Najboljši proizvajalci matičnih plošč

Matična plošča - najpomembnejši del celotnega sistema, saj je le od njegovih zmogljivosti odvisno, katera oprema bo nameščena na osebnem računalniku. Proizvajalci matičnih plošč poskušajo v svojih modelih narediti nekaj, kar jih bo naredilo edinstveno in vam bo omogočilo uspešno tekmovanje na trgu.

Parametri za izbiro matične plošče

Če bo sistem "opraskan", naj se začne z izbiro proizvajalca matične plošče, saj je bolje znana blagovna znamka, boljša je oprema. V primeru, ko je potrebna samo zamenjava matične plošče, je treba upoštevati nekaj odtenkov. Na primer, procesor. Njen priključek se mora ujemati z vtičnico na matični plošči, sicer ga preprosto ne bo mogoče namestiti.


Naslednjemu bi morala slediti priključek PCI, ki se priključi na grafično kartico, zvok in omrežno kartico. Dejstvo je, da je več takih priključkov nameščenih na matični plošči, večja je verjetnost, da se bo izboljšala. Enako velja za vrata za povezovanje zunanjih naprav: miško, tipkovnico, monitor, tiskalnik in tako naprej. Več pristanišč in priključkov bo lažje delovalo s takšno opremo. Združljivost je treba preveriti tudi z RAM-om, saj so formati RAM med seboj pogosto nezdružljivi. Enako velja za njihove frekvence. In vredno je nameniti pozornost blagovni znamki, ker boljša je blagovna znamka, boljša je oprema. Svetovalec v računalniški trgovini vam lahko pove, kako izvedeti proizvajalcamatično ploščo

Velikost je pomembna

Proizvajalci matičnih plošč, zlasti znani, so znani po svoji vsestranskosti. Pri izbiri matične plošče je glavno merilo njena velikost. To ni odvisno samo od združljivosti s primerom, ampak tudi od tehničnih zmožnosti.


Trenutno sta priljubljeni dve velikosti matične plošče, imenovani pa sta tudi formularji, ki sta ATX in miniATX.

Opis ATX

Proizvajalci matičnih plošč na formatu ATX so določili številne reže in vmesnike za povezovanje in izboljšanje opreme. Za takšno velikost matične plošče je potreben primer podobnega standarda, tako da so komponente na plošči popolnoma nameščene in se med delovanjem ne pregrejejo.

Opis miniATX

Kar zadeva drugo možnost, proizvajalci matičnih plošč nameščajo nekatere omejitve na opremo. Ker je miniATX manjši od nasprotnika, so njegove značilnosti tudi nekoliko obrezane. Računalniki s takimi matičnimi ploščami so nameščeni zaradi varčevanja s prostorom, vendar se lahko namesti v zgradbo standardne velikosti. Njegova velikost je manjša, vendar to ne pomeni, da bo manj močna od polne velikosti matične plošče, preprosto bo imela manj komponent.

Ocena najboljših

Med številnimi predstavniki na tem področju je bilo identificiranih pet najboljših proizvajalcev matičnih plošč. Ta seznam ni ocenjen, saj so vsi zastopani proizvajalci med najboljšimi v svoji panogi. Odpre priporočeni seznam ASUSkot najbolj priljubljen proizvajalec igralne opreme za igralne namizne računalnike. Ker ta proizvajalec neposredno prejema podatke od Intela, njegove matične plošče presegajo konkurenco za združljivost z novimi procesorji.
Naslednji predstavnik je GIGABYTE, ki so ga več strokovnjakov večkrat pohvalili. Matične plošče tega proizvajalca odlikuje vedno visoka kakovost in dolga življenjska doba, pa tudi vsa oprema, ki jo proizvaja podjetje. Ko gre za najbolj priljubljeno blagovno znamko med proizvajalci matičnih plošč in drugo strojno opremo za osebne računalnike, se MSI takoj pojavi. Oprema te družbe je bila vedno po dostopni ceni za sprejemljivo kakovost. Po seznamu najboljših proizvajalcev matičnih plošč, je ameriško podjetje EVGA, ki zagotavlja računalniški trg z matičnimi ploščami in grafičnimi karticami. Njena paleta modelov ni tako velika kot prejšnji predstavniki, vendar nikakor ni slabša po kakovosti in cenovnem razponu. Konča pet podjetij Intel. Ob izdaji matičnih plošč je ta proizvajalec nekaj korakov pred vsemi ostalimi konkurenti, ki plačujejo za procesorje Intel. Poznavanje mikroarhitekture njihovih procesorjev, njihovega potenciala in zmožnosti, ki jih proizvajalec proizvaja z visoko zmogljivostjo, ki v celoti razkriva potencial procesorjev. To je bilo prvih pet v industriji proizvajalcev, ki oskrbujejo računalniški trg s svojo opremo, kar uporabnikom omogoča, da ne skrbijo za kakovost indolgoživost računalnika. Treba je dodati, da bi se morala kakovost nanašati na matične plošče iz ASUS in GIGABYTE, in če razpoložljivost zahteva bolj proračunsko možnost, potem bo rešitev prišla iz MSI.

Sorodne publikacije