Sony AV sprejemnik: model, pregled, nastavitev

Uporabniki, ki želijo z visokokakovostnim zvokom sestaviti domači kino, morajo razumeti, da brez dobrega sprejemnika ne bodo dobili ničesar. AV sprejemnik je alfa in omega celo najbolj preprostega filma. On je tisti, ki je odgovoren za kakovost zvoka in slike. Obstajajo, seveda, ready-made kompleti, vendar v njihovi sestavi, so praviloma zelo šibke in slabe kakovosti naprav. Zato je priporočljivo, da se sprejemnik kupi ločeno. V zvezi s tem je zelo zanimiv Sonyjev AV sprejemnik. To podjetje je znano po visokokakovostnih napravah, vendar v svetu sprejemnikov in domačega kina ni zelo cenjeno. Toda zaman Njeni izdelki so veliko cenejši kot legendarni Yamaha. In kakovost ni nikakor slabša.


Malo o podjetju

Japonski proizvajalec domače elektronike Sony je začel svojo slavno pot že leta 1946. Takrat se je bodoči velikan ukvarjal s proizvodnjo in popravljanjem radijskih sprejemnikov. Deset let kasneje je podjetje izdalo svoj prvi kasetofon. Japonsko splošno priznanje je zasluženo po mednarodnem prizorišču. Med najbolj priljubljenimi izdelki Sony so bili televizorji, snemalniki, CD predvajalniki, DVD predvajalniki, AV sprejemniki in akustični sistemi. Malo kasneje je podjetje obvladalo segment gospodinjskih aparatov.

Sony v našem času

Trenutno je družba postala tako raznolika, da se je morala razdeliti na več hčerinskih družb. In niso vsi povezani s potrošniško elektroniko. Da, obstaja založba Sony, oddelek za igralne konzole,sektor domačega kina in še več. AV sprejemniki vseeno veljajo za potrošniško elektroniko. Vredno je razmisliti o najbolj priljubljenih modelih. Nanašajo se na proračunski segment, imajo dovolj moči in dober nabor funkcij. Začnimo z "veteranom".


Sony STR-DN860

Ta sprejemnik se ne more pohvaliti s podporo modne tehnologije Dolby Atmos, vendar dobro opravlja svoje delo. Sonyjev AV-sprejemnik STR-DN860 ima nazivno moč 95 vatov na kanal. Skupaj kanalov - 7 (vključno z enim na nizkotoncu). Kljub temu, glede na povratne informacije uporabnikov, ima ta sprejemnik močan, trdnejši in prepričljiv zvok. Kljub pomanjkanju podpore za Atmos, naprava samozavestno razprši učinke kanalov in jih ne zamenjuje. Funkcija je zmogljiv gostujoči bas. Bash kitara in buči turbin letenja so enako realni. Eksplozije so tako realistične, da vas bodo ob določenem obsegu sosedov zadovoljile s svojo popolno in nepodeljeno pozornost.

Značilnosti modela DN860

Druga značilnost te naprave je Sony AV-sprejemnik STR-DN860. Nastavitve zvočnikov se nastavijo samodejno. Če želite to narediti, skupaj z napravo je poseben mikrofon. Če ga priključite na sprejemnik, potem napravo, ki takoj prejme zahtevo za postavitev notranjega zvočnika in prilagodi zvočnike glede na prejete informacije. Napake so izjemno redke, saj naprava uporablja napredni konfiguracijski algoritem. Sprejemnik ima podporo za zvok Bluetooth, kar je precej HDMI priključkov(eden izmed njih, mimogrede, podpira prenos videa na 4K), podporo za pretakanje preko DLNA in AirPort ter mnoge druge možnosti.

Sony STR-DN1060

Ta model je nekoliko svež od prejšnjega, vendar to ne pomeni, da je boljši. Sony STR-DN1060 ima več napak kot zgoraj opisani sprejemnik. Torej, začnimo. Prvi je, da ima veliko manj priključkov HDMI. Samo dva To je zelo majhno, če nameravate v napravo priključiti računalnik, televizor in kateri koli predvajalnik Blu-ray. Tudi model 1060 se ne more pohvaliti s široko paleto brezžičnih zmogljivosti. Za mnoge pa je to nekritično, saj ne prepoznajo kakovosti brezžičnega zvoka. Prav tako ima sprejemnik celoten labirint različnih nastavitev. In vstopanje v njih je lažje kot preprosto. Vendar ima naprava moč 120 vatov na kanal. Format sistema zvočnikov, ki ga podpira sprejemnik, je 7.2. Lahko pa uporabite akustiko z enim samim globokotoncem. To je nekritično.
Toda zvočnik Sony postavi ta AV sprejemnik v redu. Po samodejni nastavitvi morate glasnost nizkotonca nastaviti na spodnjo stran. Vse to je sistem za nastavitev DCAC. Sprejemnik odlično deluje z večkanalnim zvokom v filmih. Popolna podpora za Dolby Atmos počne svojo stvar. Vendar pa glasba ni nič slabša, tako kot večkanalna DMV skladba kot tudi stereofonske skladbe. Res je, da je za predvajanje bolje uporabiti FLAC posnetke. Omogočajo vam, da občutite globino prizora. No, sistem zvočnikov se mora ujemati s sprejemnikom.

