jasno, da Intel potrebuje nekaj novih v nižjih tržnih segmentih. Verjetno je najpomembnejša značilnost modela virtualizacijska tehnologija, ki jo Intel podpira samo v višjih procesorjih Core 2 Duo in Quad. Majhnim podjetjem bo ta funkcija všeč samo 60 evrov. Linijski krmilnik Athlon II X2 podpira DDR21066 MHz in DDR31066 MHz, za razliko od drugih Athlon X3 in X4 združljivih modifikacij DDR31333 MHz. Toda to ni težava, saj je možno, da RAM deluje na frekvencah do 1600 MHz. Procesor je nameščen na vtičnici AM3 ali na platformi AM2 +, kar omogoča uporabnikom, da naredijo poceni nadgradnjo, če želijo še naprej uporabljati matično ploščo AM2 /AM2 + in pomnilnik.

Overclocking je možen samo s povečanjem frekvence HT Link, ker je faktor zaklenjen do 14x in se lahko zmanjša. Jasno je, da se AMD osredotoča na nezahtevne in proračunske uporabnike. Modelponuja vse, kar je potrebno od srednjega procesorja: nizka poraba energije, nizka toplota, dobra zmogljivost, tehnološka podpora in kar je najpomembnejše, nizka cena. Razvijalci HTPC bodo kmalu raje imeli energetsko učinkovito e-modifikacijo Athlon II X2 ali X3 linije. Normalna izvedba prihaja z višjo napetostjo, kar vodi do večje porabe energije, ogrevanja in hrupa hladilnika.
Značilnosti AMD Athlon II X2240:
 • Število jeder: 2;
 • kodno ime: Regor;
 • vtičnica: AM2 + /AM3;
 • frekvenca 2800 MHz;
 • predpomnilnik L2: 1 MB /jedro;
 • predpomnilnik L3: ne;
 • postopek: 45 nm;
 • površina kristala: 117 mm 2;
 • Projektirana toplotna moč: 65 W.

  Testiranje: Everest Ultimate

  Everest je odličen za hitro diagnostiko računalniških komponent, za testiranje osnovne sintetične zmogljivosti procesorja, pa tudi za pomnilniško pasovno širino in zakasnitev. Rezultati kažejo, da odsotnost predpomnilnika L3 v procesorju AMD Athlon TM II X2240 dejansko povečuje pasovno širino in povečuje latenco, saj podatki ne smejo iti skozi velik predpomnilnik L3 pred dostopom do sistemskega pomnilnika. Seveda ti rezultati ne odražajo uspešnosti dejanskih aplikacij. Hitrost branja je bila 8941 MB /s, pisanje - 7197 MB /s, kopiranje - 10538 MB /s, latenca - 476 ns. Ustrezne vrednosti za Phenom II H2550 ВЕ znašajo 8560 MB /s, 6686 MB /s, 10767 MB /s in 505 ns.

  Sintetični preskusi

  Preizkušen je dobro znan in široko uporabljen sintetični preskus 3D Mark Vantage.Značilnosti PC iger. Po drugi strani pa PC Mark Vantage testira druge vidike delovanja procesorja, kot so kodiranje video posnetkov, večpredstavnostne funkcije, osnovne igralne zmogljivosti in pisarniško delo. AMD Athlon II X2240 prikazuje pričakovano zmogljivost. V 3D Marku je vezan na svojega glavnega konkurenta, Pentium E5200, čeprav ni daleč od Core2 Duo E8200. Procesor je pri testiranju segmentov rahlo odmaknjen od E5200 v računalniku. Dobra novica je, da v primerjavi s Phenom II X2 z enako hitrostjo ni bistvenega časa, kar pomeni, da ima procesor AMD Athlon TM II X2240 podobno zmogljivost na uri. 3D Mark Vantage daje procesorju 4217 točk in Phenom II H2550 BE-4512.

  Grafika

  Adobe Photoshop je orodje, ki je bistveno za vse fotografe in grafične oblikovalce, da ustvarijo čudež s slabo posnetimi fotografijami. Preverjanje osnovne procesorske zmogljivosti v Adobe Photoshop CS4 z majhnim uporabnikom je vzelo 29 c iz te CPU v primerjavi s 281 Phenom II X228 GHz.

  Cinebench R10

  Orodja za 3D upodabljanje, ki se uporabljajo za testiranje zmogljivosti procesorja, kot so mešalnik Cinebench R10 in POV-Ray, simulirajo delo v realnem času z vgrajenimi testnimi scenariji. 3D upodabljanje je že dolgo prevladujoče mesto za Intel, vendar AMD še naprej napreduje s svojimi novimi modeli in ni tako zaostal. S testom je procesor upravljal 179 sekund.

  Stiskanje datotek

  7Zip je brezplačno orodje za arhiviranje in močna alternativa priljubljenemu programu WinRAR. Uporabniki so preizkusili procesor,z uporabo obeh aplikacij za testiranje njegove učinkovitosti z večnitnim aktiviranjem z rezultati 5393 MIPS in 1276KB /s. Ena od možnosti za preverjanje veljavnosti je merjenje časa, potrebnega za stiskanje 700 MB slikovne datoteke. Rezultati kažejo, da podpora za večnitnost v tem primeru ne deluje tako dobro kot v prejšnjih testih. Zdi se, da procesorji AMD radi delajo z arhivi in ​​prikazujejo dostojne ravni delovanja. Athlon II X2240 je veliko boljši od Pentium E5200 in je blizu Core 2 Duo E8200.

