Kaj je termometer? Vrste termometrov

Termometri so skoraj vsem znani kot sredstvo za dajanje informacij o temperaturnem režimu v enem ali drugem okolju. Kljub preprostosti naloge proizvajalci izdelajo to napravo v različnih variacijah, ki se razlikujejo v oblikovalski napravi in ​​učinkovitosti. Sodoben termometer je ergonomska merilna naprava, ki v uporabniku prijazni obliki predstavlja klimatske kazalnike ciljnega okolja. Vsaj razvijalci te naprave si prizadevajo za takšno dojemanje svojih izdelkov.


Splošne informacije o termometrih

Zunaj je večina merilnih instrumentov te vrste majhne naprave, katerih polnjenje je namenjeno določanju določene vrste nihanja občutljivega elementa. Klasičen primer je dolga cev s tekočino, zaprto v stekleni škatli. V ljudeh se imenuje termometer. Uporablja se lahko tudi za medicinske namene, za sledenje uličnim temperaturam. V tem primeru načelo merjenja temelji na zmožnosti tekočin, da se širijo pod vplivom toplote. Elektronski termometer je priljubljen in priljubljen. Je tudi kompaktna naprava, ki zajema kazalnike temperature s senzorskim elementom v obliki senzorja. Taki modeli zaradi visoke stopnje napake izgubljajo primerke živega srebra, vendar so popolnoma varni in enostavni za uporabo.

Razvrstitev termometrov

Obstaja niz parametrov, za katere so termometri razdeljeni in omenjeni zgorajpredstavniki te skupine merilnih naprav prikazujejo le dva primera njihovega izvajanja. Ena glavnih razvrstitev je ločevanje delovnega okolja. Na trgu lahko najdete termometre, ki so osredotočeni na meritve v zraku, tleh, vodi, živem telesu itd. V skladu z načelom delovanja občutljivega elementa lahko ločimo tradicionalne tekoče, elektronske, plinske in mehanske naprave. Najnovejše so infrardeče, digitalne optične naprave. Pomembno je, da ne pozabimo, da merilna naprava ne sme samo določiti vrednost na določen način, temveč jo mora zagotoviti tudi v takšni ali drugačni obliki. V tem smislu je termometer naprava, ki prikazuje prikaz temperature v obliki lestvice ali z elektronskim prikazom. Digitalni modeli postopoma nadomeščajo analoge z mehansko predstavitvijo podatkov, vendar izgubijo v smislu točnosti pričanja.


Termometri za vodo

Takšni modeli se imenujejo akvarijski termometri, s katerimi lahko uporabnik oceni temperaturni režim v vodnem okolju. Aparati tega tipa so v dveh različicah. Bolj običajen vodni termometer je naprava tekočega tipa, v kateri indikatorska funkcija namesto živega srebra izvaja alkohol. Ker merilna tehnika vključuje potopitev v srednji sloj vode, se ne uporabljajo nevarne strupene snovi v tekočih modelih. Druga različica termometrov za vodo je račun lepilnega aparata. To pomeni, da ni neposredno potopljen v medij, ampak je pritrjen na steno rezervoarja. Načelo merjenjatemelji na lastnostih nekaterih snovi v tekočini, da spremenijo njihovo kakovost, odvisno od intenzivnosti ogrevanja. Lepilni termometer za vodo je zagotovljen s termokemično barvo, predstavljeno v obliki temperaturne lestvice. Prednosti te vrste naprav so mehanska stabilnost, fleksibilnost pri vgradnji in varnost. Vendar pa ta termometer ne omogoča visoke natančnosti merjenja - še posebej, če so v bližini rezervoarja za vodo aktivni viri toplote.

