Prednosti računalniških iger: učinki na telo, starostne omejitve, strokovna presoja

Primerjalno se je pred kratkim pojavil v naših življenjih, računalnik je postal norma za sodobno osebo, ki si več ne predstavlja, kako to storiti brez te "pametne" naprave. S pomočjo PC-ja delamo, zabavamo in izobražujemo otroke. Trdno je vstopil v naša življenja in računalniške igre. Virtualna realnost privlači osebo, ki jo zagotavljajo njene neskončne možnosti. Zato vsako leto računalniška zabavna industrija ponuja nove in zelo raznolike igre. Preprosto jih je nemogoče opustiti. Zato odrasli in še bolj otroci si ne predstavljajo svojega življenja brez žarečega monitorja. Pravi prostor se postopoma začne izpodrivati ​​z virtualnim, kar je neizogiben trenutek v razvoju sodobne družbe. Sedanja generacija otrok preprosto ne ve, kaj je to, življenje brez "pametnega" pripomočka. Ali imajo računalniške igre kakšno korist ali so sposobne poškodovati psiho in zdravje ljudi?


Otroci in osebni računalniki

Danes so bile izdane številne knjige o škodi in koristih računalniških iger. Vprašanje, ali otroci sploh potrebujejo ali ne smejo spremljati, je zanimivo za večino staršev, vzgojiteljev in vzgojiteljev. Mnogi menijo, da je učinek osebnega računalnika na otroke preveč negativen. Še vedno pa verjamemo, da bo računalnik prej obvladal otrok, tem bolje. Navsezadnje je ta tehnika postala nujen del življenja moderne osebe.
Uporaben računalnik bo celo za otroke, stare 3-4 let. Z njegovo pomočjo ne bodo mogli le gledatipriljubljene risanke, pa tudi obvladovanje učnih načrtov, pridobivanje sposobnosti razlikovanja med barvami, spominjanje imen živali, rastlin, poklicev in učenje abecede. S starostjo bo računalnik za otroka še bolj uporaben. Pomagal bo staršem malega kosmarja, da jim pojasni, zakaj se voziček premika in kaj je strela. Mama in oče skupaj z otrokom z lahkoto najdejo članke z opisi otrok o načelih pojavov in delu različnih tehnik. Seveda potepanje po internetu za majhne otroke ni dovoljeno sam. V nasprotnem primeru bodo v iskalnem nizu začeli ubijati tisto, kar jim bo prišlo na misel, in poskušali najti tudi najbolj občutljiva vprašanja.


Pri prehodu iz vrtca v šolo se potreba po informacijah pri otrocih znatno povečuje. Kurikulum dodeljuje študentu precej veliko dela. Da, učenci morajo prebrati na desetine otroških knjig, pisati povzetke in dela. Malo je verjetno, da bo otrok doma našel potrebne publikacije, starši pa verjetno ne bodo mogli povedati o navadah belega medveda, kar bi bilo dovolj za dve zvezki. Potreben je računalnik in otroci, ki obiskujejo glasbeno šolo, obiskujejo različne kroge ali so posneti v športni sekciji. PC bo zagotovo pomoč pri teh hobijah. Otrokom bo na primer veliko lažje najti na računalniku in igrati glasbeno kompozicijo učitelja. Poleg tega je na spletu veliko mojstrskih tečajev, ki bodo otroku po korakih povedali, kako naj ga nalepijo. In če ni v nečembodo razumeli, potem bodo starši vedno lahko pomagali.
Kot lahko vidite, računalnik močno olajša življenje sodobnih šolarjev. Vendar pa morate računalnik uporabljati tudi z modrostjo. Če je zabava edinega otroka in se starši veselijo dejstva, da se njihov otrok tiho obnaša, potem grozljiv rezultat uporabe "pametnega" avtomobila ne bo dolgo čakal. V takih primerih bo računalnik za otroka postal edini vir njegovega znanja o okolju, virtualnem stimulatorju čustev in nadomestku ljubezni do staršev. In tu je malo verjetno, da bi se lahko izognili številnim problemom. Da računalnik ne bi negativno vplival na otroka, mu ni dovoljeno, da bi predolgo ostal pred monitorjem. Znanstveniki so razvili pravila, ki bi jih morali poznati vsi starši. Kaj so
 • Predšolski učitelji naj ostanejo na monitorju 7-10 minut. na dan Dovoljeno je, da je bil ta čas stalen.
 • Študenti lahko delajo z osebnim računalnikom od 45 do 90 minut. čez dan. Zaslon lahko gledate neprekinjeno največ 10-30 minut.
 • Študenti lahko v računalniku ostanejo 2-3 ure čez dan. Čas neprekinjenega nadzora je med 1 in 2 uri. Starši se morajo zavedati tudi koristi ali škode zaradi računalniških iger. Seveda se takšni izdelki, ki naj bi ustrelili v vsem, kar se premika, ne bi smeli pojaviti v hiši. Za danes, za otroke, proizvajalci ponujajo veliko število računalniških iger, prednosti katerih so očitne.

  Prava izbira

  Vprašanje škode in dobičkaRačunalniške igre za otroke so zelo pomembne za starše in vzgojitelje. Psihologi istočasno poudarjajo, da je v vsem treba ukrepati. Tudi potem, ko se bo katera koli odrasla oseba seznanila z računalniškimi igrami, bo nedvomno prišel do zaključka, da bo, če bo pravilno izbran, takšen razvoj v veliko pomoč pri učenju. Konec koncev, starši bodo lahko svojim otrokom dali toliko, kolikor bo mogoče zaradi posebnih programov za osebni računalnik. Poleg tega obstaja še ena prednost računalniških iger. Z njihovo pomočjo se otrok nauči računalnika, ki bo potreben v odraslem življenju, saj je v večini sodobnih poklicev potrebno delati s posebnimi programi. Prednost računalniških iger je v tem, da mnogi med njimi učijo otroke pisati, brati in razmišljati prostorsko in logično. Otroci z računalnikom so bolj družabni. Z njimi se lažje spoznajo s svojimi vrstniki in začnejo komunicirati z njimi.

  Za otroke

  Vse igre, ki se razvijajo za otroke, se lahko razdelijo v dve kategoriji. Da, nekateri so dinamični, drugi pa statični. Razlika med obema skupinama iger je v zahtevah stalnega spremljanja dejanj glavnih junakov, ki otroku omogočajo, da se odzove in usmeri pozornost. Prve igre za malčka bi morale biti statične. On še ni samozavesten uporabnik osebnega računalnika in pozna samo tipkovnico, zaslon in miško. Najbolj preproste igre, ki jih lahko otrok začne učiti od 2 let. To mu bo omogočilo pridobiti osnovne spretnostiuporabite računalnik.

  Obstajajo za otroke in igre, v katerih otrok s klikom na podobo teh ali drugih zveri sliši zvoke, ki jih dajejo. Hkrati pa ni sposoben le poznati sveta živali. Odrasli mu lahko naročijo, naj opravi logično nalogo. Na primer, razvrstite številke po velikosti in barvi. Kakšne so prednosti računalniških iger za malčke? Namenjeni so splošnemu razvoju, ki vključuje opredelitev pojmov kakovosti in oblike predmeta. Imajo nedvomne ugodnosti in simulatorje računalniških iger. Otroci se z njihovo pomočjo naučijo skrbeti za živali, voziti avtomobile in pripravljati različne jedi. Vsi ti ukrepi omogočajo otroku, da se počuti kot odrasel. Prinašanje računalniških iger škodi ali koristi? Veliko bo odvisno od njihove pravilne izbire. Na primer, od šestih se otrokom svetuje, da ponujajo pustolovske igre. Pomeni razvoj scenarija v različnih situacijah. Kakšna je korist od računalniških iger za otroke v tem primeru? Spodbujajo razvoj otrokove koncentracije, sočutja in potrpežljivosti. Vendar pa mora izbrati scenarij, odrasla oseba mora biti pozoren na dejstvo, da ni bilo elementov nasilja in strahu. Prav tako boste morali omejiti čas, ki ga majhni predvajalnik porabi za računalnik.

  Za predšolske in šolske otroke

  Kakšne so koristi računalniških iger te starosti? Za te otroke razvijalci uporabljajo svoje zgodbe, scenarije in stopnjo kompleksnosti. Da, igra športne igre v dinamični kategoriji. Od njihS pomočjo simuliranega tekmovanja ali tekme, na primer iz tenisa ali hokeja. Otrok v tem primeru postane eden od igralcev. Glavni cilj zanj je osvojitev prvega mesta.
  Ali obstajajo koristi od računalniških iger podobnih tem? Seveda, ja. Takšne igre omogočajo otroku, da oblikuje borilni duh. V tem primeru psihologom in vzgojiteljem ni priporočljivo, da v celoti spremenijo pravi šport v virtualno. V hokeju otroci še vedno igrajo na dvorišču, ne v svojih osebnih računalnikih. Za to starost obstajajo starostni in statični razvoj. Te vključujejo različne uganke. Vendar so nekateri od teh proizvodov včasih razvrščeni kot dinamični. Klasika tega žanra je tetris, ki ga ljubijo številni odrasli. Statične igre niso vedno privlačne za otroke. Mnogi od njih menijo, da je takšna zabava dolgočasna in ne dovolj živa pri barvni izvedbi. Kljub temu so igre podobnih tem zelo koristne za bodoče filozofe in matematike. V zvezi z škodo in koristmi računalniškega razvoja dinamičnega načrta, ki je tisti, kjer morajo otroci streljati na tarče ali proti sovražniku, takšne negativne povratne informacije od psihologov. Takšni ukrepi prispevajo k nastanku agresije in militantnosti ter nasilju in krutosti. Otroci se pogosto ne morejo premakniti iz virtualnega sveta v resničnega. Zato so nagnjeni k nasilju, identificirani so z normalnim pojavom. Poleg tega študenti zaradi svoje starosti še vedno ne razumejo, da je človek, v nasprotju z liki na zaslonu monitorja, resnično smrten. Zato podobne igreizogibati. Posebno nevarne so tiste, ki imajo krvave prizore umorov.

  Pridobivanje osnovnega znanja

  Obstajajo različni argumenti v prid računalniških iger. Eden od njih je razvoj otroka hitrega branja, saj se na zaslonu nenehno pojavljajo praktični vodniki in namigi za igro. Vsi zahtevajo študenta takojšnje reakcije in hitre interakcije. Včasih so taka navodila in namigi podani v angleščini, kar olajša njegovo usposabljanje. Da bi imeli otroka v tem primeru ni nikjer. Moramo razumeti in zaznati posredovane informacije.
  Korist računalniških iger za učence je v razvoju njihove takojšnje reakcije. Tudi v zelo nevarnih za psiho strelci morajo aktivno preprečiti razmere in se ustrezno odzvati na spreminjajoče se okoliščine. In ta kakovost življenja je zelo koristna. Prednost računalniških iger je v njihovi sposobnosti, da razvijajo majhno gibljivost pri otrocih. Otrok mora uskladiti svoja dejanja, na primer hitro vnašanje besedila z obema prstoma. S pomočjo računalniških iger se aktivno razvija tudi vizualno-motorična koordinacija. Otrok, ki ga zajame zaplet, preprosto nima časa, da bi spremljal monitor in njegove prste ob istem času. Posledično se takšna gibanja pripeljejo do avtomatizma. Računalniške igre omogočajo razvoj logičnega razmišljanja. Za uporabnika osebnega računalnika postavljajo težavo, ki zahteva ustrezne korake. Glede na variabilnost današnjih iger, ki jih je ustvaril "Minecraft", je za dosego cilja mogoče uporabitiveliko načinov. Takšen trenutek prispeva k razvoju sposobnosti razmišljanja v velikem obsegu.

  Odprava stresa

  Otrok ima rad računalniške igre, razbremeni čustveno napetost, ki se je nabrala v njegovi šoli in na stenah hiše. Za stres je vedno veliko razlogov, vendar jih ni dovolj, da bi se jih znebili.
  Prihaja pomoč računalniške igre. V njej lahko uničite lopove, rešite svet, zgradite pravljično kraljestvo in izvedete podvige v oddaljeni državi.

  Motivacija

  O koristih ali škodi računalniških iger je treba še veliko povedati. Kljub temu je očitno, da so za otroka boljši od pedagoškega sistema, ki se uporablja v izobraževalnih ustanovah. Zakaj se to dogaja? Dejstvo je, da so ustvarjalci iger, za razliko od učiteljev, trdo delali na nastanku in ohranjanju notranje motivacije. V tem primeru so bile uporabljene naslednje metode:
 • nagrada. Vsaka igra vsebuje celoten sistem tako nepomembne kot trdne spodbude. Ukvarja se s podajanjem točk in prehodom na druge ravni. Uporablja se v igrah in drugih trikih v različnih oblikah.
 • Radovednost. Igra omogoča otroku popolnoma vse. V virtualnem svetu lahko otroci sprejemajo najbolj tvegane odločitve, medtem ko so popolnoma varni.
 • Svoboda. Odrasli pogosto dovolijo otroku, da dela tisto, kar je potrebno za njega. Toda igralec, ki je v virtualnem svetu, obstaja nešteto možnosti, s katerimi lahko ustvarja in izvajarazličnih projektov.
 • Priznavanje. Kakšne so prednosti računalniških iger za najstnike? V njih otroci - sploh ne najstniki, katerih ideje za odrasle pogosto niti ne upoštevajo. Najstniki v računalniških igrah so polnopravni posamezniki, ki sodelujejo pri dogodkih. Poleg tega so igralčeve zmožnosti v virtualnem svetu zelo pomembne in potrebujejo veliko drugih. V tem primeru začne otrok zaslužiti priznanje, ki je zanj zelo pomembna točka.
 • Socializacija

  Psihologi so ugotovili, da igranje osebe vedno izstopa iz množice, ker je:
 • Optimist in preživetje. Igralci sploh ne dvomijo, da je vse v življenju dobro. V njihovem virtualnem svetu se prav to dogaja.
 • Izumitelj in pionir. Po mnenju igralcev otrok na svetu ni nič nemogoče. Ko so zapustili računalniško virtualnost, mnogi živijo z zaupanjem v brezmejne možnosti realnosti. Konec koncev, po njihovem mnenju, da bi izvedli zamišljeno, morate narediti le malo več napora.
 • Analitik. Strategije in quests prisilijo igralca, da se vključi v napovedi ali predvideva različne peripetije, ki se pojavijo med igro. Oseba že ve, kaj bo vodilo njegove aktivnosti skozi sto ali celo tisoč virtualnih let. Obenem otroci začnejo razumeti, kaj vsaka oseba vpliva na prihodnost.
 • Toda tudi ob pravilni izbiri računalniških iger se morajo starši zavedati, da bo otrok, medtem ko ostane v bližini monitorja za več časa, zagotovo prebrskal. To mu bo škodovaloživčevja in oči. Zato morajo odrasli oceniti čas, ki ga otroci porabijo za računalnik.

  Igre za odrasle

  Ljudje se zelo zmotijo, ko menijo, da za zabaven virtualni svet osebnih računalnikov zanima le otroke in mladostnike. To je daleč od primera. Veliko ljudi tega ne oglašuje, saj meni, da je to sramotno v njihovi starosti.
  Ali je uporaba računalniških iger za osebo, ki se je v tem življenju lahko oblikovala kot oseba? Poskusimo to razumeti z različnih vidikov. Igre privabljajo ljudi, saj jim omogočajo, da čutijo, kar ni dovolj v njihovem normalnem življenju. Ali obratno. Z njihovo pomočjo se oseba loči od tega, kar je v njegovem življenju preveč. Poleg tega lahko v nekaterih igrah celo imate kratek čas, da postanete nekdo drug, ki bi ga rad v resnici postal. Hkrati pa je priložnost, da čutite njegovo privlačnost in moč, neustrašno tveganje in uspešno razvozlate najbolj zvite uganke. Med igrami z agresivnimi implikacijami se moč, moč in razburjenje prebudi v človeku. V tem primeru obstaja užitek množičnega uničevanja, ki se nenehno pojavlja na zaslonu virtualnih bitij. Take igre pogosto vključujejo na videz plašne in miroljubne ljudi. Za njih so to poskus očitne agresije, ki so jo zatirali. Virtualna situacija je popolnoma varna. Hkrati pa ne dopušča, da bi človek premagal občutke krivde in strahu, ki v njem zatirajo agresijo. Računalniške igre po logiki (npr. Solitaire) vam omogočajo, da preživite čas s prisilnimi pričakovanji. Gledanje privlačnih vizualijslike, lepi vzorci, svetle kroglice itd., oseba nekaj časa izgubi tesnobo. Prevajanje zemljevidov ali izbiranje besed iz črk naenkrat lahko ustavi tok motečih podob in misli.

  Odvisnost od osebnega računalnika

  Včasih se zdi, da so računalniške igre popolnoma nesmiselne in potratne. Po mnenju strokovnjakov pa oseba, ki sedi za računalnikom, uporablja poseben način psihične samoregulacije. Do neke mere razbremeni stres, nezadovoljstvo zase in življenje ter stres zaradi nezmožnosti, da se v določenih situacijah manifestira negativna čustva. Podoben način, da se izognemo težavam, lahko primerjamo z alkoholizmom. Navsezadnje se igre pogosto uporabljajo kot eno od sredstev za odpravo notranjega neravnovesja. Zato imajo ljudje, ki pogosto preživljajo čas igranja iger, računalniško odvisnost. Hkrati postane želja osebe, da bi sedel za PC, obseden. Tisti, ki je spoznal, da je računalnik spremenil tok njegovega vsakdanjega življenja, bi morali zapustiti igre, najti si druge načine za obvladovanje napetosti. Upoštevati je treba, da je odpravljanje takšne odvisnosti pogosto možno z zmanjšanjem stopnje anksioznosti, osvoboditve od notranjih konfliktov, samo-sprejemanja, samospoštovanja in povečanja sposobnosti za aktivno samorealizacijo v resničnem svetu.

  Sorodne publikacije