  Igre

  Čeprav je Athlon II X2 proračunski procesor, ga lahko imenujemo tudi proračunski CPU. V primerjavi z AMD Phenom II X2 z enako frekvenco, vendar z 512KB L2 predpomnilnika na jedru in velikim 6-MB C3 L2 predpomnilnikom, učinkovitost tega čipa ni tako nizka. Padec zmogljivosti je v povprečju le 3-5 do /s, kar pomeni, da ni slabši od dražjega Phenom II X2. Poleg tega, glede na uporabniške ocene, testiranje pokaže pomembno prednost pred Pentiumom E5200, ki stane nekaj dolarjev več, in Celeron E1600 preprosto ni primeren za igre. Procesor, ki ga podpira HD4890 Far Cray 2 grafična kartica, doseže 85 k /s pri ločljivosti 1024 x 768 in 75 dpi na 1920 x 1200. Resident Evil 5 gre pri hitrosti 100 k /s pri 768r in 83 k /s pri 1200r . GTR Evolution pri 1024x768 prikazuje rezultat pri 70 dpi na 67 dpi.
  Poraba energije
  AMD Athlon II X2240 AM3 je uspel zmanjšati porabo energije za 20 W do 196 W, kar je dobro, vendar ne dovolj. Kot kažejo nizki napetostni grafi, obstaja veliko možnosti za izboljšanje. C 'Q opravlja svoje deloNi slabo, zmanjšanje obremenitve za 12 W na 149 W. Testiranje zmogljivosti sistema je pokazalo, da lahko podpira stabilno delovanje pri frekvenci 280 GHz z napetostjo jedra 11, medtem ko je njegova nominalna vrednost 1425 čl. Jasno je, da mora AMD povečati svoj potencial zaradi stabilnosti, vendar se zdi, da je 1425 prevelik. Pri tem ima pomembno vlogo blagovna znamka, tako da lahko ločite med 45-vatnimi energetsko učinkovitimi 45-vatnimi napravami in konvencionalnimi 65 vati. Z nekaj preprostimi nastavitvami BIOS-a in testiranjem stabilnosti lahko ustvarite svoj ekonomski model. Glede na povratne informacije uporabnikov je uspelo zmanjšati porabo energije AMD Athlon TM II X2240 za 30 W, 196 do 166 W pod obremenitvijo.

  Temperatura segrevanja

  Na žalost, po mnenju uporabnikov, model, ki ga proučujemo, podobno kot mnogi drugi procesorji AMD daje napačne odčitke. V stanju pripravljenosti odda vrednost pod sobno temperaturo, kar je dovolj, da rezultate zavrnete kot neveljavne.

  Overclocking

  AMD Athlon II X224028 GHz je na voljo z največjim zaklenjenim faktorjem frekvence, tako da lahko procesor samo povečate tako, da povečate vrednost HT Link. Proizvajalec je rešil težave s stabilnostjo, ki so se pokazale s povečanjem HT v prvi generaciji Phenomovih čipov. Zaradi tega je model dosegel taktno hitrost 3780 MHz s faktorjem x14 HT Link 270 MHz in napetostjo 151 V. Nadaljnje povečanje slednjih z najboljšim hlajenjem in nekaj dodatnih nastavitev lahko preseže 4 GHz. Ker overclockingopraviti preko HT Link, frekvenca pomnilnika in Northbridge pa se povečujeta na 1440 MHz oziroma 2160 MHz.

  Prednosti in slabosti

  Po ocenah uporabnikov so pozitivne lastnosti procesorja dobre zmogljivosti za proračunsko dvojezično CPU, združljivost z AM2 /DDR2 podpira enake tehnologije kot AMD Phenom, odlično ceno in možnost overclock in upočasnitev . Slabosti naprave so velika poraba energije in previsoka nazivna napetost.

  Zaključek

  Druga pomanjkljivost AMD Athlon II X2240 je, da bo dodatno jedro stalo 15 $, če kupite X3425. Zmožnost obvladovanja več niti pomeni izboljšanje učinkovitosti v prihodnosti, saj se število aplikacij, ki podpirajo več kot dve jedri, stalno povečuje. Ampak še vedno obstajajo uporabniki, ki potrebujejo poceni, učinkovito CPU, in Dualcore AMD Athlon II X2240 lahko tudi odlična možnost za njih. V igrah lahko CPU preseže X3 ali celo X4 zaradi večjega predpomnilnika L2. V modelu ni resnih pomanjkljivosti. Čip dela to, kar bi moral. Svoje delo opravlja zelo dobro, poceni in učinkovito. Če uporabljate poceni matično ploščo AMD 785G s pomnilnikom SidePort, lahko dobite odlično mini platformo za domači kino ali celo majhno prenosno igralno konzolo za lokalna omrežja. Glede na združljivost AMD Athlon II X22402800 MHz z AM2 + in DDR2 RAM, ta majhen čip začne izgledati zelo vsestransko in prilagodljivo. Ne pozabite na zelo dober overclocking in potencial za zmanjšanje napetosti. Tako, po ceni 60 $ vrednopomislite na poceni posodobitev sistema HTPC ali majhne igralne platforme.
 • Sorodne publikacije