Manometrični termometer

To je ločena skupina naprav za merjenje temperature, katere načelo je povezano z določitvijo kazalnikov tlaka v določeni snovi ali mediju. Pravzaprav je sprememba tlaka pod vplivom temperature in služi kot občutljiv element. Druga stvar je, da se natančno tlak registrira in pretvori v temperaturno lestvico po merjenju skozi kompleksno napravo merilnika tlaka. Običajno se v ta namen uporablja sistem s kombinacijo podvodnega občutljivega elementa, cevne vzmeti in kapilarne žice. Glede na temperaturna nihanja se spremeni tlak v ciljnem potopljenem predmetu. Najmanjše odstopanje indikatorskega manometrskega termometra se odraža prek stikala. Po vrsti delovne snovi različne plinske, kondenzacijske in tekoče naprave.

Večfunkcijski termometri

\ t
V tem smislu lahko ta skupina termometrov vključuje prej omenjeno manometrično napravo. Omogoča vam, da dobite ne eno, ampak več izmerjenih vrednosti - zlasti tlak in temperaturo.Toda merilniki tlaka pogosto uporabljajo princip merjenja tlaka le kot pomožno delovanje za pritrditev glavnega parametra v obliki temperature. Večnamenske naprave v polnem obsegu omogočajo ločeno sledenje več kazalnikov, med katerimi je enak tlak, vlažnost in celo hitrost vetra. To je vrsta meteorološke postaje, ki zagotavlja barometer, termometer, higrometer in druge merilne komponente.
Te komplekse praviloma uporabljajo ribiči, potniki in zaposleni v specializiranih podjetjih, katerih delo je odvisno od zunanjih pogojev. Postaje so tudi mehanske in elektronske, kar določa njihovo natančnost in enostavnost uporabe.

Termometer z daljinskim senzorjem

Takšne naprave zahtevajo prisotnost posebnega prevodnika, ki prenaša informacije, ki jih prejme prek občutljivega senzorja. To pomeni, da je osnova naprave plošča z vmesnikom in zaslonom, po katerem se uporabnik seznani s temperaturnimi indikatorji. Senzor pa se lahko nahaja neposredno v ciljnem okolju. Takšni modeli se običajno uporabljajo za določanje temperaturnega režima v istih akvarijih ali na ulici. V tem primeru lahko termometer s senzorjem deluje in brezžično komunicira. V tem primeru bo sam senzor bolj masiven, ker bo za njegovo napajanje potrebno posebno nišo za baterijo ali baterije.

Pregledi proizvajalcev termometrov

\ t
Najbolj tehnološko napredni, natančni in zanesljivi v delovanjuModeli ponujajo proizvajalci Bosch, Dewalt, Ryobi, Stanley itd. Ta izdelek uporabljajo navadni potrošniki za zasebno uporabo in strokovnjaki. Za profesionalne namene pa se priporočajo izdelki podjetij, ki se namensko ukvarjajo z razvojem merilne opreme. ADA, Mastech, Fluke in Testo so najbolj zaupanja vredni. Domači proizvajalec Megeon proizvaja tudi kvalitativni termometer, katerega pregledi poudarjajo visoko natančnost in enostavnost uporabe. Poleg tega je model te linije je veliko cenejši - stroški v povprečju 2-3 tisoč rubljev.

Sklep

Izbira ustreznega modela termometra se morda zdi težka, če se potopite v območje trga brez jasnega razumevanja nalog, ki jih mora naprava opraviti v določenem primeru. Pred nakupom je pomembno vedeti, v kakšnih pogojih bo deloval stroj, kakšna natančnost zahteva, kakšne grožnje mora varovati in katere dodatne funkcije. Na primer, ulični večnamenski termometer ni le zapisovalnik temperature, ampak tudi sredstvo za prenos klimatskih podatkov v računalnik. Poleg tega, kot smo že omenili, se lahko poleg temperature prenesejo tudi podatki o tlaku, vlažnosti in hitrosti vetra. Od uporabnika je potrebno le pravilno opraviti namestitev naprave in ustrezno organizirati njeno delo, kar bo omogočilo, da pričakujete podrobnejše informacije.

Sorodne publikacije