Sony STR-DB1070

Še ens polno podporo "Dolby Atmos". Ta različica nima vseh slabosti 1060. Vredno je omeniti, da so AV-sprejemniki Sony STR-DB1070 povezani z napravami v segmentu s srednjimi cenami. Zato so lahko bistveno dražji od prejšnjih modelov. Glavna razlika je v vgrajenem procesorju. Podpira več kodekov in ima napredne možnosti brezžičnega pretakanja. V nekaterih primerih je to zelo pomembno. Za razliko od prejšnje različice se je število priključkov HDMI povečalo na osem. Polovica podpira 4K ločljivost. Moč naprave je 120 vatov na kanal. Format podprtih zvočnikov - 7.2. To je standard za današnje primarne in sekundarne sprejemnike. Na splošno je dobra funkcionalnost za takšno napravo. Vsi brezžični vmesniki so prisotni. In to je glavna stvar.
Sistem za samodejno umerjanje satelitov iz Sonyja je v redu. Verjetno so inženirji podjetja prinesli to možnost. Samo priključite mikrofon, ga postavite na želeno mesto poslušalcev in pritisnite en gumb na daljinskem upravljalniku. Sonyjev AV sprejemnik, DB1070, zagotavlja visokokakovosten zvok pri predvajanju skoraj vseh virov. Glavna stvar je, da je avdio datoteka ustrezne kakovosti. Obstaja širok dinamični razpon, obdelava globokih basov, kristalno čiste visoke frekvence in izraziti povprečji. Ampak to je le, če obstaja kakovosten in ustrezen sistem zvočnikov.

Sony STR-DA1200ES

Ta Sony AV sprejemnik je samo sanje avdiofilma.Toda stane, ustrezno. Njegova moč je 100 vatov na kanal. Podpira sisteme zvočnikov 7.1. Hkrati je bolj primeren za poslušanje glasbe kot za gledanje filmov. Ne, večkanalni zvok filma se dobro obnese, vendar glasba zveni veliko bolje. Prikazana je odlična kakovost vgrajenega DAC. Globoko nizke frekvence, široka scena, čista visoka, skoraj popolna povprečja. Na splošno to ni sprejemnik, temveč sanje. Naprava ima vse potrebne brezžične vmesnike, prepričljivo število priključkov HDMI, da ne omenjamo celotnega kupa RCA konektorjev. Podpora Dolby Atmos seveda ni na voljo v tej napravi. Vseeno brez tega. Na voljo je tudi možnost nastavitve in kalibriranja zvoka akustičnih sistemov DCAC podjetja Sony. Sonyjev AV-sprejemnik STR-DA1200ES Silver (v srebrni barvi) izgleda posebej zanimiv v vsaki notranjosti. To je univerzalna naprava.
Treba je omeniti, da ta sprejemnik podpira brezžično tehnologijo AptX. Omogoča prenos zvoka visokega bitnega toka prek brezžične povezave. To pomeni, da kakovost zvoka takšne naprave ne bo slabša od različice s povezavo prek klasičnega kabla. Zato se naprava imenuje "sanje avdio datoteke". Vendar pa je glede na klasiko in navodila bolje uporabiti visokokakovostne kable za povezavo z virom zvoka. Brezžično pretakanje je dobro, če ne potrebujete kakovostnega zvoka. Pomembno je, da se spomnite, ko uporabljate ta AV-sprejemnik. Kljub temu je to najboljša možnost za tiste, ki želijo doseči visokokakovosten zvok.

Zaključek

Torej, kaj Sonyjev AV sprejemnik kupiti? To je odvisno od vaših koristi in finančnih zmožnosti. Najcenejši sprejemnik na našem seznamu nikakor ni slabši od najdražjih. Vsi zagotavljajo visokokakovosten zvok. Samo nekateri imajo napredno funkcijo. In to potrebuje - da se odloči za vas.

Sorodne publikacije