Video kartica GTS 450: funkcije, fotografije in ocene

Odkar je Nvidia predstavila nov izdelek, imenovan GTS 450, je to že nekaj časa. Tako kot pri drugih modelih je bilo veliko modifikacij, ki so bistveno presegle referenčno različico. Nekateri so se razlikovali samo po videzu, drugi so postali bolj produktivni.

Prehodno obdobje

Izkazalo se je, da je bila prejšnja različica tega modela GTS 250. Zato je njihova primerjava precej očitna. Videokartice so bile zelo različne. Glavna razlika je v procesorju. Takrat se je G92 spremenil v GF106. Obe različici sta bili izvedeni po različnih tehničnih procesih - 55 in 40 nm. Razlika v procesorjih je opazna in navzven. Plošče se zelo razlikujejo po velikosti.

Značilnosti standarda

Poleg grafične kartice procesorja GF106 so značilnosti Geforce GTS 450 naslednje. Zamenjava avtobusa s pomnilnikom je postala 192 bitna velikost. Pomnilnik je razdeljen na 8 čipov, kar je 1024 MB. Njegova frekvenca je 4 GHz v dinamičnem načinu.
Jedro teče pri hitrosti 783 MHz, shaderji 1566 MHz. Univerzalni procesorji so 192 kosov. Toda teksturni bloki so bili 32. ROP so samo 16 kosov. Hladilni sistem je preprost. Zelo je podoben GTX 460. Celoten sistem izgleda super, vendar je hladilnik kompakten. Ventilator je v sredini ohišja. Posledično ohladi samo jedro. Tako lahko pride do težav s pomnilniškimi čipi. Na splošno je celoten sistem tih in jedro se je pri največji obremenitvi segrelo do 66 stopinj.

Slabosti /koristi

Pred naminadaljujmo s spremembami Nvidia GTS 450, značilnosti referenčne različice je treba razstaviti v "pluse" in "minuse". Na splošno se je izkazalo, da je varianta precej dobra, zlasti glede na povprečni cenovni segment. Pozitivna je bila razpoložljivost novega procesorja GF106. Toda sčasoma se je izkazalo, da novost ima ne le prednosti, ampak tudi pomanjkljivosti. Chip ima dobro zmogljivost, ima resne spremembe, vendar je omejen na število blokov. Na koncu je postala nekoliko bolj produktivna od prejšnjih bratov in sester.

Testiranje specifikacij Nvidia Geforce GTS 450 je bilo boljše od pričakovanega. Zemljevid je v analizi geometrijskih senčil in drugih izračunov zelo dober. Toda za razmeroma preproste algoritme zemljevid ne more tekmovati z modeli AMD.

Različice

Praviloma je kartica prejela veliko število sprememb. Tisti pa imajo tudi možnosti. Pogledali bomo najbolj priljubljene modele. Med njimi, kot ponavadi, izstopa podjetje Palit. Obstaja tudi dobra možnost za Gainward, Zotac, Gigabyte itd.

Raznolikost iz Palita

Palit se je odločil izdati dve različici GTS 450, ki se precej razlikujeta. Prav tako imata oba modela drugačen videz. Starejša različica ima predpono glavnemu imenu Sonic Platinum.
Polja v teh spremembah so enaka. V notranjosti je tudi sam pospeševalnik, pogon z gonilniki in v starejšem modelu tudi napajalnik. Navzven se razlikujejo po velikosti. Natančneje, če je sama plošča praktično enaka, potem hladilni sistem v mlajši različici pokriva deladapter Tudi glavna razlika je vrsta pomnilniških kartic GDDR5 proti GDDR3. Bližje se bomo seznanili s starejšim modelom. Palit GeForce GTS 450 Sonic Platinum 1GB je postal produktivnejši od njegove mlajše različice. Sprednja plošča ima reže za D-Sub, HDMI in dva DVI-ja. Model ima tovarniški overclock, ki je pospešil jedrno frekvenco na 930 MHz, shaderje do 1860 MHz in pomnilnik do 4000 MHz. Kot že omenjeno, je ta različica GDDR5 video pomnilnik. Sestavljen je iz osmih žetonov, ki so skupaj prejeli 1 GB, kar je znano iz imena. Hladilni sistem se razlikuje od referenčne različice. Sestavljen je iz radiatorja, ki je preboden z dvema bakrenima cevjema. V ohišju je svetlo oranžen ventilator. Zelo podoben dizajn in dobil Gainwardov model, o katerem bomo govorili malo kasneje.
Po izboljšanju Palit Geforce GTS 450 so bile specifikacije glede na referenčno različico odlične. Uspelo je dvigniti frekvenco jedra na 980 MHz in pomnilnik 4100 MHz. Na prvi pogled se številke niso bistveno spremenile, vendar so priporočene vrednosti iz Nvidie dobre.

