Posodobitev konfiguracije 1C: navodila po korakih

Pri vdelani programski opremi 1C so posodobitve konfiguracije opremljene z zavidljivo kontinuiteto. Ne samo, da popravljajo napake, ampak tudi spreminjajo spremembe v skladu z zakonodajo. V povprečju je na voljo 3-5 posodobitev za "1C: Računovodstvo" in druge izdelke. Še posebej pomembno je, da spremljate pomembnost konfiguracije poročevalnih obdobij. Nepravilne davčne napovedi lahko povzročijo velike kazni.

Nadgradnja platforme

Za pravilno delovanje baze podatkov je treba programsko opremo vzdrževati v trenutnem stanju. Pred nadgradnjo morate namestiti najnovejšo različico tehnološke platforme 1C. Njegova prisotnost se privzeto preveri ob zagonu informacijske baze. V tem primeru mora uporabnik le potrditi operacijo.


Platformo lahko namestite ročno. To naredite tako, da prenesete najnovejšo distribucijo s strani za podporo uporabnikom, razpakirate arhiv in zaženete datoteko setup.exe. Med namestitvijo je priporočljivo, da ne spreminjate ničesar, vse vrednosti so nastavljene na privzeto. Po nadgradnji lahko preverite različico platforme. To storite tako, da zaženete bazo podatkov in si ogledate informacije o programu s klikom na oranžni gumb v zgornjem desnem kotu okna. Prva vrstica prikazuje različico platforme.

Samodejni način

Za posodobitev konfiguracije 1C 8.3 v razdelku "Uprava" izberite "posodobitve in popravki vzdrževanja /namestitve"(popravke) ", kliknite aktivno povezavo za iskanje. Odpre se okno, kjer lahko izberete komponente.


Posodobitve so v samodejnem načinu. Samo sledite navodilom na zaslonu. Po namestitvi se bo program znova zagnal. Ostaja le potrditev zakonitosti uporabe.

Posodobitev prek konfiguratorja s strežnika 1C

Včasih postopek samodejne namestitve traja veliko časa. To se zgodi, če konfiguracija ni bila posodobljena dolgo časa. V tem primeru je smiselno, da operacije izvedete ročno. Razmislite, kako posodobiti 1C z uporabo konfiguratorja.
Če želite to narediti, odprite bazo podatkov in pojdite na ustrezno točko menija. Poiščite razpoložljive posodobitve. Za dostop do storitve ITC (informacijska in tehnološka podpora) bomo morali vnesti uporabniško ime in geslo. V oknu se prikaže seznam posodobitev. Najnovejši od njih je prvi na seznamu in poudarjen v krepkem tisku. Namestimo posodobitve in sprejmemo spremembe.
Vse opisane ukrepe je treba večkrat ponoviti, dokler nam program ne sporoči, da je nameščena najnovejša različica konfiguracije. Dejstvo je, da so posodobitve nastavljene dosledno. Če je trenutna različica zelo zastarela, potem takoj pojdite na zadnje ne bo delovalo.

Lokalna namestitev

Podoben način je posodobitev konfiguracije 1C z uporabo datoteke. Distribucijo morate prenesti s strani za podporo uporabnikom. Na seznamu izberemo želeni izdelek. Odpre se okno s tabelo posodobitev. V desnem stolpcunavedene različice, za katere ustrezajo. Recimo, da imate 3064.29 izdajo. To pomeni, da morate najprej nadgraditi na 3065.80 in šele nato na zadnji.
Prenesemo potrebne distribucije in razpakiramo. Naslednji koraki so podobni prejšnjemu primeru, vendar namesto iskanja razpoložljivih posodobitev morate podati pot do prenesene datoteke. Po namestitvi in ​​sprejemu sprememb zaganjamo bazo podatkov v načinu "1C: Podjetja" in potrjujemo zakonitost uporabe programa.

Kako posodobiti 1C s pomočjo diska ITS

Naročnina za podporo informacijske tehnologije vključuje ne le podporo za internet, ampak tudi mesečno distribucijo CD-jev z distribucijami, smernicami in ustreznimi členi. Če želite namestiti posodobitev, morate počakati na samodejno zagon in izbrati gumb "Pogled". Odpre se okno, v katerem kliknete »Tehnološka podpora«. Nato izberemo izdelek, ki nas zanima, na primer posodobitev "1С: Бухгалтерия". Po potrditvi se prikaže opis sprememb v novi različici. Tudi tukaj lahko preverite združljivost s prejšnjimi različicami, podobnimi tabeli, na strani za podporo. Zaženite namestitev. Program bo predlagal pot za shranjevanje posodobitvenih datotek. Lahko ga pustite privzeto ali določite svoje. Ko je namestitev končana, zaženemo konfigurator in gremo skozi meni za posodobitev, podobno kot v prejšnjih primerih. Kot vir morate določiti pot, ki ste jo izbrali med namestitvijo. Če se ročno ne spremeni, se bodo datoteke samodejno našle pri iskanju.

Konfiguracijska konfiguracija

Drug način posodobitve "1C: Enterprise" je preskočiti korake za namestitev vmesnih izdaj. Uporaben je lahko tudi pri servisiranju velikega števila delovnih mest ali baz podatkov.
Predpostavimo, da računovodja takoj zabeleži v več organizacijah, ki niso med seboj povezane. Ko sprostite naslednjo različico konfiguracije, morate posodobiti vsako bazo podatkov. Če je bilo nekaj izpustov zamujenih, lahko postopek traja dolgo in paralizira delo. Če želite uporabiti metodo združevanja, morate najprej posodobiti eno od podatkovnih baz in nato prenesti konfiguracijo v datoteko. To naredite tako:
V konfiguratorju odprite posodobljeno bazo podatkov in izberite ustrezno točko menija. Navedite pot ohranitve. Privzeto ime konfiguracijske datoteke je 1Cv8.cf. Določite lahko katerokoli drugo, ne da bi spremenili razširitev. Nato pa bomo v konfiguratorju odprli druge podlage. Ne glede na to, koliko izdaj je bilo preskočenih, bo ista datoteka v vsakem primeru navedena kot vir posodobitve. Ta način je tudi zelo primeren, če želite enako ročno spremeniti vsako bazo.

Značilnosti posodabljanja netipičnih konfiguracij

Vse zgoraj navedene metode so primerne za tipične izpuste. Kako biti, če je konfiguracija končana s strani uporabnika? Po eni strani morate namestiti najnovejše spremembe pri prodajalcu programske opreme, na drugi strani pa shraniti spremembe. Samodejne posodobitve v takih primerih se ne uporabljajo. Vse ročne spremembe bodoPrepisano z nastavljenimi vrednostmi in ustvarjeni objekti se izbrišejo, ker niso vključeni v standardni nabor dostave. V takih primerih se uporablja metoda primerjave konfiguracij.

Prvi koraki se ne razlikujejo od zgoraj opisanih metod delovanja v konfiguracijskem načinu. Poiščite posodobitve in izberite zahtevano različico. V postopku namestitve pa se prikaže primerjalno okno za trenutno in prenosljivo konfiguracijo. Za vsak predmet lahko izberete, katero različico želite zapustiti. Posodabljanje atipičnih konfiguracij zahteva nekatere kvalifikacije. Če ni dovolj zaupanja in znanja, je bolje, da se obrnete na specialista.

Možne težave

V samodejnem načinu pogosto prihaja do napak pri posodabljanju konfiguracij 1C. Lahko vodijo do neprijetnih posledic. V najslabšem primeru bo baza podatkov postala neizvedljiva. Pred vsako nadgradnjo morate narediti varnostno kopijo. Najpogostejši vzrok napak je zastarela platforma. V tem primeru sam program napoveduje potrebo po posodobitvi. Vendar pa obstajajo ozadja, ko se morate vrniti na platformo prejšnjih različic. Podobne težave se pojavijo, ko so posodobitve redko nameščene in uporabnik poskuša preskočiti več izdaj, da bi prihranil čas. Zato je delo paralizirano, obnovitev baze podatkov pa zahteva veliko več časa kot dosledna posodobitev. Posodobitev morda ne bo uspela zaradi pomanjkanja pomnilnika RAM. Žal je to proces, ki zahteva veliko sredstev. Nadgradnja po korakih v konfiguratorjupotrebuje manj sredstev. Osnovo lahko premaknete tudi na zmogljivejši računalnik in jo obnovite, nato pa se vrnete na kraj. Če napak ni mogoče odpraviti, je bolje, da se obrnete na tehnično podporo. Informacijska baza je preveč dragocena, da bi podjetja lahko eksperimentirala.

Sorodne publikacije