Video kartica ATI Radeon HD 4800 Series: značilnosti, primerjave s konkurenti in pregledi

Ko je bil AMD pred planetom v smislu proizvodnje poceni in produktivnih procesorjev in grafičnih adapterjev. Po uporu Intelovih in NVidijinih upornikov pa zadeve te pisarne niso bile tako dobre. Njegovi procesorji so slabši od energetske učinkovitosti in inteligentne moči, grafična kartica pa ne more tekmovati z NVidijinimi izdelki. Sprostitev ATI Radeon HD 4800 serije, katere značilnosti in opis bodo podane spodaj, je bila zaznamovati novo obdobje in novo obdobje razvoja grafičnih kartic podjetja AMD. Podjetje je poskušalo narediti "morilca NVidia". Kaj so dobili? Poskusimo ugotoviti.

Pozicioniranje

Grafična kartica ATI Radeon HD 4800 je nekoč pripadala prvovrstnim izdelkom. Bila je popolnoma drugačna od prejšnjih modelov arhitekture podjetja. V času izdaje tega video vmesnika je bila ta arhitektura revolucionarna. Tudi zapriseženi sovražniki podjetja AMD niso mislili tako. Poleg tega je ta pospeševalnik prvi ustrezen dvoprocesorski nastavek tega proizvajalca. Lahko rečemo, da ta grafična kartica simbolizira novo obdobje za AMD. Toda pred nami, recimo, da proizvajalec ni mogel zrušiti NVidie. Njihovi adapterji se pri uspešnosti ne morejo primerjati z vrhunskimi rešitvami "zelene". Trenutno ATI Radeon HD 4900 Series, kar ni tako slabo, je grafična kartica srednjega cenovnega razreda. Ona je še vedno zelo močna, vendar sodobne igre za njo že prepovedana.

Specifikacije

Tu je vse odvisno od specifičnih sprememb grafične kartice. Če upoštevamo referenčni model podjetja AMD, ima grafična kartica ATI Radeon HD 4800 Series naslednje značilnosti: procesna tehnologija 55 μm, frekvenca 956 - 625 MHz, pasovna širina pomnilnika - 1986 MHz, širina bitov - 256 bit, tip - shaderji GDDR3 - 4.1 volumen - 512 mb, vmesnik PCIe 2.0. Kot lahko vidite, so sodobni kazalniki grafične kartice precej skromni. Še posebej, če menite, da večina sodobnih proračunskih video adapterjev zlahka podpira vrsto pomnilnika GDDR5, ki pozitivno vpliva na zmogljivost grafičnega podsistema. Na splošno je Radeon HD 4800 glede na sodobne rešitve v svoji prvotni zmogljivosti videti kot nezaslišan anahronizem. Vendar pa je bil včasih ta adapter eden najboljših na trgu. In zdaj ni izgubil svojega pomena.

Sistemi ATI Radeon HD 4800 anti-aliasing

, ki niso tako impresivni, vendar imajo napredne anti-aliasing sisteme. MSAA FSAA 4X in 12X daleč zapustita "sošolce" iz zapriseženih sovražnikov podjetja. Kar zadeva kakovost slike, te grafične kartice niso enake med istim tipom modelov. Pri vklopu anti-aliasinga pa se število sličic na sekundo in skupna grafična zmogljivost bistveno zmanjšata. Zato je mogoče v celoti izkoristiti vse užitke naprednega glajenja, če imate tandem (ali bolje trio) iz grafične kartice ATI Radeon HD 4800 Series. Značilnost takega sistema je povsem mogoče zagotoviti kakovostno sliko in odlično delovanje. PovezavaVeč grafičnih kartic v enem sistemu je izdelanih z uporabo priključka CrossFire, ki je priložen vsaki video kartici.

Primerjava s konkurenti

Najbližji konkurenti serije 4800 so grafične kartice NVidia, kot so GeForce 9800 in GeForce 8800 GT. Imajo podobne tehnične lastnosti, vendar imajo nekaj razlik v arhitekturi in uporabljenih algoritmih, kar je precej opazno v smislu zmogljivosti in kakovosti slike. Razlika med izdelkom podjetja ATI NVidia je, da je AMD uporabil veliko večje število tranzistorjev (956 milijonov) z manj procesorskega prostora. To je pozitivno vplivalo na produktivnost in energetsko učinkovitost. Čeprav so izdelki NVIDIA podobni specifikacijam ATI Radeon HD 4800 Series (DX11, na primer, podpira oba izdelka), pa bodo opazno izgubili zadnji glede kakovosti slike. AMD izdelki presegajo "zeleno" zahvaljujoč naprednemu anti-aliasingu in dinamičnemu kontrastnemu sistemu. To je razvidno tudi pri gledanju filmov. Ni potrebno izvajati nobene močne igre ali naprednega testa.

Mnenja

Mnenja o izdelkih - Zelo koristno. Na podlagi tega lahko oseba naredi zavestno in premišljeno izbiro. Vendar pa se ne zanašate na preglede (ki jih lahko plačajo podjetja). Treba je povzeti vse informacije in na njihovi podlagi narediti pravo izbiro. Kljub temu ima ATI Radeon HD 4800 Series na splošno pozitivno splošno učinkovitost. Mnogi uporabniki opazijo, da grafična kartica trdo dela. Prav tako lastniki pravijo, da je kakovostslika se je bistveno izboljšala, za razliko od prejšnjih modelov tega proizvajalca. Lahko rečemo, da je AMD pripravil dostojen izdelek, da bi lahko tekmoval s "sošolci" iz NVidie.

Vendar pa brez žlice ni prostora za katran. Skoraj vsi lastniki ATI Radeon 4800 Series, katerih lastnosti so na prvi pogled pozitivne, upoštevajte, da je grafična kartica zelo vroča. Seveda ne pride do pregrevanja in zaustavitve, vendar je mogoče uporabiti osebni računalnik s tem adapterjem kot grelec. Kaj naj rečem tukaj? Problem ogrevanja je že dolgo vizitka za izdelke AMD. Ne storite ničesar glede tega. Čeprav je prenosni računalnik ATI Mobility Radeon HD 4800 Series boljši. Takšno segrevanje ni opaziti. To je verjetno posledica dejstva, da ekstremno segrevanje za laptop vedno spremljajo resnejše posledice kot v primeru osebnega računalnika.

Povzetek

ATI Radeon HD 4800 Series grafična kartica iz AMD, ko gre za modele premium razreda. Vendar še vedno ni izgubila svojega pomena. Ima odlične zmogljivosti in neprimerljivo kakovost slike s precej skromnimi tehničnimi specifikacijami. Vendar pa tukaj govorimo o referenčni kartici od AMD (tako rekoč, "predniki"). Ampak ne pozabite na spremenjene modele od "častitljiv" proizvajalcev računalniških komponent. Te spremembe imajo običajno takšno spremembo specifikacij, da se privlačnost tega video pospeševalnika znatno povečuje. Ne pozabite na ceno.Ko je strošek ATI Radeon HD 4800 Series, ki je bil v tistem času precej dober, prisiljen jezo. Zdaj pa je ta video kartica na voljo vsem in vsem. Torej greh ne more izkoristiti te priložnosti.

Sorodne publikacije