"Izh-350" - ruski "Spartak"

Med sodobnimi športnimi kolesi je veliko modelov, ki si zaslužijo veliko pozornosti. Toda ne tako dolgo nazaj, v času obstoja ZSSR, je bilo praktično nemogoče pridobiti tujo tehnologijo. Zato je Izh-Sport-350 postal legendarni motocikel za sovjetske kolesarje in ljubitelje motornih športov.

Rojstvo legende

Ta športni motocikel, ki spada v srednji razred, se je prvič spustil s tekočega traku leta 1973. Najboljši oblikovalci ZSSR so delali na njegovem razvoju, pred katerim je bila težka naloga. Potrebno je bilo ustvariti kakovosten agregat, ki je presegel značilnosti češkoslovaške "Jave", ki je dosegla neverjetno popularnost na domačem trgu. Končni rezultat je presegel celo najbolj drzna pričakovanja. "Izh-350" se je izkazal kot zanesljiv motor, z lahkoto prenese ogromne obremenitve med vožnjo na kateremkoli pokrovu, hkrati pa ohranja visoko raven udobja. Odličen je za šport in potovanja, saj ne prinaša užitka samo vozniku, ampak tudi potniku.

Zgodovina uspeha

Sovjetski motoristi so se leta zbrali, da bi kupili svojo zgodbo, nato pa so vso dušo vstavili v vozilo. Najbolj priljubljen model je "Java", ki je osvojil srca kolesarjev v mnogih državah. Toda z videzom motocikla Izh-350 se je stanje dramatično spremenilo. Prvo serijsko športno kolo, ki je bilo sestavljeno na Izhmashu, je imelo tako neverjetne lastnosti kot tudi dizajn. Pogosto so ga primerjali z japonskimimotorna kolesa iz šestdesetih let 20. stoletja, na primer, spominjajo na Suzuki T250 ali Kawasaki A1. Izh-350 je uspelo ne samo na ozemlju ZSSR, temveč tudi daleč onkraj njenih meja. Kupil je Britance, občudoval Fince, rad razkril plin in Nizozemce. Za nakup takšnega motocikla, sovjetski državljani morali plačati dostojno znesek - 1050 rubljev.

Gradbeništvo

Tehnične zmogljivosti Izh-PS-350 so navdušile. Postal je prvi sovjetski motor, ki je prejel sistem ločenega mazanja motorja, ki so ga razvili oblikovalci tovarne v Iževsku. Takšno znanje je bilo pridobljeno z motornimi kolesi, zbranimi po letu 1974, ki so prejeli oznako "M" v serijski številki.

Za razliko od prejšnjih modelov je ta motor opremljen z motorjem prostornine 349 cm 3, ki je skupaj z japonskim uplinjačem Mikuni izdelal neverjetnih 32 litrov. z Maksimalni navor je 6700 vrt /min. Vendar pa so bili modeli, ki so bili prodani z domačim uplinjačem (TO 62M). Bil je tako priljubljen kot japonski kolega, ker je moč padla na cilj 4 litre. s., kar je izrazito vplivalo na dinamiko. Brez opreme in goriva je kolo tehtalo 135 kg, kar je v samo 11 minutah pospešilo do sto, zahvaljujoč močnemu motorju, ki je bil pritrjen na gumijaste blazine na okvirju. Japonski obrtniki so dobavili optiko in električno opremo za opremljanje motocikla "Izh-Planet-350", ki je bil varno nameščen do leta 1978. Potem je kolo postalo v celoti sovjetsko zgrajeno, prejel je nov merilnik hitrosti, elektriko in povečan premer igel za pletenje.

Značilnosti

Od leta 1975 do leta 1983 so ga večkrat obnovili oblikovalci. Zaradi pogostih nadgradenj ta model nima ene same tehnične specifikacije. Oglejmo si številke, ki so ostale nespremenjene:
 • Dolžina - 207 cm, višina - 115 cm, širina - 79-81.
 • Največja hitrost - 140 km /h.
 • Poraba bencina s povprečno hitrostjo 60 km /h - 35 litrov, v mestu - 7 litrov.
 • Zavorna pot je 16 m pri hitrosti 60 km /h.
 • Impresivne tehnične lastnosti motornega kolesa so posledica dvotaktnega enocilindričnega motorja, ki se lahko pohvali s sistemom prisilnega zračnega hlajenja. Pomembno vlogo v briljantno dinamiko kolesa igra kontrolno točko, ki je dobil najboljše prenosne številke. Oblikovalci so lahko izboljšali amortizacijo, spredaj je bila nameščena teleskopska vilica, na hrbtni strani pa je bil nameščen nihajni sistem. Na voljo je trifazni alternator, ki proizvaja 14 voltov. To je povsem dovolj za napravo, katere omrežje na krovu porabi 12 voltov. Prvi modeli, zbrani na "Izhmashu", so imeli v svoji montaži akumulatorje uvožene proizvodnje. Nameščeni so tudi italijanski Magneti-Marelli ali NGK svečke, ki so odlične za vožnjo pri visokih hitrostih. Rezervoar za gorivo se lahko pohvali s 14 litri, rezervoar za olje pa 15 litrov. Pri povprečni hitrosti 60 km /h je bila zaloga goriva dovolj za 400 km. Priporočena znamka bencina je "AI-93".

  Nacionalno priznanje

  Po odličnem nastopu je Izh-350 postal prava legenda, ki so jo ustvarili sovjetski oblikovalci.Neverjetno hiter, udoben in nezahteven v službi, je hitro sestavil večmilijonsko vojsko navijačev. Domači kolesarji so mu dali še druge nazive: "Pes" ali "Spartak". Američani so svojo pozornost usmerili na motorno kolo. Po določenem času se je ruski "Spartacus" lahko našel v ameriških mestih. Sovjetski motocikel je lahko brez resnih okvar zlahka premagal več kot 60 tisoč kilometrov, nato pa je moral opraviti večja popravila glavnih enot.

  Sorodne publikacije