Virtualno gostovanje: kaj je to, vrste, razlike od namenskega strežnika

V zadnjem času se celo običajni uporabniki interneta soočajo s takšnimi izrazi, kot je "virtualno gostovanje". Kaj je to v bistvu, malo ljudi predstavlja, da ne omenjam ustvarjanja in vzdrževanja. Medtem, tukaj ni nič posebnega. V nadaljevanju so predstavljeni osnovni pojmi in nekateri dodatni vidiki, ki jim je treba posvetiti pozornost.

Virtualno gostovanje: splošni koncept

Pravzaprav je mogoče, da je jasno, da je lahko vsaka vrsta gostovanja opisana v najenostavnejšem primeru. Recimo, da je uporabnik ustvaril lastno spletno stran. Ampak morate narediti dostopno za obiskovalce na internetu (in zakaj ga potem sploh ustvariti?).
Dajanje končane strani na določen vir (strežnik) - in to je isti virtualni gostovanje. Grobo rečeno, uporabnik, ki uporablja storitve, ki predstavljajo določeno količino prostora na disku, preprosto objavi svojo stran na strežniku, ki pripada podjetju ali zasebniku. Vendar pa so tukaj njihove omejitve in za njih se bomo ustavili ločeno.

Glavne vrste gostovanja

Do sedaj, če govorimo o vrstah virtualnega gostovanja, ni veliko različic. Izvajanje praviloma temelji na dveh vrstah sistemov:
 • podobno Unixu (vključno z Linuxom);
 • Orodje Windows.
 • V vsakem primeru pa virtualni strežnik nudi gostovanje na podlagi spletnih strežnikov in strežnikov baz podatkov (to je vse, kar je potrebno za normalno delovanje spletnega mesta).uporabnik)
  Za sisteme UNIX se uporabljajo predvsem spletni strežniki Apache in Nginx, kot so baze podatkov MySQL in PostgreSQL, ki uporabljajo PHP, Perl in druge programske jezike, s podporo za SSH (za platformo za upravljanje Apache spletnega strežnika). se izvede z uporabo datoteke .htaccess).
  Windows platforme so najpogosteje uporabljene strežniške rešitve, ki temeljijo na Windows Server 20032008 R2 in 2012 (različica 2003 se postopoma umika s trga). Glavni spletni strežniki so vse različice in modifikacije ASP.NET in IIS, uporabljene baze podatkov pa so podobne platformam UNIX.

  Upravljanje poteka preko datoteke web.config. Kot kaže praksa, je virtualno gostovanje spletnih mest na platformah Windows dražje v tarifnih pogojih. To je posledica dejstva, da so za opravljanje takšnih storitev upravičena le podjetja s posebno licenco SPLA. Res je, da obstajajo pluse v tem trenutku: če je tak sporazum (licenca) na voljo, ste lahko popolnoma prepričani, da se uradni operacijski sistemi in sorodna programska oprema uporabljajo za gostovanje gostovanja.

  Prednosti, slabosti in omejitve

  Če se dotaknete prednosti in slabosti imenovanega sistema, potem je navidezno gostovanje bolj zaželeno za posameznike, saj so poceni in enostavni za nastavitev (storitev ali podjetje, ki ga zagotavlja, je ključ do samega sebe) . Poleg tega lahko uporabnik pri uporabi storitev izbere potreben tarifni načrt, ki najbolj ustreza njegovim potrebam. Vendar pa lahko med pomanjkljivostmi določite omejitvedodeljen strežniškemu (diskovnemu) prostoru, pomanjkanje zmožnosti namestitve lastne programske opreme in porazdelitev obremenitve na vire strežnikov samih med vsemi uporabniki.
  Druga točka je, da je gostovanje v večini primerov namenjeno relativno majhni prisotnosti (ne več kot tisoč zahtevkov na dan). Pri prekoračitvi omejitve se lahko zadetki obravnavajo tudi kot poskusi izvajanja DDoS napadov.

  Storitve navideznega gostovanja

  Kar zadeva razstavljene storitve, je običajno na voljo standardiziran seznam, ki vključuje med 1500 MB in 10 GB razpoložljivega prostora na disku, ki dodeljuje omejitev prometa, omejeno število imen domen (poddomene), nabiralnike in povežite podatkovne baze. Ne glede na to, navadni uporabniki trpijo zaradi tega, kar se imenuje vnaprej, še posebej, ker večina strani ni nekakšen igralni portal, ampak večinoma vsebujejo besedilne informacije ali multimedijske elemente (avdio, video, grafične).

  Razlike od namenskega strežnika

  Preden govorimo o tem, kako ustvariti virtualno gostovanje, morate določiti razliko med tem konceptom in namenskim strežnikom.
  Pri povezovanju gostovanja na strežniku se lahko za vse registrirane lokacije uporabi samo en IP, posredovanje pa se izvede z določitvijo imena domene. V drugi izvedbi lahko uporabite več ločenih IP-jev za vsako gostovanje, vendar le, če ima strežnik več omrežijvmesniki

  Pri uporabi namenskega strežnika se vsako spletno mesto nahaja izključno na eni oddaljeni napravi (strežniku), vse drugo pa manjka.

  Ustvarjanje in gostovanje gostovanja

  Kot je že jasno, ustvarite gostovanje ravno dovolj, da se obrnete na ustrezno podjetje. Konfiguracijo virtualnega gostovanja ne bo izvajal uporabnik, temveč njegovi strokovnjaki (še posebej, ker že obstaja ustrezna platforma in programsko okolje).
  Uporabniška storitev je omejena na samo prilagojene vašim potrebam. Žal je zaščita uporabniških terminalov pred možnim vplivom virusov in hekerjev tudi na uporabnika, čeprav so glavni strežniki zaščiteni z požarnimi zidovi in ​​močnim protivirusnim programom. To je razumljivo. Konec koncev se urejanje vsebine ne bo izvajalo na oddaljenem strežniku in na delovnem ali domačem terminalu pod zapisom administrativne registracije. In tukaj nihče ni zavarovan zaradi vmešavanja tretjih oseb.

  Kratek povzetek

  Tukaj pravzaprav vse, kar opisuje koncept virtualnega gostovanja na zelo majhen način. Če dokončno sklepamo, da je to tako, potem mora uporabnik v grobem obravnavati dodeljeni prostor na skupnem strežniku, ki njegove strani postavi tako, da postanejo dostopne na internetu. Pot do njih nadzira računalniška moč samih strežnikov in ne uporabniški računalniški terminali. Ustvarjanje je še lažje. Vse se nanaša na naročanje neke vrste storitevponudnik (gostovanje). In to je z uporabo takšnih osnovnih tehnoloških rešitev, vsakdo, ki želi, kot pravilo, za čisto simbolično kartico lahko postavite svojo spletno stran in jo omogoči obiskovalcem na svetovnem spletu. Toda v tem primeru je treba upoštevati nekatere odtenke, povezane z varnostjo, saj upravljanje spletnih mest na strežniku izvaja izključno podjetje, ki zagotavlja takšne storitve, in varnost gostujočega spletnega mesta, njegove vsebine in oddaljenega terminala, iz katerega ureja ali posodablja vsebino. na rami stranke.

  Sorodne publikacije