Video kartica GTS 250: značilnosti, primerjave s konkurenti

Med tekmovanjem AMD in nVidia se dirka za najboljši model, za tržne preference in priljubljenost med kupci, nadaljuje neomejeno in se nadaljuje vse do danes. Zdaj se je v večji meri oblikoval ventilatorski krog enega in drugega podjetja. Tisti, ki so vedno posodabljali svoj računalnik z izdelki AMD, bom še naprej to delal, enako lahko rečemo za navijače nVidia. Toda v letu 2008, ko se je ta nemir s konkurenco šele začel, so morali ljudje gledati na značilnosti, teste in povratne informacije. In proizvajalci so bili prisiljeni sprostiti veliko količino grafičnih kartic s podobno zasnovo in enako tehnično vsebino. Ista zgodba se je zgodila z GTS 250. Značilnosti novosti se niso bistveno razlikovale od prejšnjih bratov v trgovini. Ampak vse je v redu.


Konkurenca

Leta 2008 se je nVidia Company odločila, da bo svetu predstavila svoj novi procesor GT200. Za konkurente je postal usoden. Številni modeli iz AMD-ja so takoj neuspešni. Mnogi so šli v kategorijo povprečne zmogljivosti na karticah skupaj z modeli na tem procesorju.
Toda konkurenca je resna zadeva in zato tekmecu ni treba dolgo čakati na odgovor. AMD izdaja svoj novi RV770 in naslednji - dve grafični kartici na tem procesorju. Ampak, objektivno gledano, tudi najmočnejši oboževalec Radeon HD 4870 ni mogel zaobiti konkurenta. Vendar je postala odlična osnova za oblikovanje prihodnjega vodilnega trga.


Sledila je izmenjava vzorčnih linij iz obeh družb. Vsije lahko v svojem cenovnem segmentu predstavil dobre možnosti za kupce. Sledil je razvoj hitrosti različnih tehnologij, dodajanje novih modelov itd.

Pojav

Ko nVidia predstavi tehnologijo GT20055-nm, prvi model postane GeForce GTX 285. Toda kasneje je postalo jasno, da je to "Srce" za grafično kartico ni samo dovolj veliko, ampak tudi drago. Postavitev v proračunske modele je postala nedonosna. Zato je postalo jasno, da za segment nizkih cen poleg starega procesorja G92 ni bilo možnosti.
Dokler se ni pojavila uspešna alternativa, je bilo odločeno, da se ta procesor uporabi za GeForce GTS 250. Značilnosti tega modela so postale dvoumne. Novi ventilator je bil nameščen nekje med GTX 260/285 in starejšo različico GeForce 9800. Toda zadeva je bila drugačna. Pred kupci se je pojavila variacija z degeneracijo procesorja, ki je bila skoraj enaka 9800 GTX +, podobno kot pri 9800 GTX, vendar z zmanjšanim procesom in je bila podobna 8800 GTS, vendar s tovarniškim overclockingom.

Standardna različica

nVidia GeForce GTS 250 se ne razlikuje veliko od GeForce 9800+. Tisti, ki so bili včasih seznanjeni s tem modelom, bi se lahko zlahka spomnili informacij o novi grafični kartici. Pravzaprav je prišlo do običajnega preimenovanja in vračanja grafičnega procesorja na trg.


Kot je bilo že omenjeno, je bil G92 izdelan z uporabo 55nm procesne tehnologije v adapterju. Uporabil je 754 milijonov tranzistorjev, površina kristalov je bila 230 kvadratnih milimetrov. Takšne dimenzije so bile zelo koristne, saj je novi GT200bil dvakrat večji.
Prav tako so enotni pretočni procesorji G92 v velikosti 128 kosov, teksturni bloki - 64 blokov rastrskih operacij - 16. Avtobus je imel malo 256 bitov. Grafični procesor je deloval na frekvenci 738 MHz, shaderji - 1836 MHz. Pomnilnik ima hitrost 11 GHz, njegova učinkovitost pa 22 GHz. Toda, kot vsak drug model, je to majhna različica drugih proizvajalcev z izboljšano zmogljivostjo ali spremenjenim dizajnom.

Raznolikost

Opozoriti je treba, da je sprostitev značilnosti GTS 250, ki se niso bistveno razlikovale od 9800 GTX +, pomenila le promocijo starega modela v nižjem cenovnem segmentu. Vendar pa so, kot ponavadi, nove grafične kartice nVidia izdane ne samo v referenčni različici, temveč tudi v prenovljenih rešitvah znanih proizvajalcev. Med njimi so bile tudi spremembe GIGABYTE, ASUS in ZOTAC. Vsak je ohranil svojo obliko blagovne znamke, v nekaterih primerih pa je nekoliko povečal frekvenco grafičnega procesorja in pomnilnika, kot tudi njegov hladilni sistem. Glede na vse zgoraj navedene spremembe so lahko vsi bolj produktivni kot njeni kolegi.

Možnost GIGABYTE-a

Nova grafična kartica GeForce GTS 250 je bila povprečna, nato pa izračunana. Proizvajalec je skušal ustvariti model za nizek cenovni segment, torej uporabo starega procesorja, povprečne frekvence in majhno količino pomnilnika. Paket GIGABYTE ni nič posebnega. Preden je kupec temno blagovno znamko,na sprednji strani so glavne značilnosti, ki sledijo - posebne tehnologije, ki jih uporablja proizvajalec. To pomeni tudi prisotnost tovarniškega overclockinga. V notranjosti škatle ni nič nenavadnega. Več adapterjev, kot tudi en kabel za zvočne naprave, priročnik, pogon z "drv" in programsko opremo.