Twin from Gainward

Naslednja sprememba je zelo podobna prejšnji in je praktično njen dvojček, tako zunaj kot znotraj. Škatla za Gainward GeForce GTS 450 GLH 1 GB je normalna. Pred njim je bil upodobljen angel. Naslednje so glavne značilnosti, ki privlačijo kupca. Razkrite podrobnejše informacije o pospeševalnikih. Označevanje overclockinga v tem podjetju je vaše - GLH. Ta simbol je tukaj.


V škatli jenavodila Ponuja tudi disk z gonilniki. Uporabniku je na voljo napajalnik in posebna koda za popust pri nakupu programske opreme.

Podobnost

Kot smo že omenili, je ta grafična kartica GTS 450, tako videz kot tehnična oprema, praktično enaka modelu iz Palita. Vmesniška plošča ima dva priključka za DVI, enaka za HDMI in D-Sub. Hladilni sistem se ne razlikuje od prejšnjega modela. Obstaja tudi plastično ohišje, ki pokriva celotno območje plošče. V sredini je svetel ventilator, vendar že rdeč. Radiator je enak prejšnjemu, sestavljen je iz mreže in je pritrjen na dve bakreni cevi. Očitno ni vredno govoriti o delovanju procesorja GF106, saj se ta funkcija nanaša na skoraj vse spremembe GTS 450. Frekvenčne značilnosti so nekoliko spremenjene. Jedro deluje na 930 MHz, pomnilnik na 4 GHz. Pospeševalni potencial tega modela je nekoliko boljši od variacije iz Palita. Frekvence so bile dvignjene na 1000/4200 MHz.
Hladilni sistem se je izkazal za praktično enak. V mirnem stanju temperatura ne presega 32 stopinj. Pri maksimalnih obremenitvah lahko doseže 60-65 stopinj. Poleg dejstva, da takšni kazalniki niso kritični, so tudi odlična osnova za overclocking.

Izvirnost iz Zotca

Zotac predstavlja naslednjo spremembo. Od prvotnega pristopa k embalaži in direktnemu oblikovanju kartice je bila vedno drugačna. Škatla izgleda privlačno invsebuje vse potrebne informacije. Prikazuje glavne značilnosti pospeševalnika. Izgled se je izkazal tudi za izvirnega. Ohišje je dobilo temno prosojno plastiko, ki je vdelala tudi emblem podjetja. V notranjosti je ventilator s prozornimi rezili. Hladilni sistem je velik, zaseda celotno območje plošče. Radiator je velik, ima zanimivo zasnovo in se nanaša na pasivno hlajenje.
Vmesnik je opremljen s tremi priključki: DVI, HDMI in Display Port. Seveda bi se mnogi pritožili zaradi pomanjkanja dodatnega DVI, vendar je ta sklop še vedno dovolj pogost. Plošča je bila kompaktna in celo manjša od referenčne. To je bilo doseženo zaradi kompaktne lokacije elementov.

Značilnosti Zotaca

Za razliko od Palit GTS 450 se značilnosti te kartice razlikujejo od standardnih variacij, vsaj zaradi dejstva, da je nameščen drug procesor. Modifikacija Zotac deluje na GF116, kar je precej čudno. Vendar pa je bilo s standardno napetostjo 105 možno doseči jedrno frekvenco 810 in pomnilnik 1600 MHz. Te številke se pospešujejo. Obstaja 1 GB pomnilnika, tip GDDR3. Razdelite glasnost na osem čipov. Po pospeševanju smo uspeli še izboljšati učinkovitost. Posledično se je frekvenca jedra povečala na 990 MHz, pomnilnik pa je bil 1970 MHz. Med izboljšavo je bilo treba ventilatorje obrniti na maksimalno hitrost.

Napajanje iz Gigabyte

Na splošno Gigabyte grafične kartice vedno dobijo odlične ocene. Razlog za to so dobri materiali za elemente, blagovne znamke hladilnih sistemov in seveda dobropotencial. Nova grafična kartica iz Gigabyte GTS 450 1Gb je postala stabilna. Škatla je praviloma zelo svetla in opazna. Prikazuje oči kot simbol podjetja. Vsebuje tudi informacije o sistemu hlajenja blagovne znamke, overclockingu in značilnostih. Za več specifikacij, tudi pisne sistemske zahteve in tehnologijo. V notranjosti je pogon voznika, trije adapterji in priročnik. Ta paket je težko imenovati poseben ali bogat, toda ta sklop je povsem dovolj za vsakega uporabnika. Edina stvar, ki manjka v nizu sprememb, je most za SLI. Sistem hlajenja tega časa ne odlikuje nič nenavadnega. Kartica je prikrajšana za blagovno znamko hladilnika znamke WindForce 2X in se ohladi s preprosto možnostjo. Aluminijasti radiator ima bakreno jedro, vendar v bistvu ohlaja samo jedro procesorja, medtem ko se spomin in moč segrejeta.
Vendar pa enostavnost sistema kaže dober rezultat. Pri maksimalni obremenitvi je temperatura dosegla 60 stopinj, ventilator pa je deloval le 17%. Presenetljivo je bilo, da je s sto odstotno hladnejšo močjo temperatura padla le za 2 stopinji.

Indikatorji Gigabyte

Pri tej spremembi se značilnosti GTS 450 ne razlikujejo veliko. Procesor GF 106, ki je izdelan po postopku 40 nm. Shader bloki 192 kosov, rasterizacija 16 kosov. Podatki se izmenjujejo prek vodila z bitno vrednostjo 192 bitov. Na splošno, kot vidimo, ni sprememb. Na tovarniški overclocking je bila frekvenca jedra 810 MHz, pomnilnik 903 MHz. Postopnje pospeševanja so se izboljšale za 15% glede na jedro - 950 MHz in kar za 30% glede na pomnilnik - 4690 MHz. Zadnje izboljšanje je povsem presenetljivo, saj hladilni sistem ne velja za spominske čipe.

Ocene in sklepi

Na splošno je grafična kartica GTS 450 pokazala dobre rezultate. Ima zadosten overclocking potencial, dober hladilni sistem. Večini uporabnikov je bila všeč vrednost in kakovost kartice. Za relativno majhen znesek, kupec prejel dober stabilen pospeševalnik, 1 GB pomnilnika z novim procesorjem in posodobljeno tehnologijo procesa. Pogosto so pozitivni odzivi prepuščeni hladilnim sistemom, kljub spremembi. Tudi mnogi so bili zadovoljni s prisotnostjo konektorjev na sprednji plošči. Prišlo je do pritožb glede možnosti glasnosti podjetja ASUS in Palit. Niso bili zadovoljni z velikostjo grafične kartice: zaradi velikih hladilnih sistemov se nekateri niso ujemali s kompaktnim ohišjem računalnika.
V drugi, med svojimi konkurenti iz AMD pospeševalnika je pokazal dober rezultat. Poleg tega so bili modeli boljši in v smislu uspešnosti uspešno prestali testiranje. Do danes je veliko ljudi prepričanih, da je nastanek GTS 450 na trgu pomenil le začasno rešitev, ki bi jo kasneje lahko zamenjali bolj uspešni.

Sorodne publikacije