Videz

GIGABYTE sledi svojemu slogu. Tekstolit v temno modri barvi. Spredaj je blokiran s hladilnim sistemom. Čeprav ni ekskluzivna, ampak precej izvirna. Za ta model ni bil razvit poseben hladilnik, preden je bil najden v drugih modelih, vendar je še vedno blagovno znamko.
Sistem je sestavljen iz radiatorja, na katerega so pritrjene cevi za prenos toplote, in tudi iz tankih aluminijastih plošč. Ventilator je plastičen, z 11 rezili. Sistem je učinkovit, zlasti glede standardne referenčne različice. Pri maksimalnem delovanju adapterja je bila temperatura 66 stopinj, kar je povsem normalno.

Model ZOTAC

Inženirji ZOTAC so se tudi odločili, da ne gredo mimo nVidia GTS 250. Značilnosti tega adapterja se ne razlikujejo veliko od drugih modifikacij. Kljub temu pri nakupu te različice uporabnikov čaka nekaj presenečenj. Oblika škatle je ostala nespremenjena. Označena je bila z uporabo črnih in oranžnih barv ter podobo slavnega zmaja. Z natančnejšo preučitvijo škatel je mogoče videti, da nas igra kot darilo pričakuje igra XIII. Stoletja: smrt ali slava. Takoj moram reči, da je model imel predpono AMP !, ki je uporabnika obvestila o prisotnosti tovarneoverclocking To dejstvo je mogoče videti tudi, če pogledate značilnosti. Ampak o tem malo kasneje.

Značilnosti

Videz ni nič posebnega. Kar se tiče referenčne različice, je jasno, da se je velikost plošče povečala za nekaj centimetrov, kot tudi priključek za napajanje namesto šestih pin osem. Hladilni sistem pokriva korporativno ohišje z odsevom istega zmaja kot na embalaži. Na splošno gre za ločeno temo razprave. Toda če na kratko govorimo o hlajenju adapterja, je vredno reči, da je bil sestavljen iz aluminijastega radiatorja in turbine, ki je široko razpršena, kar je precej nenavadno. Ta izbira ni popolnoma uspešna, kot je pokazalo testiranje. Pri maksimalni obremenitvi se je temperatura dvignila na 80 stopinj. Ni zelo kritično, vendar še vedno ni preveč dobro. Potencial pospeševanja specifikacij GTS 250 ni bil v celoti predviden. Seveda, glede na to, da gre za kartico s tovarniškim overclockingom, bi rad videl večjo produktivnost. Znotraj istega G92 deluje na frekvenci 750 MHz, malo več kot referenčna različica. Pogostost pomnilnika se poveča tudi na 1150 MHz, procesor pa do 1890 MHz.
Po razpršitvi je bilo mogoče doseči povprečno povečanje za 5-6%. Grafično jedro se je pospešilo na 802 MHz, shader domena - do 1998 MHz, pomnilnik pa do 1224 MHz.

Grafična kartica podjetja ASUS

Grafična kartica ASUS GTS 250 je bila identična specifikaciji GeForce 9800 GTX +. Če je bilo v prejšnjih različicah o modelih s pomnilnikom 1 Gb, potem tukaj, pa tudi od starega, je bilo le 512 MB. Vendar pa zaradi hladilnega učinkasistem, je ta kartica še vedno ušla voditeljem v smislu zmogljivosti v primerjavi s starimi modeli.

Funkcija

Oblikovanje je ostalo blagovno znamko, nič posebnega ni dodeljeno. Toda o hladilnem sistemu bi morali reči nekaj besed. Tu je blagovna znamka pod že znanim imenom Dark Knight. Razvil ga je ASUS. Radiator ima štiri aluminijaste toplotne cevi in ​​tanke plošče. Ventilator je dovolj velik in ima 9 rezil.
Testiranje je pokazalo dobre rezultate. Pri maksimalni obremenitvi in ​​delu pri polovični moči se je temperatura dvignila na 70 stopinj. V normalnem načinu kartica zadostuje za delovanje s hitrostjo 35%. Možnost overclockinga v modelu je povprečna. V povprečju so se številke zvišale za 6-8%. Grafično jedro se je pospešilo na 810 MHz s 750 MHz. Domena shaderjev je dobila 1998 MHz iz prvotnih 1836 MHz. Toda res odličen rezultat je pokazal spomin: 2200 MHz povečal na 2538 MHz.

Sklepi

Kot je bilo že omenjeno, ima GTS 250 skoraj 9800 GTX +. Produktivnost se je povečala le na račun izboljšanega procesa obdelave grafičnega procesorja in povečane zmogljivosti pomnilnika. Med spremembami referenčne različice je težko poimenovati enega vodjo. Toda po uspešnosti je nekoliko pred vsemi karticami GIGABYTE-ja. Ima največji potencial za overclocking vseh zgoraj navedenih modelov, kot tudi boljši hladilni sistem in privlačnejši dizajn.

Sorodne